Det är samma ”sanning” för många sjukdomar men det är ändå inte sant.

Varför? Jo för att kosten bara är en del i många pusselbitar. Forskning måste ta en sak i taget för att veta den verksamma ingrediensen.

Jag är inte spydig eller överlägsen i följande rader utan vill bara med två metaforer berätta varför forskning på hälsa ofta blir fel.

Fungerar en handduk att torka dig torr med. Några kommer hävda ja. Forskarna ta ett stort antal människor och låter de simma i en pool. De slänger sen ner varsin handduk och kunde konstatera att nu finns det forskning som visar att att handdukar inte fungerar att torka sig torra med.

De som hade lyckats är nu anekdoter – men de hade också gjort fler saker. de hade lämnat poolen.

Forskningar som ovan är mycket vanliga. Och de flesta läser bara resultatet av forskningen – inte hur den var designad. Handdukar fungerar inte att torka sig torr med! Det finns det en massa forskning på.

Nästa metafor är : ”Vilken är den verksamma ingrediensen i en sockerkaka?” Forskning får nämligen inte forska på flera saker samtidigt. Så vi forskar på en ingrediens i taget. Först bara ägg. Nej, det blev ingen sockerkaka. Sen bara mjöl, blev ingen sockerkaka. När vi sen provat alla en och en kommer forskningen visa att det finns inget som heter sockerkaka. Och vi som vill lägga ihop alla ingredienser kallas alternativa humbugare som vill sko oss på andras sjukdom.

Att vi vet att det finns sockerkaka spelar ingen roll för vi har ingen forskning på det. Det är bara anekdoter.

ME är ett pussel, ett svårt pussel. Men ju fler pusselbitar vi hittar desto större chans att hjälpa fler. Det verkar inte ens vara samma pussel för alla. Vi behöver kanske hitta fler… och detta kan forskningen aldrig åstadkomma. För en bra designad forskning kan och får bara forska på en sak i taget.

Autism är ett pussel, ett svårt pussel. ADHD likaså. Och även de autoimmuna sjukdomarna.

Men det är kosten som bygger ditt immunsystem, alla organ, alla hormoner och alla enzymer.
Molekyler i kosten påverkar inflammation, funktioner och din hjärna.
Vore det inte konstigt om byggnadsmaterialet inte påverkar funktion och kvalité?