Nyttiga efterrätter?

Hur är det med jordgubbarna? Mellanmål? Nyttigt snacks?

Enkelt förklarat kan jag väl säga som så att allt du äter när du inte är hungrig är för mycket mat för din kropp. Allt du äter bara för att det är gott är för mycket.

För mycket mat för ditt behov innebär att du står still i vikt eller går upp.

Så hur nyttig efterrätten än är så är den inte bra om du inte är hungrig. Efterrätter, även de nyttigare, brukar också bara vara kolhydrater och fett. Det är inte den optimala blandningen för kroppen. Kroppen vill ha proteiner och fett. Och lite kolhydrater till hjärnan och den tuffa träningen.

Bäst är att äta efterrätten i direkt anslutning till maten. Då blir kolhydratandelen i den totala geggamojjan i magen mycket liten. Precis som den ska. Du kommer också bara att äta det du orkar. Väntar du någon timme så kan du ju trycka ner lite till… vilken kroppen inte har behov för.

Jordgubbar har knappt 10 gram kolhydrater per 100 gram jordgubbar. Men eftersom det i stort sett är det enda de innehåller så blir det 100% av näringsinnehållet. Vi måste spä ut denna fördelning lite, så servera vispgrädde till. Nu blir fettinnehållet bra i förhållande till jordgubbarna.

Men vi behöver mer protein, så ät en massa sill och ägg tillsammans med gräddfil och gräslök. Sen i direkt anslutning lite jordgubbar med grädde. NU är fördelningen kanonbra.

Snart midsommar…. härligt.

10 kommentarer

 1. Ulrika
  21 juni, 2010

  Jag har precis läst några GI-böcker av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson, och de rekommenderar att man under rivstarten äter en multivitamintablett varje dag eftersom man tar bort frukt under den fasen. Innebär det att det finns näringsämnen i frukt som det inte går att få i sig via grönsaker? I så fall vilka?

 2. Ulrika
  21 juni, 2010

  I flera GI-böcker skriver Ola Lauritzson att man bör äta en multivitamintablett varje dag i rivstarten eftersom man tar bort frukt i den fasen. Varför det? Finns det några näringsämnen i frukt som det inte går att få i sig genom att äta grönsaker (samtidigt rekommenderar Lauritzson minst 500 g grönsaker om dagen i rivstarten vilket väl borde räcka om man varierar dem)?

 3. Pia
  22 juni, 2010

  Hej Anna!
  Sist vi träffades på kursen lovade du att du skulle tala om i din blogg vad vinet heter som går så bra till midsommarmaten?

 4. 22 juni, 2010

  Jag tar mig friheten att svara med bild på det goda midsommarvinet. Anna tipsade mig om det i fjol, så jag vet att det är mycket gott med sill och vin 😉 Något jag tvivlade på innan.
  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/06/20/gi-anna%c2%b4s-midsommarsill/
  Gå in här så får ni se bilder från förra årets sillmiddag. Som jag förstås njöt en hel del jordgubbar efter. Det hör ihop med midsommarfirande.
  Ha en riktigt skön midsommar, Anna och alla ni andra./ Hälsningar från ett sommarfagert Jämtland

 5. Maja
  22 juni, 2010

  Tack! Jordgubbar är precis det jag undrat över några dagar. Jag har funderat på vad jag ska ”unna” mig som sommargott eftersom jag förr om åren tryckt i mig glass o godis o bakelser och detta ”unnande” har resulterat i högre siffror på vågen än önskvärt…

  Men jag behöver känna att jag får unna mig något extra på sommaren o då bestämde jag mig för att jag får äta jordgubbar o grädde eller dricka en latte. Om det blir oönskade extra siffror på vågen ändå, får jag ta tag i det till hösten.. men jag kan inte tänka mig att det blir så många som förr…

 6. 22 juni, 2010

  Jag har inte varit med om någon som går upp i vikt av jordgubbar. Men däremot fått viktmisnkningen att avstanna.

  Faran är inte gubben i sig utan ditt ätbeteende efter jordgubabbarna. Startar de ett småätande eller är du nöjd?

  Njut i sommar. Livskvalité är viktigt. Vi har bara ett liv.

 7. 22 juni, 2010

  Toppen. Tack. Glad midsommar. Jag ringer dig idag angående boken… 😉

 8. Pia
  22 juni, 2010

  Tack Birgitta, och glad midsommar.//Pia

Write a comment