Mjöl eller mjöl?

Nej, det finns inga bra varianter. Men i val mellan pest eller kolera finns det val som är mindre dåliga.

Att det nu dyker upp ”nyttiga” mjöl är inget konstigt. Många vill få en legetim undanflykt för att få tillåtelse att äta mackor och pasta. Och de som säljer varorna vill ju inte tappa sina kunder.

Vi bör inte äta mjöl överhuvudtaget. Aldrig någonsin. Alldeles för mycket och för snabba kolhydrater. Men också för att våra sädersslag innehåller lektiner. (Vill du läsa mer så skriv lektiner eller antinutrianter i sökfältet längst ner till höger i min blogg)

Dinklemjöl och durumvetemjöl är helt vanligt vetemjöl. Bara av en gammaldags typ. Vårt nya vetemjöl är en skrämmande ny produkt, men bara för att det är sämre än ursprungsvetemjölet så gör det inte dinkel och durum bra på något vis.

Råg är lugnare än vetemjöl. Men fortfarande ett dåligt val för våra kroppar.

Havre har samma negativa sidor men också några fler positiva sidor. Det är fetare, innehåller inte gluten och innehåller vattenlösliga fibrer. MEN dessa fördelar går det enkelt att få på andra sätt så varför välja en kolhydratbomb.

Så tyvärr. Jag hittar inget mjöl som jag kan stå för. Som undantag och lyx kan mjöl gjort på nötter vara ett bra alternativ. OM du kan hantera den mängden kolhydrater. Jag upplever att det startar suget hos många.

Det finns helt mjölfria alternativ till mackor på www.kostgajden.se under EGNA BAGERIET. Pastan byts enklast ut mot zuchini eller blomkål.

I ämnet mjöl vill jag också lyfta fram att det är allt annat än nyttigt att äta jäst, något som också ofta finns i våra brödsorter. Surdeg är i så fall ett betydligt bättre val.

Varför åt vi bröd förr? Troligtvis för att vi var hungriga och det var brist på bättre val. Troligtvis för att blodsockerpåslaget kändes bra vid hårt arbete då många åt för lite för det tunga jobbet de hade. Och troligtvis för att insulinet lagrade fett. Brödet var ett bra sätt att skapa fettreserver. Brödet var bättre än inget. Det finns säkert en massa fler anledningar.

19 kommentarer

 1. Janicke
  27 juli, 2010

  Tack för ännu ett informativt inlägg.
  Jag gick in och läste om ”Lektiner och annat spännande” och blev lite fundersam. Jag bakar numera Birgitta Höglunds LCHF-bröd för att slippa mjöl. Jättegott, tycker jag. Men det innehåller ju en hel del krossade linfrön! Då får jag ju i mig en massa vätecyanidproducerande glykosider??
  Har du några synpunkter?

 2. 27 juli, 2010

  Hej Janicke. Svarar angående linfröna i brödet, har slutat använda de krossade sen jag läst att de inte är så hälsosamma. Får ta och ändra i receptet, till hela linfrön istället. Roligt att du tycker om mitt bröd 🙂

  Apropå mjöl så har jag blivit av med det mesta av min ledvärk och magbesvär sen jag slutade helt med gluten i höstas. Kommer inte att börja igen 😉

 3. HA
  27 juli, 2010

  Om man ska kolla ur nyttighetsvinkeln (det som är hälsosammast) av pasta och ris, vilket är bäst?

  Om man nu ”måste” välja pasta och ris, vilken sort av respektive två bör man välja? Ex fullkornspasta och råris? Eller är fullkornsris bättre än råris?

 4. Janicke
  27 juli, 2010

  Hej Birgitta, tack för svar!
  Jag kommer inte heller att börja med spannmål igen, mår mycket bättre utan. Så jag vill gärna fortsätta att baka ditt bröd och byter härmed till hela linfrön och hoppas det är bättre. ♥

 5. 27 juli, 2010

  Och jag vågar inte testa bröd, ifall det sätter igång ett sug efter bröd som jag inte kan hantera. Bröd var en stooor källa till bukfylla innan jag började med LCHF/vLCHF 27/4. Åt ofta bröd (knäckebröd med viltost) istället för mat dygnets alla timmar.

 6. 27 juli, 2010

  Jag håller med dig. Jag kan inte. Spelar ingen roll att det är kolhydratfritt. Bara att få äta en smörgås får mig att tappa greppet.

  Bra att du lyssnar på din gräns och din kropp.

 7. 27 juli, 2010

  2-3 msk om dagen bör vara en maxgräns. Alltid hele, aldrig krossade. 🙂

  Birgitta: Jag har tyvärr också ett gammalt recept från min GI tid som vandrar runt med krosade linsfrön och dinkelmjöl i. Men vi lär oss. Det är ju det som är så spännande.

  De fanns ju till och med en tid då många av oss trodde att fruktos var ett bra val. Hualigen. Skratt.

 8. 27 juli, 2010

  Ännu ett val mellan pest eller kolera. Jag rekommenderar aldrig något av dessa.

  Men tvingas jag att svara så är den totala mängden kolhydrater per 100 gram det du först ska titta på. Sen ska det vara låååång koktid på paketet. För ris 40 minuter och för pasta minst 13-14 minuter. Sen ska du äta så lite som möjligt av ”skäpet”. Ler stort och busigt.

  Ät de tillsammans med mycket fet sås och en bra bit kött eller fisk. Detta för att kolhydraterna ska bli en så lite del som möjligt i den totala ”geggamojjan” du har i magsäcken.

  Hoppas att du väljer bort dem. Det finns så goda alternativ.

 9. 27 juli, 2010

  Nu har jag ändrat mina glutenfria brödrecept och skrivit in hela linfrön eller psylliumfrön istället för krossat.
  Det är ju för väl att man aldrig blir för gammal för att lära sig nåt nytt 😉

 10. HA
  28 juli, 2010

  Tack för svaret Anna!

  Hade mina misstankar att Du skulle avråda mig från att äta ris och pasta:P Brukar exkludera det i min vardag, men det serveras ofta då man är bortbjuden och jag vill inte alltid skippa dem, för det blir en sådan snack om att man bantar etc…

  Men är ris och pasta även skräp för de som vill behålla sin vikt eller gå upp i vikt? Hur tar kroppen stryk av ris och pasta?

  Något jag älskar är bulgur, men det kanske inte är så mycket bättre;)

 11. 28 juli, 2010

  Viktuppgång är svårt. Jag brukar börja med helt vanlig lågkolhydratkost men 5-8 måltider per dag. Några får en bra och tydlig viktuppgång.

  Men många behöver även insulinets fettuppbyggande egenskaper för viktuppgång. Sen måste man ju titta på om undervikten är fett eller avsaknad av muskler.

  Insulinet har även en stor muskeluppyggande effekt så även där kan det vara till hjälp. Väljer faktiskt gärna frukt eftersom fruktoset är så fantstiskt fettbildande.

  Vill du bara hålla vikten rekommenerar jag inte kolhydraterna och insulinets hjälp.

  Hur kroppen tar stryk av överdrift av kolhydrater är vad hela dagens kostdebatt handlar om. Jag har hur många inlägg som helst om detta.

  Allt från ”suget”, övervikt, insulin, slitage av högt blodsocker, blodsockerkurvan, påverkan av serotonin, oxidation, lektiner, omega 6 och mycket mycket mer.

  Tyvärr är kunskapen bred och ju mer jag läser desto mindre självklart blir allt. Skratt. Men mjöl och pasta har jag inte hittat något belägg för att det skulle vara nyttigt för oss.

  Sökfunktionen längst ner till höger kan kanske hjälpa.

 12. Susanne
  29 juli, 2010

  Hej Anna,

  Vad anser du om kikärter/bönor/linser? Är det lika dåligt som pasta och ris? Det är ju något som annars rekommenderas mycket inom GI-rörelsen (men det är klart, GI och LCHF är inte samma sak…)

 13. 29 juli, 2010

  Gällande suget verkar många kunna hantera bönor och linser. Men jag rekommenderar aldrig dessa då de för mig är kolhydrater med lektiner…

  Så gällande glykemiskt index är de bättre. Som näringsriktig kost, nja.

 14. Christina
  23 september, 2010

  Hej!
  Har läst diskussionen ovan angående mjöl. För tillfället bor jag utomlands och har hittat något som heter Gram flour, från Indien. Enligt innehållsförteckningen är det mjöl gjort på kidney bean, Moong Dal, Chick peas,black Eye beans, White beans, Moong whole och Green Lentil. Är det någon som vet vad det används till?
  Kanske nyttigare än vanligt mjöl.
  Mvh
  Christina

 15. sanna gunnarsson
  13 september, 2012

  hej har idag köp ett bröd som påstås vara LCHF bröd. Men jag blir tveksam när jag läser innehållsförteckningen: fullkornsvete och kornmjöl och vetekli vetefiberE466 druvsocker E482 mjöldehandlingsmedel????? Kan det stämma hjälp och hur medelar man bageriet som gör brödet om det är fel????

Write a comment