Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är nu desperata…. de säger vad som helst bara de behåller sin fasad….

Här kommer lite av deras ”sörja”. Så snart någon säger: ”Det vet man”… så dra öronen åt dig.

”Det man vet är att
LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.”

Anna funderar: Så Livsmedelsverket tror på fullaste allvar att grönsaker, nötter, kokosfett och fiberhusk är fiberfria? bakläxa, tillbaka till skolbänken. Ni är pinsamma!

”LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.”

Anna funderar: Har någon av er studerat forskningen på detta område? HDL ökar, de farliga triglyceriderna minskar! I alla studier. bakläxa! För inte är väl Livsmedelsverket så efter att de fortfarande tror att det är totalkolesterolet som har nå¨gon betydelse?

”mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.”

Anna funderar: Hur var det nu med 72:8 listan? Japp, där ni misslyckades att visa EN enda studie som backar upp er hypotes om mättat fett. och ni har sen 2009 inte kunnat svara på hur ni kunde presentera denna pinsamma lista. OCH vad gör ni nu? Jo, säger att mättat fett är farligt UTAN underlag. Är det ok av en statlig myndighet som hävdar att deras råd bygger på vetenskap?

”personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.”

Anna funderar: Anser ni att Sveriges befolkning med värk, magproblem och övervikt är hälsosammare än de som äter LCHF? Och vem äter lite grönsaker? Ni kan inte mena vi som bytt pastan mot just grönsaker! Läs på. Ni är pinsamma!

”en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.”

Anna funderar och har nu svårt att hålla tillbaka asgarvet: Är Livsmedelverket seriösa? Att ta bort pasta och mackan gör kosten ensidig? Ni skojar med mig!

LCHF ger lite fibrer? Är ni okunniga eller vill ni bara sprida felaktigheter för att det gynnar er?

Inget fullkorn? Självklart. Varför äta lektiner och fytinsyra?

Hm, är det inte dags att vi skrotar Livsmedelsverket. Detta känns okunnigt och pinsamt. Kom igen nu. Ge oss lite vettigt motstånd i alla fall.

9 kommentarer

 1. 17 maj, 2013

  Underhållande läsning och sorgligt sant! Tack för en jättebra blogg.

 2. Yvonne
  17 maj, 2013

  Jättebra skrivet. Förstår inte att det ska vara så svårt att sätta sig in i hur LCHF fungerar istället för att ”tro” hur det fungerar.

 3. Annica
  19 maj, 2013

  Håller helt med, LV är pinsamma nu!

  En förfrågan & önskemål: Kan inte du skriva ett inlägg om LCHF och graviditet. Många gravid äter LCHF och mår bra, men många verkar, trots LCHF, få ett okontrollerbart kolhydratsug under graviditeten och kan inte hålla sig till LCHF. Många av dessa börjar dessutom må illa av fett. Jag är nyfiken på mekanismerna bakom detta. Är själv gravid & vill äta LCHF under hela graviditeten. Kan kolhydratsuget vara kroppens sätt att vilja samla på sig energi inför amningen. Evolutionärt sett har vi ju ammat längre än vad de flesta gör idag och för 2 milj. år sedan när det inte fanns något Ica så var det säkert bra att lägga på sig lite inför amningen. Vad tror du?
  Jag är helt övertygad om att LCHF är bra för gravida & fostren, men är alltså nyfiken på varför så många blir enormt kolhydratsugna under graviditeten?
  Tack för en bra blogg!

 4. Kat
  27 maj, 2013

  Hmm.. Ätit lchf sedan i september. Var för någon månad sedan och gjorde en gluten-test på vårdcentralen, och när läkaren hörde hur jag åt, ville han även kolla bl.a kolesterol och lite andra värden. Och jag äter inte speciellt mycket fet fisk, avocado och sådant fett.. Dock blev svaret att kolesterolvärdena var bra;
  S-kolesterol 5,8 (referensvärde 3,6-6,5)
  HDL 1,7 (referensvärde >0,9)
  LDL 3,5 (referensvärde 0,0-5,0)
  Förstoppning.. Nix..

  1. Kat
   27 maj, 2013

   Tryckte iväg för fort..

   Skulle skriva;
   Dock blev svaret att kolesterolvärdena var bra, till motsats vad läkaren var orolig för.

   Jag går förvisso inte ner i vikt, men inte upp heller.

   Så fort jag äter kolhydrater märker jag av det på kroppen. Bröd (mjöl-mat) ger mig svullen mage som ”poffar”. Kolhydrater i allmänhet (främst om jag äter det sent på kvällen) gör att jag vaknar med ”korviga” svullna fingrar som är ömma inuti lederna, kan även känna av det tex i anklarna som också känns svullna och ömma inuti. Märkligt fenomen!! Men det var dessa saker som fick mig börja äta a’la lchf..

   Kan även tillägga att jag sedan februari tränar tung styrketräning. Har ork under passen och musklerna växer och styrkan ökar. Så inte ens för det behövs kolisarna 🙂

 5. Nina
  1 juni, 2013

  När man äter fibrer, hindrar det upptaget av mineraler i kroppen. Därför är det bättre att inte äta fibrer ihop med maten.

  1. Anna Hallén
   1 juni, 2013

   Hej Nina!
   Gäller det verkligen för vattenlösliga fibrer? Jag har till uppfattning att det är fytinsyran och lektinerna i fullkornet som skapade detta problem.

 6. 12 juni, 2013

  Spännande för jag har käkat enligt LCHF som livsstil (inte för att gå ned i vikt) i 1 1/2 år nu och mitt dåliga kolestrol var inte ens mättbart för att det inte finns något, endast bra kolestrol och mina andra värden var uttmärkta. Helt enkelt världens mest friskaast människa enligt läkaren, dock vart de på jobbet som goffar i sig fredags-bullen väldigt upprörda efter detta. Men det spelar ingen roll, för jag mår alldeles för bra av LCHF och skulel aldrig kunna tänka mig att byta kost.

  Så tack Anna för alla svar och inspiration!
  Kram

 7. 16 juni, 2013

  Nej jag tycker också att argumenten är väldigt väldigt konstiga faktiskt! Märker att sedan jag har tagit bort pastan,(som var min favorit) vitt mjöl, saft, lösgodis osv. har jag fått smak på valnötter, mandlar, torkade blåbär och tranbär och en speciell mörk LCHF choklad, mår jag mycket bättre, även min hy har blivit bättre. Konstigt att jag behövde diabetes för att ändra kosten av egen fri vilja!! 🙂 Du kan läsa mer om min lchf-resa i min blogg nyttlivmeddiabetestypett.blogg.se 🙂 ha det bra!

Write a comment