Mat och IBS

Kan mat förbättra min IBS? Ja, svaret är lika självklart som om mat kan förvärra IBS. Och alla ni med mag- och tarmproblem vet att fel mat kan ställa till det ordentligt.

Samtidigt är det viktigt att känna till att IBS inte är en ”matsjuka” utan att magen inte fungerar i det sympatiska nervsystemet (det för stress, oro, aktivitet). Och stoppar du ner mat i ett avstängt nervsystem i 20-30 kanske 40 år så kommer magen att säga ifrån med just ”IBS”.

Vi kan bara äta och hantera mat i det parasympatiska nervsystemet. det för trygghet, lugn, jag duger och mår bra. Så lösningen på IBS är att duga, andningsminuten och återhämtning.

Ät aldrig stående. Ät aldrig snabbt. Ät aldrig stressad och bråka aldrig vid köksbordet. Ät all mat med kniv och gaffel. Gör gärna andningsminuten både innan och efter måltid.

Men tillbaka till maten.

Det enklaste sättet och faktiskt det mest positiva är att först ta bort allt som kan påverka och sen lägga tillbaka efterhand. Det är roligare att lägga till än att hela tiden ta bort.

Så börja med att ta bort allt mjöl i alla former (bröd, flingor, pasta, couscous mm), gluten (finns tyvärr tillsatt lite var stans) och mejeriprodukter (Börja med alla, men både grädde och ost brukar snabbt kunna läggas tillbaka) . Låter trist, men vi börjar här. Sätt en gräns på tre månader i kalendern.

Vad ska du undvika? Jo, allt som irriterar och ökar inflammationer. Hårda fibrer, allt som kallas fullkorn och kli, fungerar som sandpapper på ett skrubbsår. Så knäckebröd och fullkornsprodukter ska helt bort. I min värld –  för alltid.

Omega 6 ökar inflammatoriska processer i din tarm, alltså kan förvärra dina problem. Så vi vill skapa en bra balans mellan omega 6 och omega 3.

Byt margariner mot Bregott eller smör. Förhoppningsvis har du redan gjort det valet.

Ta bort hel och halvfabrikat som är proppfulla med omega 6.
Byt ut solrosolja och majsolja mot de nyttiga raps- och olivolja. (Men fortfarande är smör bättre eftersom de nyttiga oljorna ändå innehåller en ganska stor del omega 6)

Vad ska du lägga till?
Nummer ett är Omega 3! Vissa tål fett ganska dåligt när tarmen bråkar, då är det omega 3 som ska prioriteras. 1-2 gram gurkmeja (smaklös gul helt vanlig krydda) är bra vid alla tarmsjukdomar. Lätt att lägga till sin dagliga kost. (Gurkmeja – curcumin,  når tjocktarmen)

Varför rekommenderar jag antiinflammatorisk kost till ISB som inte har med inflammationer att göra? Jo, av samma anledning som att omega 3 kan hjälpa vid fibromyalgi. Vilket är jättekonstigt eftersom det inte heller är en inflammatorisk sjukdom. Till det kommer dock ännu en spännande reflektion: En tredjedel av de som har IBS har också fibromyalgi.

Omega 3 och omega 6 balansen påverkar så oerhört mycket mer än bara de inflammatoriskt processerna. Du blir till exempel mer uthållig och smärttålig. Kan vara ett stöd vid besvärlig IBS.

Jag rekommenderar även probiotika.

Idén med probiotika är att återställa balansen i tarmfloran. oerhört viktigt för att kroppen ska hamna i balans.

Du vill också öka vattenlösliga fibrer. Men här kan det vara lite svårt. Vissa tarmar är så trötta att de reagerar negativt fast de behöver fibrerna. Prova med 2 msk linfrön eller phylliumfrön. För de flesta fungerar det. Annars har jag hört att fiberhusk (pulveriserade phylliumskal) som bara blir gelén kan fungera på den törttaste mage och tarm.

Vattenlösliga fibrer finns också i grönsaker. Öka dem om du kan! Men även här finns lite att tänka på. Vissa tål inte trådiga fibrer. De som finns i sparris till exempel.

Undvik gasbildning. Vilket betyder att du ska hoppa över linser, bönor, kikärtor och frukt. (Någon som jag alltid rekommenderar dig att undvika av andra orsaker.)

Undvik starka kryddor, alkohol, mint och citrus. Just nu. Tänk på att IBS inte är en mat och kostsjukdom. Men just nu tar vi bort allt som stör. Drömmen är att du med lugn och trygghet, med andningsminut och ändrat sätt att äta – att du blir fri från IBS och då kan du lägga tillbaka maten igen.

Ät mindre mängd mat vid 3-5 måltider. (Ja, jag vet att detta krockar med LCHF som viktminskningskunskap, men din hälsa är viktigare än din vikt just nu. Först glad mage, sen kan vi ta vikten om du vill)

Håll detta utan undantag i TRE månader. Utvärdera. Lägg aldrig tillbaka mjölmaten eller fullkornen. Men många klarar av att lägga tillbaka lite grädde och ost, vilket gör det enklare och godare att laga mat igen.

Och jag tjatar: Sist men inte minst. Stress finns i ett system i kroppen – sympatiska nervsystemet. Magsmältningsfunktionerna i ett annat – parasympatiska nervsystemet. Dessa två system är som en gungbräda. När det ena är på (uppe) är det andra av (nere). Står gungbrädan still så är ett system alltid avslaget – och inte brukar det vara stressen som är borta!

Avslappningsband, andningsminuten, yoga, pilates, skogspromenader, spikmatta, läsa bok… ja, det kan göra under för en besvärlig mage.

Vill du lära dig mer? Tryck HÄR

Lycka till nu!

53 kommentarer

 1. Lua
  1 juni, 2011

  Det här ska vidarebefordras till min vän, som lider av både fibrolyalgi och IBS. Bra skrivet, som vanligt!

  Ha en fin dag!

 2. Nina
  1 juni, 2011

  Har även förstått nu att en trött sköldkörtel kan ställa till
  det med magen…..

 3. Christine
  1 juni, 2011

  Hej Anna!

  Tänk om jag vetat detta för 10 år sedan när mina magproblem började? Och tänk att man kan må bra igen i magen efter 8 år av problem? Du borde få medalj!!! (guld!)

  Kram/Christine

 4. Christine
  1 juni, 2011

  Hej Anna!

  Tänk om jag vetat detta när mina magproblem började för 10 år sedan? Och tänk att man kan leva normalt igen efter 8 år av elände. Du borde få föreläsa för läkarvetenskapen och Du borde få medalj i guld….kram/Christine

 5. Tess
  1 juni, 2011

  Fast jag vill inte påstå att gurkmeja är smaklöst ^^ Det är tokstarkt och rätt så fränt i smaken, särskilt om den är färsk. Men den är BRA! Hjälper vid värk överlag.

  Själv blev jag av med min IBS på tre dagar när jag tog bort alla kolhydrater och bara åt kött och fett. Sen började jag med grönsaker igen och det har inte varit några problem alls sen dess =)

 6. 1 juni, 2011

  kjempeflotte tips. jeghar sluttet med korn og melk og er bedre

 7. Anna-Karin
  1 juni, 2011

  Jag har nu lagt om kosten till lchf för ca tre veckor sedan, och mår bättre än nånsin! 🙂 Har gått ner 3 kg, och har knappt några eksem kvar, jag som alltid brukade vara rödflammig i ansiktet är helt fin nu. Sötsuget är borta – helt borta. Har alltid kämpat så hårt och räknat dagarna för hur länge jag klarade mig utan godis, men föll alltid dit igen… Nu vill jag inte ens se godis, vill bara ha riktig mat! Behöver jag säga att jag är GLAD? 😀

 8. Anna-Karin
  1 juni, 2011

  Och så vill jag tacka för otroligt bra blogg inlägg! Och din kokbok lchf husmanskost är guld 🙂

 9. Anna Hallén
  1 juni, 2011

  Mmmm sköldskörtlen ställer till men en hel del. fast jag tror det beror på kortisolet som styr en hel del av sköldskörtelsn funktion.

  Detta och mycket mer kommer att finnas med i nästa bok som kommer i augusti. LCHF- för kvinnor. 🙂

 10. 2 juni, 2011

  Den här artikeln vidarebefodrar jag direkt till min kompis med IBS, bra skrivet!

 11. 2 juni, 2011

  Förut så trodde jag att jag hade IBS… En uppsväld mage med gaser varje kväll och denna ständiga magont… jag valde bort svamp, alla kålsorter, lök, vitlök och använde laktosfria produkter… däremot åt jag mycket frukt eftersom jag trodde att det är nyttigare än allt annat sött. Jag var sugen på sött hela tiden…
  Nu när jag äter LCHF (sedan november) har jag INGA problem med magen! Den är lugn och har blivit platt! Och jag är aldrig sugen! Trodde att jag hade vuxen acne… men det var irriterande tarmar som ”ploppade” ut i form av finnar i mitt ansikte! Min hy är jättefin och len nuförtiden!
  Tack för din fantastiska blogg!
  kram Lana

  1. Anna svarar Lena
   4 juni, 2011

   Många delar dina erfarenheter. Tror att IBS i mågna fall skapas av fel kost helt enkelt. Och när vi tar bort anledningen till problemen så försvinner problemen 🙂

 12. Marie
  2 juni, 2011

  Hej! Hur kan man ta bort alla mjölkprodukter o samtidigt byta margarin mot smör?! Du brukar ha bra inlägg, men nu verkar det bli mer kvantitet än kvalitet! Inläggen om stress och fysisk aktivitet var lite väl förenklade, fysisk aktivitet kan även öka kortisol…

  1. Anna svarar Marie
   4 juni, 2011

   Jag föreslår att man KAN ta bort alla mejeriprodukter men många vill och gör inte det. DÅ ska margarinet bytas mot smör. Många kan också lägga tillbaka mejeriprodukterna och då är det smör som ska läggas tillbaka.

   Skratt. Ja, med ett inlägg om dagen var dag i tre, fyra år så kan vissa vara av sämre kvalité och andra av bättre kvalité. Så blir det! 🙂

   Den kunskapen som förmedlas allmänt över en blogg ÄR förenklad. Visst kan fysisk aktivitet höja kortisolet, men då brukar man prata om en hög mängd i hårt tempo. Ex 3-4 mils hård snabb löpning. Jag pratar inte alls den nivån på fysisk aktivitet utan mer att ”rör dig” då det är kortisolsänkande.

 13. Susanne
  3 juni, 2011

  Min fibromyalgi så gott som helt utan symtom och min IBS mycket, mycket bättre tack vare LCHF! 🙂

 14. Gullvi
  3 juni, 2011

  Jag har blivit av med min IBS, eller så sover den sin törnrosasömn och kommer inte att vakna på 100 år :), men så bra jag har blivit i min magen. Någon gång kan det nypa till, men det går över på en minipaus. Jag har ätit saltsyratabletter till 2 av måltiderna per dag. Läste detta på Kif (Kolhydrater i fokus) och när jag började med det så är det som trolleri… men det är bra att man här kan få mer tips för det är så olika för oss. Jag vill också tacka för att du har skrivit LCHF husmanskost, den har jag mycket glädje av och nu ska jag köpa och ge den till min svärdotter också, för hon har bestämt att på måndag börjar hon äta enligt lchf 🙂

 15. Erik
  3 juni, 2011

  Jag har haft IBS hela livet, men det försvann när jag började med LCHF. Tänk dig att ha ont i magen ständigt, vara ständigt sjuk, i tiotals år, sen försvinner det. Vilken frihet.

 16. Aveh
  4 juni, 2011

  Bra att du tar upp om IBS! Även om LCHF hjälper oerhört, kan man ibland ändå uppleva ”gamla” besvär. Och som alltid med IBS (har förvisso även Reflux och tar Lanzo 300 mg sönderfallande tablett/dag) har man ofta svårt att veta vad som orsakade, i negativ bemärkelse, förändringen. Ibland har man inte ändrat sitt matintag och man kan inte heller härleda det till stress, livssituation osv., men ändå ”slås” magen ut. Det är knepigt det där, och mycket frustrerande, men det har i alla fall blivit så mycket bättre för mig med LCHF (undantag hård avföring)!!!

  Jag skrev hos Kostdoktorn svar till en person som har IBS och trots LCHF ändå led av illaluktande gaser och andra magproblem och som inte visste varför detta skedde och vad hon skulle kunna göra åt det. I min kommentar (#869) skrev jag lite om mina erfarenheter med IBS och LCHF samt jag skrev också följande, som kanske har något som inte redan nämnts och som kanske kan vara av intresse och nytta;

  ”PS. Jag har vid Karolinska fått en broschyr som heter ”Kostråd vid IBS”, där står om allmänna kostråd, kostfiber, buksvullnad och gasbesvär samt om man har IBS och diarré och vilka produkter som gör den värre tillika vilka som har en stoppande effekt, till sist står om probiotika/mjölksyrabakterier som kan ha en gynnande effekt. Broschyren är från 2007 och ev. kan du beställa en från Dietistkliniken, Karolinska Sjukhuset, tel. 08/517 700 00. Det står att man måste prova sig fram och under allmänna råd står bl.a. att man ska äta ”magra livsmedel med skonsamma och fettsnåla tillagningsmetoder.” Under gasbildande nämns bl.a. dessa produkter; alla typer av lök, kålsorter, jordärts- och kronärtskockor, selleri, svamp, paprika, rädisor, majs, ärtor, bönor, linser, samt lite annat som jag ändå inte tror att du äter på LCHF!”

  (http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt#comment-203430)

 17. 4 juni, 2011

  Tack för tips Anna. Ska genast sända vidare till en kompis som har IBS.

  Ha en fin dag!
  //Susanne

 18. 13 juli, 2011

  Hejsan! Måste bara höra vad du anser om att dricka aloe vera för mag och tarmbesvär? MVH Elin

  1. Anna svarar Elin Hellström
   18 juli, 2011

   Att dricka Forever Living products Aloe Vera vid IBS är en strålande idé. Vid tarmsjukdomar som innebär ökad cancerriks ska man däremot vara mer restriktiv. Aloe Veras fantastiska egenskaper (förutom det nyttiga innehållet) är att det stimulerar celltillväxt. Många väljer ändå att dricka Aloe vera vid ökad cancerrisk, men det är viktigt att känna till detta så man kan ta ett eget ansvar för sin kropp och ett beslut som man står för.

   Många blir oerhört mycket bättre i mage och tarm.

 19. 21 augusti, 2011

  Jag är nu inne på tredje veckan Lchf igen efter ett litet dumt uppehåll på nån vecka under semestern och min mage gör uppror så jag håller på att bli knäpp, men jag har för mig att det var vecka fyra det vände när jag startade med Lchf, först blev det värre för att sen vända och bli bättre än på många år, så jag kämpar vidare och hoppas….

 20. sara
  4 september, 2011

  Blev jätteglad över att hitta din sida och att läsa vad du skrivit. Jag blev ’diagnostiserad’ med ibs för ca 1,5 år sedan men har därefter inte haft några större besvär utav det förrän nu… Har ett jobb som innebär mycket stress fysiskt och ibland också psykiskt och det fick till sist min mage att vända sig ut och in. Har haft jätte svårt för att veta vad jag ska äta och inte äta. Nu ska jag börja äta enligt dina råd och hoppas det hjälper! Har du skrivit en bok om just kost för ibs-magar också? Ska snart tillbaka till jobb igen och då gäller det mer än någonsin att hitta balansen i kosten och stressen så att magen orkar med. Tack för en bra sida!

  1. Anna svarar Sara
   6 september, 2011

   LCHF för kvinnor kommer att passa dig perfekt. LCHF är ingen bantingsmetod utan en hälsokunskap som du kan OM du vill både gå ner i vikta med, eller gå upp i vikt med. Eller som jag, bara stå still och må strålande!

 21. sara
  4 september, 2011

  Ps. LCHF är för viktnedgång som jag förstår det, jag behöver inte gå ner något i vikt och undrar därför om du skrivit någon bok enbart för ibs-magar? Tack!

 22. Marie
  6 januari, 2012

  Hej!
  Jag är en kvinna, 60+ som tror jag har IBS. Jag fick ett ”skov” för 3 v. sen och det håller på än, av och till. Jag har diarre , men också mer ”normal avf.”. Jag har ätit lchf kost sen september och tills nu har det varit OK, fast jag har nog ibland ätit för mycket, och fått magkatarr.
  Jag har inte ont i magen, bara denna fartiga tarm, men när jag sitter på toan plågar magen mig oftast, och jag får skynda mig dit, men jag har mycket magkatarr och känner mig uppblåst.
  Jag får lätt halsbränna och sura uppstötningar också, särskilt nu.
  Har läst dina förslag hur man ska gå tillväga med sitt ätande, gäller det även när man äter lchf? Jag har använt Sempers magdroppar i 4-5 dar och gurkmeja några ggr men den kanske är lite gammal, tänkte det skulle räcka med dropparna.
  Vad ska man göra för att få slut på problemen, jag känner mig uppgiven. Jag ska till dr. för trolig utredning. MVH Marie

 23. Mia-Marie
  28 januari, 2012

  Hej, började läsa här och tyckte det var en bra sajt med mycket intressant, har en fråga till dig =) Om man har både IBS + Fibromyalgi och födoämnesallergier/intolerans vad skall man leta efter för ”smör” då?

  Jag har ju nu MILDA mjölkfritt men det innehåller mycket omega6 och min IBS mår inte bra av detta – då jag har ”smöret” till allt liksom, bakar, steker osv. jag vill ju inte ha raps eller oliv olja på mackan =) och tycker om att ha lite ”smör” på min majs macka men såg nu i kommentarerna att majs också kan vara gasbildande *hm* allt vi äter innehåller majs – då vi har helt glutenfri kost (inget havre ens) och helt mjölkfri kost!

  Vad skall man då äta??? Min mage klara ej av massa hårda råa grönsaker – har provat rawfood, vad skall man ha till ev. kött/kyckling om ej pasta av majs eller råris, potatis/söt?
  Sen så äter vi ju majskyckling =) också kan ej äta vanlig kyckling som fodras med korn osv. letar oftast kött av gräs ätande kreatur också men det är svårt att hitta i disken på Coop…

  Börja kännas som om vi snart ej kan äta nått alls *suck* tyvärr har dottern ärvt både mina allergier/intolerans och IBS

  Har du några tips?

  1. Anna svarar Mia Marie
   31 januari, 2012

   Ät aldrig Milda…..!

   Smör, Bregott eller om du vill ha det proteinfritt så välj Ghee.

   Ta bort det som din kropp inte tål 🙂

 24. Marie
  29 januari, 2012

  Hej Anna!
  Det ska ju vara så nyttigt med cocosolja pga laurinsyran.
  Jag har ännu problem med min IBS mage, och undrar om det är så bra då, att använda cocosoljan. Det kör ju på magen än mer.
  Magen kanske vänjer sig efter ett tag? Man kanske ska sprida ut det över dagen, i så fall?
  /Marie

  1. Anna svarar Marie
   31 januari, 2012

   Ja, kokosoljan är bra i alla fall. Men lyssna på din kropp. Börja med en pyttemängd. När du ”tränat” upp kroppen så är 2-3 msk per dag en bra mängd.

 25. Marie
  6 februari, 2012

  Du rekommenderar ingefära på andra ställen i din blogg. Hur är det vid IBS? Jag har gjort allt du rekommenderar med mjöl av allt slag, egentligen gluten, men grädde o CF och ost, har jag väl haft i mat tills nu, och min tarm är inte alls bra. Har även använt Sempers magdroppar, gurkmeja och omega 3.
  Kan ingefära irritera eller beror besvären troligare på grädde o.dyl.
  Jag tycker det skulle blivit förändring nu, har varit utan all mjölmat sen strax efter jul.
  Tålamodet tryter/mvh Marie B.

  1. Anna Hallén
   6 februari, 2012

   Stress, eller snarare det nervsystemet som är påkopplat vad stress, sympaticum, skapar stora fysiska problem om det är påkopplat för mycket eller för ofta. Eller ännu värre, alltid!

   Är det dock styrt av kosten så är ca 6 månader en bra tid att förvänta sig. IBS tar ju inte någon vecka att skaffa sig och kommer att ta tid att bli av med.

   Jag hoppas att du orkar lite till.

 26. Alexandra
  9 februari, 2012

  Hej Anna,Du skriver mycket bra.Jag är mycket intreserat av kost,läser mycket om ämnet,och väldigt mycket annat.
  Sedan 3-4 månader har jag besvär med mina tarmar,viserligen hade det tigare men när uppblåsheten började och jag kände mig gravid[64]och knappt hann till WC på morgonen-ibland 3-4 gånger-började jag misstänka IBS.
  Har normal avf.,nästa gång kletig,aldrig försoppad.Idag är det tufft-åt en liten bit vanlig knäckebröt och rödbetor.,och sprang idag 5 gånger
  Har altid varit nogrann med vad jag äter,ingen godis,socker,mjölk,inga vita produkter hemma hos mig och ändå
  Har hålit mig till GI TIDIGARE och jag har sedan 3 veckor slutat helt med gluten,även då prover är OK,det finns på Bodystore hel del man kan köpa,nudlar,etc.
  Din bok är beställt,jag tycker om den maten,doch kan det vara mycket mejeri produkter,det är svårt att hitta orsaken till älende
  Har bakat en hel del fantastiska bullar helt utan mjöl,skall kanske inte äta de?Frukt äter jag knappt
  Oj,nu har jag skrivit för mycket,
  tack om Du läser

  1. Anna svarar Alexandra
   10 februari, 2012

   Försök att följ råden i inlägget som komemr du att komma lång! Kanske till och med få en helt glad mage 🙂

 27. Marie Bohnmark
  20 februari, 2012

  Jag undrar om den bästa kokosoljan är den som heter Cocosa och som finns i virgin och pure, eller vad du har för uppfattning?
  Jag undrar därför att Virgin är ju mer än dubbelt så dyr som Pure,
  och om båda egentligen går att använda till samma saker. Dom kanske bara vill att man ska köpa den dyrare fast att det inte är så stor skillnad.
  Är det annars Virgin man ska använda som kosttillskott!

  MVH Marie B

 28. Marina
  17 mars, 2012

  Hej Anna!

  Jag har precis fått veta att jag troligen har ibs! Så jag har bestämt att jag ska försöka mig på dina råd i minst 3 månader, mer om det krävs. Just nu känns det som att jag inte riktigt vet vad jag ska äta, ännu mindre till frukost när jag läser detta, men jag hoppas på att klura ut det! =)

  Jag tränar väldigt mycket och jag skulle jätte gärna vilja att min kropp ska orka att fortsätta att träna under denna tid. Vill inte att det ska bli för påfrestande för musklerna och att energi fortfarande ska vara på topp!

  Har du några tips för hur jag ska kunna fortsätta träna hårt, trots denna stränga kost jag måste ge mig in på?

  Väldigt tacksam för svar!

  1. Anna Hallén
   20 mars, 2012

   Du kan träna hårt. Men det tar ett tag innan det fungerar. Bara kämpa på. Behöver du lite mer kolhydrater så kanske nötter fungerar för din mage? Någon form av rotgrönsak?

 29. Sonja
  27 april, 2012

  Hej Anna!

  Jag är ganska säker på att jag har IBS, och att jag har haft det i flera år. Min fråga är nu; om jag ska börja med att ta bort alla mejeriprodukter, kan jag då byta ut dem mot laktosfria produkter, eller ska de helt väck? Betyder nu detta att jag måste äta kött och grönsaker, utan sås…? Om det tar bort mina magbesvär är det givetvis värt det, men jag vill bara vara helt säker 🙂

  För övrigt tycker jag att din blogg är fantastiskt bra, du sprider kunskap och det är precis det som folk i allmänhet saknar! Kepp up the good work 🙂

  Sonja

  1. Anna svarar Sonja
   27 april, 2012

   Börja med att ta bort allt i ca två veckor. Du kan ha smält smör på fisken, kryddsmör på köttet, beanaisesås, grytor på kokosmjölk, kryddat avokadomos. Prova sen med laktosfritt. Känn efter, vad händer i din kropp? Händer inget låt det vara kvar. Efter några veckor prova vanliga fullfeta mejeriprodukter. Utvärdera. vad händer i din kropp?

   Tänk på att de rinnande mejeriprodukterna ska vara goda tillbehöv, inte måltiden i sig. Så fruksot på yoghurt är mycket sämre än lite gräddsås till maten. (Beroende på mängden och sammansättningen)

   Lycka till nu!

 30. Sonja
  28 april, 2012

  Tack! Nu jädrar ska magen bli bra 🙂

 31. Tessan
  18 juni, 2012

  Hej!
  Googlade runt lite å hittade hit. Jag fick diagnosen IBS för nägra år sedan. Stress mage somhetge duga. För 2år sedan var det som värst. Spelade ingen roll vad jag åt så fick jag kramper och hade svullen mage jämt. Tränade mkt då lugnade den ner sig. Efter ett tag kände jag av mjölkprodukter och fiberrika produkter, inge bra. Smärta! Sen r jag blev gravid förra året så försvann smärtan. Jag kunde äta allt! Grädde,mjölk,glass! You name it! Kändes inge konstigt. Men sen när bebis ploppade ut! Ont, srta. Bebis mjölkprotein allergisk. Så fick lov att äta sådan kost eftersom jag ville amma. Å då, efter två veckor, av mjölkproteinfri kost, så var min mage fantastisk! Jag fick lusläsa innehållsförteckningarna och kände av minsta lilla ( märktes ju även på bebis) och jag hade ingen svullen lr kramper i magen.
  Nu till frågan: ska jag fortsätta och testa lchf, fast jag får ont i magen av mjölkprodukterna? Eller är jag mjölkprotein allergisk?
  Jag känner mig svullen och olustig i magen om jag äter ren mjölkprodukt, typ turkisk yoghurt, det funkar inte. Bubblar och spänner efteråt.
  Jag vill inte ge upp heller, bara ätit i knappt två veckor. Men det gör ont! Så frågan e om jag ska lida i några veckor eller om jag ska strunta i det å köra mjölkproteinfritt för det vet jag fungerar för min mage.
  Hemskt ledsen för långt inlägg…

 32. Henrik
  1 oktober, 2012

  Min dotter har fått diagnosen IBS efter 5,5 års problem med sin mage. Hon har främst ont i magen på morgonen när hon vaknar. Detta verkar dock inte stämma helt med IBS vanliga symptom där man reagerar på mat efter att man intagit detta. Men vi har tagit många prover och läkaren som vi besökte senast var mycket seriös och gick igenom 5,5 års prover och var till 90% säker på att det var IBS. Är det någon annan som har liknande symptom med IBS. Vi har uteslutit spannmål och mjölkprodukter utan framgång. Några idéer eller tankar???

  1. 2 oktober, 2012

   Jag är absoult ingen läkare, men en sak vet jag. Det går inte att ”fastställa” IBS. Detta eftersom det inte är en diagnos i sig utan det som blir kvar när man inte hittar något faktiskt fysiskt fel men patienten har stora problem. Så när läkaren inte hittar något och prolemen finns kvar så får du diagnosen IBS.

   Det hade varit oseriöst av mig att börja gissa utan bättr grund. ”ont i magen” kan vara så oerhört mycket. Ont från magmunnen, magen och magsyran, tarmen? Diaree? Förstoppning? Bara ont utan problem med avföringen brukar vara något helt annat än när tarmen inte gör vad den ska.

   Mage och tarm påverkas av så mycket. Det är en massa enzymer och bakterier. Där brukar maten vara lösningen. Sen har ”magen” ett helt eget nervsystem, ENT. Så livet påverkar mycket. 80% av serotoninget finns i mag- och tarmsystemet. ”Magen” styrs också av det parasympatiska och sympatiska nervsystemet mer än många känner till. Starkt förenklat kan man säga att i det ena finns matsmältningen och i det andra finns stress, oro och aktivitet. Så upplever kroppen inte ohotad vila så komemr magen att säga ifrån.

   En annan sak är att en stillasittande kropp vanligtvis får problem med mage och tarm. Tarmarna behöver stimulansen av rörelse utifrån.

   Kosten är viktig! Mycket vilktig, men bara en del av många.

   Hoppas att mina rader gett en elelr flera nya tankar som kan leda er på rätt väg. Varmt lycka till! 🙂

  2. Eva
   14 maj, 2017

   Hej!

   Jag brukar märka av ett skov redan på natten innan, genom att sova oroligt och vakna av o till. Och märker ALLTID av det på morgonen genom illamående, trött och ”grävande” känsla i magen.

 33. Jane Nystedt
  20 januari, 2013

  Läser med stort intresse din ’spalt’. Har IBS sedan flera år o försöker leva efter de råd jag fått av läkaren (som diagnostiserade tarmdysfunktion). Bättre är det men ibland skov – som för närvarande!
  Extra besvärligt är det oxå av att jag står på waran o då är det ytterligare saker man ska undvika. Kan du tro att ngt av de ’hjälpmedel’ du rekommenderar, t ex phylliumfrön, skulle vara skadliga då? Omega-frågan är känslig o jag fattar inte riktigt hur jag ska göra. + att jag är livrädd att gå upp i vikt (vilket jag ändå gjort av div läkemedel!).
  Och om jag skulle följa lchf, hur får jag då i mig tillräckligt med vitaminer? Är 70+ men mycket aktiv med träning o motion.
  Stålmormor – ibland

  1. 22 januari, 2013

   Ja, du får tveklöst i dig alla vitaminer och mineraler om du väljer naturlig LCHF.
   En LCHF som innehåller grönsaker, nötter, naturliga fetter och proteiner från ägg, skaldjur, fisk och kött & fågel.

   Vid skov som skapar smärta kan du med fördel ”nolla”, alltså höja ketonerna i kroppen. Detta är smärtstillande. Men då är det svårare att få i sig alla näringsämnen så jag rekommedbnerar inte detta som livssstil.

   Omega 3-tillskott krockar med waran. OM du väljer att äta tillskott måste du informera detta till din läkare som då får ställa in waranen på nytt. Oerhört viktigt!

 34. sabina
  30 januari, 2013

  Toppen sida! Nu ska jag sätta igång ! har Fibro och ibs! mår ju inte så bra nu!

 35. Alexandra
  20 mars, 2013

  Hej Anna,

  fick IBS 3 ÅR TILLBAKA EFTER REKTOSKOPI.Jag har ätit då GI mat,och det fungerade jätte bra,men efter rektoskopi komm uppblåst mage och ont mellanåt.
  Så jag började så smått också med LCHF,Tycker mycket om den maten även då jag inte tappar 1 hekto.När jag slutade med mjöl blev det mycket bättre,inga känslor av att vara ”gravid”.
  Sedan 1 vecka har det hänt något,igen svullen i magen,har ingen lust att äta mer.
  Minskar på mejeriprodukter och slutade med citrus frukter.Viserligen har jag ätit knäcke som jag gör själv.Skall jag sluta med det också?
  Snälla råd mig,detta är jobbigt.
  Kram
  Alexandra

  1. 20 mars, 2013

   Hej! Läs även mina inlägg på Back to basic om hur stress påverkar hela vårt mag- och tarmsystem. Just ”magen” är styrd av vårt autoimmuna nervsystem och påverkas mycket av att ”bo” i fel nervsystem. På detta hjälper mat en viss del men inte helt fullt ut. Kanske kan du hitta lite svar där.

 36. Linnsan
  13 april, 2013

  Hej!

  Jag fick diagnosen IBS för ca 2 år sedan. Har genomgått flera undersökningar och en av dem var gallsaltsmalabsorption. Det visade sig att mina gallsalter inte stannar i tunntarmen, utan fortsätter till tjocktarmen och jag får därför diarré. Är hemskt trött på min mage och min motivation till allt och ingenting håller helt på att försvinna. Hittade dock denna sida och vill testa lchf, men efter undersökningen har alla läkare sagt att jag ska passa mig för fet mat. Vad är din åsikt?

  1. Anna Svarar Linnsan
   15 april, 2013

   Jag hade helt klart valt att prova lågkolhydratkosten med naturliga fetter. Däremot håller LCHF på vissa bloggsidor att lite tappa hälso-taget. Där kommer du hitta mat som nog inte allt gör dig frisk.

   Läs mina sidor för ”Hälsan” lägg ihop den kunskapen med vad som här står om IBS. Ös inte på med fett direkt. Öka under en månads tid.

   Satsa även på vila och återhämtning samt promenader. Du behöver hamna i det parasympatiska nervsystemet oftare.

   Din väg mot att bli helt frisk ligger i artegen föda samt vila och återhämtning. Du kan bli helt frisk om du väljer bort mat som kroppen inte är gjord för att äta. (Det betyder att ju närmare din kost hamnar fet paleokost desto bättre)

   Varmt lycka till.

 37. Mathilda
  3 juli, 2017

  Hej,
  Jag har lite svårt att förstå. Man ska undvika mjölkprodukter, men äta smör? Men smör är ju en mjölkprodukt!

  1. 7 juli, 2017

   Smör är till 80% fett och mejerifettet är nyttigt.

   Vita mejeriproduker är bara till 3-40% fett. Allt annat vill du undvika.

   Därför behåller många smör. Men vissa väljer även ghee som är till 100% smörfett och du slipper alla baksidor.

Write a comment