LCHF för viktökning

Att gå ner i vikt för en tjockis är oerhört mycket enklare än att gå upp vikt för en smalis. Så här behövs ännu mer kraft.

Att gå ner i vikt betyder ofta att du är pigg och känner dig full av energi. Att gå upp vikt innebär ofta en övermättad, ibland lite illamående och en trötthet.

Nu ska vi vända på kunskapen. Nu vill vi ha ett insulinpåslag. Men vi vill fortfarande inte äta saker som gör oss sjuka. LCHF är grunden.

* Välj bara rotfrukter och försök att inte fylla upp med ovanjord grönsaker.
* Ät gärna råris, quinoa och mandelpotatis. (1 dl till lunch och middag. Bra glutenfria naturliga kolhydrater.)
* Ät 3-5 frukter var dag utöver maten. (Naturliga kolhydrater och den typen som snabbast omvändlas till fett, fruktos)
* Ät 3 måltider plus 2 mellanmål.
*Ät gärna yoghurt med nötmüsli och ett glad färskpressad apelsinjuice till frukost.
* Välj kall mat framför varm mat. Kall mat mättar sämre och gör det enklare att överäta lite.
* Välj drickmat framför tuggmat. Vi har mycket sämre mättnad när vi dricker näring. Detta gör att smoothies i alla former är bra val. Söta med lite honung.
* Se till att du får lite kolhydrater med i vart mål. Mejeriprodukter är bra val. Där har du både fett och mjölksocker i samma produkt.

Bantningsbarer som Nutrilättbarer är bra ”gå upp i vikt mat”. Söta, mycket energi på liten yta och smakar mer som godis än som mat. Lätt att överäta. Fulla av vitaminer (och lite annat som vin egentligen inte vill ha, men allt behöver inte vara perfekt)

Fruktos: Ja, jag vet att flera redan har reagerat på både frukten, juicen och honungen. De innehåller ju fruktos. Japp, det är just därför jag har valt dem här. En naturlig sockerart i sin naturliga miljö. Allt är människokost. Och fruktosen är kanon vid viktökning. Fruktos minskar vår mättnad. Fruktos ombildas enkelt av kroppen till lagringsfett.

Men alla farligheter då? Ja, det finns en del forskning som visar på att fruktos inte är bra. Försämrad insulinkänslighet. Skador på levern. Förhöjda blodfettsvärden (utan att kroppen vill ha dem). MEN hur är forskningen gjord? Jo, med överdos av fri fruktos. Så ska den inte intas. Så fort vi överdoserar och/eller tar en sak ur sin naturliga miljö så blir det problem. Nästan undantagslöst! Men för alla som jagar vikt är fruktosen ett mycket dåligt val.

Vi har ätit frukt och honung i många 100-tals år. De har inte blivit giftiga idag. Bra viktökningsmat!

Sist men inte minst. Nu har vi skapat en möjlig viktökning i fett. Många underviktiga behöver även muskler.

Ta bort konditionsträning som löpning och cykling. (Konstigt nog brukar underviktiga älska denna form av träning) Lägg till all form av muskelbyggande träning – välkommen in på gymmet 🙂

Och för att kunna bygga muskler så är det viktigt att du äter fisk, fågel, kött och ägg. Stoppa gärna 2 råa ägg i var smoothie. (Tyvärr kan vi bara ta upp ca 50% av proteinerna i ägg när de är råa, men det blir bra i alla fall)

Hoppa över proteinpulver. (Japp, jag vet att jag har ändrat min uppfattning. Jag har fått mer kunskap om mjölkproteinerna vassle och kasein.)

18 kommentarer

 1. Underviktig
  9 januari, 2012

  Kan bara säga en sak….OTROLIGT DÅLIGT SKRIVET!!! du verkar då inte fatta mycket hur det är med undervikt!
  Sluta med konditionsträning för att lägga på sig?! Konditionsträning kan vara otroligt bra för kropp, själ, hjärta osv. DÅLIGT!

 2. Anna svarar Underviktig
  9 januari, 2012

  Hej!
  Berätta vad som är dåligt.

  Många underviktiga tränar många många timmar med t ex löpträning.Visst är det bra för kropp, skäl och hjärta…. men hur ska du åstadkomma viktökningen? Det är oerhört svårt att gå upp i vikt med stor del konditionsträning (Läs:fettförbrännande träning). Hur ser ditt förslag till lösning ut? Det är alltid enkelt att förkasta förslag, men jag tycker då att man själv ska komma med égna konkreta lösningar.

  Ser fram emot ditt svar. tror det kan hjälpa många.

 3. Therese (Kloka Råd)
  9 januari, 2012

  Det där är intressant… Av de underviktiga människor jag mött tror jag att samtliga haft en förkärlek för just konditionsträning – mycket, ofta och länge. Undrar varför det är så…?

 4. Sandra
  9 januari, 2012

  Hej!
  Jag äter enl lchf sedan okt o mår kanon:-) Nu undrar jag ang barnens kost(1 och 9 år) passar ovan beskrivna kosthållning barn? Med vänlig hälsning, Sandra.

  1. Anna svarar Sandra
   9 januari, 2012

   Barn ska äta LCHF för hälsa (Tror det inlägget kommer i morgon). Min nya bok LCHF för familjen komemr också att ta upp detta ämne. En bok full av fredagsmys, picknick, mellanmål, lördagsgodis men även frukost och middagar.

 5. Anna Hallén
  9 januari, 2012

  Vi ”tjockisar” dämpar ångesten med kolhydrater då serotoninhöjningen ger effektiv ångestdämpning. Vi äter oss glada i själen.

  ”Smalisar” dämpar ångesten med endorfiner de får av träningen. Endorfiner är härligt ångestdämpande. De tränar sig glada i själen. OCH får ofta en extra kick av berömmet de får för att de är så ”duktiga” Vilket ökar träningsmängden på sikt.

  Tjockisarna fortsätter ofta sitt ätande då de i stället får suckar på grund av ”sin dåliga karaktär”. Vilket ökar överätningen på sikt.

  Samma grundproblem, bara två olika lösningar beroende på den individuella kroppen.

 6. Madde
  9 januari, 2012

  Hej, vilka kunskaper har du fått om mjölkproteinerna vassle och kasein?

  1. Anna svarar Madde
   9 januari, 2012

   Den mesta forskningen om kasein finns genom autismforskningen. Det man där tittar på är peptider som kasomorfin. (En kortare del av en protein. Mindre än 50 aminosyror) Kasein minskar den empatiska förmågan samt viljan till kontakt. Något som kan innebära stora problem vid autism och ADHD. Det finns en mycket spännande seriös ny forskning från England om just detta. Vill du jag ska leta fram den?

   Gällande vassle är det gammal kunskap. Vassleproteinet höjer insulinet med än det bör. Du kan alltså skapa en låg blodsockernivå utan anledning och sen kräver kroppen att du äter igen… Om detta hittar du mest kunskap i diabetesområdet. Vassle verkar dock inte alls göra samma skada som kaseinet. (eller så fattas jag bara kunskap)

 7. Madde
  9 januari, 2012

  Hehe tack, så både mjölksocker (laktos) och protein är av ondo, det som är av godo är fettet?

 8. Linda
  9 januari, 2012

  Hej! Läste ditt inlägg och kommentarerna här, jag skulle väldigt gärna läsa den nya forskningen om kasein, från England. Om den inte är för svårfunnen såklart!
  Följer din blogg sedan ett tag tillbaka, och jag älskar det jag läser. Du formulerar dig så bra och gör allt så intressant! Tack för en bra blogg. 🙂

 9. Anna svarar Linda
  9 januari, 2012

  Här kommer länken till ESPA research http://www.espa-research.org.uk/research.html

  Mycket om gluten men även om kasein. Superintressant gällande autism.

  Googla även på Karl Reichelt från Norge. Han forskar på schitsofreni och autism. Komemr till samma slutsats som Paul Shattoc från England (ovan). Bevisen för att gluten och kasein påverkar autism är övertygande.

 10. Anna svarar Madde
  9 januari, 2012

  Ler stort. Mmmm fast fettet har lite för mycket av de långkedjade mättade fettsyrorna. Det finns bättre mättat fett. Men mejerifettet är helt ok 🙂 Om vi inte överdriver behöver vi inte oroa oss. Njut av god fet gräddsås och ost, men hyvla inte smör med osthyvel eller sleva vispgrädde var dag.

 11. Vickan
  13 januari, 2012

  Intressant läsning! Kul med lite info emellanåt om hur man går upp i vikt! Jag styrketränar nämligen väldigt mycket och har som mål att gå upp ~5kg och bygga muskler 🙂

 12. Marie
  19 januari, 2012

  Hej Anna!
  Jag brukar läsa din blogg, sen ett tag tillbaka. Jag har läst om viktökning, och undrar, varför mandelpotatis men inte ”vanlig” potatis är ok?

  1. Anna svarar Marie
   20 januari, 2012

   Potatis är sisådär, men mandelpotatis är bättre 🙂

   Den ger ett långsammare sockerpåslag och kroppen gillar långsamt. Därmot vill vi ju ha ett hälsosamt sockerpåslag (Glukospåslag) vid viktuppgång eftersom vi vill ha insulinpåslaget. Detta ger ju fettinlagring OCH proteinuppbyggnad (om du tränar)

 13. Madeleine G
  7 mars, 2012

  Hej Anna! Jag ville bara säga att jag lyckats gå upp fem kilo sedan maj förra året genom vanlig LCHF.kost, alltså ingen frukt och inte ens rotfrukter. Äter ingen potatis, bulgur eller något sådant heller. Så för mig har det funkat bra att äta redig LCHF utan några tillägg som du beskriver här ovan. Jag har länge försökt att gå upp i vikt utan resultat men efter att jag börjat med LCHF har jag äntligen lyckats =).

  Jag ÄLSKAR konditionsträning! Haha! Men kan hålla med dig om att det ofta används i ångestdämpande syfte! Jag brukar själv säga att det är den bästa medicinen! Intressant att människor funkar så, att vissa dämpar med mat och andra med träning. Jag har faktiskt ökat mycket på gymträningen dock, så¨det kan ju också vara en anledning till att jag ökat i vikt. Men jag har inte dragit ner på konditionsträningen och jag styrketränade förr också, men inte med lika tunga vikter som idag.

  Tack för en bra sida iaf!

  Mvh//Madeleine

 14. Jerry H
  18 september, 2012

  Hej Anna!

  Angående att ägg att vi bara kan ta upp 50% av äggen när dem är råa. Vad är det för källa till denna information.

  Tack på förhand.

  MVH Jerry

  1. 20 september, 2012

   Hej Jerry!
   Kunskap jag fick när jag gick kostrådgivarutbildningen för PNC, 2005. (Alla föreläsare där är naringsfysiologer) Alla siffror är alltid ca då alla kroppar är olika. men ouppvärmda proteiner har ett sämre upptag än uppvärmda. Har du andra siffror lyssnar jag gärna. Det händer saker inom kostkunskapen hela tiden. Ingen kunskap verkar vara skriven i sten nu för tiden.

Write a comment