Läste att man blir dum av GI och LCHF?

Undra hur lång tid det tar? Jag väntar fortfarande efter 10 år…

28 kommentarer

 1. SoF
  23 november, 2010

  Haha!

  Den var bra Anna. 🙂

 2. Therese (Kloka Kostbloggen)
  23 november, 2010

  Ja men visst är det väl tur att vi inte vet hur korkade vi ”egentligen” har blivit?! Vi går säkert runt som lallande fånar allihop… 😉

 3. 23 november, 2010

  Den som väntar på nå’t gott … 😉

 4. 23 november, 2010

  För Charlotte Erlanson-Albertsson gick det fort 😉

 5. Sanna
  23 november, 2010

  Hahahaha…. XD

 6. Emy
  23 november, 2010

  Mmmm, läste notisen på Triangeln i Malmö igår. Det var andra som också stod och läste och då ville jag bara skrika ut ”jag har minsann ätit så i två år nu och mår bättre än någonsin” men det var väl tur att jag lyckades hålla mun, annars hade de väl blivit övertygade om att det stämde. 😉 Ibland blir man lite ivrig. 😛

 7. Record
  23 november, 2010

  Pernilla Wahlgren har visat sina blå ögon,men glömt ta bort smöret från sina tidigare recept (glömska eller dum ?) kanske båda.

 8. 23 november, 2010

  Har bara hållit på halva tiden, ca 5 år, sen jag upptäckte först GI, sen Atkins och sist men inte minst LCHF.
  Dumheten var nog i mitt fall större innan, när jag hemföll i orgier på hembakta bullar med jämna mellanrum 😉

 9. Therese (Kloka Kostbloggen)
  23 november, 2010

  Kom att tänka på en rad jag läste någonstans…
  ”Fördelen med att vara klok är att man kan spela dum. Motsatsen är betydligt svårare.”

  Eller varför inte som Salvador Dalí…
  ”Enda skillnaden mellan mig och en galning är att jag inte är galen” 🙂

 10. Lena
  23 november, 2010

  På tal om Pernilla Wahlgren, har ni läst hennes blogg om när hon varit på ”Fettskola” OJOjoj man blir rädd!

 11. Fredrik A
  23 november, 2010

  Det kallas sensationsjounalistik! Ena dan är det livsfarligt med LCHF, andra dan så är den lovordad. Men visst blir man trög i huvvet av LCHF, men det gäller ju bara när man gär över till LCHF. Jag själv hade skallebonk i ett dygn ungefär. Sedan kom energin rejält och har aldrig mått så bra! Det är nu 4 år sedan.

 12. CharlotteTheOriginal
  23 november, 2010

  Det är alltid dumt att hävda att man ätit en viss kost (och sedan hållt den utan långdraget fuskande) utan att läsa på!

 13. Ann
  23 november, 2010

  Läste också på Pernillas blogg…jisses!

  Många mkt bra kommentarer dock…hoppas hon läser dom…

 14. Camilla
  24 november, 2010

  Just kommentarerna i Pernilla W:s blogg är sådana saker som får icke-initierade att ta avstånd från LCHF och avfärda dess anhängare som fanatiker.

  Jag tycker också att hela upplägget verkar tillrättalagt – en dietist som avlönas av produkttillverkaren ställer upp för att ”utbilda” en kändis, och låter sig fotograferas tillsammans med nämnda kändis varpå kändisen i fråga skriver en hyllningstext till produkten. Genomskinligt – det är ingenting annat än förtäckt reklam, och jag kan inte låta bli att undra hur mycket Pernilla fick betalt av Unilever för att ställa upp? I ärlighetens namn borde hon förtydliga att det handlar om marknadsföring och att hon fått betalt för att säga vissa saker, precis som jag antar att hon får betalt av Garnier för att göra reklam för deras hårfärg?

  Det är en sak som man naturligtvis kan ifrågasätta. Men därifrån till att i kommentarerna kalla henne dum, okunnig, en folkhälsofara och inte mån om sina barns hälsa är något annat. Det är inte bara ett kritiskt ifrågasättande av Pernillas åsikter, det är ett påhopp på henne som person. Just detta är något som LCHF-anhängare ofta anklagas för, och det är tråkigt att se att trenden håller i sig.

  Man kan vara både smart, trevlig och mån om sina barns och sin egen hälsa även om man äter margarin eller viktväktar. Problemet här är snarare att hela arrangemanget har för mycket av reklam över sig, särskilt när Pernilla förkunnar att hon tänker använda just Milda i sina recept framöver.

  Men LCHF-rörelsen har inte skördat några lagrar i detta sammanhang, och frågan är om inte de sanslösa påhoppen snarare kommer att få motsatt effekt – nämligen att Pernilla får alla sympatier. LCHF-rörelsen i stort måste bli bättre på att lyssna på och respektera andras åsikter, annars kommer LCHF i allmänhetens ögon att reduceras till en liten skara fanatiker som ser allt i svart-vitt och som utnämnt alla som inte äter strikt lågkolhydratkost till sina svurna fiender som det är OK att bekämpa med osjysta vapen (som personliga påhopp och invektiv snarare än sakskäl). Anna Halléns blogg är gudskelov en frizon i detta avseende!

  Jag har redan sett kommentarer i den riktningen om Kostdoktorns hemsida. Många som tidigare tyckte att den tillhandahöll intressant och banbrytande information börjar nu ifrågasätta ensidigheten i budskapet och intoleransen gentemot kritiker. Personligen är jag övertygad om att en majoritet av kommentarerna i Pernilla W:s blogg skrivits av samma personer som brukar frekventera Kostdoktorn.

 15. sami
  24 november, 2010

  tycker också människor blir lite korkade av LCHF det verkar inte bättre än så!!
  människor äter sig feta och lägger över skulden på maten det är precis som att det är knarket som gör att människor knarkar.?
  människor knarkar för att dom flyr precis som dom som frossar känslor är inte alltid så lätt för en vilsen själ och flyktvägarna är många.

 16. Annapanna
  24 november, 2010

  Ett par läkare sa till min man igår att LCHF nog ökar risken för Alzheimers. Men de verkade egentligen inte ha en aning om vad LCHF egentligen är. Att det är low carb inte zero carb.

 17. Helen
  24 november, 2010

  Saliga äro de korkade, ty de sjunka inte så djupt..

 18. Maggie
  24 november, 2010

  Jag skulle vilja säga så här, att det är inte så konstigt att vi som äter enligt LCHF låter lite högröstade ibland, vi kämpar ju underifrån för att våra åsikter skall komma fram. Jag tror att det är rätt mat att äta för diabetiker. överviktiga och för andra som vill må bra. Margarin är inte ett bra val.

 19. Anki
  24 november, 2010

  Camilla, håller med dig i det du skriver. Maggie, ”lite högröstad” är inte samma sak som att sprida otrevliga agressiva påhopp till höger och vänster så fort någon vädrar annan åsikt/synpunkt. Kritik och okunskap ska bemötas med fakta och ingenting annat om man själv ska framstå som trovärdig.

 20. LL
  25 november, 2010

  Hej! Hur gör man om rekomendationen mot lågt blodsocker är att alltid ha dextrosol, eller ta ett glas saft eller macka. Det säger emot Lchf som jag vill gå efter. Men mår så dåligt av mitt låga blodsocker. Har börjat med Lchf för 3 veckor sedan för att se om det blir bättre men har blivit ännu sämre eftersom jag inte tar ett glas saft. Vad kan man ta istället när man blir så låg, vill helst inte proppa i mig socker.

  1. Anna svarar LL
   27 november, 2010

   Har du natuligt lågt blodsocker eller har du diabetes typ !? Eller får du stora blodsockersvängningar av kosten? Är det det sista så kan det tsa mer tid än 3 veckor att stabilisera detta.

 21. Anna Hallén
  25 november, 2010

  Jag är så evinnerligt stolt över att gänget som ”bor” på denna blogg diskuterar sakfrågor och inte hänger personer.

  Varmt tack!

  Visst blir jag besviken på Pernilla, men ska jag ge mig in i en disukussion så kontaktar jag henne direkt.

 22. Anki
  25 november, 2010

  Anna, du är ett föredöme bland LCHF experterna, önskar att fler (både experter och ”lekmän”) inom LCHF kunde tygla sina känslor bättre i div uttalanden och debatter 😉

 23. 26 november, 2010

  Jag håller helt med Anki och ovanstående kommentarer.
  Varför måste tonen vara så raljant och nedlåtande på en del ställen?
  Det skapar ingen sund debatt, utan lägger bara ett löjets skimmer över en god sak.
  Det skrämmer ju bort nya läsare, som kanske behöver hitta till en ny kostmodell.

 24. Marika
  27 november, 2010

  Med risk för att låta som en broschyr i politiskt korrekthet: jag tror att ödmjukhet inför andras åsikter och våra olikheter är A och O om man vill få respekt och lyhördhet tillbaka.

  Själv slutade jag med alla mjölprodukter efter att ha läst inlägg här på bloggen. Redan efter ett par dagar märkte jag en markant förbättring. Efter två veckor var jag helt befriad från de problem jag lidit av i åratal och till slut vant mig vid. Jag trodde att uppkörd mage och diarré två-tre gånger om dagen var normaltillståndet eftersom jag inte visste något annat. När jag tog bort allt som innehåller mjöl (inte bara vetemjöl utan även råg, korn, havre, dinkel, majs…) försvann som sagt alla symptom och har inte återkommit.

  För mig är ett mjölfritt liv numera det enda tänkbara. Men för den skull skulle jag aldrig kritisera eller idiotförklara de många personer i min omgivning som säger att de aldrig skulle överleva utan sina dagliga mackor. Var och en blir salig på sin tro, och även om jag tror att flera av dem skulle må bättre av att skippa mjölet har jag ingen rätt att ifrågasätta deras intelligensnivå – inte ens om de brer Becel Light på brödet (vilket många gör)…!

  Tack Anna för att du inte gått i fällan att få rätt genom att ge alla andra fel!

 25. Elisabeth
  27 november, 2010

  Jag har en fråga som jag hoppas platsar här.

  Jag har varit med i GI Viktklubb ganska länge nu, och även om jag mår bra av kosten som sådan händer det i stort sett inget med vikten (har kanske gått ner totalt 3 kg sedan jag började i januari, dvs på snart 12 månader). Och då har jag ändå 20 kg övervikt och behöver gå ner ca 2 dm i midjemått enligt läkare.

  I chatten ställs ibland frågor om kalorimängd, och svaren blir ofta lite förvirrande – å ena sidan hävdas det att kaloriräkning är en föråldrad metod och att det är insulinet och därmed kolhydraterna som leder till viktuppgång och inte kalorierna (läs: i första hand fettet), men samtidigt har jag hittat flera svar från experterna som säger att det gäller att ha koll på kaloriintaget om man vill gå ner i vikt. Det verkar som om fler än jag på GI Viktkoll har svårt att gå ner i vikt genom fri mängd GI-kost.

  Så min fråga är: hur pass stor roll spelar kalorierna egentligen? Om man tar bort kolhydraterna eller drar ner ordentligt på dem så att suget försvinner, skulle man då kunna gå ner i vikt med Viktväktarnas program och i stort sett äta protein och fett (mycket protein som är ”billigt” i VV och ta alla points man sparar in på bröd, pasta m m och i stället lägga på fett)? Det blir garanterat inga stora mängder smör, crème fraîche och grädde om man skall hålla sig till pointskvoten, men kanske kan en kostmodell baserad på Viktväktarnas metod (kalorikontroll) men med ytterst lite kolhydrater fungera för dem som har svårt att gå ner i vikt med fritt intag av GI-kost? Mitt största problem med VV har alltid varit ständig hunger och sötsug, men det problemet kanske jag slipper om jag tar bort alla kolhydrater utom ovanjordsgrönsaker?

 26. Anna svarar Elisabeth
  27 november, 2010

  https://www.annahallen.se/spelar-kalorier-nagon-roll
  https://www.annahallen.se/gi-isodieten-eller-lchf
  https://www.annahallen.se/kan-man-ata-for-mycket
  https://www.annahallen.se/sotsug-och-beroende

  Här är lite att börja med 🙂

  Längst ner i högerkolumnen finns en sökruta. Där kan du leta upp det du undrar över. Enklast är att bara skriva ett ord, ex kalorier, mättnad, hunger eller liknande för ämnet du söker om.

 27. LL
  27 november, 2010

  Åh tack nu får jag tillbaka hoppet om att fortsätta kämpa med Lchf för att stabilisera mitt blodsocker. Precis får blodsockersvägningar av kosten. Nu ska jag härda ut och inte ta något sött när jag är nere. Och hoppas att det jämnar ut sig, har haft problem i flera år men har inte diabetes. Och har sällan ätit godis. Kommer nyfiket vänta på resultat nu;).

Write a comment