OM det finns en sanning…

Vi utgår från att jag har fel och att det bara finns en kostsanning som passar alla. Kostsanningen skulle då vara att alla skulle bli friskare, smalare och må bättre på nollkolhydratkosten.

OM det bara finns en sanning gällande kosten så måste det ju rimligen finnas bara en sanning i alla människans behov. En sanning som fungerar oavsett gener eller livsstil.

Hur många timmar ska då alla sova var natt för att må sitt allra bästa? Det borde ju vara lika lite individuellt som kosten.

Hur mycket vatten ska alla dricka var dag? Oavsett törst och träningsnivå. Det borde ju vara lika tydligt som val av kosten?

Vilken träningsform/rörelseform passar perfekt för alla och hur många timmar per dag ska den utföras?

Jag ser tyvärr (när jag läser igenom texten) att den ser spydig och ironiskt ut. Det är absolut inte meningen. Däremot tycker jag att texten ganska så tydligt visar att det blir lite fånigt när vi försöker skapa EN sanning för alla. Vi mår alla bra av att äta lågkolhdratkost och naturliga fetter. Vi mår alla bra av att sova och att dricka vatten. Men vi har alla en individuell nivå på våra behov för at må vårt allra bästa.

Jag har provat nollkolhydratmetoden långt innan den blev påhittat. Den hette nämlligen kolhydratmetoden tidigare och gick ut på bara fisk, kött, ägg och fett i olika varianter. Jag mådde inte bättre av noll-kh i förhållande till lågkolhdratkosten jag äter i dag. Jag kände ingenting förutom att kosten blev trist och det sociala livet svårt. Jag mådde inte sämre av att lägga till grädde, grönsaker och nötter. Snarare tvärt om.

Lita på dig och din kropp. Känn efter. Mer är inte alltid bättre. Ibland är det till och med skadligt.

1-2 liter vatten per dag är jättenyttigt.
10 liter vatten på 3-4 timmar kan vara dödligt.
Min nivå för att må bra är ca 3 liter vatten per dag. Vad är din?

4-8 timmars sömn brukar passa de flesta.
2-3 timmar eller 12-14 timmar skapar för de flesta en stor ohälsa.
Jag mår bäst av att somna vid 23 och vakna vid 7. Var mår du bäst?

1-2 mils löpning bygger muskler, immunsystemet och konditionen.
4-6 mils löpning bryter ner immunsystemet och skapar en stor negativ stress för kroppen.
Min kropp älskar 1 mils-rundor både i jogging och som promenad. Vilken rörelse är din favorit?

Det finns balans i allt. Varför skulle inte detta gälla vår kost? 
Jag äter bara kött, fågel, fisk och ägg. Till detta gräddsås, ost och grönsaker ovan jord. Min kropp klarar inte av rotfrukter eller frukt. När jag tränar mycket äter jag 1 dl nötter per dag. När jag är en latfis så behöver min kropp inte dessa. Till lyx kan jag ibland unna mig lite bär.

Jag äter aldrig mjöl, flingor, potatis, ris eller pasta. Jag äter aldrig blandmat med mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram av livsmedlet.

Jag mår som en prinsessa, sover gott, har en mage som fungerar perfekt, en hy som strålar, fantastiska värden som gör alla läkare förvånade, inga mineralbrister eller vitaminbrister, alltid pigg, helt fri från värk, kraft att orka träna (vilket jag älskar)…

Tror det blir svårt att motivera mig till en förändring. Jag har ju inget att vinna. PLUS att detta val av kost gör att jag enkelt kan vara social i alla sammanhang. Min tallrik ser alltid färgglad och läcker ut. Maten är inte bara en form av näringsintag utan en del av min upplevda livskvalité.

Hur ser ditt val ut? (Lita på dig själv!)

29 kommentarer

 1. Arne Dahl
  22 juli, 2010

  Varför så många bloggar om denna noll-kolhydratkost?

 2. Janicke
  23 juli, 2010

  Ja, det är ju helt självklart att vi är individer och att det gäller att hitta rätt för sig själv. Det är ju bland andra du och Birgitta Höglund strålande exempel på.
  Själv har jag inte riktigt hittat min balans ännu men jag lär mig mycket av era bloggar.

 3. Anna svarar Janicke
  23 juli, 2010

  Härligt att höra. Det enklaste brukar vara att börja ganska så strikt. Undantag kan ställa till en hel del. Det gäller att vart undantag är värt konsekvenserna.

  Lycka till!

 4. Stefan Sandberg, PT Studerande
  23 juli, 2010

  Hej, Anna! Tycker det här stycket låter lite konstigt: Jag mår inte bättre är den i förhållande till lågkolhdratkosten jag äter i dag…..

  Kram Stefan

  1. Anna svarar Stefan PT
   23 juli, 2010

   Hej Stefan! Ser att det ser urknasigt ut. Nu är det fixat.

   (Vet inte varför du ofta fastnar som spam. Ibland ser jag det när jag tömmer skräpposten, men ibland har jag så otroligt många i den högen så jag råkar kasta även riktiga kommentarer. Nu är du ”ute” alla fall)

 5. Anna svarar Arne Dahl
  23 juli, 2010

  Jag vet inte. Denna blogg handlar dock inte om noll kolhydrater.

 6. Mariann
  24 juli, 2010

  Arne, jag tror Anna missförstår dig, du menar väl hennes egna inlägg i hennes egen blogg? Inte att många bloggar finns om nollkolhydrat, så läser jag ditt inlägg iaf.
  Och de många inläggen om anti nollkolhydrat här tyder på att Anna har ”ett horn i sidan” till antagligen företrädarna för nollkolhydraters kosten och varför hon har det vet hon bara själv…. det är så jag läser hennes många senare inlägg. iaf
  Jag hoppas hon kan släppa sina anti känslor omkring detta, det blir bara pinsamt att läsa hela tiden om detta antinoll…

 7. Anna svarar Mariann
  24 juli, 2010

  Jag har inga antikänslor till någon person eller företrädare. Jag tror på respekt för andras val. Jag känner inte heller någon av företrädarna. Min värld är i verkligheten och ska jag bli osams med någon så sker det absolut inte över nätet. Text blir så lätt missuppfattad.

  Jag är ledsen om jag missförstod Ante, det var inte min mening. Jag trodde att han menade sin fråga.

  Mariann, du läser mina rader med fel glasögon och tolkar in dina egna känslor. Du läser saker som jag inte skriver. Alla som känner mig vet att ”horn i sidan” eller liknande inte finns i min värld. Snälla ge mig inte sidor som jag inte har.

  Nu hoppas jag att du, liksom jag och de flesta av mina läsare redan har gjort, kan släppa ämnet eftersom denna blogg handlar om lågkolhydratkost med naturliga fetter, om energibarn, sockerberoende och om enkla tips för att hitta en bra vardag.

  Bloggen vill fortsätta vara en positiv och upplyftande blogg. Det finns så många andra jättebra bloggar för diskussioner om vad som är bäst och sämst. Låt oss lyfta blicken och njuta av blomkålsrösti i stället.

 8. Sandra
  25 juli, 2010

  Detta är förmodligen som att svära i kyrkan, men det är något jag funderat över:

  Förespråkare för lågkolhydratkost hävdar ofta att dagens människor, till skillnad från våra förfäder, inte behöver (särskilt mycket) kolhydrater eftersom vi inte längre arbetar lika hårt med våra kroppar. Det är ett argument jag kan köpa till viss del (även om jag personligen är övertygad om att vi är skapta för att äta en viss mängd kolhydrater, även om naturen förmodligen avsett att kolhydrater skall utgöra den minsta delen av vår kost och inte, som idag, den största. Dessutom tror jag att de kolhydrater vi är avsedda att äta av naturen kommer från frukt, grönsaker, bär och nötter, och att spannmål och socker inte ingår i en naturlig kost).

  Men det jag undrar är: om vi behöver mindre kolhydrater idag pga vår stillasittande livsstil och högteknologiska samhälle där maskiner tagit över allt fler arbetsuppgifter, borde det inte samtidigt minska vårt behov av fett? Stenåldersmänniskan, hävdas det ofta, valde inte bort fettet på sina bytesdjur utan åt allt. Det tror jag säkert, men hon behövde å andra sidan energi eftersom hon levde nomadliv, vandrade långa sträckor för att hitta föda, jagade sina byten själv och utsattes för både extrem värme och kyla. Hon körde inte bil till kontoret, tillbringade hela dagen framför datorn eller kvällarna framför TV:n. Hon borde rimligtvis ha haft helt andra energibehov än nutidsmänniskan.

  Det räcker att gå 100 år tillbaka i tiden för att hitta människor som slet hela dagarna på åkrar och i skogar och gruvor. De plöjde, hackade, sådde, skördade och fällde träd helt utan maskiner. De bör också ha haft ett helt annat energibehov än vi.

  Så min fråga är: varför har, enligt lågkolhydratförespråkarna, dagens nutidsmänniska ett minimalt behov av kolhydrater, pga vår stillasittande livsstil, samtidigt som vår fettbehov inte påverkats av sagda livsstil? Behöver en människa idag, som tillbringar en större del av sitt dygn sittande och utför de flesta uppgifter med hjälp av maskiner, verkligen lika mycket fett som människorna på stenåldern eller människorna som själva utförde allt arbete på åkrar och i skogar och gruvor?

 9. Jannika
  25 juli, 2010

  Mariann,

  Jag uppfattar det inte alls som att Anna har ett horn i sidan till nollkolhydratkostens förespråkare, men däremot är det ingen kosthållning hon själv förespråkar – och hon har redogjort för skälen till detta i flera inlägg här. Tvärtom betonar Anna gång efter annan att det är viktigt att var och en hittar sin egen nivå, vare sig den innebär 0% kolhydrater eller ganska stora mängder kolhydrater – av den enkla anledningen att vi alla är olika, och att det inte finns en magisk mängd kolhydrater som alla mår bra av.

 10. Anna svarar Sandra
  25 juli, 2010

  Du svär inte i kyrkan. Skratt. All kunskap måste kunna ifrågasättas.

  Fett används till så oerhört mycket annat än energi. Och fett har hos de flesta ett naturlig mättnadsstopp. Prova att äta rent smör. Ganska snabbt mår du illa. Kroppen stoppar dig när den fått tillräckligt. Därför blir det inte så stora mängder som det låter när vi säger att vi kan äta så mycket vi vill. Kroppen bromsar naturligt. (Hos de flesta, tyvärr inte hos 100%)

  Lägg i lite socker och havregryn, smaksätt med kakao. Nu har du snabba söta kolhydrater som blockerar din naturliga mättnad. Nu kan du överäta på fettet. Här finns en av våra stora fällor.

  Frukt på en ostbricka skapar samma fälla.

  Fråga gärna mer om jag missat att svara på något du undrar över.

 11. Anna svarar Jannike
  25 juli, 2010

  Tack! Du läser mina rader som jag skriver dem.

  Vi måste ha respekt för varandra. Och ska vi verkligen starta kamper med andra lågkolhydratförespråkare? Ska vi inte lägga energin pmot tallriksmetoden i stället?

 12. Anna svarar Sandra
  25 juli, 2010

  Kom på en sak till som jag glömde. Det har ju inte bara med hur mycket energi vi gör av med. Det har även med om det finns tillräckligt med mat eller om det är svält.

  Vid svält är kolhydraterna bra. De skapar ett insulinpåslag som lagrar och bygger upp. Kroppen kan ju bygga nyttigt fett av en vetemjölssmörgås i svälttider. En underbar överlevnadsinstinkt.

  Idag är det få i Sverige som lder av svält. Och därför är det onödigt att använda mjöl som sliter på kroppen när du kan äta fettet direkt. Tillsammans med fisk och kött.

 13. Mariann
  25 juli, 2010

  Jannike, jodå visst har hon klargjort det 🙂 kanske lite för många gånger bara, det blir gärna tjat och bara pinsamt. Jag lämnar gärna detta och de andra som skrev förut har inte knysstat sedan inlägg 1, den enda som vidhåller sitt upprepande är Anna och det vara så jag läste Arnes undran i inlägget och därför jag skrev som jag gjorde. Jag själv äter ju heller inte noll…. men reagerar när någon så konsekvent ”misskrediterar” en annan hållning. Och jag håller verkligen med om Annas sista rader, och Anna borde väl med son blogg vara den som lägger ner detta ”tjat” då? Detta inlägg är ju ändå det tredje i raden….. och fått ”mothugg” egentligen bara i första. hmmm…….

 14. Mariann
  25 juli, 2010

  ursäkta mig, fel av mig, det var no 4 detta inlägg i bloggen i raden av ”anti noll” inlägg, sedan finns det ju antydningar i andra….

 15. Anna svarar Mariann
  25 juli, 2010

  Menar du på fullast allvar att när jag lyfter fram min kusnakp och åsikt att det per automatik misskrediterar någon annan?

  I så fall kan ju ingen tycka något.

  Antydningar? Du kan då läsa mellan raderna.

  Vill du fortsätta denna diskussion så kontakta mig gärna personligen. Skicka mig ett mail så ringer jag gärna upp. Jag vill också bli av med ”tjatet”. Jag tror på personlig kontakt när mssuppfattningarna bara staplar sig på varandra.

 16. Mariann
  25 juli, 2010

  Näe, vi borde göra som du skriver ovan: ”Vi måste ha respekt för varandra. Och ska vi verkligen starta kamper med andra lågkolhydratförespråkare? Ska vi inte lägga energin pmot tallriksmetoden i stället?”

  Jag har tyvärr ingen blogg, så du får börja. 🙂

 17. Mariann
  25 juli, 2010

  Önskar dig all lycka Anna! Jag lämnar din blogg så får du inte några ”missförstånd” från mig iaf 😉

 18. Anna svarar Mariann
  25 juli, 2010

  Du får gärna kontakta mig. Det vore synd om du i stället väljer att starta diskussionen någon annan stans. Hoppas att vi kan reda upp detta ärligt så det inte blir smutskastning bakom ryggen.

  Jag är ledsen att du inte ser min välvilja. Jag tror nämligen vi säger ungefär samma sak. Ta väl hand om dig!

 19. Kajsa
  25 juli, 2010

  Maken till viljan att missförstå har jag inte sett nån annanstans. Jo, möjligen på Kolhydrater i Fokus. Där blir man mer eller mindre halshuggen om man talar om att man mår bra av att äta en del kolhydrater.

  Varför denna strid om vad som är LC?

  Anna, du har en sund inställning till mat och jag hoppas du fortsätter skriva som du gör. Du blir anklagad (i en annan blogg) för att redigera och censurera blogginlägg och kommentarer och om det ligger nån sanning i det kan jag inte svara på. Jag har aldrig blivit censurerad på denna sida i alla fall. Kritik får man alltid stå ut med, men personliga påhopp är aldrig acceptabelt tycker jag.

 20. Sandra
  25 juli, 2010

  Tack för dina klargöranden, Anna!

 21. Sandra
  25 juli, 2010

  Mariann,

  Jag förstår inte heller hur du kan missförstå Anna (eller VILL du missförstå henne?)

  Det enda hon sagt är att

  1. hon inte själv äter nollcarb;
  2. att människan rent evolutionsmässigt inte ätit 0% kolhydrater, utan att en viss mängd kolhydrater alltid ingått i vår kost, ända sedan vi var hänvisade till vad vi kunde hitta i naturen. Anna tar, liksom många andra, avstånd från raffinerade kolhydrater framställda av spannmål, inte från alla kolhydrater från växtriket
  3. hon själv äter en del ovanjordsgrönsaker och mår bra av det.

  Personligen tror jag inte att 0% kolhydrat-teorin någonsin kan få något vetenskapligt stöd, dvs stöd rent evolutionsmässigt då kolhydrater ända sedan stenåldern ingått i människans naturliga kost. Det innebär inte att det inte finns människor som mår bäst av att bara äta kött och fett, men det i sin tur innebär inte att det var så de ursprungliga människorna åt. Jag läste precis om ett arkeologiskt fynd som gjordes utanför Falköping på 50-talet. Då hittades skelettet av en ung flicka som levde för ca 4000 år sedan. I magtrakten hittades hallonkärnor, varför hon döptes till ”Hallonflickan”. Detta visar att redan för tusentals år sedan åt människan bär, frukter och annat ätbart hon kunde komma över i naturen, och det borde bevisa en gång för alla att människan aldrig levt helt utan kolhydrater. Det är snarare det påståendet som får mothugg, inte påståendet från enskilda individer att DE mår bäst av 0% kolhydrater.

 22. 25 juli, 2010

  Känns väldigt tråkigt att det urartat till rena personangreppen i kommentarerna hos Kostdoktorn.
  Vi borde väl kunna vara överens om att vi alla mår bättre av naturlig, oprocessad, ekologisk, tillsatsfri lågkolhydratmat, sen är nivån av det kolhydratintag vi lägger oss på individuell.

  Och visst är det som Sandra skriver, bär och växter har ätits i alla tider. Både av oss själva och av våra bytesdjur.
  Att tro att bär bara åts under sommaren blir ju att fördumma våra
  förfäder. De hade stor kunskap i torkning och syrning av kött, självklart
  använde de samma metod för att ta vara på de så värdefulla bären och växterna, som t.ex kvanne hos samerna.

 23. Ulrika
  25 juli, 2010

  Kostdoktorn, alias Andreas Eenfeldt, skriver i sin blogg om ett experiment han gjorde 2009. Han åt då nollcarb i en månad. Så här sammanfattar han resultatet:

  ”Jag har återgått till min vanliga mat, vilket innebär att äta lite kolhydrater när jag vill, men nästan bara ”bra” kolhydrater. Extremt lite socker. Gissningsvis blir det mellan 10 och 25 E% kolhydrater, varierande från dag till dag.

  Som jag ser det behövs ett bra skäl för att minska kolhydraterna mer än så. Vissa mår uppenbarligen bra av att utesluta dem nästan helt. För vikten, blodsockret, sockersuget, magbesvär eller något annat.

  Men mår man bra ändå och är smal, frisk och aktiv tror jag sällan det finns skäl att låta Low Carb bli No Carb. Den här månaden ändrade inte den synen. Men det var intressant att prova.”

  Det här låter för mig exakt som det Anna försökt säga i ett antal inlägg här. Men ingen av Kostdoktorns läsare verkade ta hans rapport som ett påhopp på ”nollcarbare”, utan bara för vad det var – nämligen hans egna erfarenheter som inte var odelat positiva utifrån hans egna förutsättningar.

 24. Ulrika
  25 juli, 2010

  Kajsa,

  Jag håller med dig om det du skriver om KiF. Synd, för det finns mycket kunskap och erfarenhet samlade där!

 25. Anna svarar alla
  25 juli, 2010

  Jag har suddat hela inlägget och alla kommentarer som startade det hela. Inlägget finns kvar med en förklaring till varför jag har suddat det. Öppet och ärligt. Kanske lite fegt, men jag var mer klantig än jag hade för avsikt att vara. Är det fel att backa?

  Ingenting annat är någonsin borttaget. Jo föresten, när någon skriver personliga påhopp i kommentarerna så tar jag bort det. MEN jag skriver alltid i kommentaren och berättar det så det syns tydligt vad jag har gjort.

  Ibland fastnar kommentarer i skräpfiltret. Jag har bett er läsare att skriva ny liten kommentar och påpeka när det händer, så släpper jag ut kommentaren. Detta för att när jag har 7-8 fula sidor av skärppost så går jag inte igenom alla utan suddar allt. Bloggen är ett fritidsprojekt, jag har inte tid för genomgång av skräpposten.

  Hoppas att vi snart kan gå vidare. Det känns inte som så stor skillnad på ytterligheterna som just nu diskuteras. Det känns nästan som vi egentligen säger samma sak. Nyanser måste väl vara ok?

  Hoppas vi istället positivt kan lägga energin på att jaga pasta och mackor. Inte varandra. 🙁

 26. Kajsa
  25 juli, 2010

  Skickar en varm kram till dig, Anna. Här i Hälsingland ösregnar det och det är en riktig kojdag….

 27. 26 juli, 2010

  Jag håller med dig! 🙂

  Jag tror att de som frivilligt äter nollkolhydratskost mår bra av det, annars skulle de ju inte hålla på. Men för min egen del trivs jag bäst vid 10-20E% kolhydrater och då väljer jag främst bär, mejeriprodukter och korv (lite senap och osockrad ketchup till detta också) som kolhydratkällor. Det ger mig utrymme att kunna äta något onyttigt någon gång ibland om jag nu vill det.

  Är väldigt noga med att inte äta sådant som får min mage att reagera med att köra runt eller generera väderspänningar.

  Alla mår förmodligen bra av att skära ner på kolhydraterna och skippa margarinet, men om det är 0, 5, 10 eller 20E% är individuellt.

 28. Catti
  26 juli, 2010

  Hej Anna,

  Jag vet inte om detta platsar här, men jag undrar om du vid tillfälle skulle kunna skriva lite om olika typer av sädes-/växtslag? Det verkar som om många fabrikanter fattat att vetetmjöl är ”no no”, och nu försöker de i stället sälja produkter som marknadsförs som baserade på ”dinkelmjöl”, ”havremjöl”, ”kornmjöl” eller ”majsmjöl” för att nu bara ta några exempel. Men är dessa verkligen bättre för människan än vetemjöl? Kan du bena ut dessa aningen förvirrade begrepp; jag har flera i min bekantskapskrets som fallit för marknadsföringen och tror att det är något helt annat att äta dinkelkex än kex gjorda på vetemjöl…?”Dinkel är ju nyttigt, till skillnad från vetemjöl”, säger de när jag försöker invända…

Write a comment