Krakel spektakel, kusin vitamin!

Ät dig frisk på mat, inte på tabletter!

En studie från Danmark (2008) visade att om du tillsätter för mycket vitaminer i för hög dos så kan detta leda till att Du ökar dödligheten. Jag tjatar alltid om att Du ska äta Dig till kroppens behov i form av mat. Den rekommendationen känns ännu bättre när studier som denna presenteras. Men ska sanningen fram har jag läst en massa undersökningar som alla i stort sätt visar på samma resultat som denna.

Bästa vitamintabletten? Ett ägg. Innehåller faktiskt allt vi behöver med undantag av C vitamin.  Så ett ägg och lite pizzasallad full av C! Voila! Där här du ditt vitaminpiller.

Slutsatsen i undersökningen visade att det är överdos av de fettlösliga vitaminerna som ökar dödligheten. Överdos av betakaroten ökar dödligheten med 7 %, A vitamin med 16% och E vitamin med 4 %.

Att överäta vitaminer på mat är i stort sett omöjligt. Så njut av mat. Bra mat, riktig mat. Den maten som mormor och farmor lagade, fet mat stekt i smör. Skratt!

Visst är det förunderligt att hur Du än ser på mat, från vilken vinkel du än vänder och vrider på ämnet, så blir svaret detsamma. Vanlig fet naturlig obehandlad mat. Härligt när logik och sunt förnuft vinner över dagens skrämmande paradoxer.

Tar jag tillskott?

Ja ibland. Men sällan.

Omega 3 är inget vitamin och kan inte överdoseras på samma vis, däremot är underdosering ett stort problem. Då jag bara äter fet fisk max 2 gånger per vecka och är lite hyperaktiv så äter jag trippel dos var dag.

 

21 kommentarer

 1. 10 april, 2010

  Ojdå…jag som äter fiskolja och D-vitamin som tillskott nästan varje dag. Är det något jag borde sluta göra?? Har ju inte varit såå bra på att få i mig vitaminer via kosten innan då jag mest levde på mackor och pasta men nu äter jag minst ett ägg om dagen så det är kanske dags och sluta äta tillskotten??

 2. 10 april, 2010

  Jag äter inte fet fisk mer än kanske 2 gånger per vecka och äter Fritt Flyt varje dag, 4 kapslar. Äter Litomove för magnesiumets skull eftersom jag har lite problem med musklerna och remifemin för klimakteriebesvär. Är det för mycket? Jag är lite nötallergisk så jag får äta solrosfrö och pumpakärnor istället och det kan vara lite svårt att få i sig tillräckligt av det. Annars äter jag ägg nästan varje dag, ost och keso varje dag och kokos i någon form.

 3. Anna svarar Cyllan
  10 april, 2010

  Cyllan: Fiskolja är ingen vitamin så det är ett bra val. D vitamin verkar vi har brist på så då blir det inget överskott.

  Dina val av tillskott låter som mycket bra val. Det är multivitáminerna som är omdiskuterade. När man stoppar i sig ett piller ”för säkerhets skull”

 4. Anna svarar Cathy
  10 april, 2010

  Cathy: Precis så som du tänker är det korrekta sättet att fundera över tillskott. Jag tycker din val låter som hälsosamma smarta val.

  Vad behöver jag på grund av att jag äter för lite av något… tex fisk och nötter. Det är ju bra att det går att komplettera. Tillskott i sig är bra, men att ta tillskott när man inte behöver blir fel.

  Det spelar ingen roll vad vi överdoserar. All överdosering blir till slut skadlig. Gäller till och med för vatten.

 5. Janicke
  10 april, 2010

  Läste också i dag, fick mig att tänka till. Undrar mest över hur det är med selen. Behövs väl som tillskott i Sverige? Eller hur får man annars i sig tillräckligt?
  En annan sak i dag, artikeln i SvD om de allt mer frekventa operationerna för att minska magsäcken. Kvinnan som jojobantat hela sitt liv och nu tar till sista utvägen och därmed förändrar hela sitt liv. Så fruktansvärt att det ska behöva gå så långt.
  När ska kunskapen om att kolhydraterna är boven, inte fettet, slå igenom? Så att vi kan gå ner i vikt utan att svälta.

 6. Anna svarar Janicke
  10 april, 2010

  Japp, jordarna i Norden är mycket Selenfattiga och därför har de flesta av oss i Sverige en selenbrist. Brist på selen minskar vårt cancerskydd.

  Brasilien har naturligt mycket selen i sina jordar så tål du paranötter så är 2-4 per dag, gärna från just Brasilien. Tål du inte nötter så köp ett tillskott. Tyvärr är det bara i just paranötter som selen finns i någon större mängd.

  De tar hellre till operation än föreslår LCHF. Det är förfärligt sorgligt! Visst går de initialt ner i vikt. Brukar rasa en 30 kilo. Men när 20-25 kilo är kvar så stannar de. Sen kräks många flera gånger var dag eftersom magen inte fungerar som den ska. Vitaminbrister är vanligt eftersom de inte kan äta den mängd mat som kroppen behöver. De väljer inte heller den nyttigaste maten… kan du bara äta ynka lite innan du kräks, så är det ju självklart att du väljer det som är gott. (Och ibland även det som är enklast att kräkas om det nu blir så)

 7. Janicke
  10 april, 2010

  Tack för tipset Anna ♥

 8. 10 april, 2010

  Hur vet man vilka tillskott man ska ta? Du säger att du tar en del tillskott, hur vet du att du bör ta dessa. Har du märkt bristsymtom?

 9. Marica
  10 april, 2010

  Hej Anna!
  Vad glad jag blir över det du skriver i dag för jag är kvinnan med ägg i min handväska:0) Har dessutom just precis inhandlat linfröolja och tänkte testa i ett par veckor. Men det smakar illa som 17.

 10. Kajsa
  10 april, 2010

  Apropå magsäcksoperationerna i SvD. Jag kollar på Biggest Loser på Kanal 5 och där är det en man med som opererat sig, tror det kan vara 10 år sedan. Han vägde in på 430 lbs = 195 kg. Rent chockerande tycker jag, och något som borde belysas också, inte bara det positiva i att gå ner i vikt.

 11. Anna svarar sovereign
  10 april, 2010

  Jag kollar var vitaminerna och mineralerna finns och om jag äter mycket och varierat av den maten så anser jag att jag inte behöver tillskott.

  Är det däremot mat eller produkter som jag inte äter så vet jag att jag fattas dem. T ex folsyra och selen för min del. Dessa kännar man dock inga bristsymptom

  Allt annat äter jag i stora mängder. Min utgångspunkt är att det ska gå att äta sig till det kroppen behöver. Det är ju det vi är designade för. (sen är det bra att det går att fuska, tex vid allergi eller som i mitt fall… vid lathet. Ler stort)

 12. Janicke
  10 april, 2010

  Det går utmärkt bra att äta upp sig hur mycket som helst efter magsäcksoperation. Det vittnar många opererade om – men aldrig någon inblandad läkare eller dietist, vad jag vet.

  1. Anna svarar Janicke
   12 april, 2010

   Du har så rätt. Tyvärr syns dessa aldrig. Inte läser du i tidningen ”Gå ner 40 kilo och sen upp alla igen – på bara två år!” Många skäms också över att inte ens detta fungerar på dem, de vet ju inte att de är långt ifrån ensamma. Vi ser ju bara de lyckosamma fallen. Ofta nära inpå viktminskningen. Inte en uppföljning tio år senare. (Det kanske då de kommer till mig i förtvivlan)

   Vet du vad Janicke, jag fick en idé till inlägg. Vi försöker samla ihop ett gäng som inte lyckats. (Helt anonymt naturligtvis) För det första slipper de känna sig ensamma (för de är långt ifrån ensamma) , sen kan de gadda ihop sig… och sen hoppas vi att de stannar här på bloggen så hjälper vi varandra….

 13. Anna svarar Janicke
  10 april, 2010

  Ja tyvärr. Det är svårt att krympa en ”ballong”. Och de som jag har träffat på får mycket dålig information om vad och hur de ska äta efter operationen. Informationen är bara ett upprepande av att äta lite och minska på fettet.

  En annan sak som upprör mig är att de jag har prtatat med inte längre har någon kontakt med sjukvården, så läkarna vet inte om att det inte fungerat.

  Eftersom de SKA äta alla dessa kolhydrater så lider de ofta av ett olidligt sug som aldrig upphör. Är det verkligen livskvalité?

 14. Kajsa
  11 april, 2010

  Anna och Jancike: Nä, verkligen ingen livskvalitet. Tänk istället vilket enormt misslyckande det måste vara för en person som tror att han/hon kommer att bli frisk. Först känner man sig misslyckad för att man är fet och inte kan gå ner i vikt, och sen när man får hjälp genom sjukvården så tror man att allt är frid och fröjd och nu ska jag bli smal och fin. Det funkar inte för alla, verkar det som….

 15. Barbro
  12 april, 2010

  Hej Anna!
  Var har Du fått det där om ökad dödlighet med tex betakaroten. Skulle gärna läsa den studien. Den vilar väl inte på den finska från 80talet någon gång där man gav en megados betakaroten till redan lungcancersjuka patienter? Klart dom dog! Överdosering är aldrig bra. Däremot ser jag med förvåning på kunder som blir friska av vitamintillskott från allehanda sjukdomar – även lchf-are. Mao har de en brist. Annars hade de inte blivit bättre!
  EU ska visst nästa år sänka tillåtna doser på vitamin o mineraltillskott nästa år. Intressant att vi fortfarande får dricka alkohol och röka hur mycket vi vill, men att bry sig om sin egen hälsa med lite vitaminer, nej nej.

 16. Anna svarar Barbro
  12 april, 2010

  Jag letar… Hittar inte den studien som jag refererar till. Den lästa jag 2008. Men det finns naturligtvis inte bara den.

  Här kommer lite. Fast denna visar inte att edt är faarligt bara att edt inte hjälper: http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab007176.html

  Detta gälelr inte som forskningsunderlag men referara till det jag gör: http://www.fof.se/tidning/2008/6/vitaminer-nodvandiga-men-livsfarliga

  Jag fortsätter att leta. Återkommer.

 17. Anna svarar Bodil
  12 april, 2010

  Skratt. Irriterande. Många refererar till undersökningen men jag hittar inte själva studiem. Här kommer några rader till:

  ”Den danska forskningen, släppt av den inflytelserika Cochrane Library, endast användas för syntetiska kosttillskott och inte vitaminer som förekommer naturligt i grönsaker och frukt.”

  Ni får den som översatt til svenska: http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://telegraph.co.uk/earth/main.jhtml%3Fxml%3D/earth/2008/04/16/scivita116.xml

 18. Anna svarar Bodil
  12 april, 2010

  YES! Här är den. Från denna sida kan du komma in direkt till studien (fast jag vet inte om du måste vara medlem på något vis.)

  Här är i alla fall Dagens medicins artikel om studien och som sagt ingång tilld ensamma:

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/04/16/vitaminer-med-antioxidante/index.xml

  MEN som jag också skriver. Detta gäller vid överdos. när du äter tillskott som du inte behöver. Äter du dålig och ickevarierad mat så har du troligtvis brister och behöver tillskott. Är du allergisk mot något speciellt som fisk eller nötter, kan du också behöva tillskott.

 19. 12 april, 2010

  Intressant det här med vitaminer. Jag har aldrig tänkt på att ta tillskott faktiskt. När jag var gravid så sa de att man skulle äta folsyra så det gjorde jag men nu äter jag inga tillskott. Sambon däremot äter både omega3 och multivitaminer och väldigt ensidig kost… Försöker få honom på bättre tankar, ska visa honom studien 🙂

 20. Linn
  26 augusti, 2010

  Hej Anna!
  Hittade din blogg först igår, men är redan fast! Tack för en positiv, rak och inspirerande sida!

  Nu till min fråga. Jag äter 1 multivitamintablett (utan järn) och 3 järntabletter om dagen, av märket Hemofer. Jag har under ett halvårs tid haft problem med återkommande, långvarig menstruation (efter insättning av p-stav) och hade enligt läkaren järnbrist. Därför började jag med järntabletter, och så länge jag äter det varje dag så är den mer normal. Glömmer jag ett par dagar, så kommer den tillbaka. Vad beror det här på tror du? Det verkar ju som att det är ett samband? Men det är väl konstigt att kroppen börjar blöda och förlora mer järn, när den får i sig för lite järn?

Write a comment