Lev längre med lCHF

Sanning eller myt?

Jag är fullt övertygad om att det är en sanning. Min bil lever längre om jag tankar den med det den är designad för. Jag tycker att den logiken borde fungerar precis lika bra på människan. Vet vet ju att vi dör tidigare om vi äter fel.

Det som nu är kul är att det går att läsa samma sak i Läkartidningen. (Skratt, ja, jag har fastnat i Läkartidningen just nu. Spännande läsning. Riktigt spännande!)

Förutom rimligheten så står det att läsa i Läkartidningen:
”I korthet leder ökad aktivitet av SKN-1 till ökat skydd mot oxidativ stress och längre livslängd för organismen, medan ett insulinpåslag leder till minskad SKN-1-aktivitet och således, i förlängningen, kortare livslängd.

Att insulin kan påverka åldrandet är dock ingen nyhet.”

Så om jag tolkar det hela rätt så betyder det att kostråden förkortar ditt liv  genom att de kostråden ökar ditt insulin och då minskar SKN.1.aktiviteten. Riskakor, knäckebröd och potatis är alltså inte hälsomat….

Sen skriver Läkartidningen om ännu en spännande sak gällande insulinet:
”Kopplingen mellan lågt insulinpåslag och längre livslängd har därför varit något som forskare spekulerat över under decennier. En potentiell mekanism, vid sidan av den nu identifierade, genom vilken lågt insulinpåslag kan förlänga livet visades för ett drygt decennium sedan. Forskare upptäckte då att insulin utövar en inhiberande effekt på så kallade Foxo-proteiner. Dessa har en mängd funktioner. De spelar en roll som tumörsuppressor, är centrala inom metabolismen och har även en funktion som skydd mot just oxidativ stress.”

Från Wikipedia hittade jag följande förklaring på tumörsuppressor:
”En Tumörsuppressorgen, eller anti-oncogene är en gen som skyddar en cell från ett steg på vägen mot cancer. ”

(Lite knackig svenska, men jag tog den som automatisk översättning från engelska) 

Så inulin påverkar inte bara blodsockerkurvan… (Skratt, fast det visste vi redan. Undrar hur Livsmedelsverket och alla dietiser lyckats missa detta) Insulin påverkar äver vårt skydd mot oxidation samt vårt skydd mot tumörer. Insulin påverkar på ett negativt sätt. Våra kostråd kräver en stor mängd insulin för att kroppen inte ska utsättas av för mycket blodsocker som i sin tur skadar oerhört mycket….

Hur tänkte man då?

24 kommentarer

 1. Janicke
  28 maj, 2010

  Vad är SKN-1?

 2. Teresia
  29 maj, 2010

  Hej!
  Jag tänkte bara höra en sak om ett tidigare inlägg du skrev om anledningar till att man kanske inte går ner i vikt med lchf.
  Jag undrar hur mycket grädde per dag är för mycket grädde?
  Och sedan om tuggummi är bannlyst?

  Uppskattar svar!
  Tack på förhand!
  //Teresia

 3. 29 maj, 2010

  Tuggummi har jag förklarat i en av kommentarerna under ”Går du upp i vikt”

  Mängden grädde är individuellt. Får du dina resultat så fortsätt ät. Om inte, kan mängden grädde vara en av bovarna.

 4. Camilla
  31 maj, 2010

  Artikel i SvD idag:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kolhydrater-kan-ge-hjartinfarkt_4790515.svd

  Sund, välbalanserad information fullt i klass med den Anna tillhandahåller här i bloggen. Det verkar som om fetthysterin sakta håller på att vika för insikten att kolhydrater inte per automatik är nyttiga för oss, och att det är stor skillnad på kolhydrater från grönsaker och kolhydrater från stärkelse. Läs även artikeln det länkas till längst ned, om hur skadlig själva viktstressen kan vara. Själv har jag kaloribantat i hela mitt vuxna liv, dvs 20 år, och det enda jag uppnått är dåligt självförtroende och ännu mer övervikt. Renodlad LCHF à la Annika Dahlqvist funkade inte heller för mig. Först när jag kom i kontakt med Anna Halléns teorier föll bitarna på plats, och när jag äter enligt hennes riktlinjer kan jag för första gången i hela mitt liv gå ner i vikt utan att vara hungrig och utan att tänka på mat och kalorier varenda vaken minut!

 5. Anna svarar Camilla
  31 maj, 2010

  Vad otroligt glad jag blir. Härligt att höra att du hittat din optimala tallrik.

 6. Jenny
  2 juni, 2010

  Jag har en fråga om det här med fett, kolhydrater och mättnad.

  Det sägs ju ofta att man kan äta i stort sett obegränsat med rispuffar och vitt rostbröd med marmelad eftersom de snabba kolhydraterna blockerar mättnadskänslorna. Det kan jag skriva under på.

  Det sägs också att man inte kan äta non stop av protein- eller fettrika livsmedel som inte samtidigt innehåller en massa kolhydrater. Det låter också vettigt och stämmer med mina egna erfarenheter.

  Men en sak undrar jag över – när jag väl börjar äta nötter kan jag inte sluta, och jag har förstått att jag inte är ensam om det problemet. Men hur kommer det sig egentligen? Nötter innehåller ju massor av fett och endast lite kolhydrater, om jag förstått saken rätt, så egentligen borde man väl bli snabbt bli mätt av en liten mängd nötter?

 7. Marika
  3 juni, 2010

  Jag undrar över en sak…jag har i 20 år, dvs hela mitt vuxna liv, kämpat mot övervikt. Jag har gått ner 10 kg med Viktväktarna, gått upp 12 kg, gått ner 15 med Viktklubb, gått upp 18 kg…ja, ni fattar väl!

  Häromdagen pratade jag med min mamma som är född 1945 (jag är född 1970). Min mamma sa ang mina viktproblem: ”Men herregud, när du var liten tog jag omvägen runt kondiset varje dag och köpte en prinsessbakelse till kaffet, men inte gick jag upp i vikt av det!”

  Tilläggas kan att min mamma idag har 20 kg övervikt som hon försöker bli av med genom Rössners Viktklubb – hon går ner 2 kg och upp 4, men envisas…själv går jag inte ner alls med ”lagommetoden” (Viktväktarna, Viktklubb m m). Där är pasta och potatis ok, så länge du väljer lättmjölk och lättyoghurt. Jag tycker bara att de smakar blaskigt.

  Anna – enligt din professionella åsikt, varför går människor idag upp av en kaka i månaden, medan min mormor och hennes jämnåriga kunde ha kafferep med sju sorters kakor – plus tre sockerbitar i kaffet – varje vecka utan att det påverkade deras vikt överhuvudtaget? Och hur kommer det sig att min mamma, född 1945, inte hade några som helst viktproblem fram till 1990 när hon började lägga på sig? Och varför kan jag , född 1970, inte gå ned i vikt alls? Tålde tidigare generationer socker bättre än vi?

 8. Anna svarar Marika
  4 juni, 2010

  Nix, vi åt mindre flingor och vetemjöl på mormors tid, så kroppen hade inte slitit ut sitt insulinsytem. Därför tålde de lite socker….

  Kroppen är gjord för att hantera kolhydrater utan att gå upp i vikt. Men när vi dränker kroppen i kolhydrater går detta system till slut ”sönder” och därefter kommer alla problem.

  Sen finns det de som kan äta vad som helst och deras insulinsytem bara förtsätter att fungera perfekt. Det är alltid smala oavsett vad de äter.

 9. Carin
  6 juni, 2010

  Hej Anna,

  Jag är ny här, har precis varit inne på Kostdoktorns blogg och läst massor av inlägg och kommentarer. Kostdoktorn har tips och råd till alla som har svårt att gå ner i vikt med LCHF. Jag vet inte om det är så i mitt fall än eftersom jag inte prövat än – jag vill läsa på så mycket som möjligt först så att jag minimerar risken för misstag – men jag har läst om andra som haft liknande problem. Så jag undrar vad du anser om:

  – mejeriprodukter inkl ost
  – nötter

  Ost och grädde ingår ju i många LCHF-recept eftersom de är smakhöjande och mättar bra. Men de kan alltså bromsa viktnedgången hos vissa – hur vanligt är det enligt din erfarenhet?

  Och nötter sägs ju vara ett bra mellanmål om man äter LCHF, så länge man håller sig till en handfull? Hur vanligt är det att nötter bromsar/hindrar viktminskning?

 10. Anna svarar Carin
  6 juni, 2010

  Läs 10 rätt och 10 fel i högermarginalen. Där hittar du en massa svar.

 11. Ulrika
  7 juni, 2010

  Hej Anna,

  Jag har insett att jag är sockerberoende och måste bryta den trenden, så jag har läst massor om LCHF och GI. Två saker tycker jag verkar svåra:

  – inom LCHF betonas vikten av att äta tillräckligt mycket fett; någonstans såg jag siffran 1 g per kilo kroppsvikt, dvs en person som väger 80 kg bör få i sig runt 80 g fett per dag. Det låter ju rimligt, men hur vet jag hur mycket fett jag får i mig? Om jag gör en omelett på tre ägg, 50 g skinka och steker i smör kan jag räkna ut det utifrån uppgifterna på förpackningen – 1 ägg innehåller 6,8 g fett så tre ägg blir +/- 20 g fett (så räknar jag för enkelhetens skull), 50 g parmaskinka ger väldigt lite fett och smöret kan jag räkna ut utifrån näringsvärdet på 100 g som jag delar med 30 (eftersom jag tog två matskedar à 15 g). Förmodligen borde jag tillsatt lite grädde också för att öka fettmängden.

  Visst går det att räkna ut hur mycket fett man får i sig genom att läsa på innehållsförteckningen – i de flesta fall. Men långt ifrån alltid. När det gäller kyckling- och oxfilé t.ex. står det sällan hur mycket de innehåller, och köttfärs anger bara fettprocenten vilket inte säger mig särskilt mycket. Om jag köper blandfärs med 20% fetthalt, hur mycket fett innehåller då 100 g?

  – inom GI betonas vikten av att få i sig tillräckligt med protein. 150 g proteinrika livsmedel till varje måltid är vad Ola Lauritzson rekommenderar. Ok när det gäller kyckling och lax t.ex., där går det ju att köpa filéer som väger just 150 g, men med andra livsmedel blir det svårare. I ett recept i en av Lauritzsons böcker står det t.ex. 150 g fetaost för en person, och det är VÄLDIGT mycket för en person. På samma sätt blir 150 g bacon väldigt mycket – mer än ett paket, faktiskt. Och om ett normalstort paket parmanskinka väger 100 g, känns det väldigt mycket att äta ett och ett halvt paket till en och samma måltid.

  Eller är det vad som krävs för att få igång förbränningen och bli tillräckligt mätt? Jag kanske tänker fel nu – om jag äter omelett på tre ägg till frukost, borde det rimligtvis vara proteinet i äggen + protein från skinka, bacon etc, och inte 150 g skinka eller bacon FÖRUTOM äggen?

  Anna, har du några bra snabbtips på hur man vet hur man får i sig tillräckligt med fett och protein varje dag, utan att nödvändigtvis behöva räkna precis allt? Det känns nämligen som är tillbaka på viktväktartiden när allt skulle mätas, vägas och diarieföras i samband med varje måltid, och det skapade en negativ stress som hette duga. Min förhoppning är att kunna komma bort från den onda spiralen med LCHF/GI-tänk.

 12. Anna svarar Ulrika
  7 juni, 2010

  Skriv ”handflata” i SÖKrutan till höger så komemr några inlägg upp somn kan hjälpa dig att hitta just din balans.

  Håller med om att vi vill bort från räknandet och metoder.

 13. Susanne
  10 juni, 2010

  Hej Anna,

  Jag vet att du tidigare granskat VV:s affärsidé, och även tittat på div tvivelaktiga viktminskninsprodukter. Jag har haft stora glädje och nytta av dina granskningar och har även lyckats avstyra vissa i min omgivning från att ge sig på Allévo, Modifast m fl skräpprodukter – de blev rätt chockade när de fick höra att dessa produkter innehåller maltodextrin som i sin tur påverkar blodsockret och gör dem HUNGRIGARE, när tanken är att de skall hålla sig mätta på dessa flytande produkter…!

  Ett annat fenomen som jag personligen tror vore intressant att granska är Viktklubb som grundats av bl a Stephan Rössner. I ett annat forum läste jag nämligen att en person som gått med där fått rådet att äta under 1200 kalorier om dagen, något som väl måste betecknas som svält (jag har för mig att ingen bör gå under 1300 kcal om dagen?) Vidare verkar råden som ges där härröra direkt från 70-talet – kolhydratrikt, fettsnålt, kaloriräkning. Det verkar ofattbart att en interaktiv viktklubb år 2010 kan förespråka metoder som alltfler, även läkare, numera förkastar. Metoden beskrivs som både effektiv och långsiktig. För mig verkar det rena självplågeriet. Det är klart att man kanske går ner i vikt om man inte är sönderbantad, eftersom man får i sig mycket mindre energi än vanligt, men jag undrar om det inte kommer surt efteråt? Hur som helst verkar det som om Viktklubb hela tiden får fler och fler medlemmar, och jag undrar om du har möjlighet att granska även deras verksamhet? Kanske har några av dina läsare själva varit med och kan berätta mer?

  M v h

  Susanne

 14. Anna Hallén
  10 juni, 2010

  Någon som kan hjälpa mig med kunskap om Viktklubb?

 15. Catharine Smith
  10 juni, 2010

  Pratade just med en granne som varit på hälsokontroll på sitt jobb. Han är överviktig med ungefär 15 kg men hade bra grundkondition enligt den som gjorde testerna, de mätte bukfett men inte BMI. Han ska nu ändra sina matvanor till allt utan fett ungefär, han vägrar sluta dricka öl, men ska äta lättfil med musli utan socker till frukost, fullkornsmacka utan smör fick han äta 2 om dagen och så skulle han äta hur frukt han ville om han blev hungrig mellan målen…..vad säger man!

 16. Catrin
  13 juni, 2010

  Hej Anna

  En kompis till mig gick din brevkurs för ett tag sedan och var lyrisk. När jag märkte hur bra hon mådde började jag följa hennes tips och råd och det är en ENORM skillnad. Så länge jag kan minnas har jag plågats av hunger och sötsug om vartannat, och det har underminerat ALLA mina försök att gå ner i vikt varaktigt. Nu när jag äter minimalt med kolhydrater och mycket mer fett än jag någonsin gjort (och mer protein också, eftersom min kost tidigare var väldigt kolhydratbaserad – det var vad man lärde sig i Viktväktarna) blir jag aldrig vrålhungrig och känner heller inget sötsug. För att inte tala om vad skönt det är att ”slippa” äta massor av frukt i tron att det är nyttigt och underlättar viktminskning. Frukten gjorde mig vrålhungrig, men ingen trodde mig när jag sa att jag blev hungrigare efter att ha ätit en fruktsallad som skulle göra mig mätt. Nu är jag kvitt också det problemet. Kanon!!!

  Det jag undrar över är vad du anser om att dricka vin när man vill gå ner i vikt med lågkolhydratkost. Många experter – Atkins, Lauritzson, Davidsson m fl – avråder från att dricka alkohol öht under viktminskning. Men jag tycker att ett par glas vin då och då hör till livets glädjeämnen, särskilt nu under sommaren då jag tycker att ett glas svalt rosévin i hammocken i de sista kvällssolstrålarna hör till de absoluta höjdpunkterna. Hur mycket förstör alkohol i rimliga mängder (och nu talar jag bara om rödvin och torra vita och roséviner, inget öl och ingen starksprit eller starkviner)?

 17. Michaela
  13 juni, 2010

  Hej Anna,

  I ett nummer av tidningen I Form fanns en ny kostpyramid indelad i fem nivåer, och där livsmedlen på nivå 4 och 5 bör ätas med måtta resp sällan. Till nivå 4 hör bl a ägg och fågel. Till nivå 5 hör bl a rött kött. Bl a står det att rött kött är cancerframkallande…!

  http://iform.se/kost/kost-och-halsa/kostpyramid-niva-1

  Det vore intressant att få veta vad du anser om denna pyramid, då den strider mot det mesta inom LCHF-rörelsen. Fullkornsprodukter sägs ge nyttiga kolhydrater och är något vi skall äta ofta och mycket av, lika mycket som frukt och grönt.

 18. Anna svarar Catrin
  13 juni, 2010

  Problemet med vinet är inte själva vinet. Det är snarare att efter ett par glas så struntar man i sina uppsatta matregler och ger sig på chipsskålen med löftet att man börjar om i morgon….

  Så något glas gör ingen skada. Det är bara livskvalité.

 19. Anna svarar Michaela
  13 juni, 2010

  Det stämmer att rött kött har visat sig vara cancerframkallande i forskningen. MEN det är aldrig forskat på gräsbetande naturkött utan bara på skräpköttet. Ingen hänsyn är taget till nitriter och andra tillsatser som finns. Stekytan är också en del som man inte har tagit någon hänsyn till. Så det finns nog en hel del fel.

  Stekt bacon är vårt allra sämsta kött val. Här har vi nitriter och en massa stekyta.

  En stor skiva från söndagssteken från ett KRAVmärkt gräsbetande djur en mycket mycket bättre val. Liten stekyta, inga nitriter och en bättre omega 6/omega 3 balans.

  Ju mer fågel och ju mer fisk desto bättre. Vi har inte vräkt i oss kött. Vi är främst skaldjusätare och fiskätare…. och ägget får vi inte glömma.

 20. Julia
  14 juni, 2010

  Annika Dahlqvist skriver i sin blogg och även i sin bok ”Dr Dahlqvists blogg till hälsa och viktkontroll” att alkohol sänker blodsockret och därför ökar sötsuget. Jag märker iaf att jag alltid tappar kontrollen efter ett par glas vin – då vill jag ha chips, popcorn, salta pinnar och annat onyttigt, precis som Anna skriver. Och effekten kan sitta i i upp till ett dygn efter en fest…jag läste någonstans att det kallas för ”McDonald’s-syndromet” i USA, eftersom man längtar efter dåliga fetter (pommes frites) och salt…det ligger något i det!

 21. Marika
  14 juni, 2010

  Vad intressant att läsa det du skriver om bacon…både Sten Sture Skaldeman och Litsfeldt höjer baconet till skyarna, och i boken ”Ät dig ner i vikt” skriver Skaldeman att han nog åt 100 kg bacon under sin viktminskning…men jag har alltid känt att bacon inte är bra för mig, så jag har mer och mer kommit att äta tonfisk, lax och skaldjur samt fågel i stället för bacon och nötkött. Skönt att höra att det finns andra åsikter i frågan…!

 22. 15 juni, 2010

  Marika; Håller helt med dig där, det känns vansinnigt att man ska leva nästan uteslutande på bacon, ägg, smör och fläskfärs, som en del förespråkar.
  Vi är ju också genetiskt gjorda för en kost på fisk och skaldjur, från den tiden vi kom upp ur havet och levde vid stränderna.
  Läs om Vattenapan, mycket intressant från Lund’s Universitet.

  http://www3.lu.se/info/lum/LUM_13_96/LUM13_03_vattenapan.html

  Här är en mycket intressant video från TED med Elaine Morgan, som var en av de första att föra fram teorin om The Aquatic Ape.

  http://www.ted.com/talks/elaine_morgan_says_we_evolved_from_aquatic_apes.html

  Angående bacon, så är det mesta idag är inte ens rökt på traditionellt sätt, utan har tillsatt rökarom. (Vem vet hur skadligt det kommer att visa sig vara, på dem som äter alltför stora mängder.) Det ger en konstig röksmak som tränger igenom allt.
  Jag köper istället varmrökt sidfläsk på bit om jag vill ha den rökta smaken. Många lokala charkuterier har det, till ett kilopris kring 80-100 kr. Billigare än de flesta baconsorter.

  Intressant det här med att helt kött blir nyttigare med mindre mängd av stekytan. Så självklart egentligen, men inget jag tänkt på.
  Tack för att du är en sån fantastisk ögonöppnare, Anna 😉

Write a comment