Jag!

tjockisanna
(Bild: Tjockejag! 1994)

 

 

18 kommentarer

 1. Helena
  1 mars, 2011

  Det där är långt ifrån dina sedvanliga råd om 500 gram (ovanjords)grönsaker. Låter som en extremt enformig och ensidig kosthållning som garanterat leder till näringsbrist i längden. Du brukar ofta framhålla att kolhydrater inte är ett gift och t o m att vi behöver vissa kolhydrater (främst de i grönsaker), så varför detta experiment? Det finns tillräckligt många low carb-sajter som kör med extrema råd och kostvarianter…snälla, överge inte din relativt liberala linje som trots allt passar många utmärkt!

 2. Anna svarar Helena
  1 mars, 2011

  Jag har inte ändrat mig. Lovar! 🙂 Jag skaffar mig bara nya erfarenhet.

  Däremot kommer många att Nolla trots mina rekommendationer och då tycker jag att det är bättre att göra det med kunskap, än utan.

  Jag betonar också att näringsbristerna på denns kost kommer att ske.

  Varför experimentet? Jo, vissa behåller så stora övervikter som 20-25 kilo på strikt LCHF. Deras kroppar svarar bara på nollning. Ska jag då bara säga att jag inte kan hjälpa dem eller ska jag skaffa mig största möjliga kunskap även i denna riktning?

  En annan anledning är när man är oerhört sockerberoende och en körsbärstomat triggar. Hur kan jag skapa en hållbar kost för dem?

  UTAN näringsbrister!

  Sistan anledningen. Tyvärr är det många LCHFare som ger upp och hoppar på pulverdieter. Jag kommer att presentera resultatet av detta som ”Istället för Pulver”. Alltså INGET jag rekommenderar men hellre Nollning än Pulver.

  Jag kommer att fortsätta äta 500 gram grönsaker ovan jord och mina nötter även i fortsättningen.

  Gillar att du reagerar! 🙂

 3. Ulla
  1 mars, 2011

  Tack för det svaret, det kändes bra.

  Jag har ju själv provat att nolla efter din rekomendation, men jag mådde inte så bra. Och det var ju det jag tyckte var så bra med dina vanliga råd. Helt plötsligt mådde jag toppenbra, av att äta god mat som kändes väldigt nyttig och varierad. Även om det ibland har tagit emot att äta så mycket fett. Nu får det stå still på vågen, att må bra är det som kändes viktigast trots allt. Men jag har lagt till en extra 20 minuters promenad varje dag och kör lite rehabband, tills jag kan träna igen. Hoppas att det gör av med de kolhydrater jag ändå stoppar i mig, de är ju fortfarande inte fler än ca 20g.

  Fortsätter med din kokbok och väntar på nästa. Fast tycker att det ändå ska bli spännande hur en ”bra nollvecka” kan se ut, inte helt enkelt att få till, när man är ganska ny på Lchf. Det ska ju vara gott och helst se gott ut också, utan färgglada grönsaker.

 4. Åse
  1 mars, 2011

  Jag nollade under sex månader och åt då inte några grönsaker heller. Bara kött (främst fläskkött), smör och ägg. Enformigt men enkelt (efter ett tag) och färglöst.
  Jag gick inte ner ett hekto! Detta trots ca 25-30 kg övervikt.
  Men tack vare nollningen och den uteblivna viktminskningen där man enligt ”alla regler” SKA ner i vikt så uppdagades att jag har hypotyreos samt utmattade binjurar. Nu är det läkningsprocess och inställning av medicindos som gäller. Enligt min läkare så är LCHF den rätta kosten, men viktminskningen är det sista som kommer att hända hos mig. Suck!

 5. Catti
  1 mars, 2011

  Hej Åse,

  Jag befann mig i exakt samma situation som du för 10 år sedan. Och ja, min erfarenhet är att viktminskningen är det sista som kommer, av den enkla anledningen att förbränningen tar lång tid att normaliseras. Tyvärr gäller nog bara tålamod, samt att se till att få en tillräckligt hög dos hormoner för att kunna normalisera ämnesomsättningen. För mig optimerades ämnesomsättningen inte förrän mitt TSH-värde hamnade under 1. Du behöver inte alls fungera på samma sätt, men det kan vara bra att ha koll på värdena då många läkare tenderar att ta till i underkant för att vara på den säkra sidan och inte övermedicinera patienterna. Har du fortfarande symptom på underfunktion 4 veckor efter doshöjning är du undermedicinerad, vad läkaren än säger! Jag vet inte vad du har för läkare, men det bästa är att ta prover på TSH, fritt T4 och fritt T3 (läs t.ex mer på http://www.thyroid.se). Det förstnämnda värdet skall helst ligga runt 1 eller lägre, medan de två sistnämnda skall ligga i övre delen av normalspannet.

  För min del har jag också märkt att jag behöver kolhydrater från grönsaker, nötter och bär för att må bra och optimera ämnesomsättningen.

 6. Åse
  1 mars, 2011

  Hej Catti och tack för respons på mitt inlägg :)!
  Även om vi kanske är olika, så undrar jag iaf hur lång tid det tog dig att få en ”normal” ämnesomsättning?

  Det är svårt med tålamodet ibland. Speciellt just nu. Jag har ätit sk vanlig LCHF i två år snart (april) och då, när jag började trodde jag att jag tillhörde skaran som skulle tappa i vikt och omfång i lagom takt. Och här sitter jag nu ännu med alltför stort omfång.

  Jag har höjt mitt Levaxin för att åter fått sänka då mina binjurar ännu inte varit läkta. Äter nu 75 mg Levaxin (började i slutet på november -10) samt en hel del vitaminer och mineraler. Jag kan inte hålla mig mätt så länge (fettdriften är ju så att säga avstängd) och har också läst att jag bör äta med täta mellanrum (2-3 timmar) för att inte stressa binjurarna mer. Jag har en bra läkare som lyssnar på signalerna mer än på blodprover. Denne kommer dock inte från Vårdcentralen utan är privat. På VC tyckte man inte att några åtgärder behövdes trots att provet på antikroppar visade 10 ggr högre än högsta ref.värdet! Enbart en kommentar att det kanske bör kollas upp om ett år! Därför vände jag mig till privatvården.

  Jag känner också att jag mår bäst nu när jag äter lite mer varierat. Gott för ögat också. Dessutom mer socialt än förut då jag nollade.
  Tack för länken! Där har jag inte varit inne, däremot på Turtles.egetforum.se

 7. Maggie
  1 mars, 2011

  Det som oroar mig vid nollning är försurningen av kroppen. Det blir bara
  syrabildande födoämnen man får i sig vid en sådan kosthållning. För dig här, bara under en kort period, kanske inte är så skadligt, men att äta
  på detta vis under en lång tid vore nog inte så hälsosamt. Lägg i alla fall
  till vitkål och smör.

 8. Catti
  1 mars, 2011

  Hej Åse,

  För mig tog det sex år att få normal ämnesomsättning, men det berodde förmodligen också på att ingen testade mina binjurar förrän då. Utan optimal binjurefunktion är det tydligen svårt att återfå normal ämnesomsättning då sköldkörteln och binjurarna kompletterar varandra och deras respektive hormoner behöver varandra.

  Idag (jag började medicinera för sköldkörteln i jan -01) äter jag 200 mikrogram Levaxin/dag. Totalt åt jag binjurehormon i två år (mellan 2007-09) och trappade ned successivt de sista månaderna eftersom man tydligen bara skall stötta binjurarna ett tag och ge dem chansen att återhämta sig (då de är ”trötta”), inte ersätta hormonerna för gott då vi inte har binjureinsufficiens (Addisons sjukdom). För mig har det iaf funkat och jag behöver inte längre binjurehormon, endast Levaxin. Min dos är hög, men jag är väldigt fysiskt aktiv och märker att jag behöver större hormondoser när jag tränar mkt. När jag började jogga regelbundet för två år sedan fick jag gå från 150 mkr Levaxin/dag (som jag ätit i fem års tid) till 175 och sedan 200 mkr/dag. Mina värden är idag optimala, så min läkare anser att jag hittat den dos jag behöver för att må bra och optimera min ämnesomsättning. Sedan undviker jag också allt som innehåller mjöl, äter väldigt lite frukt (ngn banan efter ett hårt träningspass) men äter mkt grönsaker, nötter och ca 1 dl bär/dag tillsammans med 1,5 dl fet yoghurt (10% fett). Kött, fisk, skaldjur och fågel med fet sås tills jag blir mätt. Jag gick Annas brevkurs våren -10 och kan varmt rekommendera den till alla som behöver hitta sin nivå och även vill kunna ställa frågor om sin personliga diet.

  Lycka till!

 9. Catti
  1 mars, 2011

  Ps Åse. Jag skulle vilja rekommendera två jättebra böcker, skrivna av ett amerikanskt par som driver en privat praktik ihop (han är läkare o hormonexpert, hon sjuksköterska med homeopatutbildning och dessutom har hon också hypotyreos). Richard och Karilee Shames heter de och böckerna heter ”Thyroid Power” och ”Feeling fat, fuzzy or frazzled”? Den senaste behandlar särskilt kopplingen mellan endokrina körtlar (sköldkörtel, binjurar, bisköldkörtlar m m) och betonar vikten av balans mellan endokrina hormoner. Jag vet inte om böckerna finns översatta till svenska, men de är lättlästa på engelska och går att få tag på billigt på Amazon. Jag lärde mig jättemycket av dem, bl a vikten av att alltid testa binjurefunktionen samtidigt som man testar sköldkörteln. De ger förslag på kosttillskott och naturpreparat man kan testa jämte läkemedel, och går även in på vilka livsmedel man bör äta/undvika för att optimera den endokrina balansen.

 10. Malla
  1 mars, 2011

  Nu har jag ätit LCHF kost i snart 6 månader och inte gått ner något …börjar bli ledsen på detta nu:( Nästan så jag börjar tro att kroppen har ställt in sig på den här vikten …väger 86 kg o är 165cm. Är det någon som varit i samma situation och inte gått ner nått fast ni ätit LCHF ? Jag går minst 45 min varje dag.

 11. Anna svarar Malla
  1 mars, 2011

  Ja, tyvärr är ni några som har det problemet.

  Först brukar jag se så det verkligen ÄR LCHF. turkisk yoghurt med nötter till frukost, mellanmal, grädde och bär mm är inte LCHF att går ner i vikt på. Men om man nu äter ca 3 gånger per dag. ägg till frukost och riktig mat till lunch och middag och ändå inte går ner så verkar det vara två problem…

  1. Din kropp kräver nollning för att ge resultat.
  2. Det är något fel med ämnesomsättningen.

  Det är för kroppar som din som jag gör denna vecka…. Vi får se om den kan hjälpa dig.

 12. Anette
  2 mars, 2011

  Hej Anna!
  Kul att du kör en veckas nollning så att man kan följa dig och få lite tips.
  Min första dag såg ut så här. Frukost: Äggmjölk – 3 ägg 40 g smör,vatten och kanel.
  Lunch: 3 köttfärsbiffar, 3 msk ekobregott.
  Middag: 2 köttfärsbiffar, 2 msk bregottt.
  Plus att jag drack vatten och grönt te med kokosfett.
  Har inte haft några problem utan varit ovanligt pigg.
  Har ju i och för sig bara kört så här 4 dagar och de har sett likadana ut. Tråkigt, nä faktiskt inte. Enkelt när man har lite tid. Idag ska jag lyxa till det med en ostomelett.
  Tack för en superduper bra blogg.
  Kram Anett

 13. Åse
  2 mars, 2011

  Tack Catti för boktipsen! Ska absolut läsa dom. Just binjurar finns annars inte så mycket att läsa om, i Sverige. Det känns som att det är mer ”erkänt” i USA.

  Fick du några rekommendationer på hur du skulle leva under tiden som dina binjurar höll på att läkas?

  Jag ska ta massage/yoga (har än så länge inte blivit ngt av det), ta det lugnt. Ingen idrott som gör mig trött, kanske bara promenader. Allt detta gör att jag liksom inget gör. Nu är jag så rädd att gå upp i vikt av detta! Det räcker som det är!.
  Jag kan också ofta känna att jag är omättligt. Alternativt bli hungrig strax efter att jag ätit mig mätt. Kanske har jag för lite fett i maten, iof.

 14. lena
  2 mars, 2011

  Hej!
  Jag har ätit strikt LCHF sedan 1 september 2010. Jag är ”militant” i min hållning till LCHF. Jag tror att man måste vara det om man har en 56-årig, otrygg och sönderbantad kropp (alla metoder, you name it!). Så här i efterhand så ser jag att det tog ungefär 2 månader innan jag hade fått in LCHF-tänket till något naturligt och fullt ut förstod hur jag skulle bygga upp en dagsmeny (jag har läst ALLT). Det blev väldigt ensidigt i början – typ – din första noll-dag. Jag förstår också att jag hade omställningsbesvär som, huvudvärk, illamående, kraftlöshet mm i ungefär fem veckor.

  Hur mår jag nu? Prima!! Jag går stadigt ned 1/2 per vecka, alltså sammanlagt 11 och 1/2 kg och jag skall fortsätta tills kroppen är nöjd (förhoppningsvis 9-10 kg till). Sedan kanske jag kan lägga till lite mer grönsaker och lite frukt. Men jag har gjort en livsstilsförändring! Jag mår jättebra, är frisk som en nötkärna, känner mig lätt i kroppen och har massor av kraft och energi.

  Min kropp har lärt sig att träna bra på LCHF, jag besöker gymmet fyra ggr/vecka, styrketränar och spinner med kraft. Idag känner jag stor trygghet i min livsstil och det påverkar naturligtvis hela min inställning till livet. Så här i efterhand så tror jag att jag initialt hade haft mycket tror nytta av din kurs Anna. Nu fick jag lära mig ”the hard way” och utan stöd.

  Så för nya LCHF-ätare vill jag nog rekomendera din kurs för att komma in i förändringsarbetet på ett smidigt sätt.

 15. Åse
  2 mars, 2011

  P.S Har beställt böckerna på Bokus nu!

 16. Catti
  2 mars, 2011

  Hej igen Åse,

  Den viktigaste rekommendationen var att dra ned på koffein (kaffe, te, Coca-Cola m fl drycker) eftersom det stressar binjurarna. Sedan att dra ned på socker (snabba kolhydrater) och alkohol. Äta animalisk föda (ägg, kött, fisk, skaldjur) som kan öka kroppens naturliga kortisolproduktion.

  Socker är lurigt eftersom det sänker kortisolnivåerna i kroppen. Låga kortisolnivåer triggar i sin tur sötsuget…vilket gör att man längtar efter precis det man bör undvika (från boken ”The hormone solution” av Thierry Hertoghe, MD)

 17. Ethel Loberg
  3 mars, 2011

  Åse!

  jag är också intresserad av Cattis bokrekommendationer, min fråga: fanns böckerna på Svenska hos Bokus?

 18. Åse
  28 mars, 2011

  Ehtel! Ledsen att jag inte sett din fråga förrän nu! Böckerna fanns bara på engelska så jag tragglar på så gott jag kan.

Write a comment