Omega 3 till Energibarn!

Jag vet inte om det bara är min mormor som är speciellt smart, eller om alla mormödrar var matsmarta.

(Japp, jag är själv en f.d. ”skitunge”. Fröken i skolan berättade för mig att jag skulle aldrig klara mig. Skratt. Nu är jag en energisk vuxen, som det gått riktigt bra för. Där fick du fröken!)

”Är fisk så blir du smart” är en gammal sanning som forskarna på senare år visat att det finns fog för. Men ska vi vara riktigt ärliga så har husmödrarna fått smäll på fingrarna för sin erfarenhetskunskap. På 50-talet var faktiskt ALLA fetter onyttiga. Skrämmande, eller hur?

Vilka fördelar får barn som normaliserar sitt behov av Omega 3? De ökar sin koncentration, bråkar mindre, ökar sitt IQ, får minskad hyperaktivitet, minskad oro samt minskar sina impulsiva beteenden. Ritalin är ett läkemedel mot ADHD. Forskning har visat att helt vanlig fiskolja (omega 3) är bättre än Ritalin (medicin).

Barn med ADHD söker också ofta mat som är full av kolhydrater, raffinerade kolhydrater som godis, kakor, kex, pasta och bröd. Många försöker att självmedicinera med kolhydrater eftersom kolhydrater påverkar serotoninet i hjärnan. Låg nivå serotonin orsakar irritation, oro och depression. Ett sätt att tillfälligt lindra dessa symptom och få upp nivån av serotonin är att äta mat som innehåller mycket kolhydrater. (Omega 3 hjälper mot depressioner) Det har också visat sig att barn med ADHD bara frisläpper ca hälften av de hormoner som ska kontrollera ett jämt blodsocker, för att blodsockret då inte ska sjunka för lågt placerar sig kroppen i stress för att öka mängden adrenalin. Vi ser det som överaktivitet. Att barn med ADHD självmedicinerar på kolhydrater skapar därför bara nya problem.

Vill du vara en del i att skapa möjligheter? Köp BOKEN Energibarn 2.0

Tidigare
«
Nästa
»

8 kommentarer

 1. Gröna Anna
  23 november, 2009

  Oj, intressant! Jag har inte ADHD men Asperger, och har alltid känt av tydliga blodsockersvängningar (även om jag inte vetat att det är det det varit). Och haft segdragna depressioner, och älskat godis och kakor. Undrar om ungefär detsamma gäller för dem med min problematik, som för ADHD? Vad är det för studie/r som ligger bakom, och var går de/n att läsa?

 2. 25 november, 2009

  Hej Gröna Anna!
  Japp, fungerar även på Asperger även om problematiken skiljer sig en del.

  Det finns en massa studier om omega 3 och NPF. Det finns också en hel del om färgämnen och NPF. Däremot är det mest erfarenheter bakom kunskapen om socker och kolhydrater. Jag är dock en vän av erfarenheter. Det är ju verklighet, och bara för att de inte hunnit elelr inrtesserat sig för att forska om någon betyder ju inte det att det inte finns kunskap.

 3. 25 november, 2009

  Gröna Anna: Mycket finns under Omega 3 länken i mitt Länkgalleri. Annat har jag hittat på nätet. Nya Zeeland har kommit långt gällande mat och speciellt ADHD.

 4. Fjällmor
  27 november, 2009

  Hej Anna!

  Min son har adhd (och en släng av asperger). Under utredningen förra året kontsaterades att hans utveckling varit ”fantastisk” och de undrade lite vad jag gjort.. Först förstod jag inte men de berättade sen att hans anamnes/historik/hereditet.. allt tydde på autismspektrum. Dock uppfyller han inte kriterierna idag! Så de undrade helt enkelt vad mitt recept varit under åren och hur vi jobbat tillsammans, han är elva idag.
  Stolt blev jag när poletten trillade ner. Vi har alltså skapat ett liv där han får plats att utvecklas på sitt vis, i sin egen takt. Och min mat verkar göra susen den med!

  Vi har fått stor respons via eyeq för flera år sen. Efter hög dos i flera månader kom han överlycklig hem och sa:
  -jag fångade en tanke idag! Mamma, jag han tänka den!

  Det hände ännu lite till när vi förra året övergick till vanlig fiskolja.

  Även d-vitamin har gjort underverk. Kontaktbarheten ökade och helt plötsligt orkade han vara ”utanför bubblan” dubbelt så lång tid. Även efter en skoldag!

  Att hålla nere intaget av kolhydrater är ett måste för att han ska orka skolan och vi har jobbat fram en ”tallriksmodell” som funkar för det mesta.

  Tack för att du jobbar för våra ”skitungar”.
  Det vore skoj att höra dig någon gång!

  Fjällhälsningar från Lappland

 5. 29 november, 2009

  Fjällmor: Jag ryser i hela kroppen. Vad glad jag blir.

 6. Fjällmor
  29 november, 2009

  Så roligt att få göra dig glad!

  Bjuder på en bild ur hans fantastiska resa:

  http://web.mac.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2009/10/18__DSC7372.html

 7. Omega-3 Bloggen
  29 november, 2009

  Hej hej,
  Intressant inlägg! Har själv skrivit en del om barn, omega-3 och adhd. Forskningen är rätt solklar med att omega-3 är ett vettigt (och fungerande) sätt att behandla adhd.
  Läs mer på http://www.omega3blogg.se/category/omega-3-adhd/ 🙂
  Hälsningar
  Björn

 8. 30 november, 2009

  Björn: Hej! Tack för tipset.

Write a comment