Pauluns müsli…

Ja, nu är det dags för en så kallad hälsoprodukt. Hur är det med Pauluns müsli? Jo, det ÄR ett bra alternativ. Ett bra alternativt till skräpflingor. Men det betyder inte att det är bra mat. Bäst är att ta bort fingor och müsli helt. Vi tittar närmare på vad som finns i:

Havreflingor med Blåbär och vanilj

Havreflingor – ska du äta något sädesslag så är det havre. Dock INTE i flingform utan som gryn.
Oligofruktos –  blir som fibrer eftersom vi inte kan bryta ner oligofruktos. Alltså bakteriemat. Bra.
Vetestärkelse –  vetemjöl där du tagit bort proteinet. Efetrsom gluten är ett protein blir det alltså glutenfritt. Men för kroppen blir det samma som socker…
Vaniljextrakt – ok!
Vegetabilisk olja – omega 6 proppfull. Inget jag rekommenderar.

Branflakes:
fullkornsvetemjöl – många vuxna FÅR sina magproblem från de hårda fibrerna (enligt Fredrik Paulun). Än värre är att ännu fler barn får magproblem av fullkorn… Sen är vetemjöl som socker för kroppen.
Vetekli – fler hårda fibrer…
Kornmalt – jag kan inget om kornmalt. Kan någon hjälpa mig?
Salt – ok!

Havreflingor – bästa sädesslaget m,en så fort det är flingor blir det snabbare till socker. Bra val för maraton.
Veteflingor – tjoho. Snabbsocker… Aldrig bra mat.
Rågflingor – även detta blir bara socker. Ok inför Vasaloppet?
Kornflingor – och så även här. Kolhydrater i trängsel. Om än lite lugnare än vanligt.

Pumpafrö – bra, fullt av nyttigheter.
Puffad quinoa – Här känner jag mig lite lurad. Quinoa låter någorlunda ok, men allt som är puffat är snabbsocker.

Blåbärsgranulat:
Maltodextrin – här har vi rena kolhydrater som snabbt tas upp av kroppen. Används ofta i sportdryck eftersom de är så snabba. Låter väl inte som ett speciellt bra val?
Blåbär – ett kanonbär, alla kategorier!
Förtjockningsmedel natriumalginat (kostfiber) – E 401, brunalger. verkar vara helt ok.
Torkade blåbär – =0)

Näringsinformation given i GDA – morr!!! När jag var på utbildning hos Pauluns Näringscenter senaste gången så fick jag informationen av Fredrik om hur idiotiskt GDA är och att detta kommer att vara framtidens nya knep att lura oss konsumenter. *morr*

Kolhydrater g 61 / 100 gram müsli…. Inte jättskillnad från någon annan. Men jag håller med. Några val är dock bättre i denna müslin. Men än en gång, ska vi verkligen ÄTA müsli? Och är denna riktigt njutningsmässigt god? För ska vi äta en massa kolhydrater ska det vara enormt gott.

Tidigare
«
Nästa
»

12 kommentarer

 1. Catti
  15 mars, 2010

  Från nätet:

  ”Kornmalt kan användas som mjölbehandlingsmedel. Till det spannmål som kvarnarna tar emot sätts kornmalt, dvs mältat korn. Mältning innebär att korn torkas och blötläggs tills groningsprocessen (mältningen) börjar. Malt används bl. a. vid tillverkning av bröd och öl. Anledningen till att det används till spannmål/mjöl är att bakningsegenskaperna varierar mellan spannmålsleveranserna, men man vill att mjölet skall ha samma bakningsegenskaper varje gång under hela året. Detta kan regleras med kornmalt.”

 2. Anna Hallén
  15 mars, 2010

  Tack

 3. Cathy Smith
  15 mars, 2010

  En lista över våra sädelslag med beskrivning av dem med hänsyn till kolhydrater och hur de påverkar magen vore toppen på kostgajden tycker jag. Kanske en 10-i-topp lista om man vill kunna äta lite bröd ibland.
  Jag har börjat baka surdeg hemma och det blir jättegott om jag får säga det själv 🙂 har bara gjort rågsurdeg hittills men en gång blandat i dinkelfullkorn för jag hade det hemma. Sedan har jag testat med rågkross, linfrön, hackade cashewnötter och pumpakärnor i eller på, och solrosfrön i också. Jag är lite känslig mot valnötter så jag vågar inte äta alltför mycket nötter längre.
  Nu äter jag inte så mycket bröd längre då jag börjat komma in på lchf men ibland är det gott och nu får man ju äta smör och flera skivor ost också 🙂

 4. Anna svarar Cathy
  15 mars, 2010

  Jag kommer inte att ta upp bättre alternativ då jag förespråkar att ta bort mat som vi inte mår bra av. Just detta att vi alltid försöker byta dåligt skräp mot lite mindre dåligt skräp är en ovan som inte är så bra. Bättre att ta BORT skräpet och lägga till något nyttigt.

  Däremot hittar du helt mjölfria bröd på http://www.kostgajden.se Kanongoda bra alternativ. Till och med nyttiga. Fulla med ägg, ost och ibland lite frön eller nötter.

 5. 20 mars, 2010

  Hej Anna.

  Jag läste på Pauluns sida om ISO-dieten,
  http://www.isodieten.se/Publikt/Dietjamforelse/

  Och fann följande på sidan:

  ”Vid lågt intag av kolhydrater skapas ketoner i kroppen. Ketoner är sura och gör miljön i kroppen surare vilket medför en mängd konsekvenser som benskörhet och ökad risk för inflammationer, förstoppning och värk. Men lägre kolhydratintag fungerar även hjärnan sämre och du förlorar träningslusten. Du blir dummare helt enkelt.”

  Jag insåg när jag läste detta att Paulun är en nasare av stora mått. Det är svårt att ta något han säger på allvar.

 6. Anna svarar Peter I
  21 mars, 2010

  Det jag inte förstår med Fredrik är att när man träffar honom live är han sund och välpåläst. Jag tror tyvärr att han hamnat i ett ställningstagande MOT LCHF. Jättesynd.

  Mycket av det han säger är näringsfysiologiskt korret. Jag brukar beundra hans kunskap. Än mer uppskattar jag hans kollega Martin Brunnberg. MEN…. Det han har skrivit här ovan är ju skrattretande, okunnigt och riktigt dumt. Han kan bättre!!

  Jag känner mig verkligen väldigt korkad och orkar bara träna 10 timmar i veckan. Ha ha ha

 7. Camilla
  21 mars, 2010

  Det har varit fullt krig mellan Paulún och LCHF-anhängare på Kolhydrater i Fokus. Paulún har tagit ställning mot LCHF som han avråder från i de flesta fall, även om han medger att det kan leda till snabb viktnedgång för många och stabilisera blodsockret hos diabetiker.

  Jag har länge sett upp till Fredrik Paulún, och läste med behållning hans böcker om GI-metoden, blodsockerkurvan och fettförbränning för några år sedan. Men nu blir jag lite besviken när jag ser att han säljer brödmix, müsli och energibars med sitt eget namn på som någon sorts kvalitetsstämpel. De kanske är marginellt nyttigare än många andra produkter, men de är fulla med vegetabiliska oljor och socker (även om det kallas stärkelse eller något annat) och ger från 50 g kolhydrater och uppåt per 100 gram.

 8. Anna svarar Camilla
  21 mars, 2010

  Vad synd… ja ibland blir stora pengar lite för lockande. Och just att hitta nyttiga mackor och flingor är ju något som många hoppas på.

 9. Elisabeth
  21 mars, 2010

  Ja, tyvärr. När jag var med i Viktväktarna var det en kommentar som löpte som en råd tråd genom alla diskussioner: ”Om jag inte får äta bröd/pasta/potatis/godis mer DÖÖÖÖR jag”. Då är det klart att det är oerhört lockande om någon plötsligt säger: ”Mina produkter kan du äta med gott samvete, för de har lågt GI och är bra för din hälsa”. Om produkterna dessutom bär en känd och respekterad persons namn är det klart att de säljer bättre bara av den anledningen…inget ont om Paulún i sig, jag har också läst hans böcker och han har lärt mig allt jag kan och vet om GI, men jag har prövat de flesta av hans produkter utan att vare sig gå ner i vikt eller bli av med sötsuget…det blev jag däremot när jag började med LCHF som han fördömer.

 10. Owe Johansson
  23 februari, 2012

  sitter och äter frukost fil med blåbär och pauluns musli med äpple o kanel men vad känner jag i mun som inte går att tugga,jo en bit av Er förpackning c:a 1 cm i diameter man ser tydligt Er loggo på paketet.vad tänker ni göra åt detta? tel:070-677 49 50 väntar på ett samtal från Er.

  1. Anna Hallén
   24 februari, 2012

   Jag har inget med Pauluns müsli att göra! Jag har inget med produkter att göra. Kontakta företaget direkt.

 11. Pär Sundgren
  17 november, 2016

  Jag använder sedan länge Lidls utmärkta fräscha special Müsli -frukt o nötter!( blå 750 gr påse)
  Avsevärt billigare än Paulún som är ca 475% dyrare/kg!!!?
  Har testa många olika men Lidls fräschast, godast o mest köpvärd!!
  Inga ”hårda överraskningar” som förstör tänderna-vilket definitivt hänt flera ggr med andra tillverkares produkter!!

Write a comment