Jag tar en kaka i stället för mat….

Ja, fler och fler LCHFare har hamnat i bakträsket. Vi gör nu samma fel igen! Lyfter den enskilda ingrediensen och lyfter fram nyttigheterna och glömmer baksidan och fördelningen.

Nötter är nyttigt – då måste nötmjöl vara nyttigt. Eller?

Hur mycket nötter per dag bör du äta? Av en eller av flera sorter? Hur tar du hänsyn till omega 6 nivån? Är nötmjöl samma som nötter? Är fettnivån samma? Är mjölet mer behandlat än nöten?

1 dl nötter per dag, gärna blandade sorter för att du ska täcka mineralerna. Gärna så naturliga som möjligt (men det får inte heller bli tråkigt.) Så i mjöl blir det ynka lite… kanske en HALV dl per dag OM din kropp tål. Nötter brukar vara det första jag tyvärr får lyfta bort vid sockerberoende, om viktminskningen inte fungerar som den ska. Och väljer du bara mandelmjöl eller får du verkligen blandningen?

Sukrin eller Erythritol som det egentligen heter. Det är naturligt så det måste vara nyttigt? Eller?

Är allt naturligt nyttigt? Vitt socker? Fruktos i fri form? Vad händer i kroppen när du äter sött men kroppen inte får tillgång till glukos? Vad händer på sikt? Vad händer vid överdosering av Erythritol? Hur blir det med ditt upptag av bor? Vad skapar eventuell borbrist i längden? Hur blir det med ditt upptag av kalcium om du ha borbrist? Benskörhet?

Ägg! Det är ju ägg i så det blir som mat. Eller?

Ägg är helt underbart. Men då det inte är de enskilda ingredienserna som är viktiga utan fördelningen av dem så undrar jag om du verkligen får i dig 2-3 ägg per ”måltid” kaka du äter. Eller är det så att hela kakan innehåller 2-3 ägg och ni är 8 man som ska dela på detta? Tänk dig en vanlig middag med 3 ägg på 8 man…

Grädde. Fullt av bra mättat fett. Eller?

Japp, visst är det så. Men grädde innehåller också en sockerbit per dl grädde. Grädde innehåller mjölkproteiner som är lite sisådär för kroppen. Och samma här, mängden är viktig. Max 1 dl feta livsmedel per måltid. Så max 1 dl vispgrädde tll kakan, som BÖR innehålla 2-3 ägg för att det ska bli en måltid. Annar blev ju fördelningen fel.

Är jag emot bakning? Nix, inte alls. Men jag är emot att vi nu väljer kostiga nyuppfunna sötningsmedel och låtsas att de är naturliga. Varför inte bara säga, jag vill ha nåt sött så jag gör ett valt undantag och äter någon som inte tillhör vår naturliga föda! Det är ok. Alla gör sina val,  men låtsas inte att de är naturliga.

Är jag emot bakning? Nix, inte alls. Men jag är emot att vi nu låtsas att ingredienserna motsvarar vanlig mat. Vi behöver grönsaker, variation av animaliska proteiner och så lite nyheter som är möjligt.

Är jag emot bakning? Nix, inte alls. Men jag är emot att vi nu letar efter nya sötsaker och inte ser att vi sitter fast i ett sockerberoende. Att vi uppfinner bara för att vi inte kan släppa vår drog. Vi bakar och äter upp hela kakan! Det sjuka ätbeteendet finns kvar. Vi bakar och kommer med förklaringen att det är samma som mat. Den sjuka bortförklaringen och undanflykten finns kvar. Vi har kvar ätstörningen, men nu med ett leende och svaret att det är ju naturligt!! Så nu är det ok…

Är jag emot bakningen? Nix, inte alls. Men jag är emot att många som kämpar med sin övervikt blir lurade att de kan och får äta kakan och ändå uppnå sin önskade vikt. Att försvaret för våra bakverk är så stark att sukrin och stevia har blivit en del av den naturliga kosten. Att maten än en gång nu tappar sin förstaplats. En sockertriggare kommer bara att lyssna på kakans naturliga plats i vår kost. En sockertriggare kommer att bli arg på mig för att jag tar upp detta. Ska jag stjäla kakan nu också? Så, fungerar ett beroende.

Är jag emot bakning? Nix, inte allt. jag är för bakning. Kakorna är underbara. De är till för att alla utan sockerberoende och alla med sin önskade vikt (oavsett vad den är) ska kunna njuta av godsaker i resten av sitt liv. Den är till för alla som har naturliga ätrutiner, som aldrig äter hela kakan, som alltid äter riktig mat var dag, som aldrig ”bantar” och som vill och KAN njuta av en bit. Nu kan de göra detta utan att behöva äta mjöl och gluten.

Jag är också för en nyttigare godsak. Men sukrin? Nja, det är nog inte mycket nyttigare än socker. Mandelmjöl i stället för mjöl – supervinst. Smör i stället för margarin – en supervinst.

Är jag emot bakning? Nix, inte allt. jag är för bakning. Bakar jag? Nej aldrig. (En sanning med modifikation) Jag är sockerberoende. Visst har jag min önskade vikt och nästan en fullt fungerande ätrutin. Men minnet av kakan gör att jag inte äter EN liten bit och sen är nöjd, mitt gamla beteende sitter djupt. Jag kan inte äta EN bit EN gång i månaden. Lite av allt finns inte i min värld. Inte ens på en LCHFkaka.

Så. Vad tycker DU om bakning? Det finns inga rätt eller fel. Du får alltid göra det du vill. Bara du sen tar konsekvenserna i din egen kropp. Du får alltid göra vad du vill men ta inte med andra i ditt kakätande. Jag skrev precis ett inlägg om att jag är så tråkig att fika med, för jag äter inget… nu börjar många LCHFare att påtvinga andra att äta dessa sukrinkakor i tid och otid. För vi ska ju alltid vara två… känns bättre då!

Vill du äta naturlig kost så är sukrin inte naturlig kost! Men vill du äta undantag ibland så kan du nog välja vilket sötningsmedlel som helst. Lite skadar inte. Men se till att det är gott. Ska du äta dumt ska det vara evinnerligt gott!! Inte halvgott och godkänt…

Vill du klippa några kilon så brukar bakningen vara ett totalstopp för denna önskan. Baka inte! Är du viktnöjd, så njut. Om du kan. Ätbeteendet är viktigast av allt.

Kan du inte äta en liten bit och sen stoppa så lovar jag dig att detta kommer bli din framtida fälla. Igen! Jag kan till och med vara så tråkig att jag garanterar detta. Men kan du äta en bit, njuta och sen vara nöjd i en månad. Bara njut på. Det är ju detta de flesta av oss önskar. (Men inte alltid kan)

Ät aldrig kaka i stället för mat. Kroppen behöver näringen som finns i mat. Variationen. Ät kakan utöver maten.

Fundera, känn efter. Vad är ditt facit? Vad fungerar för dig? Vad är LCHF för dig? (Finns ju två varianter. LCHF som väljer naturlig kost med lite kolhydrater. Mitt val. Eller LCHF som tittar på kolhydrater i gram men inte tar hänsyn till den artegna födan utan kan tänka sig flatbröd och finnscrisp samt sukrin mm. Mångas val. Inget är fel. Du väljer för din kropp och dina önskningar och övertygelser. Men det är viktigt att veta var man landar, annars bli diskussionerna så förvirrande)

38 kommentarer

 1. Marie
  27 juni, 2012

  I LOVE YOU, ANNA!!

 2. Therése
  27 juni, 2012

  Du satte verkligen ord på vad jag gått runt och funderat på ett tag.. Jag tycker det är bra att man har hittat substitut (oavsett om det är för snacks, pannkakor, potatisgratäng, pasta mm mm..) för när man verkligen saknar en en viss rätt eller kanske vill bjuda över på middag. Problemet är som du säger att det blir lite för bra. Att baka en kaka ”LCHF style” gör inte kakan bra för dig, det är fortfarande en måltid utanför våra rutiner och ett utav de viktigaste elementen för mig som LCHF:are är just balansen.
  Verkligen superbra om man vill ”unna sig” någon gång, men LCHF baket är inte något jag vill förespråka då det inte eliminerar det problem som från början gjorde att du började äta lågkolhydratkost.

  Liten parentes..
  Ett plus är att LCHF snacks kräver en del planering (och ibland udda ingredienser) i jämförelse med att gå och köpa dig en chokladkaka eller hugga något snacks ur skafferiet. Det får faktiskt mig att strunta i det många gånger.. Man får en chans att tänka till en extra gång. Den tanken funkar för mig!

  1. 27 juni, 2012

   Ja, det finns ju en stor vinst i att du måste baka den själv. I alla fall ett tag till, tyvärr är det bara en tidsfråga innan det finns att köpa.

 3. Annami
  27 juni, 2012

  Bra rutet! Själv har jag skippat allt som liknar bröd och allt som är sötat, oavsett med vad just för att få vara ifred för det irriterande suget.

  Stehpen Phinney (intervju på kostdoktorn.se) hävdar att en enda blodsocker/insulinhöjning vid ett enda tillfälle slår ut ketosen i 2-6 vckor framåt. Han har följt lågkolhydratbehandlade patienter i 25 år så han borde veta.

  Martin Ingvar beskriver i ”Hjärnkoll på vikten” hur redan att SE ett bakverk höjer insulinet och hur den SÖTA SMAKEN PÅ TUNGAN oavsett socker eller sötningsmedel, leder till insulinhöjning och startar inlagring av blodsockret i fettväven.

  Slår man ihop de här två sakerna blir resultatet att EN sötningsmedel-sötad kaka i MÅNADEN slår ut alla chanser till viktminskning utan ren svält.

  Själv får jag supersug redan av sötman av en skvätt grädde i te. Irriterande att vara så känslig men har efter några års kamp med mig själv insett att det ger ett mycket bättre liv att låtsas som om jag inte vet att sött finns 😉

  1. 27 juni, 2012

   Tyvärr är många LCHFare på väg in i svält igen. Och den ena konstiga LCHFvarianten efter den andra avlöser varandra. Det naturliga lugnet håller på att tappa mark.

 4. 27 juni, 2012

  Kan bara hålla med dig!
  Själv har jag iofs aldrig varit särskilt förtjust i just bakverk (glass, smågodis och choklad är mina droger) så jag kanske har lite extra svårt att förstå fixeringen vid att baka kakor och tårtor i tid och otid.

  Jag undviker allt som smakar sött för oftast triggar det igång mig (gäller även grädde). Så gör tyvärr även nötter och mandlar så jag väljer bort det helt enkelt. Men visst, är man viktstabil och inte har problem med att det triggar igång en så kan det ju vara trevligt att möjligheten finns att baka något gott till speciella tillfällen.

  OT: Tror det är första gången jag kommenterar här så jag vill också passa på att tacka för en väldigt bra blogg. Ser alltid fram emot dina inlägg.

  1. 27 juni, 2012

   Tack 🙂

 5. 27 juni, 2012

  Klockrent inlägg, verkligen huvudet på spiken!
  Med lite självrannsakan kan jag stundom känna igen mig själv i det du skriver, och ett beroendebeteende bryts aldrig av att ersätta med substitut!
  Posten stjärnmärkt för att kunna plockas fram de stunder som en rejäl dos realism behövs för att undvika att falla för det förblindande beroendet.
  Tackar.

  1. 27 juni, 2012

   Skratt, men visst är det trist mer realism? Jag önskaar så ofta att jag var lite mer självförljugen…. 😉

 6. Marie
  27 juni, 2012

  Det är svårt att baka med LCHF – så är det bara. Det blir torrt och smakar inte riktigt som det ”ska”. Om man inte har några problem med det för hälsan,varför inte unna sig en liten bit ”riktig” kaka om man nu är sugen istället för att hålla på och tramsa med ”LCHF-bakning” som inte ens är gott??

 7. jendah
  27 juni, 2012

  KAka istället för mat…felaktig beteende… samma som anser att Lchf är en bantningsmetod. Har provat att baka Lchf fika men det hamnar mest i frysen och där blir det liggande till jag slänger bort det… Så ”knasig” är jag

 8. Lina
  27 juni, 2012

  Så sant så! Kloka ord som vanligt!
  Men om det nu finns en massa lchf-kokböcker, där det används nötmjöl av olika slag, och sötning såsom stevia, erythritol och honung, så tror man ju att det är fritt fram… Även du har recept med ovanstående ingredienser!
  Är det skillnad på nötmjöl och nötmjöl? Och är erythritol sämre än stevia? Och hur många ägg per msk/dl nötmjöl ska det vara för att det ska kallas en måltid? ”Man ska aldrig äta en kaka istället för mat” är helt rätt, vare sig man tål el inte tål kolhydrater/socker, det lärde jag mig tom av min gamla mormor.
  Kram!

  1. 27 juni, 2012

   Japp det har jag. Det finns alltid de som gör desa val. Och detta är en svår balansgång.

   Hur når man de som är smala och vägrar ta bort sin älskade macka? Går jag halva vägen och erbjuder mandelmjöl? Eller ska jag hålla strikt på mat och tappa dessa? Jag vet uppriktigt inte vad som är det rätta svaret. Jag har valt en mellanväg…

   Min man kan äta allt och mår strålande. Däremot VET jag att gluten, fullkorn och sädesslag är oerhört onyttigt så kan jag få honom att byta till mandelmjöl så har han gjort en enorm vinst. (Men får inga positiva effekter nu, bara ett dyrare matkonto) För honom finns mandelmjölrecepten.

   Erythritol finns ingenstans i mina recept då jag helt förkastaar det. Stevia finns. Men tyvärr har jag nog gjort en tabbe där. Stevia godkänner jag men i oerhört liten mängd, vilket står överallt i mina böcker. Lite och sällan. Men nu har jag fått veta att tillverkningssättet av stevia är allt annat än jag önskar.

   Jag tjatar i mina böcker och i mina inlägg, det finns inte en sanning som passar alla. Du måste titta på dina mål, på ditt beteende och på din kropp.

   Mandelmjöl i ställlet för mjöl till Peter är en kanonvinst.
   Mandelmjöl i stället för mat för mig är ett bottennapp.

   Sötningsmedel utan kolhydrater till en diabetiker med normalt ätbeteende är kanon.
   Sötningsmedel utan kolhydrater till en som önskar viktminskning är katastrof.

   Så det är alltid kunskap med en jämförelse. Peter har ingen anledning rent hälsomässigt att byta kost. han byter bara för att han kunskapsmässigt förstår att det är smart.

   Sötningsmedel i stället för socker? Nja, jag vet inte längre. Båda bör nog bort….
   Honung i stället för socker? Ja, där är nog lösningen för den smala och friska.

   Så ställ alltid frågan, för vem och varför?

 9. 27 juni, 2012

  Men åh vad tråkig du är, Anna! 😉

  Klart jag fattar att du har helt rätt. Kakor är kakor. Inte mat. Oavsett hur man bakar dem. Men rent socialt är det rätt skönt att ha en lchf-kaka ibland, istället för att bara dricka en slät kopp kaffe. Dels för att man själv inte behöver vara rädd att istället ta en (eller flera!) av de riktiga kakorna.
  Dels för att ingen annan behöver tjata på en att ta en kaka – man äter ju redan en, och man blir ganska snabbt mätt på en lchf-kaka (jag blir iallafall det).

  Men jag håller med Lina om att det är lite märkligt att du har recept på både efterrätter och bröd och kakor i dina kokböcker, när du samtidigt säger att du aldrig äter sånt. Varför inte bara skippa såna recept och skriva lite mer av dina klokheter kring detta och hur man ska tänka själv, till exempel det om spåndumma hjärnan…? 🙂

  1. 27 juni, 2012

   Det är viktigt att inte översätta sina problem på andra. Tänk om alla alkoholister skulle kräva att alla vi andra blev nykterister. Bara för att jag inte kan och inte gör valet så behöver det inte vara ”sanningen” för andra.

   Om jag påtvingar att de ska ta bort saker som de mår strålande av har jag ju tappat min förmåga till förståelse. Drömmen är ju att kunna äta lite av det extra goda OCH behålla alla hälsovinster. För mig är den gränsen mycket snäv. För min Peter är den oerhört vid. Vem av oss har rätt? och ska jag bara tillmötesgå de som har gener som påminenr om mina?

   Jag försöker i stället förmedla att det finns inte ”godkända! saker och ”icke godkända” saker. Det finns den naturliga grunden, den passar alla. Sen får du prova dig fram vad du kan lägga till extra. Några kan lägga på mer nötter, andra ett undantag i månaden, några kan äta fröbröd var korgon och få resultat, andra inte, några kan njuta av grädde och bär var dag, andra inte. O s v.

   Så i alla mina böcker finns det information om att du måste känna efter vad du kan, vad du vill och vad din kropp tål. Det finns de som kan äta LCHFkakor och efterrätter var dag och må perfekt. Det måste ju vara bra att det finns alternativ till dem, alternativ som inte är gluten, socker och margarin.

   Jag tajtar också i mina böcker att godsakerna ska vara i liten mängd och sällan.

   Så jag är inte emot godsaker. Inte alls. De ger lyx till många. Jag är emot att de äts i stället för mat. Att de ses som ok även för sockerberoende. Att det är mer fokus på kakan än på maten. Fokuset har blivit oroväckande….

   Hm, gillar dock din idé! Funderar på att skriva något helt utan sött. Mmmm, den idén gillar jag. Tack!!

   1. Ulla
    29 juni, 2012

    Jag tycker det är toppenbra att ha några vettiga ”sötsaker” att bjuda på när gäster och framför allt när mina barn och barnbarn kommer. Då slipper jag köpa andra böcker som bara innehåller sådant jag inte kan eller ska äta själv. Jag förstår nu efter att precis ha läst Sockerbomben att jag är mer illa ute än jag trodde. Mitt sötsug har inte gett med sig något nämvärt på två år trots att jag varit mycket restrektiv och bara ätit riktig mat. Några återfall har det blivit, jag har varit smågodis och småkakstokig sedan barnsben. Men det är konstigt att jag under 25 års tid nästan aldrig tagit kaffebröd e d på jobbet, alltid bara svart kaffe. Men hemma eller på helgen har det alltid sugit efter något litet sött?

    Så tack Anna för att du har med lite gott på slutet. Men det ska helst vara något som inte blir så mycket. Det mesta är gott från frysen eller dagen efter också och då är det bara jag som äter. Bäst när det går jämt ut på gästernas ätande.

    Ha en skön sommar

 10. Wilma
  27 juni, 2012

  Å vad jag känner mig träffad! 🙂 Är normalviktig och började med lchf för att slippa min migrän. På köpet försvann även min ibs och otroliga sötsug. Lycklig av känslan men efter ett tag kändes ägg tråkigt och eftersom jag ändå knte kämpade med vikten så jag började äta turkisk yoghurt till frukost och föll totalt dit i suget igen. Gick och längtade efter min yougurt och efter ett tag blev det även yougurt på kvällen… Sötsuget var igång och jag började baka sånt som var ok i lchf men mitt sötsug blev tyvärr bara värre. Har inte riktigt kommit ur det än 🙁 Nu har jag slutad med yougurten men fuskar med grädde och bär eller en sked jordnötssmör varje kväll. Vet att jag måste sluta men det är så svårt! Hatar det här sötsuget och dessutom mår jag inte lika bra som när jag åt helt strikt.

 11. Anette G
  27 juni, 2012

  Mycket intressant inlägg! Du har rätt…..som vanligt 🙂

 12. Sofia
  27 juni, 2012

  Hade en drive för ett tag sen, lånade hem en LCHF-bakbok och skaffade alla ingredienser jag skulle behöva. Bakade och stod i och frös sen in allt till ”bättre tillfälle”… tillfällena kom sällan och när jag verkligen ville han något ”Sött och gott” så blev jag ändå besviken, det smakar inte som det ska, klarar inte av bismaken av sötningsmedel och det stoppar definitivt inte mitt sötsug, vill ju ha riktigt socker! Så efter ett tag slängde jag alltihop, det retade mig bara att det låg kvar i frysen och aldrig åts upp… så nu är jag så ”hemsk” att om jag verkligen vill ha något sött så bakar jag med vanligt socker och vanligt mjöl… och njuter!

 13. Marie-Louise
  27 juni, 2012

  Hej!
  Känner mig fortfarande rätt ny på det här med LCHF, men har märkt att det finns flertalet motsägelser inom vad som räknas som LCHF eller ej och det gör mig lite förvirrad. Så, jag håller på att pröva mig fram i vad som funkar för just mig. Men självklart vill jag lära mig mer om det som andra ser som negativt. Därför undrar jag nu varför du helt förkastat erithyritol? Har använt det själv hittills, utan vad några direkta problem (vad jag märkt så här långt). Nu använder jag det ju väldigt sällan, men ändå…

  Har läst din blogg några gånger & alltid fått mig en tankeställare – tack för det! 😉

  1. 2 juli, 2012

   Hej! För det första finns tvp olika LCHF.

   En som lyfter fram naturlig korst, naturlig för människan. (I denna ”bor” jag)
   Och en som lyfter fram antalet kolhydrater med som kan tänka sig Finn Crisp mm.

   Inget är fel. Du bestämmer alltid vad som passar dig bäst.

   På detta tillkommer en massa bloggar med en massa tyckande. Många utan fysiologisk kunskap tycker och tappar ofta den logiska tråden och missar i näringsfysiologin. Ibland kommer det rätt skrämmande ”sanningar” och tips.

   Förutom detta finns olika inriktningar för LCHF. Det är ju inte samma fördelning på tallriken om du äter LCHF för hälsa som om du äter LCHF för vikt. Det är också stor skillnad om du äter LCHF för värk och LCHF som sockerberoende.

   En person som jagar vika kan mycket väl äta ost. En spockerberoende ska helt undvika ost (om det triggar) Båda äter dock LCHF,
   En person som äter LCHF för hälsan kan mycket väl äta fröbröd och yoghurtfrukost var dag, men en som jagar vikt komemr troligtvis inte gå ner ett gram av detta.

   Sist finns ju också de delade meningarna om sötningsmedel, jag var positiv men ju mer jag lär mig desto mer försiktig blir jag. Och inte är det natutlig människokost.

   Så vad är rätt och fel`Du måste bestämma dig för hur du ser på kosten, vad dina mål är och det mest viktiga: När mår du bäst och får de resultat du önskar?

   Varför jag inte gillar erithritol? Här kommer några av mina tankar sen tidigare https://www.annahallen.se/sukrin-och-notmjol
   Vi överdoserar något. Lyfter det ur sin naturliga miljö. Och vi lurar kroppen. Vad händer i hjärnan? Vad händer med vårt insulin? Hur reagerar kroppen om 20 år om vi lurar den med sött utan kolhydrater? Jag har inte facit, men hitintills har alla onaturliga val i överdos alltid skapat problem. Jag gissar att så är fallet även nu.

   Jag som varit med i ”bantningssvängen” i 30 år har varirt med om sötningsmedel i många många år. Alla gånger har de varit kanon flr att sedan bli farliga. Nu senast var det fruktos. Naturlig (precis som erithritol), kommer ju från frukt (precis som erithritol)… blev farligt vid överdos (precis som erithritol???)

   1. Anna
    29 juli, 2012

    Men, stevia mm är ju inget nytt påfund alls. Indianstammar i bla sydamerika har ätit bladen stevia kommer ifrån i över 1500år. Hur de använt detta vet jag riktigt inte, men det är väl domumenterat att de använt detta och att de som använde steviabladen heller inte hade några skador på sina tänder. Stevia läker hål i tänderna, inte stora hål såklart men hål iaf. Stevia finns numera i tandkräm också. Jag förespråkar inte och tvingar ingen till att använda stevia mm, men jag tyckte att detta borde få komma fram iaf. Jag äter LCHF jag med sedan några år tillbaka och mår utmärkt. Steviaströ använder jag dock då och då när jag dricker te, aldrig annars.
    Kämpa på, allihopa.

 14. Monica
  28 juni, 2012

  Gud så bra skrivet!
  Jag tror att många har just problemet med kakor och sötsaker och då gör man sig själv en björntjänst genom att försöka baka ”nyttigt”! Det är ju sånt som man tidigare gått igång på. Själv äter jag LCHF och utan bakverk, även om de är LCHF.

 15. Karin
  28 juni, 2012

  Kan bara hålla med! Alltför många äter LCHF-bröd och kakor, och unnar sig ngt varje dag, varje vecka – och äter väldigt liberalt – och sen undrar varför de aldrig går ner i vikt?!

  Frågar man om det så förnekar alla starkt att de är sockerberoende men ändå kan de inte leva utan det söta en vecka ens en gång…

 16. ANNA-M
  28 juni, 2012

  Håller med till fullo! Under detta halvår med härligt god MAT har jag hela tiden ”störts” lite av alla gottirecept som dyker upp överallt. Det leder ju bara till, som du också säger, samma beteende som innan, fast ”godkänt”. Man kan ju jämföra med Onico, nikotinfritt snus, du fortsätter med EXAKT samma beteende fast utan nikotin. Nä, jag gillar inte denna bakhysteri! 70% choklad är mitt gotti, nångång ibland.. 🙂

 17. Millie
  29 juni, 2012

  Tack Anna. Du skriver så himla bra! Som du säger är det viktigt att förstå att människor är olika och bara för att jag har ett sockermonster bakom knuten som gärna rusar fram om jag ätit fel, stressar eller är ledsen så betyder det inte att alla har det. Jag har också reagerat på att det formligen exploderat med bakrecept, och det är inte alls negativt med alternativ, men inget för mig. Tycker det är trevligare att prata när man fikar än att tugga… 😉

  Ha det gott!

 18. Lotta B
  29 juni, 2012

  Heja dig och dina kloka och raka inlägg!!! Jag har insett att jag inte nöjer mig med 1 eller två lchf-bakverk. Jag äter tills det är slut. På två dagar hade jag tryckt i mig en hel lchf-kavring (med div. pålägg). Hädanefter (de få tillfällen jag tillåter mig att äta ”sötsaker”) så gör jag mindre sats i stället.

 19. Eva Virsand
  29 juni, 2012

  Du har så rätt Anna:-). Jag har aldrig varit någon bagare, tycker inte det är roligt att baka, MEN ÄTA det är roligt, eller var! Idag kan jag låta blir sötsaker, om jag inte lockas till att äta första tuggan, då är det klippt:-(. Fortsätt peppa, du gör det bra! Eve

 20. Åsa
  29 juni, 2012

  Jag är en sån som gör LCHF-bakverk och efterrätter då och då. Många av dom är faktiskt riktigt, riktigt goda tycker jag eftersom jag aldrig gillat supersöta efterrätter, de ger mig kräkkänslor. Jag är dock nöjd efter ett muffins, ett par biscottis etc., och skulle aldrig tillåta mig att ta om, där är jag väldigt hård med mig själv.

  När jag jobbade på att gå ner till min trivselvikt så var jag dock väldigt restriktiv, på sin höjd ett par rutor mörkchoklad. Jag ville fokusera på en sak åt gången och lära mig hur min kropp fungerade. Nu när jag har nått målvikten så gäller det snarare att lära sig hur/om ”LCHF-sötsaker” då och då påverkar min vikt så att jag lär känna min gräns. Jag har dock turen att inte tappa kontrollen genast jag äter sött och är egentligen mer intresserad av salt mat än söt.

  Det är iallfall jättebra att det finns alternativ, för det gör att man kan följa den här kosten resten av livet. Förbjuden frukt smakar ju trots allt bäst och när det inte är förbjudet så blir det inte lika lockande heller:-)

 21. Gustaf Segerström på Fettdieten.se
  30 juni, 2012

  Många kloka ord som alltid. Det gäller verkligen att se upp för den som vill komma i form. Internet är fullt av så många LCHF-recept på sötsaker och dessa är verkligen tyvärr ofta en orsak till att många inte får de resultat de vill ha eller faller tillbaka till kolhydratkosten.

  Visst kan de fungera för många, men för väldigt många fungerar de inte alls och det blir sockerkaksbakande varje dag och sedan undrar de varför de står still eller till och med går upp en hel del.

  Gillar också att du ifrågasätter det naturliga med sukrin. Gluten är ju för övrigt också naturligt och det är kanske därför som Carbzone som tillverkar LCHF-bröden Nystart med flera, tycker det är ok med extra gluten, vetemjöl och billiga fetter i ett LCHF-bröd. Resultatet brukar däremot inte bli det förväntade med även dessa produkter.

  1. 2 juli, 2012

   Ja, det oroar mig lite att många försöker göra LCHF till en konstgjord diet. I min värld är det vanlig artegen kost. Jag brukar skämtsamt säga att ät inget som inte var uppfunnet för 100 år sen.

   Sen respekterar jag att alla gör sina egna val. Men gör inte valen till ”nyttiga”. Är dom för att de är evinnerligt goda även om de inte tillhör artegen föda. Bara är lite bättre val än tidigare katastrofer blir de inte bra val.

   Gillar din jämförelse med gluten. Den stjäl jag 🙂

 22. sara
  30 juni, 2012

  hmm, jag har i alla år haft extrema problem med socker, gått så långt att jag skakat av abstinens och desperat letat igenom alla skåpen för att slutligen, efter att inte funnit någonting, ätit strösocker med sked, var barn då och förstod ingenting, men för några år sen hade dom cashewnötter på rea, så jag köpte ett gäng och helt plötsligt satt jag och åt nötter HELA dagarna. Sockersuget försvann för första gången i mitt liv och när jag sen började gå ner i vikt blev jag jätteförvånad. Så jag satte mig och googlade om det och hittade lchf som jag tyckte verkade passa mig. Även om jag inte äter kött så åt jag extra smör, grädde, ägg, avocado, och förstås nötter. Mådde super på den dieten, men allt blev förstört när jag började träna, fick inte tillräckligt med energi och orkade inte gå upp ur sängen på morgonen. drog kopplingen att det säkert hade med för lite kolhydrater att göra, började äta mer, och pang, så gick jag upp dom kilona jag hade gått ner och sockersuget kom tillbaka. Gick ifrån dieten i flera år men alltid försökt komma tillbaka, även om jag inte lyckats speciellt bra och suttit och ätit godis gråtandes för att jag vill låta bli, men inte kan. Köpt nötter igen och ätit dom men lyckas inte fått tillbaka den balansen jag hade för ett par år sedan, inte vetat vad jag gör fel. Precis försökt utesluta allt de senaste två veckorna, men då sockersuget slog till som vanligt så vände jag mig precis som du skriver till lchf bakverk, i tron att dessa skulle jag kunna äta och ändå bli av med sötsuget. Fungerar inte alls, klämde i mig en hel form med lchf kladdkaka och mådde piss. Trots det har jag inte kopplat det, eftersom fett skall ta bort sötsug… Kopplar det fortfarande inte helt, men ditt inlägg ger mig iaf en rejäl tankeställare. föreslog så sent som igår till pojkvännen att ”en dag i veckan kan vi iaf ha ’nyttigt’ mys”. visst säger han som inte alls har några problem med socker. Tror jag har mycket att lära mig än.

 23. Ethel Loberg
  1 juli, 2012

  När det är knyt och var och en tar med sitt doppa själv så kan jag dra till med oststavar, ost- skinkrullar och ostskivor med bregottlådan för självbetjäning. Då bjuder jag ”varsågod, här kommer rulltårtor och bondkakor” Därmed har jag liksom punkterat eventuella ”nålstick” ingen kommer sig för.

 24. Anna
  1 juli, 2012

  Antagligen en dum fråga, men vad är ”borbrist”?

  1. 1 juli, 2012

   Finns inga dumma frågor. Frågor är vägen till kunskap 🙂

   Bris på mineralern bor kan skapa en hel del problem.

 25. Sarah
  15 juli, 2012

  TACK! Tack för att du klargjorde detta, jag är ganska ny på LCHF och googlar då en massa och hittar enormt mycket recept på kakor, bullar, bröd, muffins osv. Har verkligen funderat på om det är ok, det känns ju inte ok och nu fick jag det svart på vitt. Så tack!!

 26. påenräkmacka
  17 oktober, 2012

  Wow, du är så klok! Jag gjorde en lchf-chokladkaka idag, för choklad är ju så gott och eftersom den var lchf kändes det ”ok”. Innan jag hunnit reflektera över vad som hände var hela borta, tydligen är jag inte så bra på att hantera lchf-varianter av kakor heller… Tack för tankeställaren och för att du får mig att fundera över vad som är ett sunt ätbeteende.

Write a comment