Läkare, sjukdomar och funktionella störningar

Svar till en läkare i min vänlista jag har stor respekt för som önskade respekt för den situation en läkare sitter i:
 
Jag skulle vilja ge er som människor respekt.
Utan er kunskap vore jag död flera gånger om.
 
Men jag vill inte ge den situation ni läkare ställs inför respekt. Den är inte rimlig. Den måste förändras. Ni måste få tid. Och ni måsta få möjlighet att göra ert jobb. Ni måste hinna lyssna på patienten.
 
Jag skulle vilja förändra era möjligheter.
Jag skulle vilja förändra er utbildning.
 
Önskar att vår västerländska vetenskap inriktade sig mer på orsak än symptombehandling. Drömmer om att med er stora kunskap att vi skulle kunna skapa livsstilsförändringar oftare än att döva det onda.
 
Önskar att ni läkare fick möjligheten att använda er stora kunskap om kroppens fysiologi och inte tvingades kunna så mycket om innehållet i FASS.
 
Du vet att jag har respekt för både ditt yrke och för dig.
 
Du vet att jag upprörs över att patienter med symtomen trötthet på grund av för tufft liv tar tid i sjukvården. Det finns inga piller eller läkare i världen som kan lösa problemet med för lite återhämtning, dålig chef, mycket att göra, oro, stress, suckande man o s v.
 
Men jag hör många som efter 20 minuter hos ”doktorn” kommer hem med sömntabletter, SSRI, stoppade, lösare, uppåt, neråt, dämpare… det upprör mig.
 
Sen vet jag att din verklighet är samtidigt att skrivs inte dessa piller ut så gnäller patienten över att ”de fattar ingeting”. Jag vet också att alla patienter inte vill ta ansvar och att de inte alltid ser direkta samband. ”Ja, jag vet att jag är alldeles för tung men nu kom jag för mitt dålig knä – inte för min vikt”
 
Har du läst boken? Peter C. Gøtzsches bok: Dödliga mediciner och organiserad brottslighet? Han har bevis och fotnötter på alla påståenden.
 
Jag är helt säker på att ni är många hederliga läkare som vill gott. Men jag är också övertygad om att ni är få som inte är lurade av presenterad forskning.
 
i Kina (tidigare) så fick läkare bara betalt för friska patienter. Blev patienterna sjuka så hade läkaren misslyckats och fick arbeta gratis. Tror vi hade behövt lite av detta tankesätt i Sverige.
 
Att förebygga kallas alternativs humbug. ”Finns det forskning på det?”
 Vi väntar tills vi blir sjuka och sen matchas allt för ofta en symptom till en medicin.
 
För tjockt blod – waran. Kanske borde vi öka omega 3 och minska stressen?
 
Huvudvärk – huvudvärkstabletter. Kanske borde vi öka mineralierna, minska spänning i nacke och dricka ett glas vatten?
 
Värk – voltaren. Kanske vi borde korrigera kroppshållningen, stärka musklerna, öka omega 3 och stretcha?
 
Jag tror att ni har så mycket nytt att lära för att kunskapen är inriktad på medicin. Jag tror att hade vi lagt fokus på anatomi, fysiologi, näringsfysiologi och biokemi och lärt oss back to basic, hur skapar kroppen hälsa och balans och hur förstör vi denna balans så hade det inte ständigt varit en massa nytt att lära. Bara en fördjupning i kroppens självklarheter.
 
Ex cancer. Vi forskar i massor hur vi ska bota cancern när den väl brutit ut. Borde vi inte lägga största delen av forskningen på att undvika cancer?
 
Nope, för det finns inga pengar i detta tankesätt.
 
Grundkunskapen visar att cancercellen lever endast på glukos. Inte på fett, inte på ketonkroppar. Och ändå serveras en massa sockermat på canceravdelningarna. Och detta trots enkel grundkunskap som alla läkare kan. Cancercellen lever bara på glukos.
 
Jag har frågat åtskilliga läkare, specialister, sjuksköterskor, undersköterskor – varför sätts glukosdropp in?
 
Ingen vet. ”För så har vi alltid gjort”, ”För att det fick vi lära oss på utbildningen” eller ”För att få energi”
 
Glukosdropp ges även till diabetespatienter och till cancerpatienter. Sånt får inte hända!
 
”För att få energi” – Nej! En smal kvinna på ca 165 cm har ca 80 000 kcal energi i form av fett på sin kropp. Hon klarar nog både 5 och 6 dagar på sjukhus utan socker.
 
Läkare är inte elaka människor. Du är underbar. Men jag upprörs över systemet. Även för er som vill det allra bästa. Jag gissar på att du upplever tidsbrist. Jag gissar på att du skrivit ut huvudvärkstabletter utan att hinna fundera på orsaken. Jag gissar på att du någon gång skrivit ut värktabletter utan att korrigera hållning, träning, mineraler, omega 3/6 balansen och tagit bort orsaken till värken.
 
Inte för att vara dum utan för att vara snäll.
Men i min och mängas värld är det fel väg.
 
Orsaken är viktig.
 
Min dröm är att få arbeta tillsammans med läkare, naprapater, yogainstruktörer, mindfulnessinstruktörer, massörer, psykologer, sjukgymnaster mm. Att skapa en helhet.
 
Att ge er läkare tid för de som är sjuka av sjukdomar.
Och så får vi ta hand om de som har välfärdssjukdomar – funktionella störningar.

3 kommentarer

 1. Kerstin klackenstam
  6 augusti, 2016

  Tack Anna för alla dina kloka åsikter! Du har alldeles rätt! Vi läkare är hårt styrda av ”överheten”! Kanske inte så mycket nu som tidigare. Att frångå ” vetenskap och beprövad erfarenhet” i sin tjänsteutövning anses oseriöst och okunnigt! Det är inte länge sen man fick viska till patienten att akupunktur kanske var en bättre behandling än piller eller att ryggvärk kanske skulle tränas bort i stället för vila och piller!
  Men det går ju snabbare att skriva ett recept än att argumentera med en missnöjd patient! Och varför diskuteras inte friskdom i stället för sjukdom inom vården? som du gör! Det skulle ge så mycket mer energi till alla. Och jag har alltid delat din dröm att få atbeta i ett team där hela människan finns med och inte bara ett organ, ett symptom eller en sjukdom!

  1. 10 augusti, 2016

   Jag får smita upp till dig och hälsa på. Vi kanske kan hitta på nåt 😉

 2. 2 november, 2016

  Jag håller med om det mesta. Vi behöver mer helhetssyn inom vården. Det är förståeligt att inom vården kan vi bara acceptera det som är vetenskapligt dokumenterat. Ett problem för vården är att det finns det som fungerar men inte är vetenskapligt dokumenterat och att mycket av det som är det är bara lite känt. Ingen kan läsa alla de oändligt stora mängder artiklar som produceras dagligen! Ett annat problem är att forskning på helhet saknas. Smala områden gäller. Forskning som inte innebär att man kan tjäna pengar på resultatet är mindre intressant. Det ständigt närvarande vinstintresset gör sanningar får stå tillbaka. Följden blir overkliga verklighetsuppfattningar och ett system som fungerar dåligt. Vi har förflyttat oss långt ifrån det som är naturligt och vår miljö skapar sjukdom. Vi vet inte längre vad som är naturligt och hälsoskapande.
  Vår värld är styrd mycket av ekonomi. Tyvärr bidrar den senare mycket till att skapa en miljö som inte är gynnsam för hälsa. Frågan är hur detta problem skall lösas. För individen är en lösning utbildning. Ju bättre kunskap ju bättre möjlighet att hålla sig frisk. Människan liksom djuren håller sig frisk när livsstil och miljö är gynnsamma. Hälsa skapas inte i pillerform.
  För samhället behövs en gigantisk omställning både för att rädda människors hälsa och vår globala miljö. Vi är ännu inte redo för detta. Kommer vi att bli?

Write a comment