Medelhavskost

 

Är den verkligen så bra?

Ja det är den kanske. Forskningen säger i alla fall det. Jag sitter just nu i södra Spanien och studerar folket i Nerja. Var och varannan är knubbig eller tjock. Dock har jag bara sett en som var riktigt fet. Men gänget i denna stad är betydligt tjockare än hemma… Ätandes medelhavskost.

Kan den gemensamma nämnaren vara att när vi inte av matbrist tvingas hålla tillbaka så tar kolhydratberoendet över? Samt att när vi kan fritt äta kolhydrater stör vi kroppens naturliga mätthetskänsla? Ja. jag kan i alla fall konstatera att många är tjocka på sitt val av mat. Sin medelhavskost.

En annan fråga, är olivoljan bra? Ja och nej. I medelhavskosten som är rik på fisk (omega 3) är det mycket nyttig. I vår kost som ofta är rik på kött (omega 6) är det ett sämre val. Antioxidanterna är dock lika bra och de enkelomättade fetterna likaså. Men ibland kan vi inte bara titta på en faktor. Vi måste se till helheten och vad vi äter till de valen vi gör.

2 kommentarer

 1. Thomas H
  12 november, 2009

  HaHa – Anna! Tror väl inte dom äter det nu SLV tror är Medelhavskost på den ort du är nu!

  Möjligen gör dom det på Malta, men det kan ju enbart vara illvilliga rykten! Ha det så skööönt därnere! Lite avis.

 2. 13 november, 2009

  Hej Anna. Har varit in och tittat på hotellet där ni bor, via länk från Moniques sida. Verkar jättefint, kan vara ett alternativ för oss inför nästa vinter.
  Du har nog helt rätt i att det är alla snabba kolhydrater som kommit till, med kaffebröd,läsk, godis och annat otyg, som gör även Medelhavsborna fetare och sjukare.
  Mycket yoghurt, smör och färskost äts av invånarna här i Turkiet, ser inte alltför många feta här. Än.. Butikerna översvämmas av de dåliga produkterna, men huvuddelen av maten köps på grönsaksmarknader och hos slaktaren, för de flesta.

  Kreta, som utnämnts som ursprunget för Medelhavskosten, där är det samma sak. Mycket feta korvar, ostar, en variant av klarat smör, som Ghee, säljs i butikerna. Men den yngre generationen har fallit för snabbmaten, med en del knubbiga tonåringar.
  Debatten är igång i Turkisk TV sen några år, om det onyttiga i att äta för mycket socker, så förhoppningsvis blir det en ändring till det mer ursprungliga.
  Träningsmaskiner, som gratis kan utnyttjas av alla, är utplacerade med jämna mellanrum längs strandpromenaden här, de används mycket av Turkarna, som även går långpromenader tidigt på morgnarna.
  Så hälsobudskapet i media har börjat ge resultat.

  Ha det så skönt på andra sida Medelhavet 🙂

Write a comment