Grönsaker

Mat är information – är bönor farliga?

Är bönor farliga?

Mat är information och byggnadsstenar.

Vår kropp är trög, långsamt och gammal. Vi förstår bara gammal info och vill använda samma gamla väl beprövade byggnadsstenar som ”alltid”.

I min värld är ”alltid” sen vi blev homo sapiens sapiens. Den ras vi är idag.

Genom att äta saker vi inte är skapta för så skapar vi problem i kroppen.

Antingen tror kroppen att den förstår infon och bygger med fel byggnadsmaterial – och vi går sönder.

Eller så förstår kroppen inte informationen och tror att den är under attack – och vi blir sjuka.

Vi kan också hoppa över saker som vi är skapta för att äta för att vi ska/vill undvika något. Tidigare var det fett och vi missade då t ex vitamin D, mättade fettsyror, laurinsyra.

Idag är det kolhydrater många är skrämda för och vi missar nu pektin, hyaluronsyra, vitamin C, magnesium, folsyra, kisel och fibrer.

Nu saknar kroppen byggnadsmaterial för att kunna sköta sina arbetsuppgifter – och vi får problem eller blir sjuka.

Och nu fastnar många i vårt västerländska medicintänkande – ta bort symptomen. (I stället för att hitta och lösa orsaken)

Och så kompenserar vi med en nypåhittad lösning utanför artegen kost ELLER kompenserar med tillskott.

Jag fick frågan ”Vad tycker du om bönor?”

Ja, det är inte artegen kost. Men som det mesta, visst har den en eller två fördelar.

Men det känns bara som att vi letar efter en lösning på ett problem vi själva skapat på grund av kolhydratsrädsla.

Vi har skapat en försämrad tarmflora på grund av stress och brister på ex fibrer och magnesium. Dessa 3 ting gör att blodsockret går upp. Dumt om du vill gå ner i vikt och dumt om du har diabetes.

Först skulle det lösas med potatismjöl och tillskott. Och nu med bönor.

Bönor kommer skapa nya problem, men japp, helt klart kortsiktigt effektivt lösa ett. Så ja, det funkar. Idag. Vad är det jag inte gillar i bönor? Lektiner, fytinsyra, histaminfrisättande, proteasinhibitorer, tanniner och oxalater är en bra början.

Resistent stärkelse fungerar. Det är toppen. Och du kommer få ett stabilare blodsocker.

Tjocktarmsbakterierna älskar detta.

Men det ska inte behövas nya lösningar för att vi tagit bort något vi behövde – fibrer och mineraler.

Ät i stället grönsaker med resistent stärkelse och fibrer. Så som vi gjort i hundratals, tusentals år.

Bönor innehåller nämligen lektiner och fytinsyra. Så de kommer lösa tarmproblematiken, men vi kommer skapa oss framtida mineralbrister.

Å sen kommer vi försöka lösa detta med nått smart superlivsmedel (eller tillskott) – som kommer skapa ett nytt problem. Som ska lösas.

Varför inte lösa orsaken?

Varför inte äta avokado, aubergine, jordgubbar, sparris, rödbetor, kronärtskocka, jordärtskocka, matbananer för resistent stärkelse. (och kanske quinoa om man tål den mängden kolhydrater)?

Varför inte äta vanliga fibrer i form av grönsaker?
Varför inte äta mineraler i form av grönsaker, supsersalt, skaldjur och nötter (om du tål)?
Varför inte äta hyluronsyra från rotfrukter?
Osv…

Artegen kost.

Back to basic. Backa bandet. Gör om, gör rätt.

Tar vi bort saker vi behöver så får vi problem.
Löser vi detta problem med nya livsmedel som har ”baksidor” så skapar den nya lösningens baksidor nya kommande problem – som ska lösas.

Symptomlösningar har aldrig funkat och gör troligtvis inte det den här gången heller.

Varför inte gå tillbaka till orsaken? Och rätta till den?

SKRIV EN KOMMENTAR