Men Anna, det finns forskning på att kosten inte påverkar!

Det är samma ”sanning” för många sjukdomar men det är ändå inte sant.

Varför? Jo för att kosten bara är en del i många pusselbitar. Forskning måste ta en sak i taget för att veta den verksamma ingrediensen.

Jag är inte spydig eller överlägsen i följande rader utan vill bara med två metaforer berätta varför forskning på hälsa ofta blir fel.

Fungerar en handduk att torka dig torr med. Några kommer hävda ja. Forskarna ta ett stort antal människor och låter de simma i en pool. De slänger sen ner varsin handduk och kunde konstatera att nu finns det forskning som visar att att handdukar inte fungerar att torka sig torra med.

De som hade lyckats är nu anekdoter – men de hade också gjort fler saker. de hade lämnat poolen.

Forskningar som ovan är mycket vanliga. Och de flesta läser bara resultatet av forskningen – inte hur den var designad. Handdukar fungerar inte att torka sig torr med! Det finns det en massa forskning på.

Nästa metafor är : ”Vilken är den verksamma ingrediensen i en sockerkaka?” Forskning får nämligen inte forska på flera saker samtidigt. Så vi forskar på en ingrediens i taget. Först bara ägg. Nej, det blev ingen sockerkaka. Sen bara mjöl, blev ingen sockerkaka. När vi sen provat alla en och en kommer forskningen visa att det finns inget som heter sockerkaka. Och vi som vill lägga ihop alla ingredienser kallas alternativa humbugare som vill sko oss på andras sjukdom.

Att vi vet att det finns sockerkaka spelar ingen roll för vi har ingen forskning på det. Det är bara anekdoter.

ME är ett pussel, ett svårt pussel. Men ju fler pusselbitar vi hittar desto större chans att hjälpa fler. Det verkar inte ens vara samma pussel för alla. Vi behöver kanske hitta fler… och detta kan forskningen aldrig åstadkomma. För en bra designad forskning kan och får bara forska på en sak i taget.

Autism är ett pussel, ett svårt pussel. ADHD likaså. Och även de autoimmuna sjukdomarna.

Men det är kosten som bygger ditt immunsystem, alla organ, alla hormoner och alla enzymer.
Molekyler i kosten påverkar inflammation, funktioner och din hjärna.
Vore det inte konstigt om byggnadsmaterialet inte påverkar funktion och kvalité?

3 kommentarer

 1. Eva Celik
  13 februari, 2020

  Bra rutet Anna utan kosten dör vi ju

 2. Inger
  14 februari, 2020

  Jag är också så innerligt trött på att höra : Finns det forskning på det. Man kan ju bevisa allt med forskning , det beror ju på vem som sponsar forskningen. Jag lyssnar hellre på min egen kropp och tror på /läser om alla positiva Lchfare. Jag har tyvärr många ärftliga sjukdomar i botten (80 procent bär vi tyvärr med oss i anlagen) som jag har lyckats att revidera med Lchf-kosten sen nio år tillbaka. Många frågar hur jag kan vara så positiv trots alla mina besvär, artros, dålig rygg, hjärtflimmer, IBS, hudförändringar m.m. Det är svårt för folk att förstå att kosten gör att man mår så bra. Vi bor i ett 55-plus område och där är de flesta mycket sockerberoende. Det vankas alltid kakor eller annat kolhydratsrikt på alla träffar och de tycker att jag har så god karaktär som inte äter något av det. De har svårt att förstå att jag inte en är sugen på det. De som har diabetes två äter även godis trots att de är gamla sjuksköterskor. Men så har de flesta också tyvärr många krämpor och behöver mycket hjälp av sjukvården
  och hemvården. Önskar dig en trevlig helg. Vi avslutar en treveckorsresa i underbara Puerto de la Cruz på söndag. Här är verkligen lätt att leva Lchfstyle. Härliga råvaror att underbart bemötande på restaurangerna, mycket bättre än hemma. Varm kram på Alla hjärtans dag. Keep on your good work, I belive in you <3

 3. Ingrid Marongiu
  18 februari, 2020

  Forskning är den nya svenska religionen! Förut gick man i kyrka och trodde på allt prästen sade då han var närmast makten, nu tror många på forskningen som har övertagit makten och penningarna, ty de 2 hänger ju ihop som ler och långhalm. Att inte förstå att det vi blir mest påverkade av är det vi stoppar i våra kroppar är som att hävda att man inte blir våt av vatten eller att jorden är platt eftersom vi inre ramlar ur den! Det är alltid bra att använda den fantastiska kognitiva förmågan vi har fått att förvalta och inte bara låta den ligga i träda!

Write a comment