Magoperation? Magopererad?

Har du förminskat din magsäck?

Tyvärr läser vi bara succéstories gällande magoperationer. Hon eller han har äntligen rasat 35 kilo i vikt på ingen tid. Det är det bästa de någonsin har gjort. Rekommenderar det varmt till alla. Äntligen något som fungerar!

Sen går det 5 år. De sista 20 kilona sitter som berg. Några har lyckats gå upp något av de 35 kilona. Många kräks var dag. Mycket går inte längre att äta. Kött är svårt att få ner. Näringsbristen är en faktor. Vitaminbrist och mineralbrist likaså. Tröttheten är konstant. Lyckan är inte längre lika tydlig. Man är fortfarande fet och mår nu samtidigt fysiskt  mycket dåligt.

Nu är det ingen som hamnar i tidningen längre.

Vem vill visa upp ett misslyckande?

Flera kommer till mig i förtvivlan. Livskvalitén är usel. Vikten fortfarande för hög, men värst av alla: självförtroendet är totalt i botten. Inte ens detta fungerade. Många känner sig helt värdelösa.

I början frågade jag upprört om de inte fick hjälp av sjukhuset nu när de hade problem. Men svaren jag fick var att HADE de bara gjort som sjukhuset sagt så HADE det fungerat. ”Kom tillbaka när du gör som vi säger!!” Och vad är det de ska göra? Jo, äta mycket kolhydrater med lite kalorier. Äta lite fett. Vilket gör att de är ständigt hungriga med näringsbrist. Samt ständigt extremt sugna… Smygätandet är ett faktum. Ångesten bara väller över.

Känner du igen dig? Eller har en vän som kämpar på detta vis? Nu är det dags att ni gaddar ihop er. Ni är nämligen många fler än ni tror. Inte det minsta misslyckade, bara fullt normala. Att kräva att ni ska kämpa med ångest, hunger och sötsug i 30-50 år är inte realistiskt.

Hoppas att du vill och vågar skriva några rader på bloggen. Eller skicka mig ett privat mail. Så ska jag försöka att koppla ihop er och om ni sen vill så hjälper jag er här på bloggen. (Så alla som behöver det  kan hänga på)

Finns det en lösning? Klart det finns. Det som dock är det allra viktigaste att lyfta här, är att ALLA som gått så långt som till en magoperation har ett kolhydratberoende. Punkt. Japp, nu tog min flexibilitet slut. Ingen VILL äta sig så tjock, det gör man bara för att det inte finns något annat val när man står under beroendet. Samma tanke som att INGEN vill bli alkoholist och förlora familj, hem och jobb.

Detta gör att lösningen som vi kommer att jobba med är INGA undantag, någonsin. Är du beredd? Jag är….

49 kommentarer

 1. Minna
  13 april, 2010

  Jag har en väninna som gjorde en magsäcksförminskning. Detta var i och sig x antal år sedan, men resultatet……….HON DOG!
  Hon lyckades inte få i sig tillräckligt med näring, så efter detta finns nu 2 moderlösa barn. Ev smalhet kan ALDRIG vara värt det!

 2. Anna svarar Minna
  13 april, 2010

  Vad ledsen jag blir.

 3. Maja
  13 april, 2010

  Jag har en kompis som precis bestämt sig för att göra en operation… känner mig maktlös!! Hon har sett mina framgångar men ger ändå inte LCHF en chans… hon orkar inte… så nu har doktorn skickat in remiss…
  Vad kan jag göra??? INGENTING!! :'(

 4. Anna svarar Maja
  13 april, 2010

  Just maktlösheten är själva problemet. Din kompis ORKAR inte och tror att operationen kommer att lösa problemet ÅT henne.

  Hon tror att hon helt enkelt tvingas att bli smal för att det inte går att vara tjock med opererad mage. Det är denna lögn som är så sorglig.

 5. Maja
  13 april, 2010

  Precis så känns det som att de e! 🙁

 6. Anna
  13 april, 2010

  När jag var med i Viktväktarna och besökte deras forum var det flera som av sina läkare fått rådet att operera sig då extrem fetma (mer än 50 kg övervikt) enligt läkarna inte går att komma till rätta med på annat sätt än genom operation. Forummedlemmarna verkade se det som en ”quick fix”, men frågan är hur det går för dem sedan…

 7. Martina
  13 april, 2010

  Jag får ren panik av att höra om folk som genomgår dessa operationer, det är så hemskt. Folk tror generellt sett att man blir överviktig av att äta för mycket mat, men för många är det väl snarare att många med extrem övervikt både har näringsbrist och äter för lite, vilket gör att kroppen ställer in sig på sparlåga istället för att förbränna. För lite fett, för sällan mat. Kroppens förbränning är som en brasa, man måste fylla på med lagom mängd ved för att elden ska brinna, lägger man inte in mer ved så slocknar elden, MEN också – lägger man in för mycket så kvävs elden. Jag förespråkar inte lchf för egen del, men jag tror att det är det absolut bästa för personer som är överviktiga och kolkhydratkänsliga, har lätt att gå upp i vikt, och svårt att gå ner i vikt.

 8. 13 april, 2010

  Min bror har gjort en operation och gått ner ca 60kg. Han är forfarande väldigt överviktig men står nu still i vikt. Det värsta är att han börjar äta sämre igen. Mer godis och dricka tex. Jag försöker prata med honom men han kan inte äta fett säger han. Han mår dåligt och han är rädd för att gå upp i vikt. Men allt godis då?! Ska visa honom din blogg 🙂

 9. Anita
  13 april, 2010

  jag har också vänner i min närhet som blivit opererade..en ganska nyligen och kilona rasar i en väldans fart..hon är ju klart överlycklig men när jag läser det här blir jag ledsen..
  jag är dock väldigt glad att jag valt att ge det här en chans..:) funkar ju alldeles utmärt..

 10. Anna svarar Anita
  13 april, 2010

  Det finns de lyckliga historierna också. Vi måste komma ihåg det. Vi får hoppas att din vän tillhör det gänget.

 11. Siri
  13 april, 2010

  Jag tycker det är mer än tragiskt att magoperationer hela tiden upplyfts som det enda sättet att gå ner (för dem som försökt allt, eller nästan allt) och att man inte talar om komplikationerna, och jag tycker det dessutom är intressant att det ej verkar finnas någon som helst uppföljning,det finns tv program om folk som gjort magoperationer, och det är klart att de är lyckliga efteråt och efter de första 20-30 kg de går ner, men sen då? Hur ser de ut efter 1 år?5år?10år? Och framförallt hur mår de?
  Men det allra största problemet (tyvärr) är att folk alltid söker en ”quick fix”.Nu menar jag ej att folk ej försöker, utan menar mer med att finns det en ”magisk lösning” som går snabbt tar vi hellre den än jobbar arslet av oss. Nu tar jag en släkting till mig i åtanke, som bantat HELA sitt liv,upp och ner, provat det mesta, även LCHF, och har gått upp och ner på alla metoder, men sen när viktminksningen avtar, då är det samma gamla mönster som upprepas, och det heter att den metoden funkade ej. Nu funderar även denna släkting på en magoperation, som en sista lösning, en quick fix.
  Vad jag vill ha fram är att om man lagt på sig en massa övervikt under 10,20 eller ännu längre tid, vad får en att tro att man blir smal över en natt? Du har ätit till dig din vikt, på lång tid, man går ej upp 20 kg på en natt, det tar tid, likaså som det tar tid att gå ner den vikt du samlat på dig under en herrans massa år. Samt eventuellt är din kropp ”förstörd” av alla olika bantningskurer,vilket gör att det kanske tar ännu längre tid.
  Men folk vill ej ta till sig detta, då är det lättare att boka tid hos en läkare än att traggla med att äta rätt för att nå sin idealvikt(och nu är det inte kritik till alla överviktiga att de tar den ”lätta” vägen, utan snarare mer ett hallå, REALITY CHECK).Jag är själv överviktig, jag har ätit och misshandlat min kropp till den vikten, och det är mitt ansvar att vårda och förvalta den kropp jag har fått (vilket tyvärr ej är lätt i livsmedelsverkets och snabba kolhydraters värld). Jag har under 15 år samlat på mig denna vikt, det lär ta tid för kroppen att läka om jag äter rätt. Nu låter jag hård kanske, men visst, jag kan absolut förstå de som har sjuklig fetma, men det känns som om de ej vill ta ansvar för att de faktiskt själva (dock pga av de helt förkastliga kostråden) har ätit sig till sin vikt.Vad hjälper en operation om du fortsätter äta som du gjort innan (visserligen i mindre mängd)?Men som sagt, allt ligger inte på den enskilda individen, utan mycket ligger ju på kostråden vi matas med och den mat som finns att tillgå. Men det som skrämmer mest är att väldigt många unga verkar ta till denna operation,som inte verkar ha en aning om alla komplikationer som det medföljer.

 12. Ghia
  13 april, 2010

  Min mamma som är överviktig och har diabetes funderade länge på att operera och läkaren skulle skriva en remiss men som tur var så valde hon inte det.
  Hon har fått böcker som t ex Diabetes inte och någon av Annika D men hon har ändå inte gett lchf en chans. Hon vet inte vad hon ska äta istället för potatis. Hon äter bara vegetariskt eller fisk och av mycket fett får hon kväljningar men det tror jag inte riktigt på.

  De flesta verkar tro att man ska vräka på fett men det beror på vilka produkter man väljer tycker jag.

  Är glad att hon inte valde operation men önskar att hon skulle våga prova lchf.

 13. Ghia
  14 april, 2010

  Idag stod den här artikeln om en kvinnas magsäcksoperation.

  http://st.nu/start/sundsvall/1.1954190-annica-kampar-for-livet-efter-magsacksoperationen

 14. Anna Hallén
  14 april, 2010

  Ghia: Skrämmande och oerhört sorgligt. Som tur är så är ju dessa komplikationerna ovanliga. Men det är aldrig helt ofarligt att genomgå en operation.

 15. 21 april, 2010

  Såg idag ett inslag på morgontv (från England) om en dam som fått ”gastric mind band”. Alltså hypnosterapi och kognitiv terapi som gjorde att hon trodde hon genomgått en magsäcksoperation. Hon har nu gått ner 42 kg, osäker på hur länge sedan det var hon gjorde detta. Hon hittade en klinik för det i Spanien och kombinerade det med semester. Låter väl som ett fantastiskt alternativ till operation 🙂

 16. Cecilia
  16 maj, 2010

  Enligt Annika Dahlkvist (vet inte vart jag har läst det) så kan man inte äta LCHF om man gjort en magsäcksoperation pga den stora mängden fett i kosten.
  Min mamma som gjort en operation för många år sedan har bekanta, från en ”kurvistelse” för överviktiga, som också gjort magsäcksoperationer och nu inte gått ner i vikt på ett tag. De har börjat med LCHF med bra resultat och inga problem med magen. Fasteblodsocker runt 8 tidigare ligger nu normalt på runt 4-5.
  Nu har min mamma precis vågat börja prova och jag hoppas så att det ska gå bra. Jag kan kontakta mammas bekant och kolla om hon har dator och vill vara med i diskussionen här.

 17. Anna svarar Cecilia
  17 maj, 2010

  Det fungerar utmärkt med LCHFkost och magopererad. Men det måste vara med planering och kunskap. Det går tillexempel inte att bara äta två gånger per dag.

  Fett är inga problem. Snarare tvärt om. Det skapar en lugn mättnad som många magopererade saknar.

  1. Eva karlsson
   15 maj, 2021

   Har varit på en första infoträff inför operation. Och efter att ha hört deras predikan om light och fettfritt och långsamma kolhydrater tänker jag att det måste gå lika bra med LCHF.
   Jag tänker att en operation hjälper mig att gå ner i vikt men det hjälper inte mitt sockerberoende och därför vill jag kunna äta LCHF

   1. Anna
    31 maj, 2021

    Hej!
    Jag rekommenderar dig att kontakta https://levasockerfri.se/
    Att verkligen arbeta med grundproblemet.

 18. Sara
  13 juni, 2010

  Alla operationer innebär risk för komplikationer, även så GBP. Och dessa risker framgår tydligt via massmedia tycker jag. Och att den svenska vården undanhåller denna information för dem som väljer att operera sig är ju bara skitsnack, jag tror heller inte att undanhåller dem bra kostråd. Det är en lång resa innan man får en operation idag. Att ni sitter och säger att det är en quick fix, stämmer helt enkelt inte! Det är en sista utväg, när man hela sitt liv kämpat med en stor övervikt. Och resultaten ÄR bättre än andra sätt som tex dieter (LCHF o likn), viktväktarna mm.
  De som har opererat sig får kämpa resten av sina liv, precis lika mycket som de som inte opererat sig, för att hålla vikten – men de har fått en värdefull hjälp. Jag är en människa som tror på kalla fakta och inte konspirationsteoretiker – om vår samlade kunskap och forskning säger att GBP är mer effektiv än nåt annat, vad är det som är så dåligt med att operera sig? Om man försöker se på det med andra ögon – låt oss säga att vi ska rensa ogräs. Vi kan göra det för hand, eller välja en helt ny metod som tar mycket kortare tid och som är mer effektivt. Vi vet att om vi gör det för hand så tar det längre tid, det är ”naturligt”, och ogräset kommer tillbaks imorrn. Väljer vi nya metoden så går det snabbare, det innebär lika mycket fysiskt arbete, men ogräset försvinner så småningom. Risken är ca 1% att en ”fin” blomma också kan ta stryk. Titta på dessa alternativ och jämför – helt plötsligt är man utan det skriande fördömandet från alla andra som uppkommer när man pratar övervikt. Helt plötsligt går det lugnt och sansat att resonera vad man föredrar utan ett gäng självutsedda experter som kan ALLT om ogräs och påtvingar andra sina åsikter. För det måste ju ändå vara du som bestämmer, och ditt val måste respekteras.

  Anna gå in: Hej Sara. Du får gärna tycka att jag har fel, men jag rederar din kommentar om andra personer. Det finns andra forum för personliga påhopp. På denna blogg hittar du inget om konspirationsteorier. Här finns mest tankar om näringsfysiologi. Jag pratar inte metoder eller LCHF. Kul att du är här och tycket till.

 19. Fabbe
  16 juni, 2010

  Instämmer helt med Sara! Jag blir så trött på alla förståsigpåare. Jag förstår inte varför man vill ifrågasätta forskning och evidens när man inte har några egna publicerade studier att komma med. Vårt samhälle och våra lagar bygger på forskning. Varför är det inte lika intressant att ifrågasätta annan titthålskirurgi så som knäplastik och gallstensop? Mycket märkligt beteende… Viktopererade är väl införstådda i att obesitaskirurgi ger en viktminskning med ca 50% av övervikten, dvs. att du nödvändigtvis inte kommer ner till normalvikt. En reduktion med 50% av övervikten ger enorma hälsovinster medan andra viktminskningsmetoder inte kunnat visa på sådana resultat. Av denna anledning är det befogat att erbjuda obesitaskirurgi . Meningen med obesitaskirurgi är inte att återställa till det ”normala” meningen är att förbättra utgångsläget (i alla fall med dagens operationsmetoder)! Precis som en knäplastik är till för att förbättra och lindra. Knät kommer mao aldrig bli som ett helt friskt knä igen dock kommer det fungera bättre än tidigare vilket ger större hälsovinster. De personer som i inlägget beskrivs som ”förtvivlade” efter obesitaskirurgi har förmodligen inte fått tillräcklig information av behandlande klinik. Sjukvårdspersonal som brister i sitt informationsansvar är ett helt annat problem som finns inom sjukvårdens alla områden. Blanda inte ihop äpplen och päron. Obesitaskirurgi är en sak, att inte vara införstådd/informationsbrist är en annan! LÄNGE LEVE OBESITASKIRURGI!

 20. Anna svarar Fabbe
  16 juni, 2010

  Att alla som opererade sig inte är väl insatta är väl en alldeles perfekt anledning att ta upp ämnet? Tänk att tro att man ska bli smal och lycklig och märka att man blev smal och förtvivlad.

  Det jag ifrågasätter är varför har INGEN av dem fått möjlighet att FÖRST prova LCHF? Varför så snabbt till kniven? Är det för att det vore pinsamt för alla som tjatar om lågfett och kalorier och som kämpat i 25 år om nu högfett och lågkolhydrat fungerade?

  Är inte vanlig mat bättre än kniven? Och OM det inte fungerar så är operation ett bra alternativ. Ett sista alternativ?

  Och om kirurgin är så bra varför får många vitaminbrister som t ex B12 och hur kommer kräkningana att påverka kroppen i längden? Jag ifrågasätter inte kirurgin i sig, den räddar säkert många. Jag ifrågasätter varför vi inte provar LCHF före kniven.

  Varför bara jämföra med lågkolhydratmetoder som vi VET inte fungerar?

  Är vetenskap mer sann än verkligheten?

  Nej, andra viktminksningsmetoder har inte kunnat uppvisa en så bra viktminskning eftersom alla som VETENSKAPEN valt ut att jämföra med är lågkalorimetoder. Vetenskapen väljer det som passar.

  Vårt samhälle är byggt på forskning… ja, och se hur bra det blev! Becel och tallriksmetoden. Vem betalar för forskningen? Och Vad är syftet med mång studier? Läs mer om detta så kommer du bli både irriterad och förtvivlad.

  Du undrade också varför jag inte ifrågasätter titthålskirurgi för trasiga knän? Jo, för att jag med kosten inte kan fixa en skada. (Däremot kan jag påverka den inflammatoriska processen)

 21. Anna svarar Sara
  16 juni, 2010

  Jag tror du läser mitt inlägg med fel ”tonfall”.

  Jag använder inte ordet ”undanhåller” information. Jag tror inte att någon är ute efter att luras. Jag tror inte att någon opererar för skoj skull. Klart att de är seriösa. Klart att de vill hjälpa.

  Men med kunskap om hur viktig vår magsäck är så är det en stor risk att koppla bort eller koppla förbi den.

  Jag tycker inte heller de som opererar sig väjer den enkla vägen. Jag förstår dem till fullo. Hade jag fått operera mig när jag var som fetast hade jag gjort det!! I ren desperation. inget fungerade ju och jag var oerhört olycklig som fet.

  Nu är jag glad över att jag fick kunskapen om ät ÄTA mig smal istället för svält eller kniven. Vari ligger felet att erbjuda andra samma möjlighet? Och fungerar det inte så finns ju kniven som en utväg. Jag har ju inte förkastat utvägen. Bara föreslår en annan prioritering.

  Nej, operation är inte vetenskapligt bevisad bättre än LCHF. Eftersom patienten inte fått möjllighet att prova LCHF under seriösa former. I bästa fall har de själva provat och då oftast fått motstånd från sjukvården. I de fallen jag träffar på har de bara fått prova liknande VV och pulvervarianter.

 22. Carina
  6 augusti, 2010

  Hej! En enkel fråga….Om man har högt kolostorol värde. Kan jag ändå äta fett i massor??? Täpper inte det till mina blodkärl??

 23. Carina
  13 augusti, 2010

  Jag tillhör dom som nu ska få sin snabba fix i höst.
  Detta är så fel att tro att denna operation är en snabb fix, att man inte få veta allt innan.
  Jag har varit hos min läkare först, sen hos kirg, dietisten och nu sist en
  kväll med bara information om operationen, efter den och även innan.
  En operation medför alltid en viss risk, men denna görs med titthål.
  Jag vet vad som väntar mig, väljer ändå att göra den.
  Jag får ett redskap värt 100.000kr det är mitt ansvar att förvalta det redskapet.
  Jag har jättehögt blodtryck, diabetes och värk den som har dessa besvär och övervikt på det, tar nog operationen som ett sätt att få leva längre.
  Tro mej jag har försökt allt innan som bara finns, visst jag går ner men efter ett tag går jag upp igen plus lite till. Jojobantning och en kropp inställd på svält är mitt resultat.
  Jag sa också en gång att jag hade svårt att förstå dom som tog till operation men det var innan jag visste hur det är att släpa på 40kg övervikt. Det är såååå lätt att säga vad andra ska göra när man inte är i dens skor.
  Jag har lärt mej att aldrig säga aldrig och ser fram emot operationen i höst som jag inte tycker är en snabb fix……denna resan har tagit lång tid för mej.

 24. Anna svarar Carina
  13 augusti, 2010

  Hej! Jag läser igenom mina rader och försöker hittar var jag har skrivit ”snabb fix”. Jag tycker nämligen inte så och vill verkligen inte uttrycka mig på det viset.

  Men att det ges bra information och att dietisten ger bra råd, det håller jag inte med om. Några kanske får det, många får det inte.

  Det finns de som älskar sin operation. Sen finns de de som ångrar sig var dag, det är dessa som kommer till mig.

  Jag förstår dig. Jag ville också operera mig när jag var fet. Men jag är glad att jag slutade banta, slutade lyssna på dietister, slutade jojobanta och slutade utsätta min kropp för svält.

  Har din dietist gett dig en ärlig chans att prova LCHF? Att äta mycket mat, fet mat var dag? Har du provat med stöd från sjukvården att ta bort stor del av kolhydraterna?

  Kolhydrater skapar diabets och försämrar den. Kolhydraterna ökar din värk. Fett minskar din diabetes och minskar din värk. Blodtrycker löser sig oftast med LCHFkosten tillsammans med den viktminskningen som följer.

  Operation hjälper bara vikten.

  Jag respekterar ditt val. Jag ser det inte som ett kvick fix. Jag förstår dig.

  Det jag vill lyfta är att sjukvården hellre väljer kniven än en kost som funerar på väldigt många. Jag vill också lyfta att det kanske inte är värt att kräkas var dag i resten av livet och ändå ha 20 kilo kvar. (Händer naturligvis inte alla, man det händer alldeles för många)

 25. Carina
  13 augusti, 2010

  Det var inte dej jag syftade på när jag skrev snabb fix utan det är vad
  många tycker även här;)
  Men i ärlighetens namn ska väl då sägas att den metoden du skriver om den ratas ju av många både läkare och dietister. Jag själv har testat den och gick ganska snabbt ner 17kg med mycket träning. Fick sedan ett svårt diskbråck som gör träning omöjlig då kom kg tillbaka snabbt igen.
  Har nu tröttnat och bestämt operation.
  Jag har läst alla bloggar tror jag på nätet om dom som har opererat sig och stött på en som ångrar sig, dom andra är överlyckliga och jag tror inte att dom skriver det om det inte är så, för vad skulle man tjäna på att ljuga i sin egen blogg.
  Vi fick också träffa flera som var opererade och dom var så nöjda med sitt beslut. Jag tror att man ska lära, lyssna och sen göra det som känns bäst för en själv.

 26. Anna svarar Carina
  13 augusti, 2010

  Jag önskar dig de varmaste lycka till. Och jag kommer aldrig att kalla det kvick fix. Jag kommer ihåg min egen förtvivlan.

  Mest ledsen över sjukvådens trångsynthet gällande lågkolhydratkosten.

  Ta väl hand om dig och hoppas att du stannar som läsare på bloggen.

 27. Carina
  14 augusti, 2010

  Tack så mycket för det.
  Jodå jag kommer att titta in då och då, det är alltid
  kul att se vad folk ha för några funderingar kring detta.;)
  Önskar dej en bra helg// Cina.

 28. tomas
  19 oktober, 2010

  ta en operation eller dö så känner jag att det är i mitt fall 188cm 167 kilo

  jag har prövat allt

  ge mej råd som fungerar och inget tjafs

  1. Anna svarar tomas
   20 oktober, 2010

   Oj!
   Hej! Jag skulle vilja hjälpa dig direkt. Men jag tror inte jag kan ge seriös och trovärdig hjälp från en blogg. Jag förstår din förtvivlan. Gissar på att du känner att du har provt allt.

   Har du provat Sten Sture Skaldermans Fakirkost? Jag tror att det kan vara precis vad du behöver. Ett snabb och tydlig start. En kost som ger resultat. En kost som tar bort suget snabbt och effektivt. Där du alltid kan äta dig mätt. Köp hans bok och börja redan idag. Stanna gärna kvar på denna blogg så lovar vi att stötta och hejja på.

 29. Carina
  6 januari, 2011

  Har nu varit opererad sen den 1/12, det är det bästa jag har gjort, förutom mina barn då:) jag har gått ner 19kg 6bmi och 2dm runt midjan.
  Jag äter nästan vad jag vill, behöver aldrig mer räkna kalorier eller något annat för den delen heller.
  Det bästa av allt är dock att jag är fri från insulin och har idag ett jättebra blodsocker, blodtrycket har gått ner och det bästa värken har minskat så jag kan promenera varje dag.
  Detta passar kanske inte alla men det gör inte bantning heller vilken metod man än använder…det var så jag skaffade mej min övervikt.
  Idag är jag så lycklig igen med ett liv som är kul att leva.

  1. Anna svarar Carina
   9 januari, 2011

   Varmt grattis. Jag är så glad för din skull. Hoppas att du stannar kvar på denna sida. Det skulle vara spännande att följa din utveckling på tid. Anledningen till mitt inlägg är att jag får en hel del klienter efter ca 10 år efter operationen. Fortfarande överviktiga med en hel del näringsbrister och med stor förtvivlan.

   Det betyder naturligtvis inte att alla är olyckliga och missnöjda. De som är nöjda får jag ju aldrig träffa 😉

   Jag hoppas att du tillhör den gruppen som ler även om 10 år.

 30. Johanna
  28 februari, 2011

  Hej jag hade inte en aning om att det kan gå så illa, det e ju riktigt otäckt.

  Jag känner en tjej idag som precis har genomgått en sådan operation för bara någon vecka sedan, och det har redan uppstått komplikationer, redan på uppvaket fick hon en akut blödning och senare när hon kommit hem börja hon att spy avföring :o//

  det är hemskt att dom inte går ut mer om vad som kan hända, och näingsbristen man kan få.

  Men vad kan man göra när det redan är gjort? Finns det något man kan göra för att göra det bästa av situationen för att undvika näringsbrist längre fram??

  1. Anna svarar Johanna
   28 februari, 2011

   Ja det finns det. Det finns alltid möjligheter 🙂

   Nummer ett ska man hålla koll på sin B12 nivå. rasar den så behöver man B12 i sprutform ca var tredje månad. Fungerar kanon, så det är inget större problem.
   Sen ska man äta ca 5-8 gånger per dag. Små portioner, sittandes så man undviker att kräkas. Kroppen behöver ju näring och nu får den knappt plats. Sorgligt. Är LCHF kost. Näringstätt och bra för viktminskningen.

   Var noga med fisk eller ta omega 3 kapslar. Oerhört viktigt. Speciellt nu i början direkt efter operationen.

   Jag som inte är speciellt förtjust i vitamintabletter skulle nog ändå rekommendera en så i detta fallat. Då ska det vara NATURLIGA vitaminer. Inte kemiska kopior. Någon som vet bra alternativ?

   Krama din kompis och önskar henne varmt lycka till. Att ångra sig är aldrig nyttigt. Gör alltid bästa möjlöiga av den situationen som är. Det blir alltid bäst så 🙂

 31. HP
  7 mars, 2011

  Hej!
  Skall operara mig inom 2 månader och läser mycket nu för att det skall bli så bra som möjligt. Såg i inlägget ovan några bra saker. Är det någon som vet vart man kan läsa om tiden innan och efter, vad man själv kan göra för att det förhoppningsvis skall bli bra.
  🙂

  1. Anna svarar HP
   8 mars, 2011

   En av de viktigaste sakerna är att ta operationsråden på allvar. Både gällande vila och renlighet. Infektioner är ett problem. Sen gäller det att INTE lyda dietisten gällande kostråden. Operera dig men hitta till LCHF. Då knäcker du båda kilona och sockerberoendet.

   Samt slipper en hel del av bristerna. Varmt lycka till och hoppas att du väljer att ”bo” kvar på denna blogg.

 32. Kerstin
  7 mars, 2011

  Det finns en bra sida om gastric Bypass – viktop.se -där kan du få svar på allt du undrar. Lycka till

 33. helene
  7 mars, 2011

  Nu har övervktsoperationerna visst hamnat i ropet ordentligt….
  Jag hör väl till kategorin som Anna skriver efter ca 10 år har övervikt kvar…
  Min läkare sa det från början att 75% av din över vikt kan du räkna med att bli av med.
  Men jag måste ändå säga att jag möjligen med tur är jätte glad att jag gjorde min operation jag har fått mitt liv tillbaka och mera kraft att ta tag i vad som faktiskt ligger bakom min övervikt.

  Men hade någon kunnat ge mig ett halvårs sjukskrivning och support av Anna kanske jag hade kunnat nå samma reultat och det är lite synd att man inte erbjuder några allternativ i vården….
  Jag har varit och är med i flera studier efter operationen och jag hävdar envist att det är hjärn spöken som behöver ”opereras”men jag tror det blir för dyrt för det tar tid….
  Det enda problemet jag har att äta LcHf är att jag kan ju inte få i mig så stor mängd tex.helt kött men jag jan ju dricka ägg mjölk äta äggröra äta köttfärs….Det är svårare att göra viktväktar dieter som opad. det har varit mitt bekymmer jag kan nämligen inte få i mig så mycket sallad som behövs utan jag blir hungrig efter en kvart när den dl av salladen är slut…
  Jag var kanske extremt frisk från början (Tack för det! Vem man nu ska tacka!)
  Men jag har varken behövt järn eller b-vitaminer även om läkarna ville att jag skulle äta försäkerhetsskull.
  Så joda jag är jätte nöjd med min op!
  Men framför mångfald i vården och världen!
  Nu ska jag vänta på att jag får lön nästa månad och sen låta Anna Brev ledes coacha mig och mina hjärnspöken vidare mot nya öden och äventyr!

  1. Anna svarar helene
   8 mars, 2011

   Jag blir så oerhört glad när jag hör om lyckade operationer. Det är ju så jag VILL att det ska vara. Mitt råd till opererade som äter LCHF är att äta 5-8 gånger per dag. Detta då mängden är så ynka liten var gång.

   Välj hellre köttbullar och hamburgare (egengjorda av kvalité) än trådiga köttbitar. ÄT fett. Även om det får vara i mindra delar och oftare. MEN småäta inte. Även om det är fler måltider sk ALLA mat ALLTID ätas sittande från en tallrik.

 34. helene
  7 mars, 2011

  ursäkta mig….
  Jag behöver gå en blogg kurs….svarade liksom på inläggen inte artikeln… ser nu efteråt att det redan skrivits en del linande förlåt mig men ni får kanske vänja er för jag tycker det är kl att läsa och skriva här. Med lite tur (för er)så lär jag mig snart systemet.
  Förlåt en ”Bloggblind”pratkvarn.

  Förresten jag måste få med att Absolut har du rätt ingen kan äta sig till 50kg s övervikt utan att vara missbrukare.
  Men som jag brukar säga:
  Det finns ingen som skulle köra rattfull när man är nykter!
  Vi hörs troligen igen!
  Helene

  1. Anna svarar helene
   8 mars, 2011

   Skratt. Ingen fara Helen. På den här bloggen är det högt i tak och du får vara precis som du är. Även en ”Bloggblind pratkvarn.”
   Varmt välkommen!

 35. helene
  9 mars, 2011

  Nu ska jag träna på all mat sittande på en tallrik, nej visst ja det var från en tallrik…

  5-8 är nog ungefär det jag äter men det där med tallrikar….
  Om den sammanlaggda mångden ska bli tre händer så skulle det ge typ en halv hand var gång det är nog ganska lagom men en halv hand grönsaker jo då det kan gå men jag behöver nog en knuten näve sås till för det är lättare om det inte blir för torrt..
  Jag ska i alla fall försöka!
  Nu står det ett rådjur utanför mitt fönster och äter upp fåglarnas mat…
  Jag får väl lägga ut ny sen..
  Jag har ganska mycket stress problem tyvärr inga erbjudanden om operation där!
  Har funderat på om det kanske är så att min hjärna också tar in lite väl mycket osorteterat (som min mage..)
  Vad tror ni om en sittande tallrik…
  Fatta inga beslut stående!
  Jag kanske måste ha en sån där mjölk pall i rumpan?(Har ni sett dom dom sitter fastspända runt höfterna så du kan gå med den.)
  Så jag kan sätta mig ner oc tåänka på saken innan jag svarar som jag brukar. JAAAAAAA!
  Och sen undrar
  När?
  Hur?
  Varför?
  Nej en liten ”hjärn bypass” med en enkel av ledning av allt som man inte orkar med det skulle sitta fint!

  God morgon!

 36. Annie
  28 juli, 2011

  Hej!
  Jag har testa LCHF i ca tre veckor men gick inte ner ett enda gram. Jag tyckte att jag gjorde allt som jag har läst att man ska göra och gjorde recept efter en LCHF bok. Vad är felet, varför gick jag inte ner något? Tacksam för svar/ Mvh Annie

  1. Anna svarar Annie
   29 juli, 2011

   Läs igenom min blogg. Du kommer hitta massa med tips menyer fällor och kunskap. Läs det du letar efter just nu. Eller kolla FB där vi har kämpat med det ämnet nu den senaste veckan. LCHF är ingen bantningsmetod. det är en livsstil som du normatliserar din vikt med. Att inget händer efter bara 3 veckor är fullt normalt. ge inte upp.

 37. Nina
  29 april, 2018

  Hej
  Jag är gbp opad sedan 2012. Jag gjorde först som alla läkare o dietister sa att jag skulle göra. Äta lite fett, lightprodukter o mindre kolhydrater… osv…
  Jag gick ner 75 kg i vikt på ganska kort tid o blev istället underviktig. Inget kul alls då jag mådde så fruktansvärt dåligt av att svälta. För det var det jag gjorde. Jag levde på 800 kcal om dagen i två år utan att riktigt fatta vad som hände!
  Sen hittade jag hit! Började äta mer lchf med variation för att få i mig det jag mådde bra av. Jag kämpade mig upp 15 kg för att få en bättre vikt men framför allt ett bättre mående! När jag vägde som minst slutade hjärnan fungera o jag tog farväl av mina barn VARJE kväll eftersom jag trodde jag skulle dö varje natt… En hemsk tid som jag är så tacksam att jag kommit över.
  Idag har jag läst på så mkt jag kan om gbp o tror på fullaste allvar att vi som är opad kan må så mkt bättre om vi inte litar blint på sjukvården utan går tillbaka till det som kroppen behöver. Jag äter mycket bönor av alla slag o har fått ett stabilt blodsocker så jag numera slipper alla fall. Förut var jag tvungen att ta en banan sent på kvällen för att slippa sockerfall om nätterna, nu behöver jag inte det längre o allt började med att jag läste en bok om hur man kan förändra sitt liv med hjälp av bönor ?
  Jag vill inte läsa hur dumt det var att göra denna op för det skrämmer mig… Jag vill läsa att det finns tips o sätt att må så bra vi kan trots att vi valt att göra denna op… Trots allt är vi många som är opade o som behöver peppar istället för att ”bannas”. Har varit med om det både hos kollegor men även sjukvård.
  Jag tipsar gärna om en dag med mat som fungerar bra för mig!
  Frukost; Smoothie (broccoli, avokado, babyspenat, lime, blåbär, frö) kokt ägg. Finns ju många olika att använda sig av.
  Mellanmål fm; Kaffedrink (kaffe mixat med rått ägg, 3 cm banan, havremjölk, cacao o cocosolja)
  Lunch; Bönröra på blandade bönor tillsammans med lök o tomater. Kyckling eller fisk till detta.
  Mellanmål; Tonfiskröra med olja o matlagningsyoghurt samt bönor.
  Kvällsmat; Se lunch eller ev en sallad tillsammans med kött fisk eller fågel.
  Mellanmål; Keso tillsammans med avokado o proteinkälla.

  Som du ser äter jag ofta o det är ju A o O för att hålla igång kroppen.
  Jag väljer ekologisk i allra största mån.

  Det har tagit mig fem år att komma så här långt o ännu är ju inte resan slut.
  Jag har inte kollat upp medicinerna vi ska ta enl sjukvården men det är nästa projekt.
  Multivitamin, b12, järn o kalciopos.
  Peppar peppar… Mina värden enl blodprover är väldigt bra. Sen om de visar så mkt som man skulle vilja vet jag inte men jag mår bättre o bättre… Jag menar inte att man inte ska lyssna på sjukvården MEN jag har hittat en annan väg för att maxa mitt mående o tror mig veta vad min kropp behöver o framför allt är glädjen över att leva tillbaka… Utan andra mediciner för utmattningssymtom etc.

  Följer med spänning din blogg om du kan erbjuda ännu mer bra saker!
  Tack för att du engagerar dig o delar med dig så frikostigt!

  Glömde ju att jag äter varierat med nötter varje dag för att få i mig bra fetter oxå ?

  Nina

  1. Anna
   29 april, 2018

   Hej!
   Kanske kan detta inlägg ge dig några pusselbitar till 😉

   https://www.annahallen.se/lchf-vid-gbp/

 38. Eva Karlsson
  15 maj, 2021

  Hur ser du på sockerberoende och operation och den uttalade risken att utveckla alkoholism? Jag är sockerberoende, har gjort biokemiska analys ätit LCHF och verkligen gått all in och det gick bra ett tag. Tänker att LCHF är bra för sockerberoende och även sånt som hjälper huvudet, för i min värld sitter det problemet i huvet. Dumt då att operera magen. Men jag känner mig desperat när jag aldrig lyckas få den förändring jag önskar. Så planen är att operera magen för att få bukt med vikten och kunna träna sen behöver jag LCHF och act och andra verktyg för att hantera beroendet.
  Men som sagt oron för att bli alkoholist är jättestor . Därför önskar jag en kommentar från dig.

  1. Anna
   31 maj, 2021

   Hej!
   Sockerberoende sitter i hjärnan. Den kräver sin drog. Begränsar du möjligheten på ett sätt så hittar den ett annat sätt – ofta då alkohol. Det är viktigt att förstå att beroende har inte med kosten att göra. Jo, kosten kan vara en trigger och måste ändras, men lösningen sitter inte där.

   Jag rekommenderar dig att kontakta Leva Sockerfri som ger dig verktyg att möta beroendet. <3

   https://levasockerfri.se/

Write a comment