Metallsmak i munnen?

 

När du väljer strikt LCHF kost så äter du ju väldigt lite kolhydrater. Kroppen använder kolhydrater till att bygga om till glukos. Glukos är det som hjärnan lever av.

Kroppen kan också bygga glukos av proteiner, (kött, fågel och fisk)

I början av en lågkolhydratkost hinner kroppen inte med att styra om förbränningen till fett och den är ovan med att bygga om proteinerna. Glukosen räcker inte till. Då bygger den ketoner som reservbränsle till hjärna. Du får en metallsmak i munnen och kan också lukta lite ammoniak.

Efter ett tag (ca – 1-3 veckor) så har kroppen ställt om energiförbränningen (den tar mer från fettet för att röra sig och låter hjärnan få glukosen = kolhydraterna) Den kämpar också på med att bygga om proteiner till glukos OM du äter tillräckligt, annars måste den använda proteinerna till det som de egentligen är till för, att bygga in stark och frisk kropp.

OM du nu äter föööör lite kolhydrater och din kropp behöver proteinerna till byggnadsmaterial, ja då kommer du att tvingas fortsätta leva på reservbränslet och du kommer att få denna metallsmak i munnen även efter de inledande 1-3veckorna.

Jag rekommenderar dig att bita ihop några veckor men om det inte försvinner så lägger du bara på lite nötter var dag. Nötter innehåller kolhydrater, men väldigt lugna sådana. Kanske också öka lite på grönsaker ovan jord.

Det går att leva på ketoner, men då får du stå ut med att lukta illa. 😉  Och jag ifrågasätter om vi verkligen ska leva på reserven när vi inte behöver.

4 kommentarer

 1. Anna
  25 januari, 2010

  Hej Anna,

  Jag undrar om du vet varför många – inklusive jag själv – går ner jättemycket i vikt med Viktväktarna första gången vi är med, men sedan går vi upp allt igen (och lite till) och andra, tredje gången osv är det som förgjort? Då är det som om kilona sitter som gjutna och VV hjälper inte längre. Finns det någon fysiologisk förklaring?

  Hälsningar från en annan Anna

 2. Ami
  27 januari, 2010

  Hej, Anna … jag har bestämt mig … jag börjar med den naturliga kosten LCHF den 1 februari.

  Jag vill inte vara strikt i början tills kropp och knopp hunnit med förändringen så mina frågor är:
  1 Vad tycker du om äter kolisar ca 20-30 g/100 g?
  2 Och efter någon månad drar ner till 5-10 g/100 g?
  3 När man nått den vikt man önskar … hur många kolisar äter man sen för att behålla vikten?

  MVH
  Ami 🙂

 3. Anna Hallén
  27 januari, 2010

  Ami: Det är som att jag ska svara på hur lång är en människa?

  Du måste hitta din nivå. Alla tål olika mycket. Enklast är att dra ner i massor de första 8 veckorna så kroppen snabbt anpassar sig och tvingar igång fettförbränningen och sen lägger du till det du saknar mest och ser när din kropp reagerar negativt.

  Lägg till en sak i taget och bara en sak var vecka.

  Är du fast i suget kommer du inte kunna lägga tillbaka speciellt mycket, även om din kropp tål det. Suget tar då över och du komemr att äta mer kolhydrater än du planerade.

  Lycka till

 4. Annica
  30 juli, 2012

  Är det bra det där med ketoner?
  Går man ner i vikt när kroppen använder ketoner som bränsle?

  Har slarvat lite under 3 veckor men åter igen på banan. Har metallsmak i munnen och har haft det från och till hela tiden.

  När slutar man gå ner i vikt av LCHF?

Write a comment