LCHF för viktminskning – handmodellen

Handmodellen

Som sagt, LCHF och LCHF är både samma sak och samtidigt helt olika. Du måste se till för vem kosten ska göra nytta och vad personen har för mål.

Hur ser då LCHF ut för viktminskning? Ja, även det är olika. Jag arbetar efter ett system sen 2005 som fungerar oerhört bra. Det är inte ”sanningen”, men en oerhört bra grund att börja med. Fungerar detta på alla? Naturligtvis inte. Det är av denna anledning som det finns proffs med näringsfysiologisk kunskap som kan hjälpa de som inte hittar rätt i allmän kunskap.

 OBS! Nu pratar vi alltså viktminskning! Det finns handmodellen för hälsa också, bara sök i SÖK-rutan till vänster.

Nummer ett: Du kan bara gå er i vikt om du kan äta 4 måltider och stå still i vikt. Så börja med att lära dig äta!
Nummer två: Du kan bara behålla din viktminskning om du har trygga rutiner.Så lär dig äta gott utan undantag.
Nummer tre: Du kan bara gå ner i vikt om du lyssnar på din kropp. Sluta lyssna på alla genvägar och snabbtips. Hade de fungerat så hade alla varit smala nu, eller hur?

Sist men absolut viktigast: Du kan bara gå ner i vikt och stanna där om du mår bra. Oro skapar tröstätande. Sömnbrist skapar hunger. Stress skapar fettinlagring. Uttråkning skapar småätande. Och nej, dessa överlevnadssignaler/krav från hjärnan är inget du kan stå emot i 30-40 år.

Så, hur ser då START-menyn ut för att nå viktminskning?

Frukost:
En hand (handflata plus fingrar) med ägg, fisk, skaldjur, kött eller kyckling.
(Utan fingrar om du blir övermätt och mår illa. Gäller alla måltider, eller bara någon. Känn efter.).

Men minska aldrig för att snabbare gå ner i vikt. Bantningsfälla delux.

Ca 1 msk –  1 dl med någon fettrik produkt såsom grädde, creme fraiche, ost. (Väljer du rent smör eller kokosfett blir mängden naturligtvis mindre. Ät tills du är mätt)

Lunch och middag (ser likadana ut):
En hand (handflata plus fingrar) med ägg, fisk, skaldjur, kött eller kyckling
En hand grönsaker ovan jord. Ex broccoli, blomkål, paprika, gurka, zucchini mm
Ca 1 msk – 1 dl med god sås på grädde eller creme fraiche.
Ost använder du fritt i matlagningen.

Extra:
1 dl blandade nötter
Har du mycket kramp så välj 1 dl mandel.

Vill du inte äta nötter så välj Annas Supersalt i stället.

Som du ser finns ingen yoghurtfrukost med nötmüsli. Är nu detta fel eller onyttigt? Nej, men de flesta kvinnor har svårt att gå ner på mejeriprodukter och därför väljer jag bort det i min meny. Däremot är det många som lägger in den frukosten när de är klara för de går inte upp i vikt på detta. Kan man gå ner på yoghurtfrukost? Vem är ”man”? Kolla (om du vill) om DU kan gå ner på yoghurtfrukost. Kan du inte så följ mina råd.

Det finns inget mellanmål med grädde och bär. Är det då onyttigt? Nix, men allt du äter utöver maten minskar din möjlighet till viktminskning. Maten du äter är till för att du ska må ditt allra bästa. Kroppen behöver näringsämnen för alla sina uppgifter. När de uppgifterna är klara så lagrar kroppen resten som fett….

Det finns ingen mörk choklad. Men det är väl nyttigt? Japp, faktiskt jättenyttigt. Men nyttigt och viktminskning är inte samma sak. Allt du äter utöver maten minskar din viktminskning. För några betyder det att de kan äta lite utöver och ändå gå ner. För andra betyder detta att det minsta lilla som det äter utöver maten stoppar viktminskningen. (Min kropp är sådan!) Men nu när jag är klar kan jag äta mörk choklad. Jag går inte upp av det och vanligtvis triggas jag inte heller till mer ätande. Hur fungerar DU?

Så, fungerar detta för alla? Nix (eller kanske jo..)

De vanligaste fällorna:
1. Du äter inte så här.
2. Du småäter på godkända saker men som ligger utanför ovan meny. (Och då äter du inte så här)
3. Du väljer för mycket mejeriprodukter. (Skratt, och då äter du inte så här)
4. Du äter för lite. Du tror att det är bra att äta lite för då är du extra duktig och då går det extra fort. (Det enda som händer är att kroppen sänker din förbränning och börjar spara och lagra) Använd handmodellen, du har ju alltid dina händer med och de ger en bra anpassad måltid.
5. Du äter för mycket. Du har hört att du kan äta hur mycket som helst men du har inga fungerande mättnadskänslor. Kroppen kommer att öka din förbränning en del, vilket är bra. Men den kan inte kompensera fullt ut och absolut inte till den grad att du går ner i vikt. Vanligtvis går du dock inte upp, (även om det kan hända). Använd handmodellen.

Är du sockerberoende kommer tyvärr nötterna troligtvis att trigga dig. Då får du ta bort dem. Tänk på att den nöten som brukar innebära störst problem är cashewnöten. Nej, den är inte dålig. Men för sockerberoende brukar det vara den som skapar mest problem. Tar du bort nötterna kan du eventuell behöva lite extra magnesium. (Välj då INTE magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid)

Ät så här, utan undantag i 6 månader. De allra flesta går ner i vikt.
Japp, det finns sen knep därefter. Men tar jag dem nu så ska alla prova den direkt… och det fungerar tyvärr inte. Du måste kunna äta 4 måltiden per dag utan undantag som en vardaglig rutin för att kunna gå ner i vikt och behålla din viktminskning. Livet ska ju inte vara en kamp. Livet ska inte vara en planering om vad man ska äta vid nästa måltid.

Välj 10 olika proteinkällor per vecka.
Välj minst 10 olika grönsaker per vecka.
Ät av alla sorters naturliga fetter.

Ät inte livet. Lev det!

Tidigare
«

84 kommentarer

 1. jendah
  8 januari, 2012

  Bra skrivet : ) Som f.d sockermissbrukare kan jag instämma ang nötterna, de kan trigga… Sedan måste man lära hjärnan tänka om. Jag är 0-sugen på kolisar men vid vissa tillfällen tror handen/hjärnan att jag måste ha sött, fast jag inte är sugen. Detta beror nog på att jag har haft det beteendet i hela mitt liv fram till påsken 2011, då jag fick upp ögonen för min nuvarande livsstil (LCHF) & tack och lov för den! När jag tittar i backspegeln förstår jag nu vilket begär jag hade. Mådde inte så bra första tiden, min kondis kändes usel men det var ju inte så konstigt från att ha satt i sig ”miljoner” kolisar till att bara äta några få…Kroppen i chock MEN nu är det hela skillnaden : )

 2. 8 januari, 2012

  mkt bra inlägg. det klargjorde många frågor jag har haft. MEN jag är inte hungrig eller rättare sagt sällan hungrig när det är dags för lunch (äter äggröra, 2 ägg och en skvätt grädde stekt i smör) men äter lunch bara för att jag har lunchrast och kan inte äta senare, är det rätt? jag äter 3 mål om dagen, ska jag lägga in ett mellanmål också på detta? ha det gott.. mvh

 3. Anna svarar kajsa
  8 januari, 2012

  Får du resultat så gör du rätt. Får du intedet, kan det vara smart att lägga till ett mål, låta kroppen öka förbränningen lite. Och sen ta bort det igen 🙂

 4. Anna
  8 januari, 2012

  Hej Anna!! Jag har ett litet problem jag äter lagom mycket mat och blir lagom mätt frukost och lunch men på kvällen har ja väldigt lätt för att äta för mycke och känns som ja kan äta hur mycke som helst utan att känna mättnad på samma sätt som fru och lunch..
  Hur tycker du att ja ska lösa problemet?

  1. Anna svarar Anna
   8 januari, 2012

   Du får äta med förnuft. Använd handmodellen. För att du sen inte ska känna dig hungrig eller frustrerad så ta en kopp med kaffe eller te med 1 msk kokosfett i. Gör så tills du är mätt (eller i alla fall ohungrig)

   Vissa har inte de naturliga mättnadskänslorna.

 5. Tina Johansson
  8 januari, 2012

  Tack Anna! Så självklart egentligen… Nu fick jag den aha-upplevelsen jag behövde för att komma igång efter julens allt fusk… 2012 ska jag minska minst lika mycket som jag gjorde 2011!

 6. 8 januari, 2012

  tack Anna för svaret.. nej jag står på en platå just nu där jag pendlar mellan 2 vikter.. så jag provar att lägga in mellanmål så får jag se..=)
  jag har läst igenom ditt inlägg igen och är så tacksam för att du lägger ut det så här.. Du är underbar!! tack!
  ha det gott

 7. Maria Kastengren
  9 januari, 2012

  Hej!
  Tack för kanonbra blogg, jag lär mig mycket. Jag är ny på detta, utesluter främst gluten för att må bra, just nu. En långsam viktminskning vore ett bonus. Min undran är – du skriver fyra måltider. Är det då frukost, lunch, middag och ett mellanmål du menar? Hur lägger du upp det på dygnet? Själv har jag mått riktigt dåligt och vant mig vid att äta var tredje timme. Vore interssant att höra hur du gör.
  mvh
  Maria

  1. Anna svarar Maria Kastengren
   9 januari, 2012

   Det allra viktigaste är att dina vanor passar i ditt liv. Att du mår bra och att planeringen fungerar. Rutiner är den allra bästa grunden och alla har olika liv och därför olika förutsättningar. Jag är inte en bra förebild gällande rutiner, men mitt liv fungerar kanon i alla fall. kanske för att jag är en person sombäst gillar när det händer saker och alla dagar ser olika ut.

   Är min bättre hälft hemma så äter vi alltid frukost ihop. Den sociala samvaron är kanonviktig för hälsan. Är jag själv väljer jag alltid bort frukost. Är helt enkelt inte hungrig. Däremot äter jag i stort sett alltid lagad varm lunch. Hemma eller på restaurang. Kvällen kan vara kallt plock som korv, skinka, räkor, kräftsthjärtar med ost, majonnäs, ägg eller liknande. Eller om tonåringarna är hemma så lagar jag en vanlig middag. Båda mina tonåringar äter som jag.

   Titta på ditt liv. Lyssna på din kropp. Prioritera samvaro med nära och kära. Och fyll sen tallriken med LCHF enlligt sina behov (det kommer fler kategorier under veckan. Mage, värk mm)

 8. Anna
  9 januari, 2012

  Hej, är nyfiken på det du skrev om magnesium tillskottat att man inte skulle väja det med magnesiumoxid och magnesiumhydroxid? Jag äter Great earth super magnesium kollade direkt på burken och där fanns magnesiumoxiden med. Fick tips om att den var bra vad ska man äta då? Vet att du inte gillar att skriva ut namn på bra tillskott men för mig är väldigt viktigt att äta bra tillskott. annazpindel@hotmail.com. Tack för att du finns med dina kunskaper och delar dessa.

  1. Anna svarar Anna om Mg
   9 januari, 2012

   Hej Anna!
   Anledningen till att du inte vill äta de formerna av magnesium är att biotillgängligheten (alltså det kroppen faktiskt kan ta upp) är mycket dålig. Du betalar för något som inte fungerar. Som bara går rätt igenom kroppen. Inom sjukvården används dessa vid förstoppning eftersom kroppen inte tar upp dem. Skratt.

   Du vill inte lägga pengar på något som inte funkar. Jag kommer som undantag att nämna ett märke – Helhetshälsans magnesium är ett kanonval. (Så slipper du leta. Jag tror jag har läst på över 25-30 burkar för att hitta utan -oxid och -hydroxid. Suck)

   1. Anne-Marie
    3 februari, 2012

    Helhetshälsans Magnesium.
    Det ska jag komma ihåg, antar att jag hittar det på nätet att beställa! Har slut på mina sen en tid tillbaka. Har oxå kört Great Earth Supermagnesium. Har ingen burk kvar att läsa på…

 9. Kajsa
  10 januari, 2012

  Vad byter man ut gräddsåsen/creme fraichen bäst till om man inte vill äta mejeriprodukter?

  1. Anna svarar Kajsa
   10 januari, 2012
 10. Sandra
  11 januari, 2012

  Hur är det med magnesiumcitrat? Om det står så på innehållsförteckningen dvs.

 11. Maria
  12 januari, 2012

  Hej
  Tack för allt bra du skriver, allt är till hjälp.. 🙂

  Jag kan inte äta frukost, får inte i mig mat.. 🙁
  Flytande går bra så jag dricker äggmjölken varje morgon (2 ägg, vatten, kakao eller kanel och 1 stor sked cocosfett).. ÄR det ”OK”?

 12. Lena
  12 januari, 2012

  Jag skrev igår men det kom nog aldrig fram…. men men så jag undrar en sak,jag har nu ätit LCHF ett tag,går ej ner i vikt men magen börjar lungna sej(har ibs)men är trött o håglös,jag äter frukost kl8:1ägg,bacon(ibland) lchf fröknäcke,bregott,brieost(ibland)kaffe(svart) lunch kl11: sallad,kött/kyckling,gräddsås,kaffe mellammål kl1330:mini bebel eller briost,kaffe sedan middag runt 17 blir ungefär samma som lunchen,tränar 2-3ggr i veckan + promenader där imellan,ser detta bra ut??? Har oxå hört att bacon ej är bra,vad tycker du? Mvh Lena

 13. Katja
  13 januari, 2012

  Hej Anna

  Jag har en fundering angående nävstorleken. Min näve är mer än 1 dl, den är ca 2.5 dl. Så måtten stämmer inte riktigt, ska jag ta 1 dl eller nävstorleken?

  1. Anna svarar Katja
   14 januari, 2012

   Jag har varit otydlig. Innehållet i din näve. Brukar bli ca 1 dl.

 14. Susanne
  15 januari, 2012

  Hej. Du förklarar så himla bra och det är ju jätteviktigt att folk förstår att min lchf kanske inte passar någon annan – utan man måste prova sig fram.

  Det där med 4 måltider om dagen dock – du menar väl att det också kan vara individuellt?

  Jag äter endast två gånger – lunch och kvällsmat – men det har jag kommit fram till genom att jag absolut inte är hungrig däremellan.

  Jag har däremot kollat i ”Min Mat” att jag inte äter för lite och jag äter så pass mycket när jag äter att jag får i mig det jag behöver ändå.

  Jag har gått ner från 106 till numera 76 kilo och har ca 10 kg kvar – mår som en prinsessa! :))

  1. Anna svarar Susanne
   15 januari, 2012

   Du har helt rätt. Det jag vill visa är att det går att äta och gå ner i vikt (för några) Många som kommer från kalorinbantning äter ofta för lite. På något sett blir vi ännu duktigare om vi både äter lite och tar bort kolhydraterna….

   Jag brukar börja med 4 mål och sen individuellt minska på de som behöver det.

   Stort grattis till din underbara insats. Härligt kämpat 🙂

 15. Ulla
  16 januari, 2012

  Det är inte lätt att hitta sin rätta handmodell. Jag har ätit LCHF i ca 1,5 år och på den tiden har det bara blivit -5 kg. Men nu har det blivit mer en kostomställning, än en ”gå ned i viktdiet”. När jag äntligen bara åt, utan att mäta och räkna började det att hända något. Eller också var det då kroppen förstod att den skulle få mat när den behövde och så mycket som den ville ha dessutom. Men jag hoppas på fler minuskilon, vågen hoppar hela tiden 1,0 till 1,5 kg upp och ned mellan veckorna, fast lägre och lägre, så jag ger inte upp om en något mindre kropp till sommaren.

  Men jag har fått ett barnbarn och som nu är 7 månader och börjar äta mat också. Jag har pratat mig varm för att inte införa välling och det har gått hem, liksom så ren mat som möjligt. Men jag skulle vilja ha tips på hur en en bra dag för en baby och småbarn ser ut. Han äter bröstmjölk morgon och kväll, men det börjar nog vara lite för lite, hemlagad lunch och hemlagad havergrynsgröt med bär eller frukt till middag.

  Nu tänker hon lägga in ett grötmål till på morgonen, så klart tycker jag att det blir för mycket ”mjölmat”. Men så står det ju överallt och barnavårdscentralen förordar ju som vanligt färdig gröt och välling. Det är ju så mycket järn och andra nyttigheter i dessa produkter, Suck….
  Det är ju dessutom 30 år sedan jag hade baby, så jag minns inte hur jag gjorde.
  Hon blir naturligtvis klyven då hon som alla andra tror att det är dietmat jag äter. Fast hon ser att min mat nog är helt OK egentligen, ingen dietmat. Jag väljer ren mat före kolhydratmängden. Men den ligger ändå bara på 20 – 25 gr/dag så det är OK. Och jag kan fuska någon gång och ta en kaka eller frukt, men det är mycket sällan, nu för tiden. Som alla vet är suget inte lika stort längre. Nu vet jag att babysar inte ska äta lika strikt som jag och det har jag berättat. Men hur ser en bra dag ut?

  Så jag skulle bli väldigt glad för tips. Det är väldigt lätt att säga ta bort allt skräp, men man måste ju tala om hur det ska vara istället också. Och i de flesta ögon är ju inte mjölmat och för mycket frukt skräp. Godis, kakor och chips det föstår de flesta, så det är det aldrig problem med.

  Tack för att du är tillbaka på din vanliga sida igen. Facebook i all ära men det här är mycket bättre.

 16. Anna svarar Ulla
  16 januari, 2012

  Hej Ulla!
  Jag vet att alla tjatar om att det är mycket järn och andra nyttigheter i välling mm… men i jämförelse med vad? Bebisen kan enklet få i sig ALLA nyttigheter och samtidigt slippa gluten och sädesslag.

  Det viktigaste är dock att vi inte ger någon gluten och margariner.

  Den 28 feb. kommer min nästa bok. Full av gobitar. LCHF för familjen. Hoppas att den kan hjälpa till.

 17. Maria
  16 januari, 2012

  Tack för ditt svar Anna!

 18. Ulla
  16 januari, 2012

  Tack för svar!

  Jag får väl ge mig till tåls tills den dagen. Jag använder dina tidigare böcker flitigt, 1:a lunch och 2:an till middag oftast. Jag gillar varm mat på dagen och lite lättare till middag. Men de flesta gånger blir det man-tager-vad-man-haver. Men vill jag äta hemlagat alla mål, måste jag planera lite för att få det att funka. Och då är de kanon som basrecept.

  Naturligtvis kommer jag att köpa ett ex till dem också av nya boken.

  Tror du/ni att det är bättre att föreslå gröt på morgonen och 2 mål med grönsakspure/kött, lunch och middag. Mammamjölk som första och sista mål? Hon befarar att det är bara en liten slurk som kommer nu.

  Har idag beställt kött från en gård med gräsbetande kor. Väntar med spänning på beställningen.

 19. Anna svarar Ulla
  16 januari, 2012

  Glutenfri havregrynsgröt som äts med sked är ett bra alternativ. Resten av dagen som du skrev är kanon 🙂

 20. Ulla
  17 januari, 2012

  Tack för svar!

  Allt han äter är hemlagat och deras nyårslöfte var att handla så mycket ekologiskt och E-fritt som möjligt. Så det blir nog bra det här. Jag ska dela med mig generöst av det gräsbetade köttet.

  Ha en bra dag

 21. janni
  4 februari, 2012

  Du e bara så underbar,Anna:)
  Så många som du inspirera! själv äter jag LCHF sen aug 2010 o inte så mycket för miktminskning men för att min mage ska må bra( morbus cron) och att mitt sockersug( beoende i 10 år) skulle slippa styra mig. Har ju dessutom som bonus fått mer energi och kan träna hårdare o mer än jag gjort tidigare o får bättre resultat:) har gått ner 5 kg men har gått upp några kg igen men ser ju på kroppen att det inte är fett, det är muskler!!
  stor kram till dig!
  // Janni

  1. Anna svarar janni
   6 februari, 2012

   Du är en underbar förebild Janni. Häftigt med din nu glada mage!

 22. Dias
  7 februari, 2012

  Rubriken är viktminskning och du skriver att ost är fritt i matlagningen. Jag skulle gärna vilja ha ett par förtydligande här.
  Om jag nu skulle få för mig att äta, säg 1 kilo ost om dagen skulle då detta fungera och ändå ge möjlighet att gå ner i vikt. Annars hur mycket är det samma som fritt.
  Sedan skriver du att de flesta kvinnor har svårt att gå ner på mejeriprodukter och därför väljer du bort det i din meny men där finns ändå med både grädde, creme fraiche, smör och ost. Hur hänger det här ihop.

  1. Anna Hallén
   8 februari, 2012

   Väljer du att äta 1 kilo ost i matlagningen har ditt mättnadssystem helt satts ur spel och du behöver specifika råd och personlig hjälp. Inte en allmän blogg. Den naturliga tallriken finns då inte längre. Fast med handmodellen vet jag inte hur du skulle kunna få till denna mängd.

   Det är aldrig svart eller vitt. OM livet kan vara enkelt så ska vi försöka sträva efter detta. Vissa måste tyvärr ta bort även såsen, men dessa är få och inget jag vill rekommendera till alla.

 23. maggan svensson
  10 februari, 2012

  Hej Anna! Är en 68-årig pensinär,som har börjat med lchf,bara hållit på fjorton dagar.Men läste att efter klimateriet tar det längre tid att gå ned i vikt med lchf,stämmer det???Har köpt dina böcker o kollar på nätet oxså.
  Hoppas att jag kommer att lyckas,behöver inte gå i ilfart,bara jag går ned i vikt.Mvh Maggan

  1. Anna svarar maggan svensson
   10 februari, 2012

   Hej Maggan! Du kommer att lyckas. Det som händer med åldern är att vi ofta blir mer och mer stillasittande. Kan du hitta en väg till roligt rörelse så fungerar allt i kroppen bättre. Alla hormoner gillar när vi rör oss. Vi balanserar helt enkelt upp vår kropp.

   Hur snabbt din viktminskning tar har mer att göra med hur du ätit tidigare. Har du bantat mycket så är det mer segt att nu gå ner-. Har du ätit ”som vanligt” och samlat på dig kilon så går det ofta snabbare.

   Varmt lycka till!

 24. maggan svensson
  11 februari, 2012

  Tack för ditt svar.Har bantat i evigheter känns det som,upp o ner.Älskar dina böcker,läser i dom hela tiden.Lyckas kanske till sist.Mår redan mycket bättre,sover 8-9 timmar varje natt mot 4-5 förrut,bara det är guld värt,känns bra.Är slö med motionen,skall skärpa mej.Mvh Maggan.

 25. Anna-Karin
  19 februari, 2012

  Hej Anna
  Under bra blogg!
  Har kört lchf nu sen 3/1-12 gick ner 3 kg första månaden men sen var det kalas som jag bakade lchf kakor till mera kalas där jag åt grädde & bär sen även lite 80% choklad! Detta resulterade i +2kg igen, så nu efter ett inspirerande inlägg ska jag bli hår igen har 7 kg att tappa! MvH Anna-karin

 26. christina
  11 juni, 2012

  Jag blir så förvirrad…När jag läser tips på frukostar så finns det ”bodils favorit” och hon föreslår turkisk yoghurt med nötter på morgonen. För mig är det här en djungel…Vem ska man lyssna på? Alla säger olika. Svårt att lyssna på sin egen kropp då man inte vet vad man gjort fel.

  1. Anna svarar christina
   17 juni, 2012

   Du måste alltid ställa dig frågorna: Vad vill du med din kost? För vem är rådet gett? Och fungerar det för dig?

   Tyrkisk yoghurt med nötter är jättegott och jag förstå att det är mångas favorit. En kanon LCHF frukost.

   MEN för de allra flesta är detta inget bra val om du önskar viktmisnkning. Detta är en bra hälsoval. LCHF är ju inte en bantningsmetod utan en hälsokunskap. Du gör vissa val om du vill stå still i vikt, andra val om du vill gå ner. Men kunskapen baseras på samma grund.

   Ett fåtal kvinnor (men ganska så många män) går ner trots att de äter yoghurtfrukost. För alla dessa är detta råd rätt.
   De flesta kvinnor står still i vikt med yoghurtfrukost och för dessa är detta råd fel.

   LCHF är ingen metod där det finns en gyllene tallrik. LCHF är en kunskap. Sen måste du anpassa denna kunskap till din kropp och ditt mål.

 27. Charlotta
  23 augusti, 2012

  Hej Anna och stort tack för en intressant blogg med massor av bra tips och tankar!

  Framförallt uppskattar jag dina idéer om ”sunt förnuft” och att lyssna på sin kropp. Ditt senaste heta debattämne, om att fundera över sitt drickande av äggmjölk och fettmängd, var som en rak höger! Det stod klart för mig att jag verkligen måste fundera över om mitt ätmönster är sunt eller inte!

  Jag har också tagit till mig rådet att lista livsmedel som triggar/inte triggar.
  Problemet för mig är att det som inte triggar, exempelvis fisk (som tonfisk och lax), äggrätter, bea-sås, majonäs och bacon äcklar mig och gör mig illamående.

  Jag har provat olika typer av omelett, ägg och bacon etc men har jättesvårt att få i mig detta. Lax som tidigare var en favorit har jag mycket svårt för liksom tonfisk, torsk o s v.

  Å andra sidan – lyckas jag få i mig det, så håller jag mig mätt länge och slipper sug och småätande (vilket är och har varit mitt största problem i många många år).

  Hur ska jag tolka detta illamående? Ska jag ”lyssna på kroppen” och låta bli dessa livsmedel?
  Mycket tacksam för svar!

  1. 23 augusti, 2012

   Oj, svår fråga att ta i utan mer bakgrundsfakta. Men det känns som något annat spökar. Smakar maten du nämner äckligt? Eller har du varit i ketos länge så att mat överhuvudtaget inte är intressant? Tidigare ätstörning? Övervikt eller normalviktig? Äter du dig övermätt eller blir du direkt illamående?

   Jag hade om jag var du sökt upp en kostrådgivare på http://www.kostrådgivarna.se och tittat över din matplan och historia.

   Spontant känns det som att dessa signaler hamnat fel. Ja, förutom om inte bara tycker att dessa maträtter smakar äckligt 🙂 Men annars känns det som att något inte stämmer. Jag skulle rota mer i frågan om jag var du.

 28. Emelie Johansson
  30 augusti, 2012

  Hej Anna

  Jag undrar hur det är med viktnedgång med lchf ifall du redan har en hyfsat lagom vikt?
  Jag är 165 cm och väger 63 kg. Jag tränar ganska mycket och vill få fram konturerna på musklerna mer. Min målvikt är 60 kg.
  Blir det svårare för mig än för ngn som har nga fler kilo att gå ner?

  Mvh Emelie Johansson

 29. 31 augusti, 2012

  Det beror på hur du ätit innan och vad du har för gener. Beror även på hur du sättet ihop tallrikens sammansättning. Prova!!

 30. Anna
  8 september, 2012

  Hej Anna!

  Har lite funderingar ang. din ”gå-ner-i-viktmeny”..jag är nog lite udda men jag måste fråga: när det gäller frukost och lunch/middag så undrar jag om man ska välja mellan en handflata ägg, fisk mm och en näve grädde mm eller är de båda alt. en måltid? Sedan undrar jag om mängden exv. 1 näve ägg (råa) får plats mer i min hand än en omelett? Ja jag har lite knäppa funderingar..jag har ätit lchf i över 1 månad nu men inget har hänt men jag har ej heller gått upp i vikt. Men så har jag nu blivit tipsad om din sida och då såg jag din meny…jag har också ätit turkisk yogurt med nötter! Ska nu börja ned din meny.

  Med vänlig hälsning

  Anna

 31. Maria
  11 februari, 2013

  Hej mitt första besök på din sida.
  Jag har ätit ”strikt” Lchf sedan 6/1 2013 men jag ”smygstartade” i mitten på november. Byggde upp mod till fett och sa farväl till mina ”frossar” saker. Jag gick upp 40 kilo när jag var 20år (slutade kräka upp mat och blev sambo) Mitt förhållande till mat är inte sunt. Jag har gått på svält lääänge och ätit chips och pasta/ris med sås eller skräpmat när det skulle frossas. är 33 år nu. Jag har aldrig klarat frukost. Inte ens när jag var barn. Det växer i munnen and up it comes. Ska tillägga att jag druckit mig mätt på Cola/Cola light och senare Pepsi Max sedan 15 års ålder)

  Men när jag smygstartade med Lchf så bestämde jag mig för att jag MÅSTE äta lagad mat en gång om dagen. Det har jag hållt. Jag äter en gång per dag. Det händer även nu att jag äter två mål 1-2 ggr i veckan. Det är stort. Jag känner ingen hunger. Inte alls. Jag kände på mitt blodsocker om min kropp behövde mat. Men nu går ju inte det heller eftersom det blir inga sockerfall längre! 😉 Har en påminnelse på tfn vid 17-18 att jag måste äta. Däremot ser jag numera framemot att få äta mat.

  Lchf är livsstilen för mig. Sedan den 15:e jan har jag även slutat med läsk och dricker enbart vatten!
  Jag har sedan 25 nov gått ner 13 kilo. Har ca 30-35 kvar. Men nu har jag stått still. Helt still i snart 2 veckor.
  Jag undrar däremot, MÅSTE jag verkligen äta 4 gånger om dagen?? FYRA? Kan man inte slå ihop det eller något? 🙂 Jag har ju gått på svält alltid så när jag nu äter varje dag kan den väl inte gå in på svält? Eller kan den det eftersom den är van vid mat nu..? (Ställer bra frågor inte sant?)

  Jag är beredd att prova givetvis för jag vill inte stå still.
  Men nötter kan jag inte äta alla sorter och definitivt inte hela. Tänderna har som du säkert förstår tagit rejält med stryk.. Du skrev mandel mot kramp. Jag har major kramp i musklerna… Kan jag pulverisera det mellanmålet och ha som ”smör” på en ostskiva månne?

  Jag har märkt att min mage växer till gravidmage av grädde (inte någon annan mejeriprodukt utan just grädde, även den laktosfria) Du skriver grädde och crème fraiche. Det går inte med kokosmjölk/grädde istället? (och crème fraiche givetvis)

  Tacksam för svar

  Tackar för att jag fick nöjet att läsa den här sidan och kommer bokmärka och fortsätta läsa senare. 🙂

  Mvh Maria

  1. 11 februari, 2013

   Hej! Du ska vara försiktig om den fantastiska resan du har gjort. Du ska berömma dig för allt du har lyckats åstadkomma. Kanske kan du äta två gånger en eller två dagar till var vecka? Ett stag i taget och beröm dig för ALLA framgångar. Det är aldrig allt eller inget!

   Att du nu står still är fullt naturligt. Bara mal på. Gör inga förändringar. Tålamod och bara mal på.

   Varmt lycka till!

 32. Maria
  19 februari, 2013

  Hej igen Anna!
  Jag tackar för ditt svar! Jag har nu lagt till ett mål till per dag.
  Med något undantag. 🙂
  Har fått lite tankeställare både genom att läsa din blogg och genom samtal om mitt förhållande till mat. Jag jagar kolhydrater tänker sluta med det nu! Att glömma bort 13kg minus är så lätt för mig men att jag har kontroll över blodsockret är inte ens med på min framgångskarta mentalt.. Det var ju därför jag startade från början! *slår mig på pannan*

  Jag tog ett läskåterfall i fredags. Fullt medveten om det, alla möjliga förklaringar om varför jag ”behövde” det. Dock endast 33cl men ändå. Nu till det komiska. Vågen rörde sig idag! Åt det håll jag önskat. Har jag stressat mentalt över platån att jag faktiskt behövde kliva ur min Fröken Duktig kostym? Jag är på vatten igen. Men var det eller extra måltid månne? 😉

  Din blogg hjälper mig vidare och bort från mitt gamla jag! Tusen tack
  Mvh Maria

  1. 21 februari, 2013

   Ett stag i taget. Underbart att höra!

   Jag har en hemlig och stäng FB grupp där g’änget hjälper varandra. En liten grupp med högt i tak och stor omtanke. Fokus är att kunna hantera ATT ät, inte att slippa. Samtidigt som gänget vill undvika hetsätning och överätning. Många säker viktminsning, några bara att slippa sockerdjävulen.

   Vill du bli inbjuden där så skriv ett meddelande till mig på FB.

 33. Malin
  24 februari, 2013

  Hej Anna!
  Jäklar vilken intressant blogg du har! Man blir verkligen inspirerad och fylld med ny kunskap!
  Har kört lchf tidigare (främst efter förlossningar för att bli av med gravidkilon, nu har jag precis, för 6v sen, fött mitt 3e barn, och jag har även pcos med allt vad det innebär rent hormonellt sett…)
  Jag har varje gång jag provat lchf, rasat i vikt! Äter således det nu med sedan 3v tillbaka och har gått ner 6kg på typ 2½v, även min man har gått ned samma siffra. 🙂
  Men jag undrar, varför inte yoghurtfrukost? yoghurt till mellis då?
  vad är det som gör att det skulle stanna av/sakta av viktnedgången med just yoghurt?
  Kesella då? Är det bättre??

  Jag upplever lchf som det bästa för mig som är känslig för kolhydrater (och har även läst mig till att kvinnor med just pco-s kan vara känsliga för just kolhydrater och rekommenderas lågkolhydratskost eller lchf!)
  , så nu när jag äter lchf så behöver jag inte äta lika ofta, jag känner inte av lika stora blodsockersvängningar-såklart, men jag undrar: vad är MÄTT?
  är det när man inte längre känner sig hungrig?? för innan vi fick barn, så har jag liksom alltid ätit mig proppmätt – vilket såklart förklarar min övervikt!
  innan jag fick barn så hade jag bmi på 32,8. (gått upp ca 29-34kg vid varje graviditet som jag sedan gått ner! mycket vatten var det, men inte enkom såklart!)

  Nåväl nu svamlar jag alldeles för mycket..
  Men önskar om du har möjlighet, att få svar på de frågor jag ställt… :))

  Tack för en bra blogg, hit kommer jag att återvända!
  Mvh Malin

  1. 26 februari, 2013

   Fungerar yoghurt för dig så är det helt ok. Men för de flesta uteblir viktminskningen på grund av yoghurten.

   Enkelt förklarat så är viktminskningsmat en sammansättning av fett och proteiner. Väljer du en sammansättning av fett och kolhydrater som yoghurt är, så blir resultatet för de flesta betydligt sämre, eller uteblir helt.

 34. Hanna
  7 januari, 2014

  Hej Anna!

  Funderar på det där med antal mål…
  äter mina 3 ”huvudmål” ungefär som du säger, frukost, lunch och middag. Men ofta på kvällen så är jag hungrig, inte bara sugen utan verkligen hungrig… är det inte okej att äta något extra mål??
  Äter vid 8, 12, 17.
  Nötter gör oftast mig extra hungrig.

  Mvh Hanna

  1. 7 januari, 2014

   Allt är okey så länge du uppnår det du önskar.

   Många upplever att nötter tryggar och måste därför välja bort dem.

 35. Hanna
  7 januari, 2014

  Borde kanske lägga till att jag precis har börjat med lchf, 28 dec 2013 började jag. Jag har en övervikt på 45-50 kg.

  1. 7 januari, 2014

   Hanna, prova och lita på din kropp och dina erfarenheter. Tyvärr finns det inte bara ett rätt.

   Ju mer du sätter en trygg rutin, desto mer ökar dina chanser att lyckas för alltid. Alla drömmer om genvägar, men få har hittat någon som fungerar. 🙂

   Hade det funnits en fungerande genväg hade nog alla använt den idag och alla hade redan varit smala.

   Börja med en grund. Lär dig äta så, lyssna på hur du reagerar. Precis som du gjort med nötterna.

 36. Maria
  23 februari, 2014

  Hej Anna,
  Det känns som om det du skriver om i detta inlägg stämmer in, på pricken, på mig. Jag äter Lchf sedan ca en månad tillbaka och har framförallt märkt att min IBS-mage blivit avsevärt bättre och bara det gör det värt att fortsätta. Däremot har jag inte märkt någon större skillnad viktmässigt (har ca 15 kg övervikt) och därför undrat varför det funkar på så många andra och inte på mig. Jag tror jag gjort ganska exakt alla de missar du beskriver, haha! Nu ska jag testa dina råd under nästa månad så får vi vad som händer.

  Tack för bra info och inspiration!

 37. Ulrica
  19 mars, 2014

  Hej Anna..

  Läste nyss vad u skrev. 🙁 verkar som jag har gjort fel med mat? Jag äter bara två ggr om dag. Jag är inte hungrig på lunchen… Gör jag fel eller?

  //Ulrica

  1. 9 april, 2014

   Står du still på två måltider har du hamnat i en klassisk bantningsfälla. Du har lärt din kropp att hushålla så den klarar sig på denna lilla mängd mat.

   Följ handmodellen. Gör kroppen trygg. Öka förbränningen. sen kan du gå ner.

   Det är svårt att minska från lite…

 38. Ulrica
  19 mars, 2014

  min vikt stod stilla efter 1 månader som lchf och nu har det gått för mig med lchf 3 månader. Fortfarande stilla…uppåt pga mens sedan tillbaka till vikt jag vägde senaste. Måste ha gjort ngt fel.

 39. carina j s
  8 april, 2014

  Hej Anna !

  Om man dricker rödvin lite då och då, hur visar de sig?? Hejdar den viktnergången ?

  1. 9 april, 2014

   Ibland ja och ibland nej. Beror lite på din kropp.

   Prova dig fram.

   Jag brukar säga 3 glas vin i veckan och max ett per dag. du får inte spara från vecka till vecka. denna nivån fungera för de flata.

 40. Cissi
  15 april, 2014

  Hej!
  Ursäkta en dum fråga..men hur många ägg går det på en handflata inkl fingrar? Jag kan rada upp 4 kokta ägg…på höjden förstår jag att det inte skall byggas.

  1. 16 april, 2014

   Om du ska bygga en omeletthand som ser exakt ut som din. Hur många ägg blir det då?

   På min blir det 2,5 ägg. Det är volymen du ska tänka.

   Är du med? Annars fråga igen.

 41. Kerstin Israelsson
  8 januari, 2015

  Jag äter frukost, lunch, middag, försöker med två mellanmål som kan vara lite ost ( mestadels) avacado eller keso.
  Menar du fyra måltider + mellanmål?
  Kram

  1. 9 januari, 2015

   Hej!
   Min tanke är frukost, lunch och middag samt 1 dl nötter för mineralernas skull.

 42. Anna
  31 januari, 2015

  Hej! Kan mitt intag av lakritste ha något att göra med att jag inte går ned något i vikt? 2koppar om dagen blir det ungefär.

  1. gunilla eborn
   10 mars, 2015

   Hej Hur många kalorier skall man äta Jag får i mig mellan 1100-1300fördet mesta o är 60 plus

   1. 20 mars, 2015

    Hej Gunilla. Tyvärr en fråga som det är omöjligt att svara på. det beror på din längd, aktivitet och gener, samt vilket mål du har med din kost.

    Men det låter lite. Känns som det blir svårt att få plats med alla näringsämnen i så lite mat.

 43. JelenaNelly
  15 maj, 2015

  Hej,
  jag har kämpat haft problem med övervikt (läs fetma) sedan flera år tillbaka och var alltid skeptisk när jag hörde om LCHF, men i februari 2014 bestämde jag mig att jag skulle iaf testa.Jag åt så god och varierat mat som aldrig för (googlade mig fram till olika recept) och hade gått ner 13 kg tills påsken!!. Skulle nog ha varit mera, men jag var ganska liberal…menas att jag bakade ofta, lchf men ändå. Till agusti hade jag gått ner 6 kg till, men sedan flyttade vi thailand och stannar tills slutet på det här året. Nu står vikten stilla 🙁 Det ör nog frukterna som jag äter här, pomelo, mango, ananas. och att det är svårt att hitta lchf vänlig mat här..dem har ju socker i allt. …:/ Måste på något sätt sätta igång viktnedgången igen (bara 6 kg kvar till normalvikt) och nej, jag orkar inte äta 4 måltider om dagen…Har du någon tips till mig ?
  Tack på förhand 🙂
  Jelena

  1. 18 maj, 2015

   Hej jelena!
   Känns som du redan har hittat ditt facit när du startade. Kan du inte bara återgå till den lösningen? Kanske strama upp lite genom att ta bort bakningen. Även om du måste ”översätta” till det som finns att välja i Thailand.

 44. Malin
  31 mars, 2016

  Började med lchf i sep.-15 med en s.k kickstart med Ulrika Davidsson på 6 v.
  Jag har sedan dess gått ner 10 kg. Men står nu benfast på 86 kg sen nyåret. Mitt mål är -16 kg till. Jag lämnar min son 06.15 på dagis. Så jag går upp 5.30 vanliga morgonbestyren packar matlåda. Lämnar sonen åker mina 2.5 mil till jobbet. Börjar jobba 7.00. Frukostrast 9.00 då äter jag två kokta ägg med kaviar o en mugg kaffe.
  Middag 12.00 t.ex en fläsklotlett med broccolimos o grönsallad.
  Fikarast 14.45 en slät mugg kaffe o ett äpple. Hämtar sonen 16.45 hem o laga mat som helst ska gå snabbt. T.ex köttfärssås o t.ex vitkålsris…..varför står jag still….

  1. Magnus
   15 april, 2016

   Ser ut att vara för lite fett. Skippa kaviar och äpple. Det innehåller kolhydrater.

  2. Amanda
   16 april, 2016

   Testa att ta bort äpplet (fruktsocker) och ta grädde i kaffet istället 🙂

 45. Harriet Klarin
  18 juni, 2016

  Du talar om att kroppen ska känna sig trygg för att man ska kunna gå ner i vikt, d v s jämn mattillförsel. Men när man ser till hur folk levde ursprungligen var mattillförseln väldigt ojämn, beroende på vad naturen/jakten/fisket gav. Det känns för mig mer naturligt! Att äta så lokalt som möjligt och följa årstiderna. Att bli rejält hungrig ibland. Typ 5:2, som ju knappast gör kroppen trygg. Och man går ner i vikt allra mest när man börjar med en ny diet eller livsstil, d v s när kroppen ”chockas” och inte är trygg. (Om allt inte är vatten.)
  Eller?

  1. 4 juli, 2016

   Hej Harriet!

   Du har alldeles rätt. Men jag gissar på att de aldrig vill gå ner i vikt. Och om de fick envisa kroppar som sparade och lagrade så överlevde dom.

   Så vi måste lura våra kroppar. De ska våga släppa sitt överlevnadslager.

 46. Jennie
  27 juni, 2016

  Äta nötter varje dag? Jag har fått för mig att det inte är bra att äta det för ofta. Men då kan man försöka få in en rutin att alltid äta lite varje dag runt 15:00 t.ex. ?

  Är det bättre att dricka kaffe med grädde än utan? Eller är det olika beroende på hur mycket fett man får i sig för övrigt under dagen?

  Går all sorts ost in som ”ost”? Finns ingen gräns på hur mycket man ska äta varje dag? Äter väldigt mycket halloumi ost, ska kanske räknas med i protein handflatan? Eller bara äta hur mycket jag vill av de?

  Tack! Stor hjälp av dina tips!!

  1. 4 juli, 2016

   För tillskott av mineraler är det jättebra att äta nötter var dag, men vissa får en avstannande viktminskning eller överäter då det triggar. Då är det bara att ta bort nötterna.

   Det är bättre att dricka kaffet utan någon eller med kokosfett om du känner hunger.

   All ost förutom ”mjukost” hamnar under ost.

   Ost räknas som fett.

   Proteiner är kött fisk skaldjur ägg fågel.

 47. Tina Norrlin
  2 augusti, 2016

  Hej Anna! Jag har nu ätit enligt LCHF i drygt två månader. Jag känner av många positiva hälsoeffekter men har inte gått ned nämnvärt i vikt. Jag har ca 50 kg övervikt, är multisjuk, mycket inflammationer, svullna ben mm, Är 59 år gammal. Jag är glad att jag till slut gick in och läste här. Från och med idag äter jag som ovan. Det blir ingen stor omställning mot hur jag ätit fram tills nu, dock mindre mejeri och fler och mer regelbundna måltider, också lite mer kontroll på mängden, jag litar inte helt på min förmåga att känna mättnad. Tror och hoppas att det kan få saker att hända när det gäller vikten, det är alldeles för många kg att släpa på.

  1. 10 augusti, 2016

   Hej!
   Jag hoppas att du har tålamod till att fortsätta. med tanke på din historik så kan det ta ett tag innan din kropp vågar släppa kilon.

   Din värk och inflammationer är också en viktstoppande faktor. Så snart din kropp mår bättre så kan de även släppa dina extrakilon.

   Välj hellre fisk än kött. Var noga med grönsaker. Minska mejerier.

   Välj gärna tillskott som omega 3 och supersalt.
   Titta på andningsminuten under utmaningar. Tror den kan hjälpa dig med både vikt och värk.

   Ett steg i taget. Du är på väg åt rätt håll. Vi börjar med hälsan och vikten kommer av sig själv. Lovar.
   Varmt lycka till.

   1. Tina Norrlin
    21 september, 2016

    Tack Anna för ditt svar! Såg det inte förrän idag. Ska kolla det där med andningsminuten. Har tidigare erfarenhet av mindfulness och även lite kundaliniyoga och det kan passa bra. Jag har faktiskt funderat på det där med rött kött och på att minska det till förmån för mer fisk och kanske kyckling. Hälsan, ja. Tack för uppmuntran, det behövs! 🙂

 48. Jenny Jangebrink
  26 augusti, 2016

  Hej Anna, jag har nyligen börjat med lchf och hitta precis in här. Toppenbra med lite riktlinjer för viktminskning.

  Jag har en fråga gällande frukost.

  Jag brukar göra omelett på 3 ägg,0,5dl vispgrädde ca 1 dl västerbottenost och 100 gram tomat. Steker i smör och tar ibland en bit frökex också för att ha nått att tugga på. Är detta helt fel för att gå ner i vikt? Har väldigt svårt för frukost (som inte är mackor och oboy….) vad kan jag annars äta som funkar bra?

  Mvh
  Jenny

 49. Helen
  13 maj, 2017

  Hej! Jag ser att detta är ett gammalt inlägg men hoppas på svar ändå:)
  Jag vill bara dubbelkolla så att jag förstår. Jag är inte sockerberoende men har däremot helt förstörda mättnadskänslor. Eller nej, egentligen skulle jag säga hungerkänslor. För jag blir mätt fort, men alltid hungrig efter 3 timmar. ( jag äter bra med fett så det är inte det) Antar att min kropp är inställd på det… Så min fråga är nu: ska jag äta tre eller fyra måltider per dag? Jag vet att jag kommer vara hungrig på 3 men tror att jag inte kommer gå ner i vikt på 4, ( även om jag följer handflatan). Vad föreslår du? Ska tilläggas att jag inte är överviktig men har 6 kg att gå ner för att bli nöjd. Jag har ätit lchf med under 20 g kh/dag i två år utan att gå ner.

  1. 29 maj, 2017

   Börja med 4 i 2-3 månader och gå sen över till 3.

 50. Helen
  13 maj, 2017

  PS gällande ost- ska det räknas in i någon hand eller räknar man inte det så länge det är i matlagningen?

Write a comment