Modifast… inte mycket skillnad från övrigt skräp

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Nej, skillnaden mellan produkterna är hårfin. Cambridge och Herbalife anser sig lite finare och är svindyra. Vissa finns på Apoteket och anser sig därför som mer seriösa. Andra finns på Ica och Coop… men alla innehåller samma skräp. Bara marknadsföringen och priset som skiljer.

Modifast LCD Choklad…30 g kolhydrater/påse:

Glukossirap en av de enskilt största orsakerna till fetman i USA
mjölkprotein ok men omdiskuterat
skummjölkspulvern allt utom det nyttiga i mjölken….
kakaopulver bra!
kokosolja jättebra!
solrosolja Fullt av det hemska omega 6

mineraler & vitaminer… som bara rinner rakt igenom tarmen och inte hinner tas upp av kroppen

Innehåller en fenylalaninkälla. Ok om du inte har PKU

En produkt som innehöll förvånansvärt lite skräp. Nej, den innehöll inte speciellt mycket gott heller. Troligtvis bara onödigt dyr.

Tidigare
«

13 kommentarer

 1. Camilla
  30 mars, 2010

  Ska detta ersätta en hel måltid?

 2. Anna Hallén
  30 mars, 2010

  Skratt. Jag vet faktiskt inte hur de har tänkt.

 3. 30 mars, 2010

  Vad är PKU?

 4. Anna svarar Cathy
  30 mars, 2010

  Från Wikipedia: Fenylketonuri, även kallat Föllings sjukdom och förkortat PKU, är en ärftlig, autosomalt recessiv ämnesomsättningssjukdom, som beror på att aminosyran fenylalanin inte kan omvandlas till aminosyran tyrosin. Detta leder till en ansamling av fenylalanin i kroppen, och om inget görs leder det till psykisk utvecklingsstörning.

  Frå mig: Detta innebär att alla med PKU måste undvika produkter med Aspartam i. Eftersom aspartam bryts ner till fenylalanin, vilket i sig egentligen är en ofarlig aminosyra som finns i kött, fågel, fisk och ägg.

  Men efter som aspartamprodukter inte är vanliga proteinkällor måste man ange innehållet på varningstext så de med PKU kan undvika dessa produkter. Svårt att tänka sig att det finns ”proteiner” i lightläsk tillexempel…

 5. Isabella
  30 mars, 2010

  Denna Modifast-bar (måltidsersättning) sägs ha lågt GI, runt 20, och därmed ge varaktig mättnadskänsla. Jag undrar: hur är det möjligt att detta kan ha LÅGT GI?!??! Med socker, fruktos, sirap…det känns som om ”Lågt GI” blivit en kvalitetsgaranti som man kan klistra på i stort sett vilken produkt som helst för att den ska sälja bättre! Men kan något som innehåller så mycket socker i olika former ha lågt GI, dvs skapa mättnadskänsla och vara bra för hälsan?

  http://www.modifast.se/pub_docs/files/MOD_ND_GI-bar-caramel.pdf

 6. 17år127kg
  30 mars, 2010

  Jag kommer ihåg när jag körde med Herbalife ett tag, det enda ”matsubstitutet” jag testat för att gå ner i vikt. Det var lite som att dricka grynit, sött vatten m. en svag syntetisk smak. Låter det gott? 🙂

 7. 30 mars, 2010

  De är så äckliga och man blir inte mätt!

 8. Julia
  30 mars, 2010

  Jag har sett att många VLCD-preparat innehåller guarkärnmjöl och undrat vad det är. Så här står det på Wikipedia:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Guark%C3%A4rnmj%C3%B6l

  Det där med att det inte får användas i bantningspreparat är intressant…Allévos shakers innehåller nämligen guarnkärnmjöl, och det gör många andra måltidsersättningar också.

 9. Linus Norberg
  30 mars, 2010

  Hej

  Jag undrar om du har en mailadress där du tar emot eventuella pressutskick och pressinfo?

  Maila gärna svar till: linus.norberg@starpr.se

 10. Susanne
  11 april, 2010

  Hej Anna,

  Jag såg precis att GI-gurun Ola Lauritzson börjat samarbeta med snabb-/färdigmatsproducenten Dafgårds för att framställa nyttiga måltidsalternativ med långsamma kolhydrater:

  http://www.dafgard.se/produtv/dafgards3.nsf/Press?OpenAgent&docid=63616BFA9D5FB00DC12576E400505696

  Jag tycker att det skulle vara intressant om du så småningom kunde få tillgång till innehållsförteckningen och granska dessa produkter som du gjort med så många andra (de har bara sålts i affärerna i 4 dagar). Ola L är ju ett känt namn i GI-branschen och många läser hans böcker och följer hans kostråd slaviskt. Då är det viktigt att han inte blir ytterligare en i raden av mer eller mindre seriösa kostrådgivare som sätter sitt namn på allehanda produkter för pengar. Jag säger inte att det ÄR så, men med tanke på Olas status tycker jag att han bör granskas lika noga som t.ex. Paulún. ÄR Olas produkter att rekommendera för den som vill äta sundare färdigmat? Själv köper jag aldrig helfabrikat, men jag antar att många kommer att köpa rätterna bara för att de har Olas namn och foton på förpackningen. Hans namn förknippar de flesta numera med sundare kost för alla som vill leva hälsosamt och gå ned i vikt. Stämmer det?

 11. Hanna
  12 april, 2010

  Jag håller med. Ordet ”GI” har på något sätt blivit synonymt med ”nyttigt”, precis som ”fullkorn” var tidigare. Och det är alldeles för lätt att sko sig på överviktigas desperation. Jag säger inte heller att Ola L gör det – jag har varit medlem i GI Viktkoll och har läst alla hans böcker och gillar hans idéer – men jag tycker också att det vore intressant att granska dessa produkter. Om Ola går i god för dem hoppas jag att de inte innehåller transfetter eller maltodextrin…

  1. Anna svarar Hanna & Susanne
   12 april, 2010

   Tack för tipset.

 12. Johanna
  9 februari, 2011

  Modifast fungerar- eller ja.. På sätt och vis..
  Jag körde den när jag var omkring 22-23 år och gick ner en hel del i vikt. Jag fick humörsvängningar och depression och var i stort sett omöjligt att ha att göra med också.
  När jag slutade med modifast så gick jag upp till min vanliga vikt (jag var inte tjock till att börja med) och dessutom några kilon till. Efter några år med detta jo-jo bantande så började det synas på magen i form av att den fick veck och något som liknade fettpåsar.
  Så visst- det funkar, men då kan du inte äta vanlig mat igen och må bra mentalt heller..

Write a comment