LCHF för sockerberoende

Vem är sockerberoende? Ja, den frågan är både stor och omdiskuterad. Men låt oss göra en egen enkel och tydlig förklaring. Den som inte klarar av att äta det den har bestämt sig för utan faller för lockelser hela tiden igenom. Allt ifrån att köpa onyttigheter, äta upp allt i bilen för att sen gömma papperna till att hetsäta för att sen börja om på måndag. Allt från den personen som tackar nej till kakorna när gästerna är där för att sen äta upp allt som finns kvar när de äntligen har gått hem.

Till dig som bestämmer dig för en veckomeny men ändå väljer att göra undantag redan efter någon dag och sen ångra dig. Något triggar igång oss. Något är starkare än viljan. Något får oss att ge upp vår dröm och önskan och sen skäms vi för att vi inte kan.

Kolhydrater påverkar vårt belöningssystem, vårt kicksystem, vårt överlevnadssystem. Vissa mer, andra mindre. Detta system ska och är mycket starkare än din vilja. Ett system som du inte ska kunna styra över. I alla fall inte konsekvent under en längre tid.

Vissa kolhydrater påverkar mer än andra. Och vilka som påverkar är olika från person till person.

En ”tallriksmodellar” som äter lite av allt och inte har problem med vikten är inte kolhydratberoende. Maten eller godiset smakar gott men sen händer inte mycket mer. De äter, blir nöjda och slutar.

En ”tallriksmodellare” som hela tiden bantar eller håller igen har helt klart ett kolhydratberoende.

Varför överäta sig tjock av fri vilja för att sen ha nöjet av att få svälta ett tag?

Därför att signalsubstanserna i hjärnan exploderar av lycka och skickar ut underbara signaler… i alla fall i början. Sen blir hjärnan mer och mer girig och behöver mer och emr för att känna något. Tills en dag då det inte räcker längre och överdrift eller byte av drog måste till… (och ändå kommer inte den härliga kicken.)

Detta gör att när du tar bort eller minskar på drogen – sockret/kolhydraterna så får väldigt många kontroll över sitt ätande. Detta betyder att LCHF blir lösningen, lyckan och hellelulja!

Äntligen har jag fått kontroll över mina val. (Fast många måste igenom en tuff tid av abstinens. Huvudvärk, yrsel, ångest, trötthet, sorg, panik… Här ger många upp och säger: ”Du det där med LCHF var inget för min kropp. Jag mår inte bra av detta”.

Ungefär som att en rökare säger när han/hon precis har slutat :Nä du, det där med att vara rökfri är inget för mig vettu. Vi är alla olika. min kropp behöver en cigarett. Den sa ifrån direkt när jag slutade. Både med huvudvärk och yrsel. Alla metoder passar inte alla ”

Ttyvärr fungerar LCHF inte för vissa i alla fall. Enkelt. Det räcker helt enkelt inte till plus att LCHF innehåller en hel del beroendefällor. Vi är unika med en unik balans i vår hjärna. Vissa har en större talang för att bli beroende, för vissa krävs oerhört lite för att instinkterna ska ta över och för vissa är bara tanken en trigger.

Vad i LCHF kan då vara fällor?
Nummer ett brukar vara nötterna. De har på väldigt många en triggande effekt. Antingen tappar du greppet direkt ellerr så skapar det ett ökat sug så att du väljer ett undantag någon dag senare. Brukar vara en fördröjd effekt. Du orkar nämligen hålla emot ett tag…

Nummer två är alla mejeriprodukter. Både mjölksockret och kaseinet skapar problem. Även vasslet kan gör det.

Fröbröd, mackor och LCHF bakverk är ofta katastrof då de triggar minnet.

Nummer tre kan vara koffeinet i kaffet. Ett beroende triggar ofta ett annat.

Vin är en farlig fälla. Många sockerberoende som nu kan hantera kolhydraterna har börjat dricka mer än tidigare. Stor varningsklocka!

Nummer fyra är vissa grönsaker och rotfrukter. Det är vanligt att trigga på röd paprika, körsbärstomater, ibland även vanliga tomater. Det är vanligt att trigga på vitkål tillsammans med mejeri (Cole slaw och även gratänger). Bär och frukt är ofta helt omöjligt utan ett kraftfullt sug.

Tillägg: Hej hopp. Jag glömmer ju nästan den viktigaste. Chokladen. Och nu pratar jag inte om sockret i chokladen utan ämnena i kakao. Vilket gör att även 80% och 90% skapar stora problem. Och sen komemr nästa sak. Du VET att du är beroende om du väljer ett alternativ som inte längre är gott bara för att få äta produkten 🙂

Och ibland är beroendet så stort att du behöver hjälp. Det räcker inte för alla med att byta meny. Be om hjälp!

Har du fler fällor att dela med dig med?

44 kommentarer

 1. Kristina
  17 januari, 2012

  Hej Anna,
  här har du ett ”lusläsanade” fan. Jag är så sockerberoende som man kan bli!
  Blir galen på min hjärna, bestämmer mig-bryter löfte.
  Har varit duktig(med inre kamp) under ett år med LCHF kost. Min luriga hjärna har dock hittat nötter. Åt nu på en dag upp 300 g utan att fundera på om inte det är för mycket. Hur är man skapt? Man läser att det och det är ok. Yes! Då är missbruket flyttat till, i detta fall, nötter. Nu jäklar ska det bli ändring. Skrev ut din artikel och ska visa den hemma. Förstår att det är strikta måltider som gäller. 3 ggr om dagen sen får det vara bra. Man behöver inte fylla på med annat!
  Tack för all kunskap du delar med dig.

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Läs Bitten Jonssons bok SOCKERBOMBEN i din hjärna. ger dig en massa underbar kunskap i kampen. Positiv och informativ.

   Lycka till 🙂

 2. Lena Boström
  17 januari, 2012

  LCHF bröd triggar minnet – eller hur!! Om jag får för mig att baka Bakerix-bullar (ser precis ut som vanliga bullar) så f*n om jag vill ha nåt annat pålägg än apelsinmarmelad!!!! Bättre låta bli och baka och istället äta osten och rostbiffen utan bröd.

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Jag är likadan. Min hjärna registrerar inte kolhydraterna utan smaken, doften och minnet.

 3. FrökenNilsson
  17 januari, 2012

  Chokladen som jag är tillåten att äta!
  precis som att inte allt är tillåtet……men vad mår jag bra av då???

  just nu är det bara 90% choklad (triggar mindre) jag faktiskt gillar och har inte hittat den i affären på ett tag så då ”slipper” jag äta den 😉

  I <3 riktig mat

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Ät inget som inte är gott. Choklad innehålelr en massa ämnen som skapar problem hos sockerberoende. Glömde den i inlägget. Ska fixa med en gång.

 4. 17 januari, 2012

  Känner så väl igen mig – från mitt tidigare liv, det innan LCHF! Socker- o kolhydratberoende så länge jag kan minnas. Levde på en diet baserad på bröd, pasta, godispåsar, chips, kakor… allt som stavades sött! Gick på Herbalife ett tag, men det fanns för mycket socker i det oxå o jag hetsåt chokladbarer:). Idag är jag oerhört strikt, o har inga problem med återfall. Känner direkt när jag ätit något som min kropp säger nej till… Har aldrig i hela mitt liv mått så fantastiskt bra som idag. Magen/tarmarna krånglar aldrig, pigg o faktiskt inte varit sjuk sedan jag gick över till LCHF. Dessutom har LCHF positivt inverkat på mitt underliv, vilket gör mig jätteglad!!! Har inga funderingar alls på att återgå till livet innan LCHF.
  Följer dina inlägg med stort intresse – tack för väldigt bra information!

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Blir så glad var gång jag får en solskenshistoria. Ger hopp åt alla som kämpar idag. Tack för att du delar med dig!

 5. 17 januari, 2012

  Hej Anna
  Ja det är ju om mig du skriver, kan mitt begär för socker o salt!! (saltsuget tror jag dock beror på dåliga binjurar) vara medfött, mamma har berättat att när ja var ca 6 år snodde jag kalles kaviar tuben ur kylen, sprang ut o gömde mig i trädgården och satt o sög ur hela innehållet. Har trots en fin utb till kostrådgivare i tron att ökad kunskap kunde bota mig fortfarande ett living hell every day!! Vet du om Bitten fortf har avgiftningskurser/program?
  Kram Monica (GranCanaria maj 2011)

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Japp. Bitten är fortfarande i full gång 🙂 Kontakta henne för mer information.

 6. Jenny
  17 januari, 2012

  Måste säga att din blogg är den bästa bloggen i världen!!
  Känner igen mig till 100%, jag är verkligen sockerberoende! Men med LCHF kan jag ha kontroll över det och när jag trillar dit så trillar jag inte så hårt. Har gått på pulverdieter, viktväktarna och GI varvat med frossa i godis, kakor, bullar, kex, naturgodis (var ju så mkt bättre trodde jag, men naturgodis är ju supersött!)
  Något som det inte skrivs så mycket om, kanske på grund av att det är lite pinigt när det gäller tjejers underliv, så är det att denna kost har raderat mina problem med svampinfektioner som jag lidit av i 15-20 år!! Hemskt!!!Detta problem finns inte med LCHF!! Led svårt av vestibulit som hade orsakats av svampinfektioner och receptfria svampläkemedel och det var ett rent h*****e! Nu finns det inte ett spår av någon svamp och jag har verkligen fått en helt annan livskvalitet! Kommer aldrig gå tillbaka till den gamla kosten!

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Ja, det är lite synd att diskussionerna om svampinfektioner kommit i skymmundan. Men det är nog lite som du säger. Vi pratar inte mycket om de ”hemliga delarna”.

   Både svamp, hemorrojder och bajskvalité borde nog få mer utrymme.

   Både svamp på utsidan och candida blir oerhört mycket bättre med rätt kost. Bästa sätter att göda svam/candida är mjöl och socker!

 7. Linda
  17 januari, 2012

  Lustigt att jag kände igen mig i vartenda ord du skrev.Efter nyår gjorde jag mitt tredje försök med att köra lchf, dock inte jätte strikt då jag är gravid i vecka 30. Jag var efter två veckor tvungen att ge upp ännu en gång, jag hade sug efter allt man kan tänka sig som inte är okej inom lchf. Istället för att se möjligheterna och allt det goda man får stoppa i sig så såg jag bara alt jag inte fick äta, jag ville inte hem till folk då de alltid bjuds på en massa socker och kolhydratbomber, jag tyckte inte att dagarna blev roliga och helgen som jag annars ser fram emot med mys framför teven blev rent ut sagt deprimerande. Jag fick väldigt svår halsbränna av lchf kosten (antagligen pga graviditeten också) och såg både min deprission och min halsbränna som en anledning att skjuta fram det till eftter förlossningen.

  Jag vet att jag kommer ha samma helvete efter förlossningen, det jobbigaste är inte min kropp för jag får inga direkta abstinens symtom annat än deprissonen, det jobbigaste är min hjärna. Jag är uppvuxen med dessa onyttiga socker och min mamma tycker jag är superkonstig när jag slutar på kolhydrater och när jag mådde som värst med mina sug så frgade hon om jag inte kunde äta chips då (det är ju inte socker) ja vissa förstår inte grejen. Jag vet inte hur jag ska bli av med detta beroende som jag dragit på mig!!

 8. Anna
  17 januari, 2012

  Hej
  Jag gjorde ett medvetet val förra året o började med lchf o ja, abstinens besvären kom som ett brev på posten! Men de gick över o jag var inte sötsugen i kanske en månad. Jag kanske var ”botad” nu? Så jag tänkte EN godisbit kan jag smaka…. det blev oxå en, men nåra dagar senare blev det en till o… en till, sen var jag fast igen!! =( Sötsuget är jättejobbigt =(
  Jag har bestämt mig igen att göra ett medvetet val o börja med lchf, för jag märkte ju att jag mådde så mycket bättre!! Den här gången SKA JAG INTE falla för ”en bit”. Jag märkte dock när jag hade abstinensbesvär, att 70-80% choklad hjälpte. En bit o det var nog.
  Jag har aldrig varit så mycket för kolhydraterna tidigare, typ pasta, potatis o ris, utan det har varit sockret som varit min största fälla.
  Tack för din blogg!! <3

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Det gäller att hitta SINA triggers och att vara ärlig. ”Kill your darlings”

 9. Nina
  17 januari, 2012

  Jag undrar allt oftare om låg ämnesomsättning (hypotyreos) påverkar kroppens förmåga att hantera kolhydrater? Innan jag fick diagnosen hypotyreos för 10 år sedan kunde jag utan problem äta allt och följa VV:s program och princip att äta lite av varje. Sedan följde några år med låg ämnesomsättning (som jag ännu inte visste) och ett ökat sötsug (när jag ser tillbaka inser jag att sockerberoendet började under denna period av obehandlad hypotyreos). Idag får jag behandling, anses optimalt inställd men sockerberoendet finns kvar och VV:s program leder bara till en katastrof för min del. Jag klarar helt enkelt inte andra kh än grönsaker och lite bär (ca 1 dl/dag), allt annat triggar mig något vansinnigt. Jag undrar om förklaringen finns i ämnesomsättningsrubbningen, eller om det bara är en tillfällighet att symptomen dök upp under de ca tre år som jag gick omkring med obehandlad hypo? Fler med samma erfarenheter eller några tankar eller funderingar kring detta? Anna, har du märkt samma tendens bland dina kunder?

 10. Mia Antonsson
  17 januari, 2012

  Nu förstår jag varför jag hamnat i ett alkoholmissbruk. Alkoholen leder dessutom för min del till nästan hetsätning och nu ser jag ju klart varför jag gått upp 15 kg på LCHF. Det går bara inte att låta bli kolhydraterna! Folk tycker det är knäppt när jag beskriver hur lycklig kolisarna gör mig en stund för att sedan vända om och dra ner mig till botten igen.
  Bra att jag fått bli medveten nu i alla fall och får väl se hur man ska göra för att klara sig ur det här.

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   Bitten Jonsson är oerhört duktig på både alkoholmissbruk och sockerberoende. Läs hennes bok SOCKERBOMBEN i din hjärna. Du får svar både på alkoholen och sockret.

   Det går att hitta vägen ur det hela. Det som är viktigt är att veta att man behöver inte göra resan själv.

   1. Mia Antonsson
    17 januari, 2012

    Tackar för tipset Anna, jag ska beställa hennes bok 🙂

 11. 17 januari, 2012

  Jag är ännu en sockerberoende. Åt godis vid jul och kunde naturligtvis inte sluta som jag bestämt. Men den 2:a januari satte jag STOPP för sockret och var stenhårt på LCHF igen. Men så nu i förrgår så bjöd svärmor på åppelkaka som jag inte kunde motstå (och lite för att jag inte vill vara oartig, dumt tänkt det där). Och nu är sockersuget igång igen. Igår åt jag tom en Bafucin (halstablett) bara för att jag ville ha något sött. Sambon har Marianne-godis i skafferiet, men jag höll mig borta från det iaf, även om det var lockande att bara ta en. Som hade blivit flera.

 12. ElinJ
  17 januari, 2012

  Ytterligare en beroende här! Jag har testat de här ”nya” recepten på LCHF-pasta (ägg, färskost och fiberhusk tror jag det är i) och jisses så jag triggade igång! Inte för att det är kolhydrater i, utan antagligen för att hjärnan mindes PASTA! Så jag åt upp både middagen och det som skulle bli lunchlåda. 🙁 Likadant med en del plättar och pannkakor á la LCHF. Jag äter ihjäl mig och får ingen som helst mättnadskänsla. Blir bara mer hungrig och sugen – precis samma känsla som när jag ätit kolhydrater och socker.
  Fördelen nu är väl då iaf att nu vet jag om det, nu vet jag att jag inte kan äta dessa ”substitut”. Konstigt nog triggar jag inte alls på fröbröd eller andra brödsubstitut, jag som är en riktig smörgåsmänniska! Men pastan och pannkakorna… Hua.

  Stort tack för en fantastisk blogg och för att du delar med dig med allt ditt kunnande! Det är till mkt stöd när det är lite tungt och funderingarna kommer.

 13. Caritha
  17 januari, 2012

  Säger precis som de ovanstående, du kunde ha skrivit om mig. Har kört strikt LCHF sen 1/1 och mått jättebra, i lördags tänkte jag att ett glas vin kan jag ju ta…icke blev hur triggad som helst och åt både popcorn, ett halvt finn-crisppaket och all mörk choklad jag sparat för att ha vid ett senare tillfälle. En sak jag upptäckt är att jag inte klarar finn-crisp längre, blir triggad av det med. Nu är jag tillbaka på rätt spår igen och till helgen blir det inget vin, hoppas att jag lärt mig av mitt misstag en gång för alla. Tack för en jättebra blogg.

 14. Heléne
  17 januari, 2012

  Som en blixt från klar himmel förstår jag nu varför jag mådde som jag gjorde förra våren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Jag började äta enligt LCHF i januari förra året! Jag var jätteduktig, men efter en ganska kort tid började jag få hjärtklappning, ångest, jag var ledsen och orolig och mådde skit rent ut sagt, hade ont i bröstet och var säker på att jag hade fått problem med hjärtat!

  Jag sökte på vårdcentralen, man gjorde ekg och flera olika blodprover togs, men inget var fel med hjärtat! Jag har nog haft lite högt blodtryck de senaste åren, men vid ytterligare undersökningar har jag blivit diagnosticerad med högt blodtryck och medicinerar nu mot det (både mamma och morfar äter medicin mot detta också, så det ligger nog i släkten)!

  När jag nu läser det du skriver, så förstår jag dock att det med all säkerhet var just att jag slutat med kolhydrater och socker som gjorde att jag mådde som jag mådde!

  Efter en tid gick jag tillbaka och åt som vanligt, men genast märkte jag av att jag bl a fick värre acne igen! I slutet av hösten slutade jag i princip äta bröd och nu har jag fått mycket bättre hy igen!!!

  Nu har jag dragit ner betydligt på kolhydraterna igen, men äter en del ändå! Jag hoppas att jag kan komma ner till en nivå, då jag börjar gå ner i vikt! Det viktigaste är dock att jag mår bra och DET gör jag nu!!!

  Tack fina Anna, för din blogg! Jag är så glad att du är tillbaka!

  Kram på dig!

  1. Anna Hallén
   17 januari, 2012

   TUFF abstinensen brukar beskrivas som värsta influensan men utan feber. En tuff diffus sjukdom som ingen hittar.

 15. Kicki
  17 januari, 2012

  Tja .. ännu en sockerberoende 🙁 Har väl försökt att låtsas som det regnar men insett att det faktiskt bara blir värra av det.
  En sak som var skön var att läsa om andra med samma problem som jag. Precis som du skrev Anna så är ju skammen en stor del i detta med beroendet och att nu läsa om så många andra som är precis som jag… det känns som att då kan jag lättare ta tag i problemet eftersom det inte bara är jag som är knäpp, det är något som fler än jag upplever.
  Tack Anna för en fantastisk blogg!
  Den är så full av stöd och hopp och inte minst information som verkligen behövs.

 16. Carin Finström
  17 januari, 2012

  Hej Anna!
  Jag har försökt så smått att tänka LCHF, men inte gjort det helhjärtat. På vilket sätt råder du mig att ta tag i kostomläggningen på riktigt. Jag undrar om det finns någon extra bra bok som jag kan ha som stöd?

  Hälsningar
  Carin

  1. Anna Hallén
   18 januari, 2012

   Hej Carin! Söker du kunskapsbok är Andreas Eenflrdts bok Matrevolutionen kanon. Söker du kunskap och lite menyer är Lars Erik Litsfeldt bok Fettskrämd helt underbar.

   Sen finns ju min LCHF Husmanskost som ger en del svar om grunderna och viktminskning. Samt en massa jättegoda recept.

   Lycka till!
   Anna

 17. Angelica
  17 januari, 2012

  OMG… Jag gör exakt alla de sakerna. Jag har blivit totalt beroende av jordnötter och jordnötssmör, käkar direkt ur burken. Sen äter jag typ bröd som jag gör på psylliumfrön, ägg och grädde hela tiden. Jag har t o m fuskat med önos lågkalorisylt en hel del till fiberhuskpannkakor och jag gör varm choklad av 86% choklad, sötningsmedel, kakao och vispgrädde. Eheh… Kanske inte direkt LCHF någonstans.

  Jag började egentligen äta LCHF mest för min mages skull för att jag har IBS men det visade sig för nån vecka sedan att jag är allergisk mot mjölk, å då inte bara laktos utan själva proteinet. Jag har då försökt äta med soyaprodukter och annat men jag är så trött på den enformiga kost jag har hamnat med att jag nästan funderar på å börja äta ”normal mat” igen. Jag är och förblir sockerberoende :(:( Dock tränar jag 5 dagar i veckan och har alltid vart smal så där har vi iaf inga varningsklockor… Men hur tusan blir man sockerfri??! Går det ens?! Jag minns när jag skulle sluta med pasta. Jag åt det inprincip varje dag förut. Jag kände mig som när jag slutade röka, mådde skit, men jag klarade det. Samma med ris. Har dock saknat couscous väldigt mycket av någon anledning… Hur som helst… Är jag dömd eller finns räddningen?

  1. Anna Hallén
   18 januari, 2012

   Cous cous är små vetemjöls-minimackor, så det brukar liggar överst på listan 🙂

   Du är inte dömd. Det finns räddning. Köp SOCKERBOMBEN i din hjärna av Bitten Jonsson och börja där 🙂

 18. 17 januari, 2012

  haha.. ja jag var i första delen av texten.. jag var den som tackade nej till kakorna och bjöd så glatt alla andra och allt trodde jag var så ståndaktig med hög karaktär.. pmf!!! när väl gästerna hade gått så vräkte jag och min man ioss alla rester, fort skulle det gå också,, det var nästan kamp ut i köket så fort den sista gästen gick.. jag trodde jag var ensam.. vissa kalas när kakorna var extra goda fick jag nästan ångest om någon tog om.. *sjukt* och maken spände jag ögonen i så han förstod att han inte skulle ta så stora bitar så vi fick mer sen.. hm.. tja han var ju ärlig , han åt ju både på kalaset och efteråt, men till mej sa han *vad duktig du var som avstod* vaddå avstod? jag stod ju med munnen full av tårta och tyckte jag var duktig.. snacka om att lura sig själv. så nöjd med min nya livstil, mår så bra av det, suget borta så gott som, vissa saker måste jag kämpa med fortfarande, men det är ju sååå mkt bättre.. =) kram på dej

  1. Anna Hallén
   18 januari, 2012

   Hej Kajsa! Du är (tyvärr) helt vanlig i sockerberoendegänget. Sockrets makt, och ibland ännu mer: mjölets makt är enormt starkt. Jämförbart med kokain!

   Att veta att vi är många är skönt, men det får aldrig bli en ursäkt. Däremot ett underbart sätt att slippa onödig ångesst. Att skämmas skapar inget bra.

   Jag vet att jag tjatar, men Bitten Jonssons bok SOCKERBOMBEN i din hjärna är en fantastisk ögonöppnare med möjligheter till egenhjälp. OCH ett stöd i att om du inte kan själv så finns ett nästa steg – att be om hjälp!

 19. Helena
  18 januari, 2012

  Tack för en toppenfin och inspirerande blogg! Själv har jag konstaterat att definitionen sockerberoende tyvärr är lite för enkel på mig. Själv är jag matmissbrukare, dvs likväl som man kan döva jobbiga händelser, stress osv med alkohol så kan man göra det mat också. Jag kan överäta även LCHF-mat och gå upp i vikt av det om jag inte samtidigt jobbar med mina känslor och tankar.

  Dock fungerar kombinationen att LCHF att hålla trigget i schack och att jobba aktivt med tankar och känslar bäst av allt jag någonsin kan tänka mig. Det jag har lärt mig är att lika viktigt som det är att planera in vad jag ska äta, när jag ska äta och hur mycket liksom hur och när jag ska träna kroppen, lika viktigt är det att träna sinnet, dvs hur jag väljer att förhålla mig till det som händer och sker och hur jag hanterar jobbiga situationer. Hoppar jag över att även planera in tid för att träna sinnet blir det inte av och då hamnar jag i 9 av 10 fall med all säkerhet med skeden i glassburken eller chipspåsen eller som in tar upp här, överäter nötter, eller choklad eller nåt.

  Jag har alltid haft ett sug på kvällarna, men har lärt mig att överlista suget genom att när det kommer fråga mig själv, är jag hungrig? Gå igenom vad jag har ätit, nej jag kan inte vara hungrig…och då fråga mig, är jag sugen….och är jag sugen…ja då är det ofta något som har hänt under dagen som jag måste fånga upp och bearbeta.
  Kan var stort som smått eller att jag helt enkelt är trött eller stressad.

  Ville bara flika in det i debatten då det är så lätt att bara fokusera på vad vi äter, även om det är en stor del, det handlar ju om en helhet och hela kroppen. Upptäckten av ayurveda har hjälpt mig.

  Tack för en bra blogg igen och kram!

  1. Britt
   22 januari, 2012

   Hej Helena! Du beskriver att du tränar sinnet. Kan du tipsa om var man kan läsa om hur man tränar sinnet? Verktyg att ta till etc. Om du har ett kvällssug hurvet du då vad som hänt under dagen som kan ha påverkat dig och hur bearbetar du det?

 20. Jenny
  19 januari, 2012

  Jag har insett varför jag blev sockerberoende, alltså känslorna och mekanismerna bakom. Sorgligt och ledsamt men sant så har jag aldrig fått lära mig att ta tag i problem på ett konstruktivt sätt. Min uppväxt var väldigt trasslig och jag fick växa upp tidigt, redan som 6-åring. När det blev jobbigt så flydde jag genom att äta, gärna kakor och godis. Det kändes bra då och man fick en mjuk och varm känsla i kroppen. Nu är jag vuxen men har tendenserna kvar, att vilja fly när det blir jobbigt! Går det emot med husrenovering, då ska man panikflytta!! Funkar det inte med vänner, då slutat jag höra av mig!! Kontronterar aldrig! Fly ifrån känslor och ansvar, har svårt att stå pall och fast i situationen och ta tag i det som inte fungerar. Får kämpa med det och det blir smärtsamt när man kommer på sig att man fortfarande håller på. Försöker nu lära mig att inte fly och att bli stabil, LCHF hjälper med kostbiten, att man inte triggar ett sötsug, men det är bara en del av problemet. Min man är inte alls likadan, han har haft en trygg uppväxt, och har en stabil grund att stå på. Han tar tag i problem, konfronterar och löser problemet, han är inte heller sockerberoende alls. Där ser man olikheten. Så här är det iallafall för mig, kanske inte alla har samma orsaker, men detta är min förklaring…

  1. Anna svarar Jenny
   20 januari, 2012

   Din öppenhet komemr att vara en av dina allra största styrkor. Men kom ihåg att du inte föddes konfliktskygg, du skapades sådan. Det gör att det går att omskapas. Sträva mot att må strålande. Det går. Men be om hjälp. Vi kan inte tänka oss till omskapning.

   Tack för att du delade med dig!

 21. Susanne
  19 januari, 2012

  Det där med att vissa saker ”triggar minnet” stämmer absolut på mig.

  Jag kunde förr VRÄKA i mig mackor och det fanns helt enkelt ingen broms!
  En dag skulle jag testa att baka lchf ”franskbrödbullar” med riven ost på. Det gick åt skogen!

  Jag skulle ta endast EN bulle med bregott och ost på och frysa in resten att ha lite då och då om man fikade.

  Det gick som sagt åt skogen – jag åt upp varenda bulle och mådde pyton efteråt eftersom det blev för mycket 🙁

  Så jag får vacker låta bli allt sådant som ”triggar minnet” – hur mycket lchf det än är.

 22. Birgitta
  20 januari, 2012

  Känner igen mig i ovan att överäta även LCHF-mat.Jag har blivit mycket hjälpt på vägen av att ha gått kurs via min Hälsocentral i Stahre-metoden.
  Kursboken heter ”Övervikt handlar om känslor” och är skriven av Lisbetn Stahre. Boken finns i olika utgåvor beroende av om du läser den på egen hand eller i grupp med handledning.
  Boken har ett kostprogram längst bak som det går väldigt bra att bara strunta i (tallriksmodellen).Övriga boken hjälper till att förstå den kognitiva processen,hur man tänker runt sig själv i allmänhet,självkänsla och självförtroende och hela tiden återkopplat till mat.För den som vill se boken före ev. köp så finns den på biblioteket.
  Ett mycket bra mer lättläst alternativ till denna bok är ”Helhetsmetoden” -Nå din hälsovikt med KBT och LCHF av Helander / Schuck.Även denna finns på biblioteket.

 23. Lena
  25 februari, 2012

  Kokosmjölk och bregott kan vara en tirgger för en del sockerberoende. Själv har jag varit helt sockerfri i 7 år och mår toppen. Tyvärr fungerar inte min mage som den ska, har alltid haft problem med att gå på toaletten och även när jag ätit LCHF i 7 år så har jag fortfarande detta problem och hemorrojder. Jag har lärt mig att leva med detta för jag vet inte vad jag kan göra åt det och läkarna hittar inga fel utan tjatar bara om att äta en massa fibrer. Tål inga mejeriprodukter då jag är känslig för mjölkproteinet. Det finns en 12 stegs gemenskap för matmissbrukare/sockerberoende som heter OA och de har även telefonmöten i fall man vill gå in och lyssna. Mer info finns på oasverige.org. Tack för en bra hemsida

  1. Anna svarar Lena
   25 februari, 2012

   Hej Lena!

   Tack för att du delar med dig. Alla triggers som vi kan identifiera hjälper!

   Har du provat med 2 msk fiberhusk eller psylliumfröskal per dag samt 2 msk kokosfett? Det kan också vara så att du behöver lite extra hjälp av probiotika. Finns som Magdroppar för barn på apoteket så slipepr du alla konstiga produkter som de annars brukar vara i. (Samma dos till vuxna som till barn)

 24. Lena
  25 februari, 2012

  Jag brukar äta kokosfett till maten men menar du direkt på morgonen eller? psylliumfrön har jag provat och det funkar inte. Probiotika har jag inte provat men däremot surkål.

Write a comment