Jag tror jag har svaret

 

Ja, jag tror faktiskt det. Svaret på varför kostdebatten ser ut som den gör. Jag tror vi diskuterar från helt olika utgångspunkter. Och har alltså tappat bort varandra redan vid första kommentaren.

Jag tror att vi som väljer strikt ISO eller LCHF förstår andra sidans kunskap mycket bra. Vi har varit där, erfarit kosten och kostråden. Provat och kämpat.

Jag vet att andra sidan inte har kunskap om oss. De vill inte ens prova. Eller lyssna.

Men det är inte detta som gör att vi hamnar fel. Utan att andra sidan hävdar att du kan äta lite av allt. DÄR är det. Att feta får skylla sig själva. Att feta bör ta eget ansvar för sina kostvanor. Att det är inte kostråden det är fel på utan på alla som ”väljer” att inte följa dem.

DÄR är problemet.

De (Normisarna”) har kontroll på sin mat och sitt ätande. De får inte denna enorma kick och denna enorma abstinens. De har ingen aning om vad vi upplever. Tyvärr tror de att allt är kalorier in och kalorier ut och lyssnar inte att det finns en parameter till.

Det tror att vi väljer att bli feta. Att vi har ett val. Det är ju för tusan vi själva som stoppar maten i munnen på oss. Det är väl ingen som tvingar oss? Jo. Det är det. BEROENDET!

Nej, det är inte något nytt vi skyller på. Jag vet att vi gärna använder gener att skylla på. Ämnesomsättningen att skylla på. Att vi tidigare har valt att skylla på något är ju för att vi inte själva förstod vad som var felet. Men vi VISSTE att vi inte var dumma och lata. Vi visste bara inte att det fanns något som hette beroende. Det är ju något stort, kan väl inte drabba var och varannan svensk heller. JO, det kan det! Och det har det.

Skylla på något, är när man inte vill ta ansvar. Detta är snarare att hitta anledningen så jag KAN ta ansvar. Hur gör jag då för att bli av med beroendet. Jo, slutar röka. Slutar dricka. Eller som i detta fall. Slutar med nya kolhydrater.

Tror nu kostrådsförespråkarna att beroendet inte finns, och det MÅSTE de tro med de råd de ger oss. Ja, då startar vi från olika platser i diskussionen och möts aldrig i en riktig debatt.

Tänk om Livsmedelsverket la till i sina kostråd att alla ska dricka ETT glas vin var dag. För det är nyttigt för hjärtat… Det ÄR nyttigt. Men fungerar verkligen detta råd för alla? Kommer alla bara dricka ETT glas? Och hur mår levern efter ett tag? Nu vaknar motståndet och många säger att alkoholism och kolhydartism inte är samma sak. Det skulle vara ett ”barnsligt påstående”.

Nej, jag tror att det är där vi tappar varandra. Det ÄR samma sak. Klart att du inte dör av frukt. Det är ett barnsligt påstående från VÅR sida. Men många kan inte hantera EN frukt. Klart att du inte blir alkoholist av ett glas vin. Men många kan inte dricka ett glas vin.

Så hade vi kunnat starta debatten med samma utgångspunkt tror jag vi hade kommit mycket längre.

Tyvärr är den kunskapssidan jag företräder ibland lite aggressiv i sin framtoning. Personliga påhopp och förlöjliganden är lite för vanligt förekommande. Det gynnar ingen debatt om man vill nå någonstans. Det är lite för mycket ”ät som vi, annars dör du”. Det finns de som tål kolhydrater riktigt bra och mår strålande. De tycker att vi är patetiska med ett påstående som detta. Jag förstår dem.

Tyvärr lyssnar den andra sidan mycket dåligt och upprepar mantran, undviker att svara på frågor som hade gjort politiker avundsjuka och saknar förståelse för att vi kanske inte fungerar precis lika. Det gynnar inte heller någon debatt. Vi kommer ingen vart. Jorden förblir platt. När kostråden sattes var inte kunskapen om hormoner lika stor som idag.

Jag kommer att fortsätta att drömma om den dagen jag verkligen kan förstå HUR man kan föreslå kostråden till alla. På vilka grunder det vilar. Hur man får ihop logiken. För om jag kan förstå kan vi ju börja med deras syn som gemensam bas och diskutera därifrån. Jag vill förstå HUR de får ihop logiken. Att det vi har ätit i alla år och som vi varit frisk på i alla år, hur det nu helt plötsligt är farligt för oss…  Jag vill verkligen förstå.

45 kommentarer

 1. Helene
  7 april, 2011

  Mmm Anna du har svaret… Men som sagt man kan bara leda hästen till vattnet inte tvinga den att dricka….
  Belönings systemet i hjäranan är ju ganska utforskat utifrån alkoholenssynpunkt, är inte alkohol en kolhydrat?
  Jag har sedan många år tillbaka ( blev sjuk i ätstörningar redan som tonåring)vetat att ett mat beroende är exakt det samma som ett sprit eller narkotika beroende….
  Och som sagt hur kan dom fortsätta att hävda att det inte är så…..
  Hur många gånger har jag inte vaknat på morgonen och önskat att åå om jag istället valt att missbruka sprit då skulle jag kunna sluta helt!
  Men som matmissbrukare får du rådet fortsätt ät lite av allt det mår du bra av!
  Nej Anna jag har inte mått bra av lite av allt jag har mått ap dåligt av det!
  Och min självkänsla har krympt till en micro plutt som ligger och skvalpar i min galna hjärna.
  Nu däremot när jag sakta blir avgiftad kan jag skaffa mig uprättelse….
  Jag kan precis som en nykter alkoholist känna att jodå faran finns där, den ligger där bland polar brödet och smyger och säger en smörgås det är inte farligt !
  Den ligger ännu mer i frukt skålen och ropar 2-3 frukter om dagen det är nyttigt!

  Vad händer då om en frukt låt oss tänka oss ett äpple slinker ner i magen?
  Mmm säger inte magen utan HJÄRNAN jag fick socker GE MIG MER!!!!!!

  Det är lite synd egentligen att man inte kan byta kroppar med varannn det slog mig just att om dom goda kost förstå sig påarna bara kunde få var med en enda liten stund, det tar inte många sekunder för mig att dra i mig ett äpple. Och min hjärna är super snabb på at fatta belöningar. så dom skulle bara behöva dela mitt liv för någon minut för att förstå….

  Men är inte det just det svåraste i livet….
  Att tänka sig in i och försöka förstå hur någon annan har det?

  Men Anna skulle man kunna låta dom prova jag tror på verklighets testning. Man kanske kan skapa ett beroende hos dom på kemisk väg så får dom prova själva…

  Nej förlåt jag går in i det med vi och dom det är inte bra…

  Du har rätt vi får förmodligen försöka förstå dom för att utifrån deras nivå kunna möta upp med våra erfarenheter….

  Tack för att du är en sån kämpe!

 2. 8 april, 2011

  OTROLIGT BRA SKRIVET!! Du är en av mina topp-5 bloggare, utan tvekan! Tack för all bra inspiration och lärdom!!

 3. 8 april, 2011

  Tack Anna detta inlägg har jag väntat på har lagt upp en länk på mitt facebook så alla ovetande får läsa, kan inte mer än hålla med.
  så jobbit med alla korkade kommentarer…men det är okunskap…ha den underbar dag….

 4. 8 april, 2011

  Kanonbra inlägg! Jag vet inte hur många gånger man haft den där diskussionen om att sockerberoende inte är lika illa som andra missbruk… Det är även svårt för vissa att förstå att jag håller fast vid kosten nu när jag är normalviktig. Hade jag fått bestämma så hade jag gärna ätit onyttigheter på helgkvällar och på kalas, men problemet är ju att när jag börjar så, då försvinner kontrollen väldigt fort. 🙁

  Jag var tvungen att dela med mig av det på Facebook. 🙂 Det hade dock varit en liten smula enklare om här fanns en ”dela-knapp” här under inlägget.

 5. Anna svarar Helene
  8 april, 2011

  NU är du utsläppt. Vet inte varför mitt förb*de spamfilter nu tar för MYCKET. Suck. Kämpar vidare… 😉

 6. Helene
  8 april, 2011

  Nu gick det!

  jag vill bara säga heja!

  Och så vill jag också att om det finns någon kemist eller så som kanske för en minut kunde låta de här kost förespråkarna befinna sig i min hjärnas tillstånd när den ser en frukt skål, då skulle de nog ha lite lättare att förstå…..

  Min hjärna säger först 2-3 frukter om daben det är nyttigt!
  Sen när ett tex äpple kommit inte ens till magen utan redan den söta smaken i munenn.
  Säger min lilla hjärna:
  Mmmm Ååååå fantastiskt sssssockker….
  JAG VILL HA MER!

  Det beror inte på att jag har en mindre hjärna än dom andra inte heller tt jag skule vara sämre eller latare eller möjligen dummare heller…

  Det beror på att min hjärna har hittat det som den tror är dess optimala belöning.

  Stackars alla dessa kostrådgivare som ännu inte förstått att hjärnan är mycket mer utvecklad än att den bara tar emot deras råd och sen gör som dom säger…

  Själv som hårt arbetande i skolan är jag väl medveten om att det finns bra många fler mekanismer än mina råd som avgör vad det blir av mina små adepter….

  Anna stå på dig och fortsätt så kanske vi så småningom kan få gehör för vår verklighet.

 7. Johnny Eriksson
  8 april, 2011

  Anna du skriver om de på andra sidan, vilken sida? Kostråden är inte svarta eller vita. Du gör generaliseringar som inte främjar den sakliga debatt du efterlyser. Tänk om förespråkarna för LCHF kosten också kunde vara lite ödmjuka. Faktum kvarstår att ingen forskare har haft tillfälle, möjlighet att under en livstid utvärdera t ex LCHF, GI, ISO eller någon annan kommersiell diet. Den enda kost som går att utvärdera är den ursprungliga kosten. Den kost som under generation efter generation skapat människan kan inte vara fel eller ? Det naturliga urvalet skulle i så fall satt stopp för extrema dieter. Jag kan förstå att några, du inberäknad, vill tjäna pengar och det är som med kvällstidningarna, rubriker och skillnader säljer. Om du menar alvar med det du skriver om en drömtillvaro ja då vet du vad lösningen är.

 8. Anna svarar Johnny Eriksson
  8 april, 2011

  Den andra sidan är i min värld den sida som inte är lågkolhydratkost utan högkolhydratkost. Om vi inte skiljer oss åt hur ska vi då kunna diskutera. Inom politik är det helt ok att vara på olika sidor Höger och vänster. Det borde det väl vara även inom kosten?

  Är vi på samma sida dör diskussionen och vi är ändå inte överens eller hittar någon förståelse.

  Är jag inte ödmjuk? I så fall var? Är jag aggresiv? i så fall var? Jag ändrar mig ögonblickligen om jag skickat ut en sådan signal. Jag kämpar hårt med att prata, lyssna och försöka förstå. (Även om jag, liksom alla, ibland tappar fokus och trillar ner i den berömda sandlådan.)

  Sen tror jag att du ser i mitt inlägg att jag skriver som du, tänk om LCHF förespråkarna kunde vara lite mer ödmjuka… (trots att jag bor på den sidan)

  Att på en blogg (eller vilket offetligt media som helst) inte göra generaliseringr, utan ta allt i sin sanna detalj är en omöjlighet. Då måste jag prata en och en i person. Det går inte. Inte i något ämne. Inte för någon.

  Vill inte du tjäna pengar på ditt arbete? Varför ska hälsa vara gratis men alla andra jobb få betalt. Var är skillnaden? Jag är uppriktigt trött på att mitt arbete ska vara gratis annars är jag girig. Men resten av Sveriges befolkning tar för givet att deras arbete ska innebära en lön. Var är skillnaden?

  Jag har hållt på med detta sen 2000, företaget sen 2005. Lovar att jag då var omodern och inte kunde rida på mediavågen. Varför började jag redan då… om jag bara är ute efter pengar? Att vara motvalls som jag var då, gör ingen rik. Lovar.

  Vad är lösningen? Jag är nyfiken? Uppriktigt nyfiken, för jag vet inte svaret.

 9. dufva
  8 april, 2011

  Du är på rätt spår Anna!

  Jag är imponerad av dina analyser

  Din blogg har utvecklats till en av de intressantaste kostbloggarna idag 🙂

 10. Joan
  8 april, 2011

  Jag undrar lite hur du menar Johnny. För är inte tankarna i LCHF just att äta den mat som vi ätit i generation efter generation? Att just som du säger ”den enda kost som går att utvärdera är den ursprungliga kosten. Den kost som under generation efter generation skapat människan kan inte vara fel eller ? ”

  Finns det ”hälsa” som är gratis överhuvudtaget? Frågorna här fick igång mina tankar, och jag kommer inte på något som är gratis om inte jag får ”kunskapen” från familj, vänner eller liknande. Finns det någon form av generell info, som inte är svart/vit, som inte har ett kommersiellt syfte, som är uppdaterad? Jag har ingen ironi i detta – utan jag undrar det =)
  Det leder mig fram till nästa fråga: finns det någon som passar in i rollen även om man tar bort den kommersiella delen?

 11. Therese (Kloka Kostbloggen)
  8 april, 2011

  Johnny,
  ”Det naturliga urvalet” håller faktiskt på att sätta stopp för den mest extrema av alla dieter, dvs ett extremt kolhydratintag. Titta bara på hur sjukdomsutvecklingen ser ut vad gäller det metabola syndromet; diabetes t ex. Inte ens läkemedel lyckas stoppa utvecklingen…

 12. /LO
  8 april, 2011

  Tack Anna, jag lär mig massor. Är själv mitt emellan, tror jag. Äter LCHF och mår bra men tål kolhydrater utan att vara beroende. Där emot tål inte kroppen för stora mängder.

  Helene, dina ord träffar rakt i hjärtat. Jag förstår, tack!

  Jag undrar också vad Johnny menar med ursprunglig kost. Och hur är LCHF en kommersiell diet? De flesta jag känner som äter som jag vill verkligen äta så nära naturligt som möjligt. Den mest kommersiella ”dieten” i min värld är all snabbmat som breder ut sig och tar plats…

 13. Therese (Kloka Kostbloggen)
  8 april, 2011

  Johnny,
  Är det inte så att det naturliga urvalet som du pratar om som bäst håller på att sätta stopp för en av våra extrema och vanligaste dieter? Nämligen ett extremt kolhydratintag. Sjukdomsutvecklingen av det metabola syndromet, t ex diabetes, talar sitt tydliga språk. Inte ens läkemedel stoppar utvecklingen…

 14. 8 april, 2011

  Har läst många inlägg på denna blogg genom åren, men detta tar priset med råge! Kommenterar nästan aldrig, men nu kunde jag inte låta bli.

  Inlägget är sakligt, som vanligt, och skrivet på en nivå som inte någon bör känna sig påhoppad av. Mer än möjligen den som väljer att känna sig påhoppad av ALLT.

  Det är verkligen bulleye på analysen av debatten.

  Kör hårt i samma stil Anna. Du gör det lysande och du får gärna tjäna en hel bunke pengar på vägen. Det vill jag göra på min profession, liksom många andra. Och jag vill samtidigt, liksom du, ha en åsikt om vad som händer inom professionen.

 15. 8 april, 2011

  Du skriver, som alltid, bra Anna!

 16. 8 april, 2011

  Jättebra Anna!
  Och så tror jag också att det är. Eller är rätt säker på…

  När jag pratade med Mai-Lis Hellenius i samband med en föreläsning nyligen gick det verkligen upp ett ljus för mig i den här frågan:

  En man frågade henne om hon hade läst ”Hjärnkoll på vikten” och vad hon tyckte om den. Hon såg lite osäker ut och sa ”Jo, den är ju bra, men han jobbar ju med hjärnan och jag jobbar med hjärtat”.
  DÅ tänkte jag det, ”Herregud, hon tror att man kan koppla isär det där och ser verkligen inte helheten!!!!”. Och plötsligt blev det också på ett sätt lättare att förstå hennes utgångsläge i samband med det…

  Sen blev det än tydligare när hon med skarp röst ifrågasatte att jag sällan åt frukt och jag svarade att det var för sött… Hon såg helt tom ut i blicken och jag kände det igen, att hon FÖRSTOD inte!
  Hon tror att man kan visa bilder på laxar och bönor och sen ska folk bara äta så och äta ”varierat och lite av allt”….
  Och om man inte klarar av det är det för att man inte förstår bättre…

  Tror att det är svårt att förklara det här. För antingen vill man förstå och försöka förstå eller också inte…

 17. Catti
  8 april, 2011

  Anna, detta var något av det bästa du skrivit hittills!

 18. Heléne
  8 april, 2011

  Det känns så himla rätt och logiskt när du skriver! Jag önskar att jag fått detta klart för mig för 20-25 år sedan, när jag började min väg till att försöka bli smalare och gick upp och ner i vikt! Och jag hoppas att jag kan ”bana” väg för mina barn, så att de ska slippa tänka som jag gjort i alla år! ¨
  Har försökt få min 16-åriga dotter att försöka låta bli bröd och så, men det är inte så himla lätt!!! Hon är dessutom väldigt kräsen och äter därför hellre mackor och fil/yoghurt, frukt osv. Hon har kraftig benstomme och lite kraftiga ben, som i och för sig består av muskler, så hon är inte tjock alls! Sedan tränar hon ganska mycket, ca 3-4 gånger i veckan + match på helgen, så hon kräver ganska mycket mat!
  Jag tackar dig igen (det känns som om jag tackar väldigt ofta, men jag tycker du skriver så himla bra och väntar med spänning på varje nytt inlägg du gör!)

 19. Mirja
  8 april, 2011

  Words!!

 20. 8 april, 2011

  Bra analys!
  Underlaget till varför lågkolhydratkost fungerar finns där, men det är av någon anledning svårt att förmedla den. Hyperlipid skriver (i en ganska svår text) om hur försökspersoner i en studie med förutbestämt kaloriintag (2000kcal) betedde sig. Några av dem som åt lågkolhydrat underåt! De ville helt enkelt inte äta så mycket. Det säger något om kolhydraternas påverkan på mättnadskänslan. The Heart Scan Blog skriver om exorfinerna som finns i vete, och som stimulerar hungern.
  Jag tror att vi LCHF-are ska trycka mer på de här argumenten, där kaloriteorierna går ihop för båda ”sidorna”.

 21. Helene
  8 april, 2011

  Jag unnar dig Anna vartenda öre du eventuellt tjänar på ditt engagemang!!!!!

 22. Therese (Kloka Kostbloggen)
  8 april, 2011

  Jag förstår inte heller varför det ska vara så omöjligt och omoraliskt att tjäna pengar på hälsa, när det går så utomordentligt bra på ohälsa…

 23. ziwan
  8 april, 2011

  Det känns bara så bra Anna för du skriver på ett väldigt pedagogiskt sätt vilket gör det lättare att förklara för andra tvivlare. Sen kan man inte göra mer.
  Jag jobbar inte gratis så varför skulle du göra det??

 24. 8 april, 2011

  Det bästa jag läst på mycket länge. Du prickar helt rätt. Visserligen har ju lc-frågor kommit oerhört… eller förhållandevis långt. Från ha varit anonym, kontroversiell och nästan helt omöjlig i alla sammanhang. Mycket tack vare Skaldeman, Litzfeldt, Ravnskov, Dahlqvist, och Eenfeldt. Bitten Johnsson glöms tyvärr ofta bort. Det var hon som fick mig att börja tänka. Nu har närapå LCHF blivit rumsren och kelgris i media. Jag bara väntar på den stora sågningen. Kommer den?

 25. Thomas H
  8 april, 2011

  Instämmer med HYLLNINGSKÖREN, Anna!

  Väldigt bra skrivet!

 26. Lua
  8 april, 2011

  Mitt i prick! Har länkat i min blogg (http://lua-filosoferar.blogspot.com/2011/04/det-ar-bara-att-ata-lite-av-allt-eller.html) och hoppas särskilt att en nära släkting läser. Hon är väldigt överviktig och har högt blodtryck och andra ”välfärdssymptom”. Det är svårt när man tycker sig ha en så god lösning men den man tycker om inte är mottaglig.

  Heja, heja dig!

 27. Marianns LCHF mat & bak
  8 april, 2011

  Ja, helt klart är det beroendet av kolhydrater som är en av de största bovarna hos de allra flesta.
  Men att ”pukor och trumpeter” behövs i en tidig fas/pionjärfas är jag också övertygad om.
  Jag upplever att det är oerhört spritt nu, var och varannan känner till LCHF, vilket inte var fallet bara för nått år sedan.
  //Mariann

 28. MickeB
  8 april, 2011

  Jättebra skrivet Anna, bland det bästa, finns iofs mycket bra att välja mellan:) Tycker att du har en förmåga att analysera, utvärdera och sätta ord på problemen som få andra har, delvis beroende på din öppna attityd. Det är viktigt att vi, utan att hålla med försöker förstå ”den andra sidan” annars kan vi inte påverka dem, söker vi bara konfrontation utan att sätta oss in hur de tänker kan vi inte åstadkomma så mycket.

 29. Laila
  8 april, 2011

  Instämmer med de positiva kommentarerna ovan. Var får du allt ifrån? Helt otroligt bra och skrivet så man förstår. Du är bara så bra!!!

 30. emji
  8 april, 2011

  Klockren analys!

 31. Record
  8 april, 2011

  Där har du träffat huvudet på spiken riktigt rejält Anna, bra skrivet.
  Även sjukvården i Västra Götaland har genom en artikel i tidningen”Regionmagasinet” kommit underfund med att det finns ett sätt att äta istället för mediciner, vilket reducerar många medicinkostnader.

 32. Peter
  9 april, 2011

  Anna. En fundering och parallell, att spinna vidare på, till din fråga om hur man kan ge dessa kostråd till ALLA. Det är när man ändrade till nu gällande rekommendation att bebisar ska sova på rygg. Vad hände? Jo, plötslig spädbarnsdödlighet minskade. MEN bieffekten blev att väldigt många barn nu har stora problem med dålig sömn och många tar numer förgivet att småbarnsföräldrar inte ska få sova ordentligt. Min reflektion – när bebisar sover på rygg sover de inte lika djupt och vaknar om de glömmer bort att andas. Vi fick höra det kontroversiella att man kunde låta bebisar sova på mage MED andningslarm. Denna metod har vi använt på vara tre minsta och de sover 12 timmar VARJE natt! Kanske detta vore en väg fram. En rekommendation till alla att äta Lchf MED någon typ av ”andningslarm”. 🙂

 33. Johnny Eriksson
  9 april, 2011

  Hej Anna
  Eftersom jag inte läst din blogg tidigare vet jag inte hur diskussionerna går men jag lyckades vist att tända lite fyr under brasan.
  Du påstår att du är ödmjuk, möjligt men att hävda att ”Jag har svaret” låter inte ödmjukt i min värd.
  Du jämför kostdebatten med politiken men kanske har det undgått dig att de flesta finns i en mittfåra och en lite grupp, som saknar reellt inflytande, på bägge extrema ytterkanterna. LCHF förespråkarna riskerar att bli fast där ute och inte tas på allvar av de som skulle må bra av råden att minska sina kolhydrat intag.
  Jag har aldrig sagt att man inte ska tjäna pengar på sitt jobb. Om jag som försäkringsmäklare vill tjäna stora pengar skulle jag gå ut och kraftigt marknadsföra för kunden extremt riskfyllda placeringar med bra vinstmöjlighet som måste betala rådgivaren mer för att bli sålda eftersom risken att förlora är stor. Jag valde att inte arbeta med dessa produkter för att vara trovärdig under lång tid. Hoppas du förstår min jämförelse.
  Den kost jag rekommenderar är en balanserad kost som utgår från den kost som skapat människan från dess födelse i Rift Valley. Kosten innehöll betydligt större andel protein och mindre andel kolhydrater än dagens västerländska normal kost. Mejeriprodukter, spannmål och kött från icke naturligt vuxna djur, d.v.s. fisk, kyckling/fågel och däggdjur. Frukt men naturligt fruktsocker och honung ingick i kosten. Frukt innehåller stora mängder Antioxidanter som du vet fungerar som skydd mot de fria radikaler som vi behöver skyddas mot.

  Vad jag reagerar starkt på är kommersialiseringen i kostfrågor. Många jag träffat tror knappast att de kan överleva utan alla specialprodukter som hälsobranschen överöser dem med. För att öka sina inkomster ”utvecklas” dieterna och därmed inkomsterna. Faktum är att ingen sk. ”populärdiet” har kunnat utvärderas över en längre tid. Ingen person har levt ett liv på en populärdiet, än mindre har barn till mödrar på diet vuxet upp och blivit förälder osv.
  När barn inte får äta frukt eftersom den innehåller fruktsocker då tycker jag att LCHF förespråkarna måste ta sig en funderare. Många djur, så även människan har i tusentals generationer ätit frukt så det kan inte vara farligt eller…
  Johnny

 34. Ylva
  9 april, 2011

  Hej här!

  Halkade in på din sida (kommer inte ihåg hur nu, har läst och läst och läst så jag glömt hur jag hamnade här 🙂 ) ikväll och är fast! Du skriver på ett sunt sätt, jag ser inga pekpinnar och moraliserande här som på många andra ställen. Bokmärker omedelbums din sida! 🙂

  Här kommer förhoppningsvis en rolig och nyttig debatt starta:
  http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=61859&news_instance=2
  Hon jobbar som dietist (har jag för mig) inom offentliga sjukvården här på Åland, han vet vi ju alla vem han är 🙂

 35. Ylva
  10 april, 2011

  Fick du mitt inlägg igår? Ser det inte här, men du kanske måste godkänna dom först? Eller hamnade jag i skräpkorgen? 🙂

 36. Jenny
  10 april, 2011

  Vilket kanoninlägg!!! Tack det var just detta jag behövde höra & veta… Jag lagt om kosten för snart 4 veckor och mår bara bättre & bättre…Jag har varit så fast i tallriksmodellen att jag rent körde fast i den…Det tar tid för kroppen att lägga om men nu är jag på g & tappar godissuget mer & mer. Tänk nu kan familjens godisskål stå framme hela kvällen & jag knappt tittar på den, jag som annars i princip såg till att få MEST av alla..huva då!!! 🙂

 37. marita
  11 april, 2011

  Jonny!
  Vem säger att barn inte får äta frukt om de äter LCHF , vem säger att man inte får äta frukt över huvudtaget ???
  Varför ger man egenskaper till LCHF som inte finns .
  Man kan vara ”vanlig” och äta LCHF för att man vill ha ett friskt liv som LCHF are så äter man lite kolhydrater för att man inte vill belasta kroppen och det innebär säkert för många att man ibland väljer frukt .
  Som ”allergiker” mot kolhydrater så passar LCHF kosten perfekt eftersom den balanserar blodsockret och det är precis vad en kolhydrat allergiker behöver och vi väljer bort frukt .Eftersom vi blir sjuka av det .
  Jag har lite svårt att förstå varför LCHF kosten är så svår att förstå för så många .

 38. Helene
  11 april, 2011

  Lchf med andningslarm för alla!!! Snygg liknelse Peter!

  Är det inte just vad Anna står för? Det finns inget generellt råd mer än att mjöl och socker är slitsamt för kroppen.
  I övrigt måste alla prova ut sina egna andningslarm. Ingen annan kan veta vad som gör att just min kropp reagerar som den gör…
  Men det är konstigt att tallriksmodellen inte behöver andnings larm…..det funkar för alla tror en del….

 39. Sonny
  12 april, 2011

  Lchf är ingen populärdiet. Det är den vi har levt på innan spannmålet kom till Sverige. Du hade inte mycket hjärtsjukdomar under 1800-talet. Då vi drack mjölk direkt från korna. Som verkligen är fet.
  Det är sen spannmålen och kolhydraterna kom som hjärtsjukdomar, diabetes och metabola syndromet har kommit till Sverige.
  Så visst finns det forskning på lchf bara att det inte finns något dokumenterad. Om inte lchf hade varit bra hade ju Sveriges befolkning dött ut och ett Sverige hade ju inte funnits överhuvudtaget.

 40. HelenaB
  12 april, 2011

  Trött läser jag vad Johnny Eriksson skriver:
  ”men jag lyckades vist att tända lite fyr under brasan.” GRATTIS Johnny! Han fortsätter sedan:
  ”Du påstår att du är ödmjuk, möjligt men att hävda att ”Jag har svaret” låter inte ödmjukt i min värd.” Näe, det gör det inte i min värld heller, men å andra sidan skrev inte Anna det heller. Hon skriver ”Jag tror jag har svaret” och sedan ”Ja, jag tror faktiskt det.” Jag behöver inte tveka om vem jag uppfattar som mest ödmjuk i detta.
  Anna du lyckas verkligen sätta fingret på rätt ställe med detta blogginlägg. Det är precis just så jag också märker att debatt inte fungerar så länge man inte kan ta till sig beroende problematiken med kolhydrater. Tack Anna!

 41. Annie
  12 april, 2011

  Johhny!

  Jag önskar verkligen att jag kunde äta bara en…. Men en frukt för mig innebär att jag får kämpa resten av veckan för att inte äta (läs hets äta) bröd, pasta, kakor osv. Honung har exakt samma effekt, min hjärna förstår inte att det är ”naturligt” socker.

  Antioxidanter kan du få från många källor utan att de innehåller (frukt)socker.

  Skulle du säga till en nykter alkoholist att en öl kan inte vara skadlig?
  Du tycker kanske att jag är extrem med min jämförelse? Men för mig är kolhydrater en drog som jag under snart 32 år har missbrukat.

  Jag skulle vara överlycklig om jag kunde äta vad du kallar en ”balanserad kost” då Jag bor utomlands där mackor är ett av huvudmålen och det är nästan omöjligt att få något annat att äta. Och att säga att du inte äter bröd och potatis är som att svära i kyrkan.

  LCHF passar inte alla precis som tallriksmodellen inte passar alla.

 42. Anna svarar alla
  13 april, 2011

  Ni som läser min blogg regelbundet vet hur jag skriver. Ni vet att jag ibland sticker ut hakan men oftast försöker att balansera utan att ramla i sandlådan (Även om jag lekt där någon gång. Skratt)

  Ni vet också att jag vill att ni ska lita på ER kropp. Jag vill väcka tankar som kan hjälpa just DIG! Trots att en blogg når en grupp och inte en individ. Svårt balansgång.

  Att någon som bara besöker bloggen en gång, läser ett inlägg och sen bildar sig en negativ uppfattning är inte så konstigt. Har man sen en klar uppfattning om vad man TROR att man ska få läsa så blir det ofta än lite mer fel.

  Ge inte tillbaka. Bara låt det gå. Vi vill inte vattna tjafs. Det kan få gro på så många andra bloggar. Alla måste få tycka det de tycker och känna det de känner utan att få reda på att man har rätt eller fel.

  Däremot uppskattar jag när man berättar vad man SJÄLV tycker, istället för att berätta att andra har fel. Det ger så oerhört mycket mer till debatten.

  Snart smiter jag på semester och lämnar er ett tag. Lovar ni att då hjälpa varandra?

  🙂

 43. Ulrica
  13 april, 2011

  Tack Anna för att du bjuder på så mycket kunskap och kloka ord!

Write a comment