Energibarn 2.0

Kost vid ADHD

(Detta gäller alla NPF, alltså även autism, ADD, Tourett mm)

Jag måste börja med att säga att ett steg är bättre än inget. Jag vet att det finns barn som knappt äter något, jag vet att det finns föräldrar som inte sovit en hel natt på många många år. Se till det du orkar genomföra. Ha aldrig dåligt samvete för det som det inte finns kraft för. Du kan aldrig göra mer än ditt bästa. Och det duger! Ett steg in taget. Även myrsteg leder framåt.

Glutenfri och sockerfri kost är grunden. Och redan här mår de allra flesta oerhört mycket bättre. Mjöl och sockertopparna är nu borta. Många (kanske alla) med ADHD (jag sammanfattar alla under ADHD för att göra texten mer lättläst) har problem med sina blodsockerkontrollerande hormoner.

Kolhydraterna ger högre och snabbare toppar – ofta hyperaktivitet, oro, energi, stressig koncentration, toppad.

Kolhydraterna ger sen djupare och tuffare dalar – hyperaktivitet på grund av adrenalinet, aggresivitet, irritation, sämre koncentration.

Med lågkolhydratkost fri från gluten och socker planar detta ut på ett mycket behagligt vis.

Varför vill vi med ADHD alltid äta kolhydrater? Vi är oftast väldigt inriktade på mackor, pasta, kakor, godis, chips, potatis mm. Jo, en viktig del av ADHD är obalansen av signalsubstanserna serotonin och dopamin. Vi är oroliga, fattas kickar, övertrötta mm. Kolhydraterna fungerar som en otroligt bra självmedicinering. Kortsiktigt men fungerande. Tyvärr!

De fungerar kortsiktigt och skapar många stora problem långsiktigt.

Så där har vi en underbar grund!

Sen kommer överkursen.
* Gluten ombildas i kroppen till en form av morfin. Gluten måste bort till 100%! Antikkroppar mot gluten går att mäta upp 6 månader efter en liiiiten kaka.

* Mjölkproteinet kasein ombildas till en annat form av morfin – kasomorfin. Detta stör vår empati, möjligheten för oss att binda kontakt, möjligheten till uppfostran. Så om detta är ett problem ta bort kaseinet helt! Japp, det betyder mjölk, yoghurt och ost.

* Glutamat och aspartam stör nivåerna av dopamin. Dessa ska helst bort!

* Azofärgerna kan skapa ADHD-liknande beteenden och förstärka för de som har ADHD.

Lägg till:
* Magnesium och zink som tillskott. (Aldrig magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid. Välj Magnesium(bis)glycinat.)
* Omega 3 som tillskott i dubbel dos – kanske trippel dos (måste innehålla EPA och DHA)

Här passa jag på att göra reklam för min  bok.  I boken finns en hel del mejerifria recept på mat som barn och tonåringar gillar! Du hittar recept som innehåller magnesium och zink (nötter) och du hittar recept med fisk som presenteras på barnvis. Fiskpinnar, fiskhamburgare, sesampanerade fiskbullar mm.

Du hittar också en massa ”varför”. Och så har jag lagt in en hel del lösningar, förslag, möjligheter och nya infallsvinklar på en massa andra delar av livet också!

Och är du intresserad av att lära dig mer: ENERGIBARN 2.0 – unikt kreativa hjärnor och myror i brallan… Mitt hjärteprojekt.

Tidigare
«
Nästa
»

16 kommentarer

 1. Linda M
  11 januari, 2012

  Hej.
  Tack för mycket intressant information. Min dotter på fem år har inte någon bokstavskombination men lägger på sig lätt och är överviktig. Vi äter så mycket lchf hemma som vi kan med vissa undantag för kalas och hon får lördagsgodis, men på Dagis så är det det ”vanlig” kost som gäller och jag får inte igenom några ändringar eller alternativ. Inga andra föräldrar tycker att det fel på maten. Hur gör jag för att u.svika socker landningar hemma utan behöva servera pasta och bröd?
  Tack för det arbete du lägger ner. Har beställt din nya bok 🙂

 2. Lina
  11 januari, 2012

  Hej Anna!

  Kan då överkänslighet mot morfin vara ett tecken på att man är känslig för gluten? Jag upptäckte att när jag råkade ta stark hostmedicin (etylmorfinhydroklorid och kodeinfosfatsesquihydrat) på fastande mage, blev jag halvt paralyserad en hel dag, med starkt illamående och svårt att röra mig. (För övrigt äter jag en bra kost av hög kvalitet, inte helt LCHF men nästan. Har dock lite problem med obalans av energi/trötthet/besvärlig mage.)

  Mvh Lina, tack för en superduperbra blogg!

 3. Åsa
  11 januari, 2012

  Mycket intressant att läsa. Har en dotter på 11 år som ligger inne för utredning, med ADHD som trolig diagnos. Hon slutade äta helt och hållet för 1 år sedan, överlever endast på sondmat just nu. Jag äter själv enligt LCHF sedan 8 månader och mår fantastiskt bra på det. Ska ta med mig detta och visa för vårt team. Dom har ett öppet sinne, så jag hoppas det kommer falla i gor jord. Det ska bli spännande att testa hur flickan reagerar på LCHF, när hon bestämmer sig för att börja äta igen vill säga..

 4. 12 januari, 2012

  Hej!
  Väldigt intressant inlägg och det föll verkligen rakt ner i min familjs liv.
  Min sambo har add+mild autism och han är TOTALT nere i sockerträsket. Jag tjatar och kämpar att han måste sluta och han vet själv att hans kropp inte mår bra av det men ändå vill han äta allt i sockerväg han ser.
  Jag visade honom det här inlägget och han blev taggad att ge lchf en chans.
  Räcker en månad att börja med för att han ska känna hur hans kropp mår betydligt bättre? Då kommer han väl vilja fortsätta sen?
  Det enda han blev orolig för var att han aldrig kommer kunna äta något ”gott” (socker) igen, är det så? Finns det mycket efterrätter inom lchf?
  Det som jag oroar mig för är om man kommer kunna äta middag hemma hos andra? Om det dukas fram kött, potatis, sås på grädde och redning, vad gör man? Äter bara köttet? Plockar upp ett kokt ägg och en tub majonnäs från väskan?
  Vi är helt nya på det här och det känns som att det ”sociala livet” kommer påverkas när vi ibland har luncher ute med jobb eller vänner.

  Mvh Nathaly

 5. Hanna
  12 januari, 2012

  Jätte intressant när du skriver om energibarn och barn överhuvudtaget. mer om det! 🙂

 6. Thomas H
  15 januari, 2012

  Vad exvis gäller Tourettes syndrom så kan ju kost vara delvis inblandat men även andra saker som födselskador, skada eller våld mot nackregionen
  dvs. andra störningar som påverkar och då kan en kiropraktiker göra underverk!!!!… inte i vår sjukvård där nu kiropraktik inte än är riktigt rumsrent. Där finns ju faktiskt ryggläkare som uttalar sig om ryggen utan att ens med sina ögon granska hur nu ryggraden se ut! 😉

  I övrigt vad du nu skriver om så kallade ENERGIBARN så är du 100% rätt på det! 🙂

 7. Anna76
  16 januari, 2012

  Jag och min sambo äter LCHF-kost sedan 1 1/2 år tillbaka. Har plockat bort det mesta av sockerstinna produkter även för mina barn. Min älsta är 12 år och har ADHD och Autism, är jätte-sockerberoende. Tyvärr är det väldigt svårt att ta bort alla snabba kolhydrater som pasta, ris, bröd etc för honom. Han slutar nämligen att äta helt då. Vill ju så gärna för att jag vet att han skulle må bra, men han blir mer och mer underviktig och snattar dessutom godis i affären istället och försöker hitta allt som skulle kunna ge honom en kick i skafferiet hemma. Den yngre brodern är istället överviktig och skulle behöva äta mindre kolhydrater av den orsaken, han är dock lite lättare att styra, men när det serveras all världens skitmat på fritis och skola kan detta ej heller styras som jag vill. Läste även ditt blogginlägg om viktuppgång, så hur tror du man skulle kunna anpassa kosten till killen med ADHD/underviktig?

 8. Suzanne
  20 januari, 2012

  Min 26-åriga dotter har ADHD i kombo med lätt utvecklingsstörning. Hon har varit rund sen i början av puberteten och sen hon flyttade hemifrån har vikten exploderat eftersom jag inte kunnat hålla koll på vad hon äter. Hon har mer eller mindre ätit LCHF sen 2009 men oxå en massa annat förstås. Hon vill hemskt gärna gå ner i vikt men har inte klarat av att stå emot suget.
  Sedan november har hon ätit medicin mot ADHD och vips så försvann faktiskt det mesta suget och jag har varit tvungen att påminna henne om att äta trots att hon inte är riktigt hungrig. 1 januari gick hon med på att testa att köra utan mjölkprodukter och se: där försvann resten av suget och hon har nu gått ned 2,5 kg och är jättetaggad! Jag med som oxå lade av med samma saker!

 9. Mimmi
  14 mars, 2012

  Stort tack för dina böcker! Särskilt Energibarn! Det är en jätteviktig bok som jag tänker ta med mig till min sons skola på torsdag när jag har möte med dem. Väntar just nu på att få hem ”LCHF för familjen” och har sedan tidigare den om husmanskost. Jag har en son på 13 som just fått 4 diagnoser (2 st inom Dyslexi, ADD samt Aspergber med planeringssvårigheter) och vi håller som bäst på att lägga om kosten hemma för att både hjälpa honom och oss att må bra och dina böcker är ovärderliga i sammanhanget!
  Jag tror stenhårt på kraften i rätt kost och ser stor skillnad på honom främst de gånger han får i sig socker i olika former. Det blir ett par dagars ”avtändning” med sug, kryp i kroppen och stora besvär att koncentrera sig/känna några som helst gränser. Du gör stor skilnad med den här boken och särskilt uppskattar jag ditt inifrånperspektiv. Det ger mig en väldigt bra möjlighet att sätta mig in i hur mitt barns verklighet ser ut. Återigen – tack för att du delar med dig!

  1. Anna Hallén
   14 mars, 2012

   Gunilla Gerland har skrivit en underbar bok som heter ”En riktig människa”. Läs den. Helt underbar på att skapa förståelse.

   1. Mimmi
    15 mars, 2012

    Åh! Tack. Den ska jag beställa.
    Skolan var uppriktigt intresserad av din bok och specialpedagogen tackade för tips och skrev för glatta livet. Härligt med ett sådant bemötande. I dag kom …”för familjen” också! Har precis packat upp den. Jättefin och inspirerande!

 10. marianne
  5 juni, 2012

  hei! du anbefaler ” Magnesium och zink som tillskott. (Aldrig magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid)”

  Jeg finner ingen merker uten innhold av enten magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid.

  hvilken merke(r) anbefaler du?

  🙂

  På forhånd takk!

  1. Anna svarar marianne
   10 juni, 2012

   I Sverige finns flera, ett är Helhetshälsans magnesium.

 11. David
  15 maj, 2021

  Intressant att läsa, men har du något stöd för det du skriver?
  Har du stöd för något av det du skriver eller hittar du på allt själv?

  Glutamat och aspartam stör nivåerna av dopamin ?
  Azofärgerna kan skapa ADHD-liknande beteenden och förstärka för de som har ADHD
  Antikkroppar mot gluten går att mäta upp 6 månader efter en liiiiten kaka
  Mjölkproteinet kasein ombildas till en annat form av morfin – kasomorfin. Detta stör vår empati, möjligheten för oss att binda kontakt, möjligheten till uppfostran.

  Skulle vara ytterst tacksam om du kan stödja dessa påståenden. Eller känner du inget sånt ansvar?

  Mvh

  1. Anna
   31 maj, 2021

   Nej du. Ska man sticka ut hakan så gäller det att man har på fötterna. Att gå emot paradigmen och den allmänna ”tron” kräver sin forskning.

   Däremot ogillar jag din ton. ”hittar på” och ”känner inget ansvar”.

   Detta är grundkunskap och vissa delar hittar du i EN studie men det mesta är ihopsamlar i de vetenskapliga universitetsböckerna såsom grundkunskap.

   Alla känner till att glutamat är en förstärkare i synapsen för alla andra signalsubstanser samt att den har egna egenskaper. Det är som att du ber mig bevisa att insulin är ett hormon som sänker blodsockret.

   Är du nyfiken så läs på om aspartam och vår biotika. Superintressant.

   AZO-färgerna förbjöd ju SLV på grund av denna insikt.

   Antikroppar som finns kvar efter 6 månader finns att hitta i studier om autism.
   Lite hittar du här:
   Källor:
   Naturligtvis har jag inte forskat eller hittat på detta själv. Det är samlad kunskap från främst:
   http://www.espa-research.org.uk/who.html

   http://gfcfdiet.com/Explanationofdiet.htm

   Samt föreläsning av Karl Reichelt, M.D. Rikshospitalet, Oslo
   ”The probability and possibility of a gut to brain connection”
   Paul Shattock, Honorary Director of the Autism Research Unit, University of Sunderland
   “”The Scan Brit Study, results and follow-up research”
   Charlotte Erlanson-Albertsson, professor medicinsk & fysiologisk kemi, Lunds Universitet
   ”Peptider från mat och deras inverkan på hälsa och sjukdom”

   http://gluten-free.org/reichelt.html

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/magbesvar-och-autism-kopplas-ihop_2537123.svd

   http://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/charlotte-om-sambandet-mellan-kost-och-autism-4fc0122b04bf72519400b543

   http://www.biomedcentral.com/1741-7015/10/13.

   http://chriskresser.com/the-healthy-skeptic-podcast-episode-9

   Även kasomorfin 7 är välkänt gällande A1 och A2. Även detta grundkunskap. Plats 67 i proteinet kasein har olika aminosyror i A1 och i A2. Det är det som gör denna skillnad.

   Jag känner ansvar. Men jag gillar inte din attityd. Jag tror inte heller du öppet och nyfiket kommer att läsa alla källor och min tid är för värdefull för att slängas bort.

   De som är nyfikna stannar kvar och provar. Resultaten är underbara. Ni som inte är nyfikna scrollar bara vidare. Jag har ett stort ansvar för att hjälpa men jag har inget ansvara för att övertyga. Full respekt för din övertygelse om den gynnar dig.

Write a comment