Omega 3 ingen hjälp vid hjärtinfarkt

”Den nederländska studien visade att en låg dos omega-3 i margarin i kombination med läkemedelsbehandling inte på ett märkbart sätt minskade risken för en ny hjärtinfarkt eller andra hjärt-kärlåkommor. Studien omfattar 4.800 personer, män och kvinnor i åldern 60 till 80 år, som alla haft en hjärtinfarkt omkring fyra år tidigare.

Tidigare studier från ett större livsmedelsbolag, som också säljer det berikade margarinet, har gjort gällande att det skulle ge friskare hjärtan.”

Detta går att läsa i DN HÄR

Nu gäller det att läsa vad som verkligen står. Det står inte att omega 3 inte fungerar. Det står att låg dos av vegetabiliskt omega 3 i margarin inte fungerar. Men det är väl inget nytt? Kroppen har en mycket liten förmåga att ta upp ALA, det vegetabiliska omega 3. Så även vid högt intag är ALA inte mycket att hurra för.

Alla studier är gjorda på EPA och DHA. Alltså omega 3 från animalier (fisk, krill). En sort som kroppen enkelt tar upp och som är livsnödvändigt för oss.

Sen är det idiotiskt att stoppa nästintill overksam omega 3 i gul skolkräm full av omega 6 och hoppas på att hjärtat ska bli lyckligt. Omega 6 är ju ett av de stora orsakerna till hjärtproblemen.

Denna artikel sänker inte omega 3, den sänker skräpmargariner som luras i sin reklam. Jag förstår bara inte varför de inte skrev ut namnet Becel. Lite fegt tycker jag!

I nästa andetag sänker de också läkemedelsbehandlingen. Jag är ganska så säker på att det är statinerna de pratar om… Uffe Ravnskov har en massa bra att säga om detta.

Och det som är mest viktigt i dessa rader är sista meningen. VEM har tidigare visat att det var nyttigt med ALA? Jo, de som ville sälja sörjan. Sorgligt.

Fungerar omega 3 (EPA och DHA)? Ja, tveköst! Läs med här
knapp_omega

2 kommentarer

 1. Hooney
  15 september, 2010

  Kan man teste hos legen forholdet mellom omega 6 og omega 3. Hvordan skal man få i seg mer omega 3?

 2. Anna svarar Hooney
  16 september, 2010

  Jag vet faktiskt inte. Jag har alltid riktat in mig på kosten och eftersom det inte kan bli fel år andra hållet har jag aldrig kollat.

  Men bästa sättet är nog en sill och äggfrukost var dag. 2-3 sillbitar är perfekt dos.

  Lax, strömming och makrill är oerhört bra val.

  Är det svårt med den stora mängden kan du fuska med omega 3 kapslar de dagar du itne äter fet fisk.

  Allra viktigaste är att ta bort de oemga 6 proppfulla margarinerna och solrosoljan.

Write a comment