Levaxin?

Snabbtitt på Levaxin!

Det står tydligt på bipacksedeln ”Används inte om du har nedsatt funktion av binjurarna”.

Så jag hoppas att alla ni som fått Levaxin utskrivet har fått kollat era binjurar först! Då ni inte får använda Levaxin vid nedsatt nivå av kortisol. (Eller att läkaren tydligt berättat för dig att risken för att du nu skapar dig benskörhet är stor. Priset för pigghet idag är att dina ben går sönder när du är äldre. OCH att medicinen som ger dig benskörhet verkligen fungerar så du inte är fortsatt trött idag OCH får benskörhet)

Om du vill sluta med Levaxin så är det mycket vanligt med ”Övergående underfunktion hos sköldkörteln efter avslutad behandling.” Låt inte detta skrämma dig.

Men det visar att med medicinen minskar du alltså din egna energi… kan det vara därför effekten blir i stort sett plus minus noll? Och det enda du får är en sämre egen funktion (du blir beroende av medicinen ) och biverkningarna.

Försöker du sluta blir du sämre och läkaren berättar då att du verkligen behöver medicinen?

Kan detta också vara en anledning till att du efter några år måste öka medicinen? Den gör dig sämre och sämre?

Vanliga biverkningar av medicinen är:
Allergiska hudreaktioner, viktminskning, ångest, sömnsvårigheter, huvudvärk, darrningar, påverkan på hjärtats rytm, kärlkramp, diarré, kräkningar, muskelkramp, muskelsvaghet, menstruationsrubbning, blodvallning, feber, ökad svettning. Patienter med en hjärtkärlsjukdom kan försämras i sin grundsjukdom.

Ångest, sömnsvårigheter, muskelsvaghet… hm, det låter inte som mer energi i mina öron.

Dessa biverkningar kommer vid överdosering. Låter bra för då är ju lösningen – ta bort eller minska 😉

Levaxin fungerar när du inte har en Sköldkörtel. När den är bortopererad.

Levaxin fungerar, oftast inte, när du är trött av slitage i livet och hjärnan ber sköldkörteln minska sin effekt så du måste tvångsvila.

Och om den fungerar då så är det bara övergående, efter 1-2 år är du trött igen. För hjärnan har hittat sätt att blockera Levaxinet så du inte blir pigg i en sliten kropp.

Det vore nämligen förödande om du orkar mer än du klarar av.

Tyvärr ökar många mediinen då de tror att trötthet är en sjukdom som ska bort. Att sköldkörteln är sjuk. Det är den inte, den är frisk och helt fungerande.

Din hjärna är trött, genomtrött, sliten och den vill rädda dig och din kropp. Den skriker: ”TRÖTT. Jag måste få vila. Du måste vila.”

Och hjärnan är smart. Det finns många sätt som den kan stänga av din energi med. Och ja, den kan även stänga av funktionen av Levaxin. Ganska enkelt för en smart hjärna.

(Det forskningsindustrin nu jobbar på med mer forskning för ”bättre” mediciner är hur de ska kunna komma förbi din underbara hjärnas kamp med att rädda dig från att överbelasta alla dina system.)

TILLÄGG: Några kommentaren gillar inte att jag säger att du ska sluta med din medicin. Jag vill tydligt påpeka att detta står ingenstans i inlägget! Jag råder ingen att sluta med sin medicin!

Däremot ifrågasätter jag användandet, biverkningar och ”livslångt användande”

Jag hoppas du läser. Tänker till. Läser på. Värderar. Ifrågasätter.

Många blir sjuka av sin medicin och sen tror man att man fått en ny sjukdom.

Det värsta som kan hända är att nu får en ny medicin mot biverkningarna.

Den nya medicinen kommer ge nya biverkningar som kräver nya mediciner.

Sjukare och sjukare… ofta på grund av en första medicin som inte fungerar i det långa loppet. (Medicin är oftast bara bra i akuta skeden)

Mår du bra av din medicin ska inget ändras.

Inlägget om Levaxin kom till efter kommunikation med ännu en person som mår dåligt, medicinen funkar inte och biverkningarna var stora.

Jag har lyssnar på liknande oerhört många gånger.

Jag har också varit med när några valt att med läkare fasa ut och efter ett tag mått betydligt mycket bättre utan medicin än med.

Betyder naturligtvis inte att detta är rätt för alla – men lika lite att medicin och mer medicin är rätt för alla!

Det är den senare tanken jag vill väcka.

Tänk. Ifrågasätt. Läs på. Utvärdera.

Det finns naturligtvis du som mår bättre med medicin än utan.

Men jag är tyvärr säker på att det samtidigt finns tusentals av er som mår sämre med medicin än utan.

Det är lätt att låta läkare ta beslut och ansvar.

Det är både skrämmande och svårt att tänka till själv och våga göra tvärtom.

Läs på. Ifrågasätt.

Jag har träffat alldeles för många som är sjuka av overksam medicin ?

Läs Gnisselzonen. (Anna Hallen)
Läs Dödlig medicin och organiserad brottslighet (Peter C Götschze)

27 kommentarer

 1. Sofia
  18 oktober, 2016

  Hej Anna!
  Jag har alla dina böcker och jag läser regelbundet din blogg och tar till mig alla dina kloka värderingar och kunskaper, men jag blir sååå förvirrad, och jag tror många med mig upplever det på samma sätt.
  Jag äter Levaxin sen ett år tillbaka, hade mina misstankar redan från början att det kanske inte var sköldkörteln som spökade, utan att jag var utbränd!! Dock har mina andra hormoner som progesteron, östrogen, DHEA och testosteron spökat sen många många år tillbaka.
  Men läkaren ordinerade mig medicin, för mina värden var inte bra, jag började äta, jag mådde inte bättre, dosen höjdes till nästan maxdos, jag blir inte bättre, till slut blev jag sjukskriven, då blev jag bättre (långt från bra i skrivande stund), men läkaren tycker ju fortfarande att jag bör äta Levaxin, och vad göra? Man är så utlämnad, vågar jag sluta på egen hand? Tänk om det är så att det är min sköldkörtel som är grundorsaken till alla problem?!
  Jag blir livrädd att jag äter en medicin som jag inte behöver, men jag blir också livrädd för att sluta…..för tänk om jag behöver den!
  Jag förstår att du inte enskilt kan ge mig råd, men du kanske kan utveckla dina tankar lite? Jag är nog inte ensam om detta dilemma……
  Tack för att du delar med dig av din kunskap!!!
  Stor kram till dig!
  /Sofia

  1. 27 november, 2016

   Fungerar medicinen – så njut.
   Fungerar den inte så är det något som inte stämmer. Ät den inte 😉
   Det är något annat som är fel.

   1. Lumnije
    8 februari, 2021

    Hej
    Kan man bara sluta med levaxin? Har tagit det i nästan 2 år , lägsta dosen men tycker inte det hjälper

    1. Anna
     10 februari, 2021

     Jag får inte ge rekommendationer om medicin.

 2. Susanne Nordenberg
  26 oktober, 2016

  Min dotter har Addison, binjurebarksvikt, en väldigt ovanlig sjukdom (ca 1500 st i Sverige), oftast autoimmun. En vanlig följdsjukdom är just hypotyeros, underfunktion av sköldkörteln och då medicineras man med Levaxin. Hon måste äta Kortison, Florinef + Levaxin hela sitt liv, Kortison och Florinef för att hon ska leva!! Och Levaxin för sköldkörteln. Så visst kan man äta Levaxin när man har kortisolbrist. Skriver inte det här för att tillrättavisa eller så, vill bara informera så att ingen blir tokrädd när dom läser ditt inlägg ? och samtidigt berätta lite om Addison. Gå gärna in på Addison föreningens hemsida för mer info (addisongruppen.se) En ideell förening som kämpar för att öka den allmänna kunskapen (mkt inom sjukvården) och stötta de som är kortisonberoende. Ååå tack för allt klokt å bra du skriver om lchf!!!! Snacka om att känna mig ”på g” igen efter glassorgien ?????

  1. Ann Nilsson
   15 april, 2020

   Baldarkliniken oslo privat kliniken
   Naturliga Griskörtelhormine Frystorkade från grisar.. Lisenspreparat
   Då får man betala allting själv men då slipper ni levaxinet och ni får en helt naturlig preparat som fungerar med alla fem hormonerna som det normalt producerar Då har du T0-T1. T2 T3 T4.
   Finns vissa läker med Sverige som ansöker om licens

 3. viveca grenebrant
  11 juni, 2018

  Hej jag har ätit levaxin ca 6år . då sa dom att jag hade bipolär 1 då fick jag medicin som heter lidsium sen fick jag levaxin .men jag slutade bara med bipolär medicinen utan att prata med läkarn . det hände ingenting blev inte nå dålig . nu undrar jag om jag ska bara sluta med levaxinet också. sen har jag en medicin som inte fungerar så bra som heter quetiapine 200mg jag tar 3st på kvällen men funderar att sluta med båda medicinerna. vill inte äta några . mvh viveca jag väntar på något svar tack

  1. Anna
   30 juli, 2018

   Jag får inte ge råd gällande mediciner.

  2. Sinikka Hohenthal
   29 augusti, 2020

   35 år av Levaxin efter en sköldkörtelinflammation, 2 veckor på sjukhus, 14kilos viktras och förfärlig värk. Förra året inskriven på endokronologi Östra i Göteborg efter egenremiss. Har bara varit sjukare sedan ökat intag. Ett år och fr o m denna vecka tillbaka på 100mikrogram som jag ätit i 35år. Vad vet läkarna och finns det ingen annan medicin? Så mycket lidande och ingen hjälp.
   Mvh Sinikka

 4. Anita Westerberg
  26 april, 2019

  Hej jag har levaxin sen många år och mår idag ganska ok, mitt tsh är 17 och T4 0,73 kortisol 307,jag tar selen zink m.m. Nu funderar jag på att sluta med levaxinet då jag har så stela leder främst i benen, kan mineraler och vitaminer räcka för sköldkörteln? Det är min fråga
  Mvh Anita 🙂

  1. Anna
   7 maj, 2019

   Jag får inte råda i sjukdomar. Däremot hoppas jag att skapa tankar, ifrågasättningar och kanske nya lösningar.

 5. Ulla Salvén
  13 juni, 2019

  Hej
  Jag undrar bara om vad som kan hända om man slutar ta sin levaxin?
  Mitt största problem är att jag har gått upp så mycket i vikt, och att det är lögn att bli av med ett enda hekto, trots att jag försöker röra på mig och äta bra.
  Jag hade inga kroppsliga problem innan jag började med levaxinet. Sökte för något helt annat. Men tydligen har de på HC som praxis att ta ett sådant prov. Och det visade sig var lite lågt. Och som någon nämt innan, så törs man inte ifrågasätta en läkare.
  Tacksam för svar
  Mvh Ulla

  1. Anna
   24 juni, 2019

   Det finns de som behöver sin medicin så du gör alla förändringar med din läkare eller med annan kunnig person.
   Tyvärr är det också många som äter levaxin som inte blir friska utan sjukare. de finns de som behöver T3 i stället och de som inte behöver medicin alls. Ett blogginlägg är inte ett individuellt råt utan en ny tanke att tänka.

  2. Ann Nilsson
   21 februari, 2020

   Det finns 3 olika Ödem
   Lip/ MYXÖDEN och en till
   MYXÖDEN går inte att drenera bort med vätskedrivande
   medicin som oftas hjälper är
   NDT Armour Thyroid
   Griskörtelhorminer med för HYPOTYREOS
   Sök till Baldarkliniken oslo privat kliniken
   Levaxin är kemikalier

   1. Anna
    21 mars, 2020

    Inga ödem går att ta bort med vätskedrivande. Det är katastrof att det används. Ökar bara problematiken.

    Och när sköldkörteln visar underfunktion så är det inte en frisk sköldkörtel som är problemet. Det är chefen (hypofysen) som skickar ut TSH som vill att vi gasar mindre. Hjärnan har i fler år bett oss minska på tempot genom signalen ”trött”: Många väljer att strunta i meddelandet. Och då stänger hjärnan av energin.

    Att då med tillskott skapa ny energi kanske inte är bäst lösningen. Vad måste då hjärnan stänga av för att vi ska lyssna?

 6. Sandra
  11 oktober, 2019

  Tänker att alla kvinnor som går i barntankar behöver tänka två gånger innan de ( bara ) slutar med T4 hormon ( levaxin eller Euthorox ).
  En kvinna behöver ha ett optimalt värde av T4 hormon i kroppen och det mäts med ett TSH värde. Optimalt för graviditet är ett TSH värde på mindre än 2.4.
  Värt att tänka på beroende på hur man mår med kontra utan medicinen.
  Skriver detta själv då jag ätit levaxin sedan 6 år tillbaka och bara mått sämre och sämre av den. Tillslut fick jag nog då alla läkare sagt att jag BORDE må bra för mina värden är såååå BRA. Jag har fasar ut min höga dos av levaxin och tillsatt vitaminer och en annan kost, även lite T3 samt hydrokortison ( i samråd med en läkare inom Bioidentisk medicin )
  Jag mår bättre men inte helt.
  Jag tror att alla mina problem började då jag gick till läkaren pga stress och upprepade halsinfektioner och halsfluss-infektioner. Läkaren satte in levaxin pga mitt något förhöjda TSH, T4 och T3 var bra.
  Resten Läs ovan….
  Nu ska jag och min man göra en äggdonation i Ryssland, mina TSH värden går upp och ner och kliniken KRÄVER såklart att mina TSH värden ska vara under 2,4. OAVSETT hur jag mår.?! Pga fostrets utveckling. Min tanke är då att börja igen men sluta efter tre månader då det inte behövs efter det för fostrets skull.
  Jag håller fullkomligt med om att bara ta medicin som man inte mår bra av leder bara till nya mediciner och biverkningar.
  Jag fick tillexempel som svar av läkare då jag mådde som värst att du kan operera din handled det är ( Karpaltunnelsyndrom ). Börja med blodtrycksmedicin osv.?! Vaaa!
  I slutändan måste alla inse och veta om sina rättigheter att ifrågasätta sin vård och läkare. Det finns flera alternativ som inte är T4. Tex: Auyerweda, Antiinflamatorisk kost, Bioidentisk hormonbehandling, komplement till T4 ( Liothyronin T3) NDT ( naturligt sköldkörtel hormon. Våga ifrågasätt och bli din egen grävande journalist. Läs artiklar och studier. Nätverk.
  Lycka till och ta hand om hälsan.

 7. Linda Tomsson
  14 november, 2019

  Vad händer om man slutar ta levaxinet men inte har en sköldkörtel kvar?
  Jag mår så dåligt på levaxinet o har sjukliga smärtor i lederna!
  Snälla hjälp mig vill inte äta dom mer

  1. Anna
   18 november, 2019

   Du dör. Så gör absolut inte det. Men du bör gå till din läkare och kräva naturligt sköldkörtelhormon. Kontaka Nadja öström i Stockholm så kan hon lotsa dig vidare.

 8. Helene
  18 mars, 2020

  Jag har haft en långdragen sköldkörtelinflammation. Subkut tyreoidit med först högt T4 54 som sedan störtat till 1,9 med TSH 155. Jag har ätit mat som är bra för sköldkörteln och tagit bort gluten, mjölkprodukter mm sedan tre månader tillbaka och T4 har rasat sedan en månad. Min doktor är arg och säger att jag måste äta Levaxin och nu när det är så lågt vet jag inte vad jag har för alternativ längre. Min sköldkörtel är fortfarande inte läkt och jag är övertygad om att den kommer att läka av sig själv med tiden och orka producera på egen hand. Hon vill att jag äter 50mg Levaxin direkt och jag har aldrig ätit det tidigare och vill verkligen inte. Kan jag äta tillfälligt och börja så högt. Visst är det farligt lågt T4 men är jag nära döden….

  1. Anna
   21 mars, 2020

   Jag får inta svara på frågor om sjukdom. Och att ge råd över nätet så här vora i sig oansvarigt.

 9. Ann
  15 april, 2020

  Hashimoto’s myxödem.
  hypotyreos hypertyreos om vartannat det pendlar hela tiden har nog aldrig varit frisk från här årens mellan 2004 till 2019 bara tre gånger av alla provtagningarna har varit normala. Men i min journal från 2004 står det att patienten uppvisar båda två sjukdomarna samtidigt hypotyreos hypotyreos.. så fort du har stuckit i näsan på endokrin så Har min läkare ökat dosen med 25 50 75 upp till 500 mikrogram på en och samma gång. Hamnade på akuten med hjärtinfarkt symtom och efter två timmar så fick jag spray under tungan och då släppte allt De sa absolut ingenting att jag borde kolla upp mitt hjärta. Kärlkramp är ju en biverkning av Levaxin och när man äter 300mg dagen då undrar man hur läkarvården fungerar den värsta doserings höjning som jag hade på en vecka Det var då tycker jag

  300 150 300 150 300 150250= 1600
  Det blev totalt i alla fall 1600 per vecka
  Han kunde inte ens tänka sig att släta ut det åt jag samma dos varje dag och andra dagar så hamnade jag i ett livsfarligt livshotande tillstånd där hjärtinfarkt och hjärtstopp är än vanligt att jag överlevt den här läkaren Det är helt otroligt, och till sist så fick han upp med till 300 om dagen Det här är häst dosen när jag ringer och frågar både Läkemedelsverket och de som producerar Levaxin alla ni som mår dåligt av Levaxin ska ringa till företaget för de skriver rapporter om Levaxin allergi Detta ska ni göra Ni måste du läs på Levaxin burken och så ringer ni till läkare de som tillverkar medicinen en gör detta omgående
  Ju mer som gör det desto större chans är det att levaxinet ändå inte finns på marknaden Jag har Levaxin allergi trots att läkaren visste om detta från 2009 till 2019 skrev han ut Levaxin till mig idag Äter jag inte Levaxin längre Jag äter naturlig i körtel hormoner Det är faktiskt 1-årsdagen för mig idag Det kommer bli tårta Vi ska fira ordentligt Sen måste ni också tänka på att läkaren och Apoteket har en skyldighet att anmäla paragraf gå in på läkemedelsverket Skriv ut blanketten ta med den till din läkare eller till apoteket dom ska fylla i den en och anmäla om läkemedelsallergi gör dem inte detta för går det med paragraf brott
  Man dra in dom i, domstolen detta kommer jag att göra nu Vi kommer att dra in endokrinavdelning i tingsrätten att stämma läkaren
  , för extrema överdosering av Levaxin och att han visste om att jag var allergisk två andra läkare visste också om detta
  Tack för att ni har läst detta och att ni gör eran plikt att anmäla om ni inte mår bra av Levaxin gå in och läs på fass.se om allergiska reaktioner för Levaxin Det räcker att du har en av alla dessa så ska du absolut göra en anmälan om Levaxin Allergi

 10. Ingrid Thorsell
  29 juni, 2020

  Hej,
  Jag har medicinerats för Hashimoto med t levaxin i 10 år.
  Mina värden ligger inom referens och jag mår bra
  Skulle ändå vilja prova gå ner i dos el minska helt men min läkare är helt obenägen att hjälpa till. Blodprover MÅSTE ligga inom referensontervallet, annars vill hon höja levaxindos på stubben.
  Jag vill byta läkare.
  Kan ni rekommendera en läkare som har en vidare syn på behandling av sköldkörteln?
  Tacksam för svar
  Mvh
  Ingrid

  1. Anna
   22 juli, 2020

   Jag vet tyvärr ingen som har en bredare syn. De finns, det vet jag, men jag har inget namn. Kontakta Nadja Öström i Stockholm så kan hon nog rekommenderar dig vidare.

 11. Heidi
  14 december, 2020

  Vad händer om man slutar med levaxin och har en halv sköldkörtel kvar?

 12. Anna
  16 februari, 2021

  Hej Anna,

  Jag skulle gärna vilja få se ditt CV (läkar-/naturopatutbildning) eftersom du uttalar dig om medicinska frågor? Normalt sett garderar sig alla icke-medicinskt utbildade genom att säga att de inte är medicinskt utbildade och därför inte kan ge råd eller rekommendationer som syftar till att ställa diagnos eller behandla sjukdom, men detta saknas här…varför jag gärna skulle vilja se dina utbildningsbevis?
  För tydlighetens skull: jag är en sköldkörtelpatient som i ren desperation sökte mig utomlands och fick en hormonbehandling (naturligt sköldkörtelhormon + kortison + könshormoner) som förvandlade mig till ett aggressivt, fettlagrande monster…först nu när jag avgiftat mig från alla hormoner inser jag vilken skada jag tillfogade mig själv. Tyvärr kan inlägg som dina uppmuntra människor att självmedicinera och beställa läkemedel från utlandet…min egen erfarenhet (av behandling utskriven av läkare) är att både kortison och syntetiskt T3 gör sker och värre, inte bättre…!

  1. Anna
   24 februari, 2021

   Hej!
   Jag uttalar mig inte om medicinska frågor. Och precis som du säger så ger jag inte råd eller rekommendationer för att ställa diagnos eller behandla sjukdom. eftersom jag inte gör det så är din önskan utbildningsbevis helt onödigt. Jag skriver tydligt:

   ”Jag råder ingen att sluta med sin medicin! Däremot ifrågasätter jag användandet, biverkningar och ”livslångt användande” Jag hoppas du läser. Tänker till. Läser på. Värderar. Ifrågasätter.”

   Och jag får ge råd om att läsa på.

   Du är en patient med erfarenhet av att ditt val inte fungerade. Jag känner till många med liknande historia men som kommer från skolmedicinen. Så era erfarenheter är olika och jag hopppas att du tillåter alla att få tänka själv och ta egna beslut.

   Mina inlägg kan uppmuntra människor att tänka själva ja. Att beställa läkemedel från utlandet har jag nog aldrig föreslagit, nu hittar du på och dina fantasier kan jag inte ansvara för. Att beställa något från utlandet och svarta marknaden är något jag starkt avråder ifrån.

   Jag är emot både kortison och syntetiskt T3 så jag vet inte hur du får ihop den meningen i samband med mig. Har du feltolkat mig?
   Jag rekommenderar livet och grundorsaken. Och att man tänker efter och läser på. Inget annat.

 13. Jenny Andersson
  25 februari, 2021

  Hej Anna! Jag tror att det är vettigt att ifrågasätta som du skriver. Håller efter 10 års levaxinätande på att trappa ut den då jag inte mår bra. Aldrig egentligen har gjort det trots medicin. Troligtvis utmattningssyndrom. Funderar på om det egentligen inte var det för 10 år sedan när jag började äta medicinen också. Viktigt att läkare som sätter in levaxin kollar om man har antikroppar mot sköldkörteln också. Jag har inte det nu. Vet inte om jag någonsin haft det. Hoppas verkligen att detta kan bli en nystart i livet. Jag måste helt enkelt ta hand om mig själv. Lyssna på kropp och knopp! 💕

Write a comment