Snart skolstart!

(Så jag bjuder på ett gammalt inlägg i repris.)

Citat från Livsmedelsverkets hemsida:

”Varför rekommenderas lättmjölk och lättmargarin i skolan?”

”Många undrar varför Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk och lättmargarin i skolan. Svaret är att skolbarn inte behöver mer fett i maten än vuxna. Fettet i mjölk är till stor del mättat, alltså den typ av fett vi bör undvika så mycket som möjligt. Det är bra om barn lär sig att tycka om magra mjölksorter, så att de fortsätter att använda dessa när de blir vuxna.

Används fetare bordsmargarin i stället för lättmargarin ökar lunchens innehåll av fett. Vid användning av smör eller Bregott ökar särskilt det mättade fettet. För mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet.

Det tar inte lång tid att vänja sig vid att dricka lättmjölk, men när man en gång har vant sig kan man glädja sig åt att ha gjort en riktigt bra investering i sin hälsa.”

Slut citat.

NU får ni ge er. Om vi tar bort fettet och inte har råd med kött och fisk i vettiga mängder. VAD kommer då barnen att äta i stället? Jo, kolhydrater. Turbomat som skapar överaktiva och irriterade skolbarn!

Om vi ger barn margariner med överdrivet med omega 6, vad kommer hända med deras koncentration då? Jo, vi får barn med sämre koncentration. Större våldsbenägenhet och sämre IQ.

Och hur är det gällande forskningen om mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar? Jo, det finns inget samband.

Är det ingen som har funderat på varför det är en sådan stor skillnad i skolan nu och för 30 år sen. När jag gick i skolan var klasserna lika stora som idag. En eller två busungar bråkade längst bak i klassen och kanske fick gå till den härlige killen som ansvarade för obs-klassen. Idag är det skrämmande att se barnens okoncentration, irritation och överaktivitet.

Vi VET att kolhydrater används till aktivitet i kroppen. Är det ingen som funderar på vad som händer om vi tankar kroppen med aktivitet och sen försöker kräva av barnen att de ska sitta still?

Vi VET att för mycket omega 6 ger en för dålig balans med omega 3. Vi VET att detta skapar problem med hyperaktivitet, sämre IQ, koncentrationsproblem. Är det ingen som funderar på att vi kanske inte ska fortsätta att ösa i barnen omega 6 då?

Och ändå är det detta som Livsmedelsverket på fullaste allvar rekommenderar till våra skolbarn! Detta skrämmer mig. Mycket!

Hur mår våra barn när vi inte ger dem en rimlig chans och sen skäller på dem för att de stör? Vad gör det för deras självförtroende?


21 kommentarer

 1. Emy
  31 oktober, 2010

  Åh, jag blir så arg…måste bara komma på hur jag ska använda ilskan kreativt så att jag kan rikta den på ett sansat men effektivt sätt.

  Att prata med skolan tror jag blir svårt, de lär ju ut till barnen att frukt är jättejättenyttigt och smör farligt. Man måste väl ge sig på högre instans, men det lär väl bli ännu svårare. Jag fortsätter hur som helst att försöka förstå mig på alla fakta och samband så att jag kan argumentera i frågan. Sen ska jag bara våga ta upp det.

 2. Elin U
  31 oktober, 2010

  Jag blir verkligen arg. Detta är inte acceptabelt. Vi behöver verkligen
  göra uppror mot sådanna felaktigheter.

  Elin U

 3. Janicke
  31 oktober, 2010

  Ja, detta är verkligen skrämmande. Inte minst att de förespråkar margarin.
  Ska vi starta nåt slags upprop på Facebook? Egentligen är jag emot att gå med i grupper på fb, men de brukar ju få genomslag.

  Men nog borde det väl ge resultat om alla som vet bättre än LV bombarderar skolorna med fakta?

 4. YRC
  31 oktober, 2010

  Så bra skrivet! Så sant!

  Måste bara (förlåt att det blir på tok för långt) berätta om erfarenheter från mitt besök ”i maten” på min sons skola (Ett av flaggskeppen i den nya vågen av skolor som satsar på att laga allt från grunden, tillsats- och i synnerhet glutamatfritt, bakar allt bröd, har vegetariska dagar, massvis med bulgur, quinoa, matvete och oftast ris och pasta, mera sällan potatis, stora salladsbord med mera. Allt i föredömlig regi av Carolas Eko-mat). Jag har varit nyfiken men aldrig fått till ett besök. Jag ÄR väldigt glad att min son äntligen slipper den ”SLV-lagbundna” tillsatsfyllda cook-chill-maten på sin gamla skola. jag har rentav varit lite salig faktiskt, bara av själva ansatsen, sådan den beskrivs på berörda hemsidor och jag tror verkligen att det handlar om ett gigantiskt fall framåt i jämförelse med all bokstavstroende SLV-bråte, som skyfflas ut till våra barn i ”vanliga” skolmatsalar. När det häromdagen var öppet hus (på kvällen), fick jag chansen att äta i matsalen.

  Sucka mitt hjärta men brist dock ej – typ!

  Tallriksmodellen har fortfarande makten. Tre stora skålar sallad med mest pasta, quinoa och ris och lite grönsaker, övrig sallad – rårivna morötter, pizzasallad, majs, tomater och kanske något mera. Maträtterna var vegetarisk lasagne och fläskgryta som såg gräddig ut och var kryddad åt det orientaliska hållet.

  Jag tittade på min dotters tallrik (sonen åt inget, det var för stökigt med fel bord och fel folk i matsalen, vid fel tidpunkt på dagen!) och hennes tallrik hade modellen sgs 100% kolhydrater eftersom hon åt lasagnen, hade tagit lite pastasallad som sallad och lite rivna morötter. En tallrik som jag till för några år sedan hade sett som normal, närande och hälsosam. Hon tog ingen macka och självklart inte jag heller, fast brödet var hembakt, doftande och för brödätare naturligtvis smarrigt som bara den. Till brödet erbjöds Bregott mellan – inte ekologiskt men inte heller helfett och eftersom Bregott mellan inte är dyrare i inköp (i alla fall inte på Ica) än vanligt helfett oekologiskt Bregott, kan valet endast ha varit SLV-troende i fråga om hälsosamhet. Sonen som lärt sig undvika margarin brukar säga att de har Bregott i skolan – han har lärt sig att man bara inte äter Lätta och Lättochlagom – jag har hejat på honom, men undrar nu förstås varför de har vattenvarianten?

  Jag åt av den gräddiga fläskgrytan. Men vad den ljusa ”grädden” bestod av kan jag inte avgöra (kan tänka mig att det möjligen var mjölk, lite lite ”nyttig” rapsolja och möjligen maizena) och till det tog jag lite pizzasallad och tomatbitar. Andra som åt den rätten tog tallriken full av vitt ris under såsen, flera tjocka mackor och diverse salladsvarianter.
  Utrustad som jag numera är med LCHF-smaklökar, kände jag direkt att såsen var genomskinligt tunn och smaklös – trots den indiska kryddan – men söt som socker; alltså rent sliskig. Och jag tror att jag hade tyckt den var läcker på den fettfria tiden. Nyttig också, ”man äter ju med ögonen”. Och brödet hade jag njutningsfullt tuggat i mig. Nu blev jag fullkomligt ohanterligt hungrig, efter min portion, en liten timme efter att jag ätit. Glömde mäta sockret eftersom jag hade bråttom att äta ett kokt ägg med smör direkt när jag kom hem.

  Nyligen åt jag en chili-gryta med grönsaker i som jag lagade hemma, med både bönor, morötter, lök och tomat, utöver fet fläskfärs i den ganska välkryddade soppan (ganska jämförbar med skolans gryta). Färsen och löken hade jag stekt i massvis med smör. Barnen åt grytan som den var men jag hade i ett stort smöröga och en generös klick fet aioli i min tallrik.
  Mitt blodsocker steg inte väsentligt mera än det brukar – efter den grytan – fast jag sällan äter så mycket kolhydrater, för att jag försöker hålla sockret nere och det sjönk i normal takt. Jag stod mig hela kvällen och kände mig mätt och nöjd.
  Barnen ville ha något i magen innan läggdags.

  När en skola som verkligen vill sina barn väl, ändå går ganska vilse pga fettskrämda kostråd och överdriven tro på spannmål och kolhydrater, kan man känna sig modstulen. Särskilt när man inser hur obeskrivligt illa det är ställt bland dem som använder SLV-bokstavstron som lag för att ha ett alibi för att laga extremt billig bukfylla med hungerförstärkande, kortvarig raketeffekt till barnen. Knepigt, minst sagt, att inte knäfallande kunna omfamna hela konceptet i den skolan som ”gör allt rätt”.

  På varje bord i matsalen stod inplastade ”reklamskyltar” med argument för alla överväldigande fördelar som vegetarisk mat anses ha, för hälsan och inte minst i kampen för klimatet och argument kring hur mycket mera en animalisk kost är klimatförstörande.

  Det är en sagolik smet av högt och lågt, sant och falskt som vi har att tampas med.

  Du behövs verkligen med din djupa kunskap, Anna!

 5. Melusine
  31 oktober, 2010

  Veldig bra skrevet!
  Det er virkelig skremmende det du belyser,
  og jeg er glad for at du skriver om viktige saker som dette 🙂

 6. Ulrika
  31 oktober, 2010

  På förskolan där jag har min snart tvåårige son har jag och min sambo kämpat för att bregott ska serveras. Där har serverats ett margarin som är fyragånger billigare än bregott. Vi har fått igenom att bregott ska serveras. MEN först ska margarinet ätas upp. Det är hemskt. Vi har haft flertalet samtal med rektor och köksan och förklarat varför vi vill ha bregott till barnen. Det vi får till svar är att de följer livsmedelsverkets råd. Vi har lämnat ut skriftlig information med referenser om det mätta naturliga animaliska fettets betydelse för oss och våra barn samt margarinets negativa effekter. Denna information har inte gått fram till rektor och köksa. Samtalet avslutas av rektorn där hon klart och tydligt gör klart för oss att vi inte ska prata med andra föräldrar om att vi har fått igenom att bregott ska serveras. De vill inte ha 60 föräldrar som kommer och vill ha förändringar i maten. De ändrar från margarin till bregott p g a konflikträdsla. Vi var hårda från början och sa att vi inte accepterar att ingen frörändring sker.
  Trots detta känner vi oss inte nöjda. Det är p g a att viktig kunskap ej har kunnat ta till sig.

 7. 31 oktober, 2010

  Det är vansinnigt med lättprodukter till växande barn (och andra med för den delen). Ytterligare en aspekt: Skolmaten smakar inte alltid så gott, den är ofta lite menlös. Jag tror definitivt att maten skulle smaka mycket bättre om den innehöll fullfet grädde, creme fraiche och smör – en dubbel vinst för våra barn 🙂

 8. Student
  2 november, 2010

  Hej Anna!

  Jag försöker hålla mig uppdaterat om de senaste koströnen och undrar vart jag kan läsa mer om följande samband?

  ”Om vi ger barn margariner med överdrivet med omega 6, vad kommer hända med deras koncentration då? Jo, vi får barn med sämre koncentration. Större våldsbenägenhet och sämre IQ.”

  ”Vi VET att för mycket omega 6 ger en för dålig balans med omega 3. Vi VET att detta skapar problem med hyperaktivitet, sämre IQ, koncentrationsproblem.”

 9. 27 juli, 2011

  Apropå bilden:
  På tv ser vi nu reklam för LÄTTA, gjord på rapsolja och kärnmjölk. Jag kollade i butiken igår och det stämmer faktiskt, 18% rapsolja, 11% kärnmjölk + 21% VEGETABILISKT FETT ?? ganska mycket vatten (eftersom det stod först i innehållet) och diverse tillsatser.

  Tala om vilseledande marknadsföring, tom jag trodde för ett ögonblick att margarintillverkarna kommit på bättre tankar 🙁

  1. Anna svarar Bertil Lind
   28 juli, 2011

   Sorgligt. Tack för att du smet till affären och kollade.

 10. 27 juli, 2011

  Mycket bra inlägg för det är just huvudet på spiken och jag tror att fler och fler föräldrar har blivit medvetna om problemet. Jag är styvmamma till en grabb på 13 år som nyss har fått diagnosen ADHD och jag vet ju själv hur han blir av kolhydratsrik mat. Helt bananas! Han har otroliga problem med koncentrationen i skolan redan ifrån start och maten som serveras gör ju inte det hela bättre direkt…Han är dessutom ofta vrålhungrig och med ett blodsocker som är i botten när han kommer hem ifrån skolan. Han är otroligt sockerberoende och vi försöker göra allt i vår makt för att försöka minimera hans intag av kolhydrater för att se om det hjälper mot hyperaktiviteten och de enorma blodsockerfallen han får. Han blir ett monster när han inte har käkat på ett tag nämligen. Tyvärr är det lättare sagt än gjort alla gånger men vi tar det bit för bit och eftersom resten av familjen äter low carb så finns det ju sällan något sött här hemmavid och det som finns gömmer vi undan. Det skulle hjälpa oerhört tror jag om de kunde servera ”riktig” mat i skolan och inte en massa halvfabrikat som mest fungerar som bukfylla.

  1. Anna svarar Tessan
   28 juli, 2011

   Ge skolan Energibarnsboken som skolstartspresent. Ler stort!

 11. Michaela
  28 juli, 2011

  Hej Anna!

  Älskar din kokbok, men har en fråga ang. fröbröden. Samtliga av de frön jag använder (pumpa, sesam, solros) innehåller ju mellan 10 till 20 gram kolhydrater. Är det verkligen OK om man vill minska i vikt?

 12. Anna svarar Mikaela
  28 juli, 2011

  De flesta män går ner i vikt på en fröbrödsmacka per dag. De flesta kvinnor gör det inte. Men för hälsan och som livsstil är det ett kanonbra val. Kolla ur din kropp fungerar.

  Jag rekommenderar alltid äggfrukost under viktminskningtiden. Verkar vara det som fungerar för de flesta.

  Samtidigt måste du tänka tanken att fröna ”innehåller”, men du kommer inte ha tillgång till innehållet på de flesta av fröna för de sväljs hela och kommer ut hela 🙂 Solrosfröna är väl undantaget där.

 13. 28 juli, 2011

  Det är sorgligt hur fettsnål/kolhydratrik skolmaten är. På vår förskola serveras Bregott och standardmjölk, men det sker på eget initiativ av kökspersonalen. Men antagligen lagas väl all mat med lightvaror och margariner ändå…

 14. AnetteB
  28 juli, 2011

  Helt otroligt, man finner inte ord!!

  Ibland är jag faktiskt nästan lite glad över att inte ha barn, oj som jag skulle ha oroat mej alltså!!!

  Jag tycker att livsmedelsverket kommer med den ena underliga infon efter den andra.. Det blir att se ut som en dåres försvarstal ju……?!

 15. AnetteB
  28 juli, 2011

  #Janicke, det finns en sida som heter Kostdemokrati som handlar om just skolmaten.. Kanske kan man påverka den vägen? http://www.kostdemokrati.se/

 16. Sara
  13 augusti, 2011

  Jag är lärare på en 6-9 skola och är mycket bekymrad över ungdomarnas ”sockerberoende”. många barn/ungdomar äter inte skolmaten, för den är äcklig (enligt dem) och det är ett oerhört grupptryck att man ska skippa matsalen och gå till närmaste matbutik för att köpa energidryck, läsk, godis, bullar, chips och semlor! Vad gör jag som lärare? Jo, pratar VARJE DAG med mina elever om vad viktigt det är äta mat och skippa det söta men så länge som inte kommunernas matansvariga inte förstår att man behöver ändra matsedlarna, inköp av råvaror (ja, det är halvfabrikat eller helfabrikat som har tillagats i värmeugn…) och skolsköterskorna, ja, då står vi ensamna. Föräldrarna har ett mycket stort ansvar för sina barns matvanor och de är de viktigaste personerna i sina barn/ungdomars liv.
  Tillbaka till skoldagen: de två första lektionerna på förmiddagen brukar vara lugna och med arbetsro men efter kl 10 så börjar det knorras, bli oroligt och halvstökigt på lektionerna. De elever som inte har ätit frukost börjar bli hungriga och då blir det mycket oroligare, okoncentrerat. ni kan tänka er hur lektionerna är efter lunch! Bör tilläggas att jag är en ganska sträng lärare, som vill att det ska vara arbetsro och det är jag som ledare som måste visa eleverna det.
  Kan det vara så att barn/ungdomars sockerberoende är orsaken till att det är så stökigt i skolan??
  Jag kommer att fortsätta prata med mina elever och ev rekommendera ”Matrevolutionen! på föräldramötet. Vad tycker ni?

 17. Anna svarar Sara
  13 augusti, 2011

  Ja, Sara. Jag är helt övertygad om att maten styr oerhört mycket av skolbarnens beteende. Jag tror också att ni lärare kan se det ganska så tydligt.

  Jag önskar att lärare och föräldrar gadde ihop sig för bättre mat.

  Ju mer du orkar kämpa desto bättre. Ju fler vi är desto snabbare kommer något att hända.

  Har du sett boken Enegibarn? http://www.energibarn.se
  Den borde alla lärare och föräldrar läsa.

 18. Cecilia
  29 augusti, 2011

  Jag försöker få skolan att servera min 7-åriga dotter (och de andra) bättre mat. Jag har fått intyg på att hon inte ska äta gluten (inklusive vetestärkelse) och kasein (dessutom äter vi inte kött men ofta fisk). Matsalspersonalen ifrågasätter dock detta och verkar inte helt förvånande sakna klunskap om hur det ska få till mat som hon kan äta. Hon har blivit utskälld för att hon tog Bregott när de minsann hade skaffat margarin åt henne, och jag blev väldigt dåligt bemött när jag påpekade att det var vetestärkelse i brödet de sa var ”hennes”. Hon får ofta helt annan och torftigare mat än de andra, och ganska ofta har hon fått fel eftersom det är olika personal som hjälper henne att ta maten från ett värmeskåp. Helst vill jag att hon ska unvika socker men man vill ju inte ha produkter sötade med aspartam.. så man får väl kämpa med det hemma istället….Hur som helst: Nu vill de ha kontakt med ”min dietist” har de sagt. Nu när jag upptäckt dig kanske jag kan hänvisa till dig Anna även om vi aldrig har haft kontakt… Eller har du något annat förslag?

Write a comment