Kan man äta för mycket?

Ja, det kan du! Det spelar ingen roll om du bara äter nyttiga saker. Du kan äta för mycket.

De flesta har ett mättnadssystem som fungerar. Några har det inte. Ät tre gånger per dag plus 1 dl nötter. Ät en handflata kött fågel, fisk eller ägg och en näve fettrika produkter till frukost. T ex 2-3 ägg med ost eller grädde till plus om du är hungrig någon form av proteiner till. ( Ex kött, fisk eller fågel)

Lunchen ser likadan ut fast du lägger till en handflata med grönsaker ovan jord.

Middagen ser ut som lunchen.

Till detta dricker du vatten, te, kaffe eller 1-2 glas rött vin. De flesta behöver inte mer mat än så.

Tidigare
«
Nästa
»

10 kommentarer

 1. Pippimamma
  22 juni, 2010

  Har precis påbörjat min sjätte vecka med lchf och det har gått över all förväntan. Vågen visar 4,9 kilo mindre och det känns i kläderna. Följer din blogg och går ofta tillbaka och läser gamla inlägg och blir peppad.

  Jag följer ditt ”schema” här ovan med skillnaden att jag äter majonnäs till äggen. En perfekt frukost som jag står mig på fram till lunch.

 2. Maja
  23 juni, 2010

  Kan man äta för lite?

  Till frukost äter jag äggröra = 2 ägg + lite grädde, när den är färdiggräddad har jag mer smör på så att det smälter, en kopp kaffe med grädde och kokosfett slinker också ner. (vid 7 på morgonen)

  Till lunch har jag alltid matlåda med fisk eller kött eller kyckling och någon grönsak till. (vid 12 på dagen)

  Problemet blir sen. Efter jobbet går jag och tränar eller gör något annat roligt. Jag kommer inte hem förrän sent så middagen kan bli allt från 19 – 22 om jag är ensam, ibland orkar jag inte ens laga någon middag utan det blir bara en eller två skinkskivor och/eller ostskivor, eller några nötter för att stilla hungern… om jag ens är hungrig… ibland har hungern ”gått över”.
  Har jag min son hemma är jag mer strukturerad och äter middag eftersom jag då är ”duktig” och lagar mat.

  Mellan lunch o middag äter jag ingenting…

  På detta sätt står jag still…

  Jag kanske behöver fylla på med lite mer fett?

  1. Anna svarar Maja
   23 juni, 2010

   Ja, du kan äta för lite. Då uppfattar kroppen svält och den sparar och lagrar i stället.

   Konstigt nog är det många som känner som du att hungern ”går över”. Många tolkar det också som bra för då kan man ju enkelt äta lite. Den gamla bantningskunskapen sitter fortfarande i….

 3. Kajsa
  23 juni, 2010

  Jag är en riktig kaffetunna! Och jag har grädde i kaffet i nästan varje kopp… Det är min akilleshäl. Så det här att man kan äta (eller dricka) hur mycket fett som helst inom LCHF stämmer ju inte riktigt.

  1. Anna svarar Kajsa
   23 juni, 2010

   Så sant. Det går inte att äta hur mycket fett som helst. Men de flesta har mättnad som fungerar och de uppfattar att de kan äta så mycket fett de vill.

   Fungerar inte mättnaden så måste man äta med kunskap.

   Just vita mejerivaror, som yoghurt och grädde, brukar vara något som många överäter. En enkel regel är att de vita mejerivarorna som sås, yoghurt och grädde inte ska vara med än totalt 5 dl/dag. Går du ändå inte ner efter 3-6 månader kan du minska till 3 dl.

   Lycka till

 4. randi
  23 juni, 2010

  Kajsa, fettet är ok, men det är även kolhydrater i grädde, och det är kolhydraterna du ska minska på om vikten ska gå ner. Det finns även kolhydrater i kaffe tyvärr. Du kan testa kokosfett eller äggmjölk i kaffet o se om det blir bättre. Lycka till 🙂

  1. Anna svarar randi
   23 juni, 2010

   Tyvärr är det inte så enkelt. Jag har flera fall där en ökning av kolhydraterna ökade viktminskningen. Naturligtvis från en extremt låg nivå till en låg nivå. Inget överdrivet. Många tror tyvärr att det är frånvaron av kolhyfdraterna som är avgörande för viktminskningen. Men det finns så många andra system som styr.

   Av hormonerna är det inte bara insulin utan även ghrelin och leptin och även kortisol. Av signalsubstanserna så påverkar serotonin och dopamin. Serotoninet delar byggstenar med melatonin…. så sömnen kommer sen även den att påverka vikten.

   Låg kolhydratnivå är bra. Noll kolhydratnivå är långt ifrån bra. Vi får inte bli kolhydratskrämda. Det vi ska göra är att hitta kroppens optimala nivå.

 5. Kajsa
  24 juni, 2010

  Tack Anna. Bra med lite riktlinjer.

  Livet är till för att njutas och ska man börja räkna kolhydrater i allt (som kaffe) så tycker inte jag att man njuter.

 6. randi
  24 juni, 2010

  Hej igen Anna. Jag känner till sömnhormonerna. Jag känner till hungerhormonerna. Jag vet också att många börjar gå ner i vikt av att äta mindre kolhydrater; lite mindre och mycket mindre och inga alls (=upp till 3 g). Jag vet också att det ibland inte räcker, det finns bantarhistorik, det finns ätstörningshistorik, det finns träningshistorik och medicinätande mm som kan göra att man inte går ner fast ”alla” andra går ner på samma kost.

  Själv gick jag ner 3,5 kg på 10 mån med LCHF och 3,5 kg till på 4 veckor genom att inte äta några kolhydrater (upp till 3 g per dag med några avsteg). Och min hälsa och mitt välbefinnande har minst dubblerats av de senaste 4 veckornas ätande. Jag har tappat mer än 10% av min startvikt.

  Jag tror inte vi är så oense; var och en som vill måste hitta sitt bästa sätt för att optimera sin egen viktnedgång och sin egen hälsa.
  Glad midsommar :)))

 7. Maja
  27 juni, 2010

  Ok, tack Anna. Då ska jag försöka bli bättre på att äta lite mer och bättre på eftermiddagen. Tack

Write a comment