Magopereras eller inte?

Jag tror nog att det finns en massa lyckliga magopererade, men tyvärr är det inte de som jag träffar på. De som dyker upp hos mig är förtvivlade.

Alla har i stort sett gått ner halva sin övervikt. Det är bra. Mycket bra! Men sen har det stannat. De flesta är grava kolhydratomaner. Det lilla de kan äta äts i form av kolhydrater. Detta gör att de är trötta, lätt blir förkylda och många har magproblem. Obehagligt många kräks också var dag, då det är mer hungriga än vad de får plats att äta. Detta gör att de äter för mycket och resultatet blir att de  kräks. Livskvalitén blev inte alls vad de hade hoppats på.

Jag vill inte Anna Book något ont. Inte alls, så läs denna text så kliniskt som jag skriver den. (Hade jag fått önska så hade Anna mått toppen) MEN nu när hon inte gör det så är det underbart att tidningarna skriver om det. Hon har efter sin magoperation tvingats operera om sig TVÅ gånger, på grund av sin magoperation. Jag hoppas att det är slutopererat nu, men vet att börjar de operera för tarmvred så brukar de tyvärr få fortsätta.

Det som mest skrämmer mig är att överviktenheter har så oerhört dåligt resultat att de nu tvingas ta till kniven. Och detta val gör de UTAN att ge patienten en chans att välja lågkolhydratkost.

Alla jag har träffat är kolhydratomaner. Det gör att denna kost passar dem perfekt då det tar bort beroendet och suget.
Alla jag har träffat upplever hunger och överäter med resultatet att de kräks. Det gör att denna kost passar perfekt. Av fett blir du mätt SAMT att du får i dig allt som kroppen behöver.

Alla jag har träffat åker på förkylningar stup i kvarten. Ja, lågkolhydratkosten passar perfekt även här.

Fast drömmen hade varit att de fick kunskapen innan operationen. Men bättre sent än aldrig. Med 8-10 måltider per dag baserade på lågkolhydratkost med naturliga fetter så blir resultatet kanon. Vikten minskar ytterliga och välmåendet ökar i samma takt.

9 kommentarer

 1. Anna
  7 november, 2009

  Jag opererades för 2 månader sen, och mår hur bra som helst..
  Tråkigt att alla du har mött mår dåligt för jag har bara mött de som mår bra!!..
  Jag väntade 2 år på min op o då kunde jag ta reda på en massa om op,både fördelar och nackdelar.. för det är ett livsgörande beslut att ta o ha den inställningen att lägga om hela sitt liv..
  Att man kräks kan vara för att man äter för fort eller för mycket för att ögat är hungrigare än magen.. Planering är A och O för att man inte ska stoppa i sig det som är onyttigt..
  Op är en Hjälp att gå ner o ca 70% kan man gå ner ,de resterande 30% får man jobba stenhårt för helt på egen hand..
  Det finns ett protein pulver på apoteket som heter Resource som är kanon.. Vatten är jätte viktigt.. Träffar jätte många opade nu o alla säger att det är det bästa de har gjort.. denna befrielse att tappa vikt o slippa ha ont i kroppen så man knappt röra sig överväger allt..
  Forskningen går bara framåt o mer kunskap får både läkare och sköterskor ju fler som opererar sig..
  Att tro att man kan leva som förut är synd för då har man fått helt fel info.. En nykter alkoholist kan t ex inte dricka mera..
  Likaså matmissbrukare kan tex inte äta som förut alls.. Tro mig jag vet vad jag pratar om ,som kommer från en beroende familj av både alkohol o droger o matmissbruk..
  Sockerberoende är värre än kokain o slutar man med en drog så är det lätt att falla in på ett annat beroende.. Ibland måste man göra en helrenovering i hjärnkontoret o hitta orsaker till att man stoppar i sig skräp som kroppen inte vill ha..
  Förnekelse är det många som har..
  Jag kan iaf säga att detta är det bästa jag har gjort o ångrar ingenting alls.. Jag gjorde det för min egen skull o är beredd att lägga om hela min kost o planera måltiderna.. Det finns inget godare än att ta fram lite grönsaker o färska räkor som tilltugg på kvällen..
  Jag hade så ont i kroppen o led varje dag jag klev upp ur sängen.. Kämpade mig igenom mina dagar på jobbet för att jag har ett ansvar jänte mot min brukare.. Är pers assistent..
  Jag har tappat ca 20 kilo nu o är mycket rörligare o smidigare.. Jag är super pigg o har fått mycket energi.. Jag har många kilon kvar o det kommer att ta tid, emn jag har trots allt lagt på mig dessa 70 kilo extra under mitt 33 åriga liv.. Man måste alltid kämpa hela tiden o hitta andra sätt att leva sunt även som mag opererad!!
  Mvh Anna

 2. Anna
  7 november, 2009

  Min mamma är magopererad och mår bättre än någonsin! Hon äter dessutom desto mer fett nu, eftersom operationen har ”tvingat henne”, och nu har hon storlek 38 i kläder, en storlek större än mig!

 3. Ellinor
  8 november, 2009

  Anna (1). Såklart så önskar jag dig lycka till. Fick aldrig någon uppfattning om du testat LCHF innan? Ingen verkar ge dessa råd utan operation kommer före naturlig mat. Hoppas det förändras.

 4. 8 november, 2009

  Annorna: För jag tror ni är två olika. Jag blir jätteglad när jag hör era berättelser. Det är ju precis så jag VILL att det ska vara.

  Mina rader är att jag tycker att det är synd att LCHF inte presenteras INNAN operationen. Helst innan övervikten blir så enorm. Lågkaloridieten brukar alltid vara det som erbjuds och vi vet ju alla det inte håller i längden. (Ja, det finns undantag, men undantag är just undantag)

 5. Thomas H
  8 november, 2009

  Det som är intressant är att Anna I skriver /säger:
  ”Jag kan iaf säga att detta är det bästa jag har gjort o ångrar ingenting alls.. Jag gjorde det för min egen skull o är beredd att lägga om hela min kost o planera måltiderna.. Det finns inget godare än att ta fram lite grönsaker o färska räkor som tilltugg på kvällen.. och…Att tro att man kan leva som förut är synd för då har man fått helt fel info.. En nykter alkoholist kan t ex inte dricka mera..” Ps! Väldigt bra skrivet Anna!

  Instämmer med Anna Halens kommentar och stort grattis till dig Anna Kl 1419 (7/11)
  Exakt samma sak gör dom som börjar med LCHF-kost (lägger om kosten – slipper hungra) och då borde det vara vår sjukvårds skyldighet att även erbjuda/informera om denna kost som även SoS sagt JA till.

  LCHF-kost bör testas provas först och se bara på den underbara långa artikeln i dagens Expressen Hälsobilagan. Fungerar inte den, då kan magkirurgi kanske vara ett altrenativ.
  I nuläget verkar det dock vara för många som har problem efteråt
  och det visar tydligt att vår sjukvård missar ett väsentligt steg innan sina ev. operationer!

 6. Thomas H
  9 november, 2009

  Jättebra Anna om du testat/LCHF-kosten själv – för mig veterligen så anvisas den inte av våra överviktskliniker.

  Du skrev ju bra i din förra berättelse när du förklarade vad det handlade om och det har inte många på våra överviktskliniker förstått.
  Dom med Rössner i spetsen säger att folk inte gör vad dom blir tillsagda – dom saknar disciplin. Dom har kört med sin lågkaloridiet år efter år och med hungerns hjälp försökt att få folk att gå ner i vikt. År efter år har dom inte lyckats särdeles bra. Det eftersom dom inte förstått precis det du skriver, Anna. Beroendeproblematiken och styrkan i den.

  Lchf-kosten tillåter ju mättnad och även fettförbränning och kommer man även över suget /beroendet så kan många bli hjälpta på ett naturligare sätt och det är väl bra!

  Tack för ditt kompletterande svar Anna. Intressant och förstås svar på vad jag tänkte på! Grattis än en gång hälsar då Thomas!

 7. Anna
  8 november, 2009

  Hej Igen.. Jag har provat Lchf kost.. Det handlar inte om att jag inte tycker det är en bra diet!! Väldigt bra.. Det har med disciplinen på sig själv o inte falla för sockret el dyl.. Som jag skrev tidigar så kommer jag från en beroende familj.. Jag beundrar verkligen de som klarar sig ur missbruk av olika sett..
  Jag gav upp..
  Sen tycker jag förstås oxå att det är tråkigt om folk som opererar sig o inte verkligen testat allt.. För min del var detta ett beslut tagit efter måååånga års tänkande o grubblande till att ta detta steg..
  Efter både träning o kost hållning, men utan resultat så var detta en nödvändighet för mig..

 8. Anna
  9 november, 2009

  Tack Tomas!!Absolut att de ska rekomendera LchF dieten innan op o inte låg kalori dieten.. Idag kan jag lägga om min kost Pga att jag är tvingad till det o det finns inte utrymme för ”fusk” eftersom jag dumpar då.. Alltså mår super dåligt med hjärtklappning o svettningar o näst intill panik ångest.. Inget roligt alls om man äter fel.. Därför undviker man fällorna.. När jag som bor i en liten pytte stad bad om hjälp först hos min Husläkare på Vård c så fick jag till svar att hon tyckte jag kunde forska själv hur jag skulle gå till väga med mitt Matmissbruk, Och jag har forskat helt själv vad det gäller min övervikt o hur hjärnan funkar och livsmedel mm har nog ett helt bibliotek med böcker om mat o näringslära osv.. Min bror hamnade på behandlingshem för drog missbruk -98 o då började min resa ordentligt. Har alltid varit överviktig ända sedan jag var liten.. Och vart skulle jag vända mig när jag inte visste vad som fanns i MOtala där jag bor..
  Jag kom i kontakt med en privat terapeut och började i KBT!
  Så jag har alltså pendlat 8 mil varje månadi 3,5 år för att få min terapi plus betalat dyra pengar.. Men det har det varit värt..
  Anna

 9. Sara
  20 november, 2009

  Jag har ätit enligt LCHF i två år. Jag vet att detta är mat som passar min kropp JÄTTEBRA. Jag går ner i vikt så länge jag håller mig till enart LCHF. Tyvärr tenderar jag efter strikta perioder att hålla en ca 80 procentig LCHF-kost, vilket resulterar i att jag inte går ner i vikt. Vissa perioder när kolhydratsintaget blir allt för stort ballar jag ur och äter mer och mer kolhydrater och som ett resultat så ökar såklart vikten.

  Pga en svår sjukdom, som jag kan bli frisk ifrån om jag går ner MYCKET i vikt så kände jag mig tvingad att genomgå en GBP trots att jag egentligen helst vill gå ner genom att äta LCHF, men med de två årens försök i bagaget så fick jag intala mig själv att det faktiskt inte räcker för mig, jag måste ha ngt mer än bara rätt kunskap och 80 procents skötning. Jag frågade sjukhusets dietist om råd, men självklart fick jag inte några eftersom hon menade att LCHF inte går att äta efter op då jag kommer att dumpa på fettet. Självklart ifrågasatte hon även hur seriös jag var gällande operation när jag tänker äta LCHF, samt slängde hon in en kommentar om att man blir ungefär så som jag är nu när man äter LCHF; Hög av ketos. Denna bedömning gjorde hon på mindre än 10 minuter. I mitt inre gav jag henne långfingret, men valde att hålla mig på mattan och berättade sakligt i slutet av vårat möte om hur bra LCHF varit för min kropp och att jag varit inom obesitasvården i 20 år, så jag vet vad jag pratar om.

  Redan under flytperioden (modifast) fick jag känningar relaterade till kolhydrater. Jag började samla vatten och ajg gick inte ner så mkt i vikt som jag skulle ha gjort om jag istället ätit LCHF. Efter open blev jag chockad när jag såg vad sjukhuset erbjöd för mat till GBP-opade: Fruktsoppor, nyponsoppa, sockrad yoghurt, Keldasoppor, buljong. Dock en bra sak: 3 % mjölk (för energins skull). Jag låg inne några dagar och var tvungen att äta den sockrade yoghureten då de inte hade ngn naturell, likaså drack jag fruktsoppa och juice och liknande. Snart efter hemkomst insåg jag att så här kan jag ju inte leva, kroppen protesterade högljutt. Jag strightade upp kosten så att jag flöt på mer LCHF-vänliga drycker och yoghurtar. Började må bättre. Nu äter jag även mer fett; jag mår bra av det, jag går ner i vikt. Men jag är ändå osäker på hur jag ska äta eftersom min kropp ju inte längre fungerar som innan open. När jag äter för mkt fett (och nej, jag dumpar inte på fett, det förstod jag ju innan open, det är klart att vi inte dumpar på fett kombinerat med protein, däremot självklart på fett kombinerat med kolhydrater) blir ajg jui väldigt mätt och vill inte ha mer mat och ajg behöver ju ändå äta mer, speciellt med tanke på att näringsupptaget är sämre efter open iom att tarmarna är omkopplade. Ett ägg och en ostskiva på en hel dag tex är alldeles för lite näring. Därför behöver jag hjälp med att hitta en bra balans som funkar näringsmässigt med min lilla matsäck och omkopplade tarm. Jag ser dietisternas kolhydratsstinna kostråd till opererade som att rekommendera ett regelbundet intag av öl och vin men aldrig sprit till en alkoholist.

  Någon som har idé om var eller vem jag kan vända mig för att få bra råd utifrån LCHF och GBP-opererad?

Write a comment