ALP kokboken

Kcal = Energi?

Nej, i alla fall inte på det sättet vi tänker. Det finns en massa felaktigheter i kaloritänket men en hel del sanningar i energilogiken.

Kroppen styrs av hormoner och en envis överlevnadsinstinkt. Men i slutändan är det faktiskt energi in kontra energi ut som bestämmer. Däremot är det inte en enkel matematisk uträkning vilket vi tyvärr försöker att göra den till. Vi ska titta lite på varför det inte går att räkna på detta och var fällorna är.

Börjar med att döda kaloritänket! Ler stort och lyckligt!

1. 1 gram Kolhydrater och 1 gram Proteiner ger båda 4 kcal. MEN det är bara om allt används som energi och så är ju inte fallet. Vi vet ju att proteiner till största delen används till vårt värmesystem samt som byggnadsstenar i kroppen, så av kolhydrater blir det mycket energi som du måste träna bort. Av proteiner blir det knappt någon energi alls som ska tränas bort.

2. Kaloriberäkningen fungerar också bara om du eldar upp maten över öppen låga i din magsäck. Hur ofta sker det?

3. Våra näringsämnen påverkar ju sen våra hormoner vilket gör att vi genom vårt val av mat kan påverka hur mycket vi ska förbränna eller lagra under en dag. Detta gör ju att förbrukningen kan minska eller öka och då är det stört omöjligt att veta hur intaget ska vara för att skapa kcal in < kcal ut. Eller hur?

Så! Nu tittar vi på energi. Inte heller här kommer du att kunna räkna fram de rätta siffrorna men du kan enkelt prova dig fram. Detta är enkelt att göra NÄR kroppen fungerar som den ska. Alltså du har ätit mycket mat i mer än ett år och ändå inte gå ner, då kan det vara så enkelt att du äter mer än kroppen gör av med. Minskar du då energiintaget något, så du får ett underskott, ja, då går du ner i vikt.

Vad händer om du har lite bråttom? Du har bantat i 20 år, har en naturlig förbränning som är oerhört låg. Kroppen är helt övertygad om att den håller på att svälta till döds och står på spara och lagra. Du provar lågkolhydratkosten och går UPP i vikt. (Klart att du gör, äntligen finns det mat och kroppen lagrar i panik… något som avtar efter bara några veckor)

Du blir av med kilona som du gick upp men sen händer inget mer. Efter 4-5 veckor får du för dig att minska på energiintaget som jag beskrev ovan. Ja, då sitter du bara i en ny fälla. En kropp med urusel förbränning kommer att göra ett större motstånd än de flesta orkar med. Du ger upp innan kroppen gör det.

Hur ska du göra då? Om du har en omöjlig kropp?
1. Ät din kropp lugn. Ät mycket mat. Det tar ca ett år.
2. Var konsekvent. En besvärlig kropp kommer inte gå ner i vikt så länge som du gör undantag.
3. Ät en protein- och fettrik frukost. Ägg i stället för yoghurt.
3,5. Var tredje månad kan du prova att ändra lite på fördelningen. Inte förändra var och varannan vecka. Vi ska ju skapa en lugn och trygg kropp. Förändring numer ett är att öka fettet. Nummer två är att minska mejerivarorna som är i flytande form, alltså inte ost.. Nummer tre är att minska kolhydraterna lite. Nummer fyra att öka kolhydraterna lite. Nummer fem som då kommer efter ett år, är att minska lite på fettet och på portionerna så att energimängden minskar.
4. Följ handfmodellen. Ät bara sittandes och all mat på tallrik.
5. Och fungerar int detta så prova ALP

Tidigare
«
Nästa
»

12 kommentarer

 1. Petra
  5 juli, 2010

  Hej Anna,

  Vill tacka för en bra och innehållsrik sida. Jag har kämpat med lc kost i ca ett år men har antagligen gjort många fel för på mig har det inte gett de resultat jag önskat ( har dock bara de sista 5 att gå ner och de sitter som berget) Har antagligen ätit för mycket mejeriprodukter men har svårt att variera annars. Vilka är det som är okej ?? Keso? creme fraisch? grädde? Kesella ?
  Vore tacksam för några råd. När ska man senast anmäla sig till din brevkurs ?? känns som jag kanske kan behöva den för att styra upp det hela efter sommaren, tyvärr !!

  MVH
  Petra

 2. Anna svarar Petra
  5 juli, 2010

  Tack!

  Du kan anmäla dig till brevkursen fram till start. Jag är snabb. Ler stort.

  Just när det gäller att hitta SIN nivå så kan brevkursen vara ett bra val. Under 8 vcekor har du då möjlighet att fråga mig personliga frågor per mail.

 3. Maria
  5 juli, 2010

  Hej Anna.
  Hur kan man veta att ämnesomsättningen går på sparlåga pga att man bantat sig till en låg förbränning eller om det beror på underfunktion hos sköldkörteln? Trots att labvärdena ligger inom gällande gränsvärden kan man tydligen ha det som kallas subklinisk hypotyreos. Kan långvarig ”bantning”/kostfixering påverka sköldkörtelns funktion negativt? Det är inte så lätt att få komma till provtagning på vårdcentralen med dessa funderingar.

  Tack för uppgiften om den tid det kan ta att komma till rätta med en kropp på sparlåga, finns det någonstans man kan läsa mer om detta?

  vänliga hälsningar
  Maria

  1. Anna svarar Maria
   13 juli, 2010

   Du märker det. Du gör allt rätt och inget händer. Detta tillsammans med kunskapen om att du ar bantat med en massa lågfettskost under många många år visar på att din kropp går på sparlåga.

   Tyvärr hittar du nog ingenstans där du kan läsa mer. Dessa tankar kommer från kunskap om evolutionen och överlevnadsfunktionerna i kroppen, från egen erfarenhet med min kropp och alla mina klienters samt nu när lågkolhydratkosten finns så finns äntligen en lösning. Lösningen har ju bara används i ca 5 år.

   Jag tror vi kommer lära mycket mer de kommande 5 åren om bara alla som nu står still orkar ha tålamod. Jag är oerhört säker på att vi är på rätt väg att ”laga” våra kroppar igen.

 4. Sofie
  6 juli, 2010

  Hej Anna,

  Jag undrar vad du anser om följande artikel på http://www.matdagboken.se:

  http://www.matdagboken.se/?p=start&what=nyhet&NyhetID=36

  Jag har alltid trott att anledningen till att man blir hungrig av hamburgare är brödet, ketchupen och läsken till…inte av fettet! Nu förstår jag ingenting – detta går stick i stäv med allt jag läst om fettets förmåga att ge långvarig mättnad…!

  1. Anna svarar Sofie
   13 juli, 2010

   Hinner inte läsa länken just nu. Precis hemkommen från semestern och jobbet ligger på hög och väntar.

   Men jag vet av tidigare forskning gällande mättnad att det finns flera olika fel. Ett är att de mäter mättnaden under kort tid. Då vinner kolhydraterna. Men mäter du under lång tid så vinner fettet, ibland även proteinet.

   De missar också tillfredsställelsen kolhydraterna gör med våra signalsystem. Så mäter du mättnad på en sockerberoende (Som väldigt många fettskrämda är) så får de inte tillfredsställelsen av fettet men det får den av kolhydraterna. Dessa lugnar ju deras beroende.

   Bortser vi sen från forskningen verkar de allra flesta vara överens om att fett ger en lugn och lång mättnad.

 5. Emy
  8 juli, 2010

  Hej Maria.

  Jag hittade en sida på nätet där man kan läsa att några av de ledande på hypothyreosområdet säger att ny övre gräns på TSH ska vara 2,5…samma som för gravida tydligen. Jag hade 2,8 och visade denna artikel för min läkare. Fick då Levaxin (har varit utmattad länge). Just nu kan jag inte hitta sidan bara 🙁

  1. Anna svarar Emy
   13 juli, 2010

   Tack!

 6. Maria
  9 juli, 2010

  Hej Emy

  Tack för länken, intressant.

 7. Pernilla
  8 oktober, 2010

  Jag måste fråga till dina förslag på detta. Eftersom jag har ätit LCHF i 5 månader nu och jag äter mycket mat för jag är hungrig. Jag har inte gått upp något i vikt (väger 90kg och är 164cm) men kan jag då först räkna med viknedgång om ett år? Om jag först om ett år minskar mina portioner med 20%

  Tacksam för svar för det här känns helt omöjligt. LCHF ska ju vara en njutningsmetod som gör att kroppen går ner i vikt till sin ”normal”vikt, men inget har hänt med mig?!

  1. Anna svarar Pernilla
   10 oktober, 2010

   Hej!
   Nej, det är inte säkert det tar ett år. Jag vill bara lyfta fram att trots att man gör allt rätt kan det ta tid. Lång tid. Det har inte med duktighet att göra utan med hur just din kropp fungerar.

   Ditt första mål måste vara att träna ner dina portioner. Hunger ska nämligen vara kopplat till kroppens förbrukning av näringsämnena. Äter du mer så går du inte ner i vikt. Du bör kanska minska dina portioner redan idag. Men inte till överdrift. Det får inte övergå till svält och hunger.

   Kolla in min handflatemodell, samt mina tips för den besvärliga kroppen.

   Tänk på att alla som syns i tidningar och på succébloggar är de som fått kanonresultat. De flesta som kämpar i motvind förblir anonyma. Det går. Jag lovar. Men ibland krävs det en hel del tålamod innan resultatet kommer.

Write a comment