Kortisol och endorfiner…

Stress och enkel stresshantering. En snabb och kortfattad sammanfattning om ett gigantiskt ämne 🙂

När du stressar är det mest kortisolet som ställer till det. Bästa sättet att mekaniska ta bort kolrtisolet är att träna. Fungerar snabbt och effektivt och du slipper att få alla negativa konsekvenser som långvarig stress till slut orsakar.

Vid stress kommer oftast en ångestkänsla. Jag hinner inte = jag duger inte! Eller att stressen i själv faktiskt kommer av ångesten. Jag duger inte = stress. Denna känsla kan mildras med endorfiner. Endorfiner är kroppens eget morfin. Alltså smärtstillande. Både för fysisk smärta och psykisk smärta (ex ångest) Endorfiner släpper kroppen ut vid träning och tillfällig snabb smärta (spikmatta). Så än en gång är träning bra.

Endorfiner har används för att vi inte ska ge oss för smärtan när vi behöver fly eller slåss. Tex om du blir anfallen av den sabeltandade tigern och får din hand uppäten. Det är då viktigt att du inte upplever smärtan för då kommer du att tappa ditt försvar och dö. Däremot kommer smärtan tillbaka när tigern är borta….

Så själva stressen behandlas inte med endorfiner, men känslan av att inte duga (ångesten) mildras en hel del. Vilket i sin tur minskar påslaget av kortisol.

Och både kortisol och endorfiner påverkas av träningen på bästa sätt.

SEN är det viktigt att ta hand om själva problemet. Jag pratar ju nu bara om symptombehandling. Arbeta med VAR stressen kommer ifrån och försök att minska själva stress-orsaken.

Nästa
»

6 kommentarer

 1. 23 maj, 2011

  Vilken tur att du la till det där sista… 😉 Men är det inte bättre att vända på det, och ta bort grundorsaken till stressen först? och SEN framkalla endorfinerna?

 2. Anna svarar Matsmurfen
  23 maj, 2011

  Jag tycker som du, men många jagar symptom…. Och eftersom min kunskap bara räcker till för symptomen så är det den jag ofta tar upp.

  Jag har själv med hjälp av psykolog tagit bort orsaken. Så underbart att vara helt fri oavsett hur livet än jagar en. Nu är ångesten ett minne blott och stress kan jag inte stava till. MEN glädje, sorg och för mycket att göra finns naturligtbvis kvar. Men utan ”magontet”.

 3. 24 maj, 2011

  Jag blir stressad av ”enkla lösningar” som att det är bara att träna så minskar stressen. Hinner ju inte träna heller! Och då blir det i sig ett stressmoment: att jag inte gör det som är bra för mig.

  I höstas jobbade jag mig rakt in i utmattningssyndrom. Det var ju enkelt att säga att om jag bara tränade lite mer så skulle jag inte vara så stressad. Men jag hann verkligen inte ta mig till träning mer än en gång i veckan, och uppenbarligen var det inte tillräckligt. (Inte var det nåt jag längtade efter heller, även om jag VET att det är bra för mig – är helt enkelt inte den typen av människa som längtar efter fysisk träning, vilket jag verkligen tycker är synd)

  Så i mitt fall handlade det ju om att ta bort anledningarna till stressen, dvs arbeta mindre och frigöra tid, för att kunna träna mer och på så sätt palla stress bättre.

 4. Anna svarar Annika
  26 maj, 2011

  Kvick-fix är egentligen aldrig bra. Men ibland kan det vara det lilla som skapar utrymme för att bryta den negativa trenden.

  Spikmatta skapar också endorfiner. Kan vara ett alternativ till träning när livet är fööör tufft och hjulen snörrar på… med riktining in i den berömda väggen.

  Sen är det absolut viktigaste precis det du skriver – ANLEDNINGEN måste bort.

 5. Lena Österlund
  25 april, 2012

  Hej!
  Tack för bra läsning! jag tränar och mår bra tack vare det. ibland får jag stresspåslag och det tar flera dagar, veckor innan det går över; yrsel, huvudvärk, något högt blodtryck och muskelvärk. Symptomen mildras med träning. Nu har jag fått mig sagt att jag har för lågt kortisol och absolut inte ska äta lchf mat för min lever och binjurar klarar inte av det. och att jag inte ska äta mjölkprodukter. Har du nåt tips om detta?Mvh Lena

  1. Anna svarar Lena Österlund
   27 april, 2012

   När binjurarna inte längre orka kompensera för stressen med hj’älp avökad nivå av kortisol så lägger binjuraarna av. Resultatet blir för lite kortisol. Det ensa som fungerar är att låta binjurarna vila och laga sig själva. Detta göärs med stresshantering i olika former. Men orsaken måste bort. Att gå på symtom här fungerar inte.

   Varmt lycka till!

Write a comment