OM jag nu har fel..

Och lurar alla i fördärvet…. OM kaloritänket stämmer. OM kolesterol påverkas av all min grädde i maten?

Varför blir jag inte fet av allt fett jag nu äter? Varför har jag strålande kolesterolvärden? Efter 8-9 år!!!! av fettrik kost. Varför mår jag som en prinsessa?

Varför är det så många som blir fria från sin värk? Varför är det så många som måste sluta med sin diabetesmedicin för att de ät för friska?

Varför är det så oerhört många som delar mina upplevelser? Speciellt bland dem som hållit på i mer än tre år. Borde inte våra värden nu i alla fall börja försämras? Ännu svårare är det att förklara: VARFÖR blev värdena BÄTTRE när fettet kom in i kosten och kolhydraterna minskades?

Fettets farlighet kan diskuteras i det oändliga. MEN jag skulle i alla fall vilja ha svar på frågan: OM kaloritänket stämmer varför blir jag inte fet på allt fett?

Kanske har det något med det Stephan Rössner hittade för några år sedan … Att storätare var smalare än småätare. Och HUR får han ihop det exemplet med kalori-hypotesen?

27 kommentarer

 1. Inger
  26 november, 2009

  Mina värden har tyvärr försämrats sedan jag började med LCHF. Min läkare vill egentligen att jag ska medicinera men eftersom jag är gravid spände han ögonen i mig och sa ”Men du vet vad du ska göra, eller hur!”

  Men jag tänkte faktiskt strunta i honom. Dels går det onda kolesterolet upp av graviditet, vilket han tydligen missat, dels går det upp av stress och jag är sjukskriven pga just det, och dels finns det såvitt jag kunnat utröna ingen koppling mellan hjärtsjukdomar och kolesterol för kvinnor under 40.

 2. 26 november, 2009

  Inger: Det ”onda” kolesterolet är också en mycket bra antioxidant… stress är som du skriver: en oxidativ stress och därför går LDL upp.

  Det viktiga är att se till att LDL är stort och fluffigt som det blir av fett. Det ska inte vara litet och kompakt som det blir av kolhydrater.

  Det viktiga är att DU känner efter så du mår så bra som bara möjligt är. En del gravida kräver lite mer kolhydrater för att orka graviditeten på piggast vis. De ökar oftast rotfrukterna, bären och nötterna.

  Ta väl hand om dig!

 3. Ann-Marie
  26 november, 2009

  Hej,
  Vad roligt att läsa din text för så tänker jag när jag står helt stilla i vikt eller ännu värre går upp! Tänk om jag lurar mig själv och detta är helt fel och jag får följdsjukdomar, tänk om jg hittar ”letar” efter det som är bra fast det inte är det? Men jag tror verkligen på att äta mer fet och inget light, min mage mår bra, mitt hår mår bra, jag har otroligt starka naglar men jag går inte ner i vikt….fast jag hade behövt gå ner ca 10 kilo.
  TVärtom har jag faktiskt gått upp och blivit lite ”fläskig” på sina ställen. Varför undrar jag? Jag hoppas på att få lära mig mer och ev gå någon av dina kurser till våren. Men nu har jag ökat på fettet och verkligen försökt strypa kolhydrater så mycket jag kan. Nu tycker jag att det känns som jag har minskat någon cm (vägrar väga mig för jag blir bara besviken). Kanske…lever på tron att detta är bra diet..livstil.

 4. 29 november, 2009

  Ann-Marie: Jag tror vi har rätt. Kroppen hade inte mått så bra på så många om vi var fel ute. Kroppen är tydlig om vi bara lyssnar.

 5. Anna
  2 december, 2009

  Jag har följt en tjej i tonårsålder som skriver om sin fettrika kost, och mår mycket bättre. Jag börjar konstigt nog bli väldigt irriterad på dem som klankar ner på hennes kost och säger att hon överdriver sitt fettintag, och att ingen människa mår bra av detta. Jag har så många ”bevis” på människor runt om mig som mår mycket bättre, även mig själv, och det är konstigt att folk är så rädda för det. När jag hört dig förklara varför det är mat så låter allting dessutom väldigt logiskt.

 6. Anna
  2 december, 2009

  Varför det är BRA*

 7. Anna Hallén
  3 december, 2009

  Anna: Många är kolhydratberoende och när vi väljer bort kolhydraterna så triggar vi deras dåliga samvete. Det är som att tjata på en rökare att han eller hon borde sluta…

  Tyvärr har en många LCHF:are gjort detta till en ny metod och glömt kroppens behov. Vi är inte skapta för att bara äta en köttbit med gräddsås eller en massa bacon. Kroppen behöver fisk, ett bra intag av folsyra och framför allt variation.

 8. Birgitta
  31 augusti, 2010

  Hej !
  Följer sidan och har även ändrat min kost sen år tillbaka.
  För att fatta mig kort.
  Funderar ibland över ”självskadebeetenden ” som unga flickor drabbas av…dessa tankar(jag tror ni förstår)
  Jag tror att dessa ”tankespöken” frodas av dålig kost.
  Fettfattig kost…
  Nån tanke ?

 9. Anna svarar Birgitta
  31 augusti, 2010

  Tankar frodas av dålig kost men skapas inte av den. Däremot är dessa tjejer och killar ofta självmedicinerade på kolhydrater då de söker ångestdämpning. Kolhydraterna höjer serotonin som minskar ångest och oro.

  De är även ute efter är kroppens endorfiner. Genom att skada sig så frisläpper kroppen endorfiner och de får på det viset en tillfällig ångestfri period på några timmar, ibland till och med halvdagar. Endorfiner är kroppens morfin.

  Så den riktiga behandlingen vore att ge sig på orsaken till ångesten så att det ångestdämpande beteendet inte längre behövs. Problemet är inte i första hand kosten eller skadabeteendet.

 10. Birgitta
  31 augusti, 2010

  Tack för klokt svar !
  Men….Oooom det kan vara så att….Orsaken till ångest kan bla vara kosten …Alltså,det du äter(mycket kolhydrater) ger dig ångest, och kolhydrater ger dämpning..dvs det går bara runt…runt..
  Ahh…tja,svårt att veta !
  Tack för en härlig sida /Birgitta

 11. Therese (Kloka Råd)
  31 augusti, 2010

  Birgitta och Anna,
  Jag har faktiskt haft liknande funderingar. Tänker så här:
  Om man ”föds in” i ett (för) högt kolhydratintag från första levnadsåret – kan det då leda till att man blir tillvand på de högre serotoninnivåer som detta borde föra med sig? Och att den så att säga ”normala” serotoninnivån då för alltid kommer att upplevas för låg – och man börjar självmedicinera med mer kolhydrater, endorfinkickar osv. Ja, ni förstår nog hur jag menar…? OM det är så, ja då är det ju faktiskt den kosthållning man växer upp med som orsakar sjukdomen. Hmmm

 12. Birgitta
  31 augusti, 2010

  Nu ska jag skriva min egna erfarenhet av detta.
  Är över 40 år, har levt ett normalt liv på alla sätt.
  Nu har jag närmat mig ”övergångsåldern” och hormonerna har studsat upp och ner…Jag åt vanlig (dålig) mat ,fettsnålt och kolhydratsrikt…godis ,chips och all fredagsmysmat som ingår…lätt och light mycket frukt.
  En hemsk pms har jag alltid haft, och den blev bara värre och värre,tillslut ville jag skada mig själv,kalla det ångest eller vad som helst. Jag ville ta en kniv.
  Jag är klok och normal,förstod att jag måste göra nått.
  Så lade jag om min kost,tillförde fett och minskade kolhydraterna allt jag kunde.
  Den största vinsten med det, var mina tankar.
  Min hjärna blev klarare,gladare,friskare.
  Vi vet att kolhydrater styr hormoner.Jag är övertygad om att hormonerna styr ”skadetankarna ”.
  Så av egen erfarenhet vet jag att mina självskade-tankar har försvunnit men en bra fettrik kost.
  Att jag sen gick ner 15 kg i vikt vara bara ett plus !
  Så därför funderar jag mycket på just detta.
  Om kosten kanske kan vara den största hjälpen till alla dessa ångestfyllda ungdomar…
  Mvh Birgitta

 13. 1 september, 2010

  Jag skriver ju just nu boken om Energibarn. Vi tänker ju ofta på fulla diagnoser men tänk så många som ”bor” i mellanland. Som har en eller två brister men fungerar bra ändå.

  Det finns en hel del forskning på ADHD, kost och hormoner. Vi i mellanland kan nog dra en hel del nytta av den kunskapen. Jag tillhör helt klart den över delen av mellanland och tror att stor del av mitt kolhydratätande hör till denna kunskap.

  Kosten som rekommenderas vid ADHD är just LCHF men med lite extra kunskap omkasein i mjölk , kakao i stora mängder skapar problem, zink, magnesium mm.

  Forskningen runt serotonin och dopamin vid ADHD är också makalös kunskap som jag tror gäller många av oss som väljer LCHF.

  Ibland känns det som att vi har många i mellanland och med diagnnoser i gänget. Jag är en! Det hade i så fall gett svaret på varför vi så gärna ser allt i svart och vitt, varför det är så många missuppfattningar i alla diskusioner, varför några så snabbt tappar humöret osv.

  Tror boken ENERGIBARN kan vara nyttig för många av oss vuxna med. Alla barn växer ju upp…

  Dagens kost skapar utan tvekan enorma problem i våra barn. Vuxen tidsbrist är ett ännu större problem. Barn behöver kvantitet, att koncentrerat effektivt kvalitativt älska ett barn någon timme i veckan är som att bara kissa ordentligen en gång i veckan och så är man klar för 6 dagar framöver. 😉

 14. Sofie
  1 september, 2010

  I senaste nr av tidningen Hälsa finns en artikel om resistent stärkelse (RS) som bland annat finns i bönor, linser, kikärter, potatis och majs. Enligt artikeln påverkar RS kroppen på ett helt annat sätt än kolhydraterna i t.ex. mjölprodukter som pasta och bröd (då upptaget i kroppen är helt annorlunda). Det sägs att RS t o m kan ÖKA fettförbränningen…m a o skulle potatis och majs underlätta viktminskning. Vad anser du om det påståendet, Anna? Det går ju stick i stäv med LCHF-principerna och publiceras i en välrenommerad hälsotidning.

  1. Anna svara Sofie
   6 september, 2010

   Nja, öka fettförbränningen vet i tusan. Men att många klarar av att hantera kolhydrtaerna i bönor och linser, det verkar inte trigga suget. Däremot vet jag inte om jag tycker att bönor behövs. Jag äter dem aldrig. Läs emr om lektiner och se vad du tycker.

 15. Susanne
  1 september, 2010

  Hej Anna,

  En kompis till mig som är med i GI Viktkoll berättade om ett råd som en träningsexpert där gett i en chat. Det gick ut på att alltid dricka en proteindryck gjorde på vassleprotein direkt efter ett träningspass. Jag har läst att vassleprotein påverkar blodsockret mer än kaseinprotein, så jag antar att det är därför just vasslevarianten rekommenderas i samband med träning. Vad anser du om det rådet? Är vassleprotein efter träning bra, eller finns det bättre alternativ (jag blir ibland lite förvirrad – behövs kolhydrater för träning eller inte? Ibland hävdas det att kolhydrater är nödvändiga för muskelarbete, ibland att kroppen lika gärna kan använda fett och protein under träning…tacksam för förtydliganden!)

  1. Anna svarar Susanne
   6 september, 2010

   Mjölkproteiner diskuteras i massor. Vissa höjer dem och andra sänker dem. En svår kunskap. Vassle påverkar blodsocker kurvan mer än kasein, men kasein ombildas till kasomorfin i kroppen.

   Ska ni vinna Ms Fitness bör ni välja rena aminosyror. Tränar ni för att må bra, bli snygga och starka så räcker vanlig mat. Ät ordentligen med proteiner. Väljer du proteiner spelar det ingen roll när du äter dem. det är bara rena amonisyror som fungerar i direkt anslutning till passet. Och de smakar skräp!

   Du känner om du tränar på kolhydratbrist. Du blir matt, kanske lite yr, illamående och musklerna lyder inte riktigt. DÅ kan du fylla på lite koplhydrater efter just DET passet. Mår du toppen så fyll inte på i onödan.

 16. Therese (Kloka Råd)
  1 september, 2010

  Anna,
  Om jag förstått saken rätt…ADHD-barnen har en medfödd obalans i serotonin/dopamin som de självmedicinerar med kolhydrater (för att göra en grov förenkling)?
  Min undran är om man kan födas med en ”normal” nivå som på ett mycket tidigt stadium (läs välling…) rubbas, så att det normala tillståndet/upplevelsen därefter förutsätter ett högre kolhydratintag? Med allt vad det innebär i form av överaktivitet, sockertoppar/dippar, ångest och allt annat. Jag tänker då på de som du beskriver som i ”mellanland” och även Birgittas beskrivning. I så fall har ju kosten i sig på ett tidigt stadium orsakat själva tillståndet…kanske…?
  Och om man då senare minskar drastiskt på kolhydraterna och ökar framförallt fettet – kan kroppen då återgå till ett ”normalt” läge, återställa/reparera sig själv så att säga? Jag undrar jag… 🙂

  1. Anna svarar Therese
   6 september, 2010

   Jag vet att du kan skapa obalans av felaktig kost i många år. Jag tror dock att att det börjar med en liten oblanas som sen förstärks. Känns konstigt att kroppen annars skulle välja att äta sönder sig om det inte fanns ett behov att börja med. Samtidigt kan naturligtvis felvänd omtanke från föräldrar skapa nya problem.

   Jag vet också att kroppen till mycket stor del kan återgå till normalläge igen, men det kan vara tufft på vägen.

 17. Catti
  1 september, 2010

  Hej Anna,

  Jag har precis läst din bok och lagat blomkålsmoset. Supergott…tack för denna inspirerande bok med alla fantastiska recept och vackra bilder som får det att vattnas i munnen! Jag ser fram emot att pröva dem alla!

  Jag har en fråga till dig angående din egen viktnedgång som jag hoppas att det är OK att ställa här: åt du nötter, och i så fall hur mycket? Eller har du lagt till nötter (precis som rotfrukter) efteråt?

  1. Anna svarar Catti
   6 september, 2010

   Jag har alltid ätit nötter och för min del fungerade det bra. Ca 1/2 -1 dl per dag beroende på hur hungrig jag var.

 18. berittis
  1 september, 2010

  År 2007 hade jag 6,75 i totalkolesterol. 17 juli i år fick jag en hjärtinfarkt och totalkolestrolet hade gått upp till 11. Jag har ätit Lchf i 1,5 år. Tyvärr tänkte jag inte på att göra kolesterolprov innan jag lade om kosten, så jag kan ju bara gissa på om det är den nya kosten som är orsaken.
  Nu har jag ätit Simvastatin i 6 veckor och totalkol. är nere i 8,49 men ska enligt läkarna ner till under 5. Nu har jag svårt att bestämma mig för om jag vågar fortsätta med Lchf eller ej.

  1. Anna svarar berittis
   6 september, 2010

   Läs mer på http://www.ravnskov.nu

   Där får du mer kunskap och kan skapa dig en egen uppfattning.

 19. Jenny
  1 september, 2010

  Therese,

  Intressant teori. Jag har en väninna med ett son på 18 månader. Hon äter väldigt mycket socker i form av lightprodukter som hon tror är nyttigare. Hon har alltid en ask Läkerol eller en påse Dietorelle inom räckhåll, dricker minst 1,5 liter Coca-Cola Light om dagen och säger själv att hon är beroende av Göteborgs-Kex ”osockrade” rån (som innehåller 85% vetemjöl…) som hon äter med messör eller mjukost med låg fetthalt på. Hennes son har redan från början varit orolig, gråtit mycket, haft svårt att komma till ro och sover mycket mindre än genomsnittliga barn i den åldern. Han hade också tremånaderskolik i sex månader…idag är han extremt rörlig och aktiv, vill aldrig sova, studsar upp igen som en gummiboll, vaknar på nätterna och är otröstlig…det enda som kan få honom lugn är en flaska välling, en tetrapak med ”osockrad” barnjuice eller några Mariekex. Det faktum att han bara blir lugn när han får kolhydrater får mig att undra om det faktiskt är så att han fick i sig väldigt mycket kolhydrater redan som foster och att det har gjort honom kolhydratberoende…tilläggas kan att effekten aldrig sitter i länge, utan efter 45 minuter-en timme är han orolig igen. Varpå han får nya kex eller en skvätt juice, och så håller det på…det senaste är att de börjat ge honom Proviva ”eftersom det ska vara så nyttigt och bra för magen”.

 20. Therese (Kloka Råd)
  1 september, 2010

  Jenny,
  Ja, visst är det så man undrar… Men oavsett orsak, så verkar definitivt LCHF vara att rekommendera det barnet istället för Proviva. Jag har också goda erfarenheter av att låta (över?)aktiva barn ”jobba” ganska hårt fysiskt.

  En mamma gick så långt så hon lät sin då 3-årige son släpa tunga säckar fram och tillbaka i trädgården och gräva en stor grop med liten spade för att sedan fylla igen den igen. Ungen grävde, släpade och drog under en period – och blev sedan betydlig lugnare. Tilläggas ska att ungen var supersmart. Det var som om hjärnan och resten av kroppen utvecklades i olika takt, och istället för att stimulera hjärnan ytterligare (vilket säkert resten av samhället skulle ha gjort) fick han låta kroppen jobba av sig och i kapp. Det är ju också en variant 😉

 21. Anna Hallén
  1 september, 2010

  Just nu finns inte en minut över. Men jag lovar att läsa alla era kommentarer.

  🙂

 22. berittis
  8 september, 2010

  Tack Anna. Jo, jag har läst både ”Fett och kolesterol är nyttigt” och ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”. Mycket bra och upplysande böcker. Men det är ändå svårt att ta beslut, både angående LCHF-kost och statiner. Nu har jag iaf. bestämt mig för att fortsätta med Simvastatin ett tag till så får jag se hur jag gör sen. När det gäller maten så ska jag bara dra ner lite på fettet och öka på ovanjordgrönsaker och i övrigt äta LCHF. Jag äter också lite havrekli i yoghurten på morgonen för jag har för mig att havrekli är kolesterolsänkande. Vet du om det stämmer?

Write a comment