”Jag mår så dåligt…”

Jag fick ett mail, och när jag hade svarat på det så kände jag att kanske detta svar kan hjälpa fler. Jag får ofta höra att jag är burdust ärlig men med stor omtanke och värme. Detta svar är just detta. Men vi börjar med mailet jag fick. (Har ändrat lite i det så personen förblir anonym)

”Hej Anna!

Hoppas allt är bra med dig. Jag skulle vilja fråga dig ett par saker, eftersom jag mår allt sämre. Jag har ju i flera år mått rätt skruttigt, det började med ryggen och fortsatte sedan med hela kroppen. Värk överallt eller på olika ställen i skov, väldigt onormal trötthet, förstoppning mm 

När jag la om till LCHF mådde jag bättre på alla sätt, till en början – sedan har det avtagit mer och mer. För ett bra tag sed började jag äta levaxin, och blev lite bättre till en början men sedan inte mer. Nu under våren har jag bara mått sämre och sämre. 

Börjar ju därför fundera över teser som ”LCHF är bra till en början, men inte i långa loppet …” som man då och då hör. Jag har gjort en hälsotest och där var allt bra förutom sköldkörteln och så var tydligen mina binjurar utmattade. Nu har jag fått behandling men det har inte hjälpt. Jag börjar bli orolig, och det är svårt att klara av jobb och familj. Det konstiga är att min syster som också äter LCHF har lite liknande symtom. 

Har du hört fler som mår så här efter ett tag på LCHF?

Med vänlig hälsning
XXX”

Och här kommer mitt svar:

Hej!
Ditt problem är klockrent kortisolnivån. Du är ett skolexempel på detta, ler varmt. Missuppfatta mig rätt. Men din berättelse skulle verkligen kunna komma från det perfekta exemplet.

Kortisol behövs för att ta hand om livets belastningar. Det skapar styrka, stresstålighet och motivation i livet. Ju mer livet belastar dig desto mer kortisol bygger kroppen för att ”rädda” dig från stressens skador. Ett skydd.

Jag gissar på att ditt jobb skapar en hel del stress och har gjort så under många år. På detta små barn. Det kan också vara att du samtidigt tycker om att ha saker under kontroll och när det inte är så, så stressas du. Det kan vara så att du har lite ”duktig flicka” i dig det vilket skapar en enorm stress osv. Nu bara gissar jag, men känn efter, duger du? Är du värdefull? Har koll på livets arbetsuppgifter? Hinner prioritera dig själv? Sover du gott? Har bara huvudvärk 3-4 gånger per år? Magen fungerar? Svarar du nej för många gånger här så äts din kropp sakta upp av stressens negativa effekter.  

Vid stress lever kroppen i fel nervsystem. Den lever i det sympatiska nervsystemet. Där fungerar inte mag- och tarmsystemet. Och utan ett fungerande tarmsystem har du ett kraftigt nedsatt immunsystem. Tarmsystemet gör sina uppgifter i det parasympatiska nervsystemet. Nervsystemet i vila!

Binjurarna bygger kortisol. De kämpar för att hålla dig frisk trots ett ständigt stresspåslag. Så länge de orkar överproducera och aldrig få vila så klarar du dig trots hög stress. Till slut ger de upp. De minskar sin produktion och i vissa fall nästintill slutar producera kortisol.

Kortisol som används för att du ska kunna hantera stress utan skador och kortisol är det som skapar motivation i livet.

Nu ökar tröttheten markant, infektionssjukdomarna avlöser varandra, ingenting är riktigt kul längre, mindre antal saker blir gjorda (vilket ökar stressen). En känsla av håglöshet brukar vara vanligt.

Nästa sak är ämnesomsättningen, sköldkörtelhormonen T3 och T4 är beroende av kortisol för att avlämna sin information (receptorn behöver kortisol, annars når informationen inte fram) Många får nu konstaterat att de har dålig ämnesomsättning och får Levaxin. Man går på symtomen men problemet fortsätter. Och ökar.

När utmattade binjutar ”ger upp” så kommer den berömda ”väggen”. Utan kortisol hittar du inte ens motivation till att komma upp ur sängen.

Så NU är det dags att dra i handbromsen! Idag! Innan binjurarna inte orkar. Jag är ledsen över att vara så burdust ärlig, men jag är fullt allvarlig.

Varför fungerar LCHF tillfälligt? Jo, med en stabil blodsockerkurva så minskar du kortisolpåslaget betydligt. (I botten av en svängig blodsockerkurva så frisläpps stresshormonerna kortisol, glukagon och adrenalin. Detta får din kropp vila från) Det gör att dina binjurar får en hel del vila. Lämna inte LCHF kosten! Men för din kropp var den avlastningen inte tillräcklig. För några är det precis den vila som behövs för att livet ska fungera. Därför fungerar det helt för vissa men bara till viss del för andra.

Där din kropp är nu kan du vända utan att det blir stora konsekvenser. Du hinner dra i nödbromsen i rätt tid.

Nummer ett hjälpa sköldkörtelhormonen så de verkligen har tillräckligt med byggnadsmaterial. Du behöver selen och jod. Jag hade valt att i dagsläget köpa tillskott, så du inte behöver lägga extra tanke på maten just nu. Jod finns som Kelp i hälsokosten. Selen finns i ren form, ibland med E. Helt ok, bara E är naturligt.

Nummer två, du får inte använda tandkräm med fluor. Fluor är bra för emaljen på tanden (för de som äter mjölmat och socker) men oerhört skadligt för kroppen. Fluor konkurrerar med jod. Och de flesta av oss har ju redan lite jod-brist….

Sen måste dina binjurar får vila. Och detta är det svåraste. Du måste vila och få tid för återhämtning UTAN att ”duktig flicka” drar igång. Terapi i någon form, spikmatta, yoga, promenader, sjukskrivning, semester, mindfulness, meditation … Ja, gärna allt på en gång. Du måste hitta situationer där du mår bra, där du duger men samtidigt som är stressfria. Perioder när dina binjurar inte behöver arbeta. Och binjurarna behöver detta flera gånger per dag. Gärna hela dagar om det är möjligt.

Den farliga fällan är när man som ”duktig tjej” inte gör något utan ”bara” vilar, då kan stressen öka av att vi inte duger. Så var observant på detta.

När mår du bäst? Var trivs du bäst? När slipper du krav? När duger du utan att prestera? Leta upp en massa av dessa tillfällena. Skriv gärna ner dem så det verkligen blir av var dag.

Vad kan du ta bort från vardagen? Vem kan du be om hjälp? Du behöver avlastning! NU! Vad stressar dig? När blir du orolig? Dessa tillfällen måste minska.

Att din syster mår på liknande sätt beror troligtvis på att ni är ganska så lika. Ens barn brukar också få en del av oron och det brukar visa sig på magen, sömnen eller att de ofta är sjuka.

Vi är inte skapta för att vara överduktiga, alltid och sen gasa lite till. Kroppen klarar inte detta. Vissa kroppar har ett lite bättre skydd, några har ett sämre försvar. Du (och troligtvis din syster) fick uppsättningen gener med en större talang för att säga ifrån, tydligt!

Lyssna på din kropp. Och som sagt dra i handbromsen idag. Hur trött du än är, leta upp alla tillfällen där du mår bra. Be om hjälp och hitta någon att prata med. Analysera vad som stressar dig. Oro, inte duga, mycket att göra? Eller vad det nu kan vara. Det måste bort ur ditt liv. DÅ kommer din energi sakta tillbaka.

(Sköldkörteln styr även stor del av energin. Utan kortisolet kan den inte göra sitt jobb. Då blir du energilös utan motivation. Ingen orkar kompensera för detta.)

Jag skickar dig en stor varm kram. Hoppas att mina ord läses med den omtanke de är skrivna. Jag vet att jag är burdust ärlig, men jag är fullt allvarlig. Det är dags att dra i nödbromsen NU!”

Kanske någon känner igen sig och kan använda mina ord.

89 kommentarer

 1. Lehna
  28 april, 2012

  Tack Anna!
  Det kunde varit jag som skrivit mailet..

  Varm kram
  Lehna

  1. Anna Hallén
   28 april, 2012

   🙂

 2. christel
  28 april, 2012

  Jag mår Jätte bra..efter snart ett år med LCHF..
  Har dock högt blodtryck..och hjärt o kärlsjukomar i släkten.
  Hur ska jag ställa mig till det?
  mvh Christel

  1. Anna svarar christel
   28 april, 2012

   Blodstrycket sitter ofta ihop med just stressen, kroppen är förberedd för strid eller flykt… hela tiden. Till slut går inte trycket ner. Motion och återhämtning, helst i den ordningen kan hjälpa en hel del.

   Spikmatta hjälper många.

   Och sedan någon form av stresshantering.

   Gällande hjät- och kärlsjukdomarna så är LCHF en bra grund, försök dock att välja fisk och skaldjur så ofta du kan elelr lägga till oemga 3 genom tillskott.

   🙂
   Anna

 3. Linda H
  28 april, 2012

  Hej!!!

  Ju mer jag läste ju mer kändes det som jag
  tack för ett oerhört bra inlägg, det fick verkligen
  mig att tänka till

  Kram från mig som också alltid vill vara duktig, stark och självständig

  1. Anna svarar Linda H
   28 april, 2012

   Ta hand om dig! Du är viktig.

 4. Mia
  28 april, 2012

  Tack Anna för dina klockrena råd! Jag skulle ha behövt de här råden för flera år sedan, jag mår mycket bättre idag men funderar på om jag fortfarande har lågt kortisol pga stressade binjurar. Ska i alla fall köpa selen och jod, sluta använda flourtandkräm och fortsätta att vårda själen. Hoppas att de sista kilona lossnar då också.

  1. Anna svarar Mia
   28 april, 2012

   Låter bra. 🙂 Varmt lycka till.

 5. Annika
  28 april, 2012

  Hej Anna!
  Nu har jag suttit här och grinat en stund. Kan det vara så att allt hänger ihop?

  I september månad började jag få en väldig halsbränna. Strax därpå utslag och klåda. Och öronsus. Problem med minnet har jag haft sedan ett längre tag tillbaka. Glömmer saker på jobbet, jag som alltid haft sån KOLL!

  Fick tabletter mot halsbrännan och blev utredd på stress- och smärtcentrum där det ”konstaterades” att jag skulle ta mig i akt men inte var tillräckligt ”sjuk” för att få behandling där.

  Jag känner mig ofta håglös. Trött. Vill inte. Får inte ändan ur vagnen. Stannar hellre hemma än umgås med folk.

  Började med LCHF för 10 veckor sedan och det går väl i stort sett bra, men jag har bara tappat ca 3 kilo. En stor besvikelse men jag kämpar på ändå. Jag behöver kanske motionera mer för att det skall hända nåt? Inbillar mig att allt skall bli bra om jag bara kan gå ner 20-25 kilo.

  Jag skall FÖRSÖKA ta mig i kragen och sätta igång att motionera mer. Tror du det hjälper?

  Tack.

  //Annika

  1. Anna svarar Annika
   29 april, 2012

   Hej Annika!
   3 kilo på tio veckor är en fantastisk viktminskning i fett. Stort GRATTIS!

   Du gör helt rätt med kosten, att gå ner så mycket när man inte mår bra är ovanligt. Njut av dina framgångar.

   Lite träning och lite återhämtning i någon form tror jag är din ”medicin”. inte bara öka på träningen och kraven. varmt lycka till!

   1. Annika
    29 april, 2012

    Tack snälla du för svaret!

    Tänkte även inhandla selen och Jod i morgon. Någon speciell tablett eller så du kan rekommendera? Eller är det bara att fråga personalen på hälsokosten (eller apoteket?). För det kan väl inte skada att även äta dessa tabletter?

    1. Anna svarar Annika
     29 april, 2012

     Du ska aldrig äte mer än en dagsdos för att stödja kroppen. Restyen ska komma från mat.

     Sen är det stresshanteringen som skapar lösningen. När du sen mår bra kan du oftast ta bort tillskotten. Prova, känn efter och lyd din kropp!

  2. 'Kalaspinglan'
   6 maj, 2012

   Annika,
   liksom du gick jag inte ner så mycket (som jag hade velat) de första tio veckorna. Bara 2,5 kg på tio veckor.
   Men tack vare att jag läst här hos Anna, så visste jag att de första 8-10 veckorna kan vara sega, innan kroppen börjar ge med sig.

   Sedan läste jag om att föra matdagbok, och började med det för en vecka sedan. Tre måltider om dagen, handflatemetoden, och inget extra, plus långa hundpromenader på en timme om dagen.
   NU HÄNDER DET GREJER!!!
   På en vecka har jag gått ner 1,2 kilo! Hurra! 🙂

   Läser man noga i Annas kostråd, så står det ju faktiskt ’rör på dig så ofta och mycket du kan’. Och jag tror det var promenaderna som hjälpte igång min ämnesomsättning. Sedan har jag nog ätit bara en aning för mycket, tidigare. och det kan räcka för att det ska bli plus minus noll…

   Ge inte upp, och lycka till!

 6. Mona
  29 april, 2012

  Har mått skit i ca 10 år.
  Har nu fått tid till Gottfriekliniken Möndal.
  De är specialister på Fybromyalgi.
  Läser dina inlägg och de ger mig bra råd.”
  Dina långa utförliga svar är underbara.Bra att du ger råd om vilka vitaminer man skall ta.Det här ”svaret” var jag.
  Tack

 7. Helena Karlsson
  29 april, 2012

  Mycket intressant det där om att fluor kan inverka på jodupptaget. Med tanke på att så många har problem med sköldkörteln idag. Skall genast byta tandkräm till en utan fluor.

 8. Monicas Mat
  29 april, 2012

  Så bra skrivet! jag har skickat länken hit till min väninna som mår skit av trötthet, stress m.m.. jättebra förklarat om kortisolen, stort tack!

 9. Mamma Lena
  29 april, 2012

  Känner också igen mig, fast inte för egen räkning utan min dotter som är 21. Hon här drabbats av alla möjliga krämpor och sjukdomar under flera år, med tydliga kopplingar till stress och duktig-flicka-syndrom… Nu har det i och för sig vänt till det bättre efter att hon tagit sin stress på allvar och jobba på det på olika sätt. Men jag ska visa henne ditt kloka inlägg, jag är säker på att hon fortfarande har nytta av det! Stort tack!

 10. Jessica
  29 april, 2012

  Hejsan Anna och alla läsare!

  Precis som många andra känner jag igen mej allt för väl!
  Har sedan jag var tonåring haft ett stort behov av att vara duktig, både hemma och på jobbet, precis som min mamma och hennes mamma..

  Tyvärr gick min älskade mamma bort innan jul men hennes sista år pratade hon mycket om att vi kvinnor måste våga lita på att vi är bra och duger som vi är utan att vara tvungna att prestera så mycket! Tyvärr krävdes det något så drastiskt som att hon gick bort för att jag verkligen skulle ta till mej hennes ord men jag gör mitt bästa i alla fall.

  Hade igår konfirmation för äldsta sonen här hemma och det är första gången någonsin som jag inte stressat upp mej inför ett kalas, vilken känsla! Allt måste inte vara tipp-topp och jag hade för första gången engångsartiklar för att slippa stressen med disk mellan mat och tårta. Visserligen inte bra för miljön men för mej var det en otrolig lättnad! Istället för att tokstäda kvällen innan valde jag att ta en lång promenad med en kär vän.

  Det jag vill ha sagt är, vi duger som vi är för vi är alla fantastiska!
  Välj att göra något du mår bra av istället för att försöka leva upp till de förväntningar du tror att alla andra har på dej!

 11. Elisabeth
  29 april, 2012

  Detta är jag i ett nötskal!
  Men hur ska men kunna ta hand om sig själv när omgivningen har förväntningar och inte vill ta sitt ansvar? Det är inte barn jag talar om utan vuxna människor.
  Högt blodtryck och +15 kilo trots strikt LCHF (i snart 3 år) är resultatet.

  1. Anna Hallén
   29 april, 2012

   Du kan tyvärr inte påverka omgivningen. Du har bara möjlighet att påverka dig själv. Så med hårt arbete kan du lära dig att inte ta hänsyn till omgivningens förväntningar. De kan tycka vad de vill och du mår ändå bra. Det är dit vi vill nå!

 12. Alicia
  29 april, 2012

  Tack Anna för dina ord!
  Känner igen mig väl i beskrivningen. Går redan i terapi men ska försöka införa ändringar enligt ditt inlägg.

  Varma hälsningar
  Alicia

 13. Dagmar Nägel
  29 april, 2012

  Hej Anna! Äntligen ngn som tar upp problemen som huvudsakligen gäller oss kvinnor typ: lite äldre. Känner en del igen mig, varit utbränd för 6 år sedan. Började då äta Levaxin, alltid jojo bantning. För 2 år sedan började jag med strikt LCHF, mådde jätte bra, energin bara gnistrade rund mig, gick ner 10 kg som jag uppfattade som bonus. Nu i höstas, vintras mådd sämre oduglighetskänslor, lätt stressad, pressad men inga infektionssjukdomar trots jobb inom vården ( nattsköterska). Det värsta: gick upp 5 kg som gör mig ännumera nedstämd. 🙁
  I tidningar och blogg skriver alla bara om sina framgånger med LCHF och om misslyckas så får man skylla sig själv, da var man inte strikt nog eller fuskar för mycket. Men, det är ju inte sant! Jag vill gärna läsa mer om hur vi kan lyckas som inte är som de andra! Tack så mycket för det du skrev!
  Hälsningar
  Dagmar

  1. Anna Svarar Dagmar Nägel
   29 april, 2012

   Jag lovar, det kommer mer. Jag har en vinking till som jag ska formulera som jag vet påverkar många av oss. Det jag tror är en av anledningarna till att det går så bra i början och sen blir betydligt tuffare, ofta med en viktökning som resultat. Återkommer. 🙂

  2. Berith Strömfors
   1 maj, 2012

   Hej Dagmar! Tack för Dina ord. Hela detta inlägg har varit en stor tröst för mig. Jag har inte heller fuskat men ändå gått upp så mycket i vikt sedan jag började med LCHF. Varför jag inte ger upp LCHF beror på att min diabetes mår bättre av den här kosten.
   Hälsningar till Er alla från Berith

 14. Gunilla
  29 april, 2012

  Tack Anna!
  Ditt blogginlägg gav en ytterligare dimension till mina tankar om LCHF och jag ser ännu mer fram emot att träffa Dig och gå utbildningen till kostrådgivare i höst.

  Med vänlig hälsning

  1. Anna Hallén
   29 april, 2012

   Varmt välkommen! 🙂

 15. Mia
  29 april, 2012

  Hej Anna!

  Känner oxå igen mej och kollade genast upp kelp o selen. På en kelpprodukt står att det inte ska användas om man äter levaxin eller har högt blodtryck. Handlar det om att man kan behöva sänka dosen levaxin om man äter jod?
  Vänliga hälsningar
  Mia

  1. Anna Hallén
   29 april, 2012

   Om du äter jod och selen kanske du inte längre behöver levaxinet…. detta gör att vissa ”krockar” dyker upp. Då avråder man från tillskottet i stälelt för från medicinen. Det som alltså kan hända är att ditt behöv av levaxin minskar eller till och med upphör 🙂 Kolla detta efterhand.

   1. Mia
    29 april, 2012

    Tack! Det låter ju underbart.

    Mia

    1. Anna Hallén
     29 april, 2012

     (Däremot ska du inte jaga mer jod. Jod går att överdosera)

     1. Mia
      30 april, 2012

      Får börja med ett litet tillskott jod. Finns det något tecken som visar om man överdoserar?

      mia

     2. Anna svarar Mia
      30 april, 2012

      Börja med jod, selen och återhämtningsövningar och var vaksam på HUR du mår. Blir din kropp starkare och sköldkärteln börjar fungera bättre kommer då må dåligt av att du översoserar medicinen. Du får alltså ”må dåligt signaler” av att må bättre. Kanske kolla nivån hos läkare efter ett halvår i stället för efter ett år… kanske kan ni sänka nivån eller helt ta bort medicinen.

      OBS! Fluortandkrämen måste bort. Annars äter du jod som du sen minskar upptaget av med tandkrämen.

 16. AnetteB
  29 april, 2012

  Mycket intressant detta och är nog mycket vanligt förekommande hos oss kvinnor… Ofta vill man ha en quick fix, men om man gör alla rätt med mat och motion och det ändå inte blir bra, ja då måste man titta på dom yttre faktorerna och vad man kan förändra!

  Tack för att du delar med dej Anna <3<3<3

 17. Dagmar Nägel
  29 april, 2012

  Hej Anna!
  Tack för mailet! Äntligen någon som bryr sig om oss som inte är sååå framgångsrik med LCHF som andra. Verkar vara ett problem för kvinnor i en viss ålder.
  Äter strikt LCHF sedan 2 år men går upp i vikt trotz tidigare viktnedgång. Känner mig väldigt misslyckad. Sedan 6 år äter jag Levaxin efter en utmattnings depression. Mådde jättebra men nu verkar också alt gå tillbaka till det sämre. Är besviken och det stressar mig.
  Hoppas på fler kluga ord! Tack!
  Hälningar
  Dagmar

  1. Anna svarar Dagmar
   2 maj, 2012

   Tyvärr får många Levaxin som en lösning. Men problemet finns ju kvar och till slut orkar levaxiner inte kompenser fullt ut och då är det dags igen. Försök att vända besvikelsen till en gnutta energi för att skapa beröm, belöning, återhämtning och kravlös stimulans.

   Vi är många som stöttar och hejjar på. Ska försöka mig på ett inlägg i hur man hittar börja på den positiva spiralen…

 18. Sonja
  29 april, 2012

  Jag kan inte göra annat än att också tacka så mycket för all fantastisk kunskap du delar med dig av. Tack!

 19. Elin
  29 april, 2012

  Hej Anna,

  verkar som ditt inlägg träffade en större målgrupp, de flesta äldre kvinnor.

  Men om det gäller ett barn på 9 år som har konstaterat låga sköldkörtelnivåer och stressade binjurar? Vad gör jag? Och framförallt, vad ska jag fråga efter hos läkare för att de ska lyssna? (och höra det jag vill att de ska höra)

  Tack för din höga kvalitet på inläggen, de är alltid matnyttiga även om det här träffade lite extra.

  1. Anna svarar Elin
   2 maj, 2012

   Samma sak gäller barn. Men i stället för tillskott så naturlig kost. 2-3 paranötter var dag, jodberikat salt. Nu finns det tydligen jodberikat mineralsalter och seltin. Bra val! Gillar han/hon räkor? Kanonbra mat för jod och selen.

   Sen är det ler utomhus, picknick i skogen. Grönt och natur är mycket läkande vid stress. Mulle och Strövarna i stället för barngympa. Minska ner schemat, rita i stället för TV. Läsa sagor, göra läxorna tillsammans (om det finns rimlig tid för detta). Kolla var hon/han sitter i skolan. Längst fram kan vara bättre än längst bak.

   Hitta småsakerna. Och bort med fluortandkrämen.

   Även spikmattan är bra. Kanske med en tunn tunn duk emellan. Många barn tycker att det är lite kul att ligga på spikmattan.

   Massa beröring. Kramar, sova nära, massage framför TVn mm.

   Varmt lycka till!

 20. Madde
  30 april, 2012

  Tack Anna!

  Du beskriver precis hur mitt liv ser ut!! Går konstant runt md en hög puls..Småbarnsmamma, stressigt jobb, ingen träning, duktig-flicka-syndrom – osv.. 🙁
  Har nu iaf bokat en veckas retreat till sommaren, då blir det sol, värme, böcker och god chf-mat! Utan man och barn! 🙂

  En fråga om flour. Jag borstar tänderna med barntandkräm, innehåller visserligen inte så mkt flour men lite.. Är det okej?

  1. Anna svarar Madde
   2 maj, 2012

   Gå in på http://www.lchfbutiken.se De har ett kanonbra val på fluorfri tandkräm. God!

 21. 30 april, 2012

  Förstår precis det du skriver har varit där och nu jobbar jag för att andra skall må riktigt bra. Något som drar ner stresshormonet betydligt är Taktil massage, det sätter igång Oxytocinet som är ett av alla våra ”Må Bra” hormon.
  Retreat Halland har ofta helt LCHF mat, taktil massage och ett lugnt och tyst bara varande. Härligt med så många som jobbar med människans välbefinnande i focus. Det gör skillnad ♥

 22. Anita
  30 april, 2012

  Hej Anna! Mycket bra skrivit. Tack för du delar med dig. Min man har varit flitig kund i sjukvården i flera år, det ända de tror är att han depression. Symtom är ont i kroppen, rygg, axlar, besvär m magen, ingen ork, mjölksyra i benen, trött jämt spelar ingen roll hur många timmar han sover, långvarig stress pga arbetssituationen mm. Har fått kolla olika blodprover även struma prover, röntgat knä o axel, gjort gastroskopi. Det var nu när jag läste detta inlägg som vi började läsa mer om kortisol brist. Nu har han fått en akut tid t VC på onsd så får vi se. Har nämnt de är symtomen i flera år nu till dr, men nu tycker jag det låter som det här du skrev om. Tråkigt man ska kämpa om allt.

  1. Anna svarar Anita
   1 maj, 2012

   Varmt lycka till!

   Många uppfattar att när läkaren säger att det är ”bara” stress så känns det som att symptomen inte tas på allvar.

   Att det är lite ”påhittade” sjukdomar.

   Många tror inte heller att vi kan bli så sjuka med så mycket smärta av ”lite stress”::

   Men kroppen sitter ihop! Stress är fysik. Kortisol skapar oehört mycket problem. Och det nervsystemet (sympaticum) som är påkopplat när vi stressar äter upp oss rent fysiskt inifrån om det alltid är ”on”

   Min dröm är när sjukvården förstår att vi är både kropp och huvud.

 23. Maria
  3 maj, 2012

  Åh, Anna! Här sitter jag med tårarna trillande. Så träffande, och så innerligt tacksamt att du bryr dig så mycket om oss som inte mår väl. Din text förklarar varför jag inte blir helt bra.

  För 9 år sedan konstaterades Hashimotos sjukdom. Jag var nyförlöst med mitt andra barn när jag fick beskedet och så trött att jag knappt orkade hålla mig upprätt, trots vagnen. Levaxin skrevs ut men jag upplevde aldrig någon förbättring på mitt mående. Jag hoppades vid varje provtagning att det skulle vara sämre, så jag skulle kunna öka dosen. Men proverna såg alltid bra ut och jag var trött, orkeslös och deppig. Efter en tid fick jag även Citalopram utskrivet och det har faktiskt hjälpt. Tyvärr reagerade magen efter några år så nu letar en läkare efter alternativ. Det går långsamt och magen är i kaos.

  I augusti 2011 började jag med lchf och det var i grevens tid! Då var min kropp i så dåligt skick att jag knappt gunde gå, stå upprätt eller vara i annat tillstånd än djupt sovande. Jag blev snabbt (ett par dagar utan socker, mjöl eller annan stärkelserik mat) pigg som en mört! Det var helt underbart! Jag sov bara på natten, kunde gå som vanligt och fluffet runt revbenen försvann. Så byttes mitt antidepressiva ut och på bara nån vecka gick jag upp i vikt, inte mycket men oerhört irriterande.

  Mitt kortisolvärde togs i somras när jag mådde väldigt dåligt men jag missförstod nog så jag cyklade 7 km till provtagningen (det var en kamp på liv och död, men hann till kl. 08.00!) så det blev nog missvisande. Det provet togs om för nån vecka sen, men jag har inte fått något resultat än.

  Jag ska ta till mig dina råd; fortsätta med fluorfri tandkräm, börja med kelp (och fasa ut levaxinet för det fungerar inte på mig) och jod. Att sluta stressa eller bara må bra över den jag är blir det tunga arbetet. Jag ser fram emot dina tips på den uppåtgående spiralen. Den behöver jag verkligen! Anna, hjärtligt tack för att du finns och sprider din kunskap!

 24. Kattis
  3 maj, 2012

  Hur ska man få i sig tillräckligt med omega 3 om man är väldigt allergisk mot fisk, skaldjur, nötter och mandel?

  1. Anna svarar Kattis
   4 maj, 2012

   De flesta är allergiska mot fiskproteiner, inte mot fiskFETT. Se om du kan hitta en omega 3 leverentör som garanterar att produktern är proteinfri (det finns). Och det är ju i fettet som omega 3 finns, itne i proteinerna.

 25. Mimmi
  4 maj, 2012

  Anna, underbara kunskapskälla! Dina raka, tydliga, förklarande inlägg är himmelriket för min spretiga hjärna. Tack!

  1. Anna svarar Mimmi
   4 maj, 2012

   Min röriga kreativa spontana ADHD-hjärna behöver en knivskarp röd logisk tråd för att landa. Kul att den kan vara andra til hjälp 🙂

 26. Lise-Lott
  5 maj, 2012

  Hej!
  Du skriver till flera här att man ska ta bort fluortandkrämen.
  Gäller det alla som äter enl LCHF?
  Någon skriver också om frusenhet vid låga sköldkörtel nivåer.
  Jag kan känna viss frusenhet när jag går ner i vikt. Jag kan känna när kroppen släpper vikt, precis om om kroppen förbränner mer då!? Och jag känner mig mer frusen och kall. Eller det kan vara ett tecken på rubbad sköldkörtel? Har tagit prover för många år sedan och har aldrig fått reda på mina svar, mer än att de är bra.
  Sen igen till det här med fluor, i bordsvatten finns det också en form av fluor = fluorid. Ska man undvika detta också? Byter ut rött vin mot bordsvatten, eftersom alkohol då påverkar vikt ned gång. Så det blir till helgen jag dricker typ Ramlösa då. För övrigt blir det kranvatten. Finns det bordsvatten utan fluorider? någon som vet…. gillar vatten med kolsyra, för att det känns lite lyxigare än kranvatten till en god middag om man nu ska undvika vin eller liknande.
  Sen hade det varit jätte roligt att ha lite mail vänner, som också kämpar med vikten. Det går ju super bra och stötta varandra genom mail också.
  Någon som vill?
  Ha en fortsatt skön helg… Kram

 27. Catherine
  5 maj, 2012

  Med all respekt, Anna, men här har du ingen aning om vad du pratar om! Du är säkert duktig på kostfrågor, men vet du verkligen tillräckligt om ämnesomsättningsrubbningar för att kunna uttala dig så tvärsäkert som du gör? Nej, det anser jag inte att du gör.

  Till dig som skrivit brevet: om du har låg ämnesomsättning (hypotyreos) är risken stor att Levaxin inte räcker i längden. Levaxin innehåller syntetiskt tyroxin eller T4. T4 är ett förhormon vars främsta uppgift är att omvandlas till det aktiva hormonet T3 i kroppen (genom att en jodatom tas bort, därav namnet). 80% av allt T3 kommer från konverterat T4 medan sköldkörteln producerar 20% själv. Den som inte har en fungerande sköldkörtel och äter enbart Levaxin har således brist på det aktiva sköldkörtelhormonet T3. 20% går bort direkt, och dessutom kan olika bristsjukdomar försämra omvandlingen av T4 till T3 vilket förvärrar T3-bristen. För normal konvertering krävs bl a selen och järn.

  Den som gått länge med inadekvata hormonnivåer drabbas av trötta binjurar. För det krävs oftast behandling. Ibland kan receptfria s.k. adrenal glandulars hjälpa (sök på nätet) om problemet inte gått för långt. Har tillståndet hunnit bli allvarligare än så krävs receptbelagt hydrokortison under en kortare eller längre tid.

  Jag vill råda dig att läsa mer på följande sajt:

  http://www.stopthethyroidmadness.com

  Den finns bara på engelska men rekommenderas varmt. Massor av bra artiklar skrivna av patienter, forum där man kan ställa frågor osv. Sajtägaren äter själv naturligt sköldkörtelhormon sedan många år. Detta är den bästa lösningen för många. Det framställs av frystorkad, nedmald sköldkörtel från gris (det djur vars anatomi mest liknar människans) och innehåller alla hormoner en frisk sköldkörtel producerar – T1, T2, T3, T4 och calcitonin. Näst bästa behandlingsalternativet är Levaxin kombinerat med syntetiskt T3 (Liothyronin). Det finns i Sverige men många läkare känner inte till det. Tyvärr är det illa ställt i Sverige när det gäller läkares kunskap på området. De flesta tvingas åka utomlands för att få adekvat hjälp.

  Om du föredrar att läsa på svenska kan du gå till följande sajt som jag själv hittade helt nyligen. Där finns en massa bra info om trötta binjurar och hur de behandlas.

  http://www.hypo2.info

  1. Anna svarar Catherine
   7 maj, 2012

   Tack för ytterliga tillägg i denna svåra fråga. All kunskap är bra.

   Jag är kostrådgivare och får och ska inte rekommendera medicin. Jag har inte den befogenheten eller utbildningen. Och därför stannar jag vid kosten, stressen och rörelsen och dess påverkan på kroppen vid olika tillstånd. Alltså friskvård.

   Jag är mycket tacksam för att alla med medicinsk utbildning och kunskap bidrar med fler parametrar och fler alternativ. Ju fler infallsvinklar desto större chans att fler httar rätt.

   En nyfiken fråga; varför drabbas den som gått länge med inadekvata hormonnivåer av trötta binjurar? Hur vet man säkert att det är den ordningen och inte att det blir trötta binjurarna p g a att man levt i det sympatiska nervsystemet utan återhämtning som skapar inadekvata hormonnivåer gällande kortisolet? Kan det vara så enkelt att det finns en massa anledningar till problem med sköldkörteln? Med olika startpunkter för olika individer?

   Tack för ditt inlägg.

 28. Catherine
  8 maj, 2012

  Hej Anna,

  Det kan naturligtvis fungera på båda hållen, dvs vad är hönan och ägget? Den förklaring jag fått av läkare är att långvarig hypometabolism stressar kroppen och binjurarna som går på högvarv tills de kollapsar. Mer om det här:

  ”En orsak till att binjurarna/HPA-axeln börjat svikta och lett till bristande kortisolproduktion, anges ofta vara långvarig stress. ”Vid tidig/lätt störning är kortisolnivåerna höga. I senare stadier tycks HPA-axeln bli uttröttad med oförmåga att frisätta kortisol vid fysiologiska och psykologiska stimuli, och då noteras istället låga kortisolvärden.” Så skriver Thomas Ljung, läkare och tidigare forskningschef på Institutet för Stressmedicin artikeln ”Stressreaktionernas biologi” i Läkartidningen nr 12 2004. Observera att låga kortisolvärden kan vara låga för den enskilda individen, som hade behövt en högre dos kortisol vid fysiologiskt/psykologiskt stimuli, men ändå vara inom referensvärdet för vad som anses normalt.

  Det kan handla om psykosocial stress eller fysiologisk stress; om man till exempel gått med en obehandlad hypometabolism under en längre tid vilket stressat kroppen och alla dess organ, inte minst binjurebarken som producerar stresshormonet kortisol. Man har sett att deprimerade patienter ofta har höga kortisolvärden, vilket inte heller är bra då för mycket kortisol också kan hämma metabolismen (bland mycket annat). Men hos dem som gått och mått dåligt under längre perioder, kanske i flera, flera år, verkar binjurarna/HPA-axeln ha ”tröttnat” med resultatet att kortisolproduktionen som länge gått på högvarv nu saktat ned.” (från http://www.hypo2.se)

  1. Anna Hallén
   10 maj, 2012

   Spännande. Exakt så skriver jag ju också: ”En orsak till att binjurarna/HPA-axeln börjat svikta och lett till bristande kortisolproduktion, anges ofta vara långvarig stress. ”Vid tidig/lätt störning är kortisolnivåerna höga”

   Kanske vi missuppfattat varandra. Just nu säger vi samma sak 🙂

 29. 9 maj, 2012

  Hej Anna,
  När jag läser detta så känner jag igen lite av det jag har upplevt. Hösten -10 började jag med LCHF och gick ner 9 kilo på 10 veckor, men jag slutade för att jag mådde så otroligt dåligt. Till en början mådde jag mycket bättre. Jag är starkt sockerberoende och har varit sedan barnsben. Eftersom jag tränar så mycket som jag gör är jag inte överviktig, men mina tänder börjar att förfalla och mina humörsvängningar är otroliga. 10 kilo skulle jag vilja bli av med och jag vill inte styras av mitt beroende längre. Igårkväll åkte jag till Coop kl 21:50 på kvällen för att köpa choklad. Jag sa till min man att om han säger att vi behöver kaffe också, så känner jag mig lite bättre till mods. Självklart så köpte jag mer än jag orkade äta upp, men har vi inget hemma så stjäl jag av mina barn. Jag springer 4 km ca 4 gånger i veckan och de dagar jag inte springer så går jag 6,5km stavgång. Hantelträning och spinning kör jag utöver detta, men vikten rör sig inte.
  Jag hade inga humörsvängningar under tiden jag levde LCHF och jag hade inga bekymmer med att låta bli godiset om jag inte åt bröd på morgonen. Men efter ca 6-8 veckor började jag att må dåligt på nätterna. Jag vaknade runt 4 tiden varje natt och ville kräkas. Saliven rann till och jag hängde över toan, men inget kom. På morgonen hade jag ofta diarre. Samtidigt började jag få hjärtklappningar och blev orolig. Jag var ofta ledsen och irriterad. Jag kände direkt att det hängde ihop med min kost. Jag sökte upp läkare. Jag började lipa när jag berättade om mina symptom och undrade varför, jag som brukar vara så stark. Det gjordes EKG, men inget hittades. Jag berättade om min kost och läkaren sa att det där skulle jag sluta med direkt. Läkare sa till mig att jag nog har upplevt för mycket de senaste åren och att jag skulle boka samtal. Jag gick dit en gång och kände mig totalt felplaserad.
  Jag slutade med LCHF och när jag fick i mig kolhydrater slutade symptomen, och jag gick upp 15 kilo…. Hjärtklappningarna har jag kvar och nu äter jag betablockerare. Nu vågar jag inte börja med LCHF igen, men samtidigt så vet jag att det är enda vägen för mig att bli av med både sockerberoende och kilon. ingenting annat fungerar. Jag kan tappa ca 3 kilon på att träna och svälta, som jag gjorde förr, men de kilona har jag tillbaks om jag slutar träna i bara en vecka…
  Hoppas att du kan hjälpa mig. Läkaren kanske missade något???
  Hon tog prover och allt såg bra ut.
  Tack för ditt svar.
  Mvh
  Hanna

  1. Anna svarar Hanna
   10 maj, 2012

   Jag tror Bitten Jonsson kan hjälpa dig. Kontakta henne.

  2. AnneB
   2 juni, 2012

   Hei, nå var det lenge siden du skrev dette, men kanskje du er inne her av og til. Kjenner du til begrepet proteinintoleranse? Gluten og mjölkproteinet kan gjennom dårlig fordöyelse fungere som et slags opiat (typ opium) og når man slutter med dette kan man få abstinenser.
   Jeg vet ikke om du sluttet helt med mjöl men det er ganske vanlig i LCHF. Det kan väre det som er årsaken til det du opplevde.
   Jeg sluttet med gluten for noen år siden og hadde to uker på soffan og mådde virkelig dååårlig. Da visste jeg ikke engang om at jeg kunne reagere slik.

   1. Anna svarar AnneB
    5 juni, 2012

    Hej!
    Tack för påminnelsen. Ja, gluten och kasein skapar ofta stora problem och precis som du skriver så byggs de om till morfinliknande ämnen.

    Av denna anledning är det många som försvarar sin macka med mjölk. Vem vill bli av med en drog? 🙂

 30. mercadee
  11 maj, 2012

  Vården/forskningen bemöter ofta patienterna utifrån tanken att det handlar om ett psykologiskt kontroller-/botbart fenomen. KBT, psykofarmaka, m m. Stresshantering. Men väldigt lite prat om vad stress isåfall gjort med kroppen, vad det stört rent fysiologiskt. Psykologiska bekymmer behandlas sällan som en ’följd av’ annan problematik, utan får ofta oproportionellt stort förklaringsutrymme.

 31. 12 juni, 2012

  Älskar att vara i stallet på kvällarna. Det är så mysigt! Då kan jag dola på i min egen takt i lugn och ro, rykta båda hästarna i en timme var, pussa lite på dem och bara mysa. Ska fixa i ordning mitt urläckra ljusbruna aachenträns, tvätta lite bett, smörja lite läder, städa mitt ryktlåda och annat som hör till vardagen. Nu måste jag dra innan jag missar bussen. Utvärderar ridpasset ikväll!

 32. Sarah
  15 juli, 2012

  Om du bara visste… Jag önskar att min läkare hade samma insikter och kunskaper som du. Istället ökar han känslan av att inte duga genom att konstatera att ”det är ditt liv det är fel på Sarah, det är tufft att vara ung kvinnlig chef i dagens samhälle”…

  I morgon knatar jag iväg till hälokostbutiken och köper på mig selen och jod/kelp samtidigt som jag tar semester, lägger mig på spikmattan redan ikväll och njuter av min joggintur i morgon. Det här var som att läsa bibeln för mig! TACK!!

 33. krafs
  9 september, 2012

  Hejsan.

  Vad är nästa steg när det gäller trötthet och ont i ryggen och liknande symptom som beskrivs i ditt inlägg och kommentarer, då jag exempelvis misstänker något med sköldkörtel. Kan det vara cellförändringar?

  1. 9 september, 2012

   Kolla alltid med läkare om du tror att det är ett fel. Viktigt!

 34. Susanne
  14 januari, 2014

  Hej Anna!
  Detta skulle jag ha läst för många år sedan. Jag har varit ”fröken duktig” i allt för många år, egentligen ända från barndomen, att synas och göra rätt för mig.
  Jag har nu varit sjukskriven sen i maj 2013 för depression och är än idag inte på väg att börja arbetsträna.
  Min psykolog har sagt endel av det du skrivit, att hitta ställen och sinnen där kroppen får vila i lugn och ro.
  Tyvärr har jag lätt för att stressa upp mig och känna att jag måste ju iaf orka ta hand om disken.
  De bästa stunderna på dagarna är när jag är ute med hunden och tar mig tid att bara vara (som jag tyvärr inte gör varje dag).

  Tack för luften under vingarna!

 35. Elisabeth M
  14 januari, 2014

  Svar till Hanna;
  Om du fått hjärtklappning i samband med att du åt LCHF så kan det bero på kaliumbrist. Jag råkade ut för detta när jag under en längre tid uteslöt två viktiga kaliumkällor ur kosten – nämligen bananer och potatis. För lite kalium gör att hjärtat slår för fort och för mycket kalium gör att hjärtat stannar. Min hypokalemi upptäcktes av läkaren på akuten som undersökte mig då jag trodde jag höll på att få en hjärtinfarkt. Sedan dess ser jag till att äta potatis åtminstone en gång i veckan, samt en banan nån gång ibland.

 36. Mia
  15 januari, 2014

  Hej Anna
  Jag är en kvinna på 53 år, som har så högt blodtryck o äter nu 32 mg Candesartan/Hydrochlorothiazide Teva, och så får trombyl 75 mg och Metoprolo ratiopharm 2st 50 mg, i förebyggande syfte -mot proppar tror jag. Dessutom så äter jag omeprazol för magen och Kaleorid, för jag har lågt kalium. Rökare är jag-tyvärr! Har genomgått ett ultraljud på njurarna, som ska göras om, då bilderna inte va tillfredställande. Har börjat få huvudvärk på em, nästan varje dag o då tar jag alvedon. Har svårt att sova och får ibl mardrömmar -hemska sådana. Har under många år, känt en oerhörd stress o haft panikångest under en period. Jag promenerar varje dag med hunden, men är annars ganska lat o omotiverad att göra ngt alls. De är inte mkt som roar mig längre och om jag dör -spelar inte så stor roll. Går hos psykolog och hoppas att jag ska finna bot mot detta-äter inte ngt anti.dep. Vad anser Du att jag ska göra? Sluta röka, de vet jag ju själv, men tänker på om de kan va ngn brist i min kropp. Snälla ge mig ngt att hoppas på! Glad om Du skickar till min mail! Mia

  1. 18 januari, 2014

   Hej Mia!
   Jag får inte ge några råd vid medicinering eller vid sjukdomar så jag får tyvärr inte ge dig råd. Det vore också oseriöst att gissa genom en blogg då jag saknar en massa svar om dig och din bakgrund, även om jag fick.

   Din väg du valt just nu, att gå till psykolog och be om hjälp, är rätt väg. Du kommer att nå fram.

   Ett råd jag kan ge är att försöka äta bra och näringstät mat. Glutenfritt! Bara naturliga fetter och mycket av både fisk och grönsaker. Även nötter om du kan hantera det, annars Annas Supersalt. (för mineralernas skull) Detta brukar vara svårt när man mår dåligt. Tyvärr när kroppen behöver som mest så äter vi som sämst. Men försök. Det är viktigt för hur du mår.

   Varmt lycka till Mia. Det går! Jag lovar.

 37. Sofia
  15 januari, 2014

  Jag vill bara varna alla med underfunktion i sköldkörteln. Ni bör ta reda på vad som orsakat er underfunktion i sköldkörteln.

  Den VANLIGASTE orsaken till att man producerar för lite hormoner är att kroppens egna immunförsvar har angripit sköldkörteln och orsakar en inflammation som förstör körtelvävnad. Denna sjukdom betyder att man har en autoimmun sjukdom och heter Hashimoto. Hashimoto orsaker underfunktion i sköldkörteln som kallas Hypotyreos.

  Andra orsaker kan till exempel vara att man haft en sjukdom i sköldkörteln eller hypofysen, graviditet, jodbrist eller en tidigare operation eller annan behandling mot struma.

  För att ta reda på om det är en autoimmun sjukdom (hashimoto) så ber man sin läkare ta ett TPO & TRAK.

  Här har ni en läkare som förklarar det hela: http://youtu.be/nM36xBPgdE0

  Har man underfunktion i sköldkörteln med Hashimoto ska man INTE ÄTA JOD. Det retar immunförsvaret och det gör att man mår sämre. Varför man inte ska äta jod ifall man har underfunktion i sköldkörteln med Hashimoto: http://youtu.be/6tiW97gSqDA

  1. 18 januari, 2014

   Sofia!
   Du har helt rätt och lyfter något mycket viktigt.

   De jag vänder mig till är de som varit i sjukvården, de mår dåligt men sjukvården hittar inga fel.
   De sjukdomar som du nämner är mätbara och kommer att hittas. Och vid sjukdomar får man också hjälp från sjukvården.

   De som läser mina rader är de som söker efter en lösning när sjukvården inte klara av det. Att sjukvården inte hittar något är för att vi inte är sjuka utan genom långvariga obalanser fått funktionella störningar.

   Alltså att funktionen är så störd att kroppen inte fungerar men inget är trasigt eller sjukt. Lika allvarligt, men helt olika lösningar.

 38. Anne N
  16 januari, 2014

  Förr i tiden behandlade man överfunktioner på sköldkörteln med fluor. Fluor är precis som det skrivs i texten och kommentarerna giftigt för sköldkörteln. Det finns fler fluorkällor som man kan undvika. Tacka nej till tandläkarens sötsliskiga äckliga beläggning som h*n vill putsa på efter varje undersökning. Denna puts innehåller fluor. Undvik Ramlösa! (Läs på aluminiumburkarna varningstexten om barn). Innehåller 2,7 mg fluor/liter=mycket. Loka är bättre=mycket mindre fluor än Ramlösa. Alla typer av munskölj innehåller fluor.

  1. 18 januari, 2014

   🙂

 39. Susanna
  16 januari, 2014

  Tack! ♡

  Visste mycket, men inte allt! Fick utmattningssyndrom i slutet på 2011, 32 år gammal. Har försökt gå tillbaka till jobbet men det slutade med 25 olika kroppsymtom beroende på stress. Har testat rehabilitering på annat typ av jobb men blev jätte dålig igen. Nu åter igen helt sjukskriven. Nu väntar kurs i stresshantering som jag hoppas mycket på.

  Jag ska ta upp träningen igen, försiktigt. Har inte orkat alls innan men tror att jag kan fixa det. Har tränat i hela mitt liv innan jag blev sjuk. Vet att det ger mig serotonin som skapar lyckokänslor. Och det kan ju behövas en del. 😉

  Äter helt okey ändå. Lagar alltid maten från grunden med bra ekologiska varor. Har bra koll på vad det innehåller då socker ska hållas på låg nivå. Använder absolut inga Light produkter. Testar att baka med sukrin. Eller gör choklad bollar på dadlar och nötter. Men lchf funkade inte. Fick värk i magen av vad jag tror att det var för fett. Reagerar på fet mat. Vad kan det bero på?

  Har börjat äta glutenfritt och det har hjälpt mot uppsvullen mage vilket är toppen! Det som jag inte gillar är att mycket av det som säljs glutenfritt innehåller mycket socker.

  Klarar inte av att baka en massa, det räcker med middagen som görs för min sönderbrända hjärna.

  Har gjort en blodanlys och fått reda på att jag hade stor brist på B12 och även järn samt pågående inflammation i kroppen. Inget om jod eller selen nämndes. Bör jag äta det ändå?

  Tack åter igen för innehållsrik information!

  Mvh Susanna

  1. 18 januari, 2014

   Hej Susanna!
   2-3 paranötter per dag (selen) och Annas Supersalt (alla mineraler inklusive jod) är en bra grund. B12 brist ger hemska symptom, skämt att ni har hittat det.

   Kolla däremot värdet igen. Om du har för lite IF kan du inte ta upp B12 och då kommer tillskotten inte ge full effekt. De som saknar IF behöver B12 i sprutform fyra gånger per år.

   Väljer du LCHF får du sockerfritt och glutenfritt på ett naturligt sätt. Den LCHF jag förespråkar är alltid glutenfri. (Det finns andra varianter9

 40. Anna
  16 januari, 2014

  Känns som om det är MIG du beskriver… Måste kolla Selen o Jod… <3
  TACK.

 41. Malin
  21 januari, 2014

  Hej Anna,
  Fick en länk hit av en vän till mig och jag säger som alla tidigare – det kunde varit jag som skrivit brevet.
  Är snart 35 år och är långtidssjukskriven för 2:a gången pga återkommande depressioner, utbrändhet etc. För 2 år sedan fick jag diagnosen Bipolär sjukdom typ 2 och sedan dess äter jag stämningsstabiliserande – Lamictal (400mg = maxdos) och Cymbalta 60g mot depression. Eftersom jag inte kan sova tar jag 10mg Zolpidem/Stilnot varje kväll för att kunna få några timmars sömn….
  Diagnosen var som en befrielse. Äntligen fick jag veta vad det är för fel på mig! Jag har hållit på såhär sedan jag var 15 år! Jag fick som ett bevis på att jag inte har ”hittat på” för att jag är ”lat och vek”. Symptomen för Bipolär sjukdom (typ 2) stämde/stämmer så klockrent inte på mig – precis som ovanstående brev gör….

  Min fråga till dig är:
  Vet du om det är vanligt att diagnos på Bipolär sjukdom typ 2 ställs på personer med problematik och symptom som beskrivs i brevet? För mig känns de väldigt likartade. Jag har nu ätit medicin i 2 år och tycker mig ändå inte se någon direkt förbättring. Motivation=noll, självförtroende=noll, energi=noll, viktuppgång trots GI, värk i hela kroppen vid träning. För 1 år sedan (1 år efter min diagnos) intalade jag mig ändå att jag mådde bättre. Jag kände mig stressad av att ”bara gå hemma”. Det kändes som ”folk” började undra när jag skulle ”ta mig i kragen”. Jag var så less på att ”aldrig bli bra” och less på att leva som en parasit på samhället. Less på att alltid vara ”den där som inte klarar av att leva”, som bryter ihop bara hon får lite press på sig. Jag tänkte att jag kunde väl lika gärna börja jobba igen – jag bidrog ju inte direkt till någon hjälp hemma heller med barn och hushåll. Pengar var ett annat stressmoment. Så jg tyckte att eftersom det ändå inte blir bättre av att vara hemma så kan jag väl lika gärna börja jobba och bidra lite till hushållskassan och samhället. I sept 2012 skrev jag in mig på Arbetsförmedlingen och när jag blev erbjuden en tjänst på 100% var det bara att ta den – annars ryker a-kassan…. Jag körde igång i feb förra året. Jag kände nog egentligen på en gång att jag tagit mig vatten över huvudet men körde på ändå. 2 månader senare såg jag hur allt det lilla jag lyckats reparera i 2 års tid rasera och ytterligare 2 mån till så kraschade jag. Nu sitter jag här igen, sjukskriven och arbetslös sedan september. Jag känner mig totalt värdelös, vek och – ja, som en belastning, både för familj och samhälle. Hade det inte varit för mina underbara ungar (3 och 6 år) så hade jag nog bara lagt mig rakt upp och ner på golvet och aldrig klivit upp igen. Det är för deras skull jag inte ger upp…
  Vad får du för uppfattning kring allt detta? Borde jag inte må bättre nu med tanke på att jag äter mediciner sedan 2 år tillbaka + varit sjukskriven i mer än 2 år (med 6 månaders uppehåll). Hur går dina tankar?

  En helt annan fråga;
  Hur ser du på 5:2 metoden?
  Kan man kombinera den med LCHF/GI? (5 dagar LCHF/GI och 2 fastedagar).
  Hård träning 2 ggr/vecka el promenader 5-6 ggr/vecka…

  Mvh Malin

  1. 31 januari, 2014

   Hej Malin!
   Medicin hjälper bara om de hittar rätt. Och när hjärnan är i obalans är det få mediciner som hjälper. Medicin kan däremot stötta upp så du orkar göra andra saker också. medicin kan också vara den sista nyckeln som får allt att falla på plats. Men jag har i stort sett inte hört om någon som fått alla hjälp från medicin.

   Att ge personliga råd på en blogg så här vore oseriöst. Men några generella som jag verkligen skulle vilja dela med mig av är att de som har problem med ADHD, bipolär, schizofreni (hur nu det stavas) bör prova att ta bort all gluten och kasein under 6 månader. Prova och känn efter.

   Lägg även på omega 3, trippel dos samt zink och magnesium i vanlig dos.

   Det fungerar. Frågan bara hur mycket på just dig. Så pass att du tycker att det är värt förändringen? Hoppas det.

   Sen kan, för vissa, en liten del medicin behövas i alla fall. Prova 🙂

   Varmt lycka till

  2. 31 januari, 2014

   Malin, fasta för dig är bara dumt. Alla fasta, även då den är nyttig, ökar kroppens stress. Inget du vill utsätta dina system för just nu.

 42. carina
  27 januari, 2014

  Hej Anna.
  Länkade till detta inlägg via 56kilo & jisses vad träffad man känner sig! Jag är en 100% arbetande 3barns mamma med konstiga jobbtider inom handels & en make som också jobbar 100%.Vi har INGEN släkt där vi bor så cirka 1gång per år har bi barnvakt över natten..
  Jag har haft magkattar sedan tvillingarna föddes för 7år sedan med senaste året blir det inte bättre någon dag utan konstant,äter Losec.
  Har ätit LCHF (inte strikt) sedan cirka 1år tillbaka & mår jättebra framför allt i magen,ingen bullrig,uppsvälld & gasig mage längre!
  Men jisses så trött jag är JÄMT ,men kan ändå absolut inte somna på kvällarna (vaken till 12snåret9.
  Jag äter dvitamin !

  Hur testar man vilka brister man har & vilka tillkoster tror du jag skulle behöva?

  Kram.

  1. 31 januari, 2014

   Hej Carina!
   En snabb gissning är att hela din kropp ”bor” i det stressade nervsystemet – det sympatiska. Där fungerar inte magen alls. Och ditt näringsupptag i tarmen är uruselt. Det gör att tillskott inte gör så stor skillnad. Du behöver verkligen tillskotten men du tar inte upp dem i tarmen utan de hamnar i toastolen.

   Ditt fokus bör vara ”lediga tankar”. Att hitta minuter här och var där du kan stanna upp och andas. Låta axlarna trilla tungt ner. Andas ljupt med näsan 8-10 gånger. Blunda. Kanske lyssna på en MindfullnessApp i 3 minuter….

   Trött och att inte kunna sova är en stark signal på stress. Tröttheten är en signal på att kroppen behöver återhämtning. Att du känner dig uppe i varm så sömnen inte infinner sig är stressen i form av adrenalin. Kanske spikmattan kan hjälpa dig här?

   Magnesium behöver du helt klart. Men jag tror inte din lösning sitter i tillskott utan i återhämtning. Sen är jag säker på att du nog har brister på det mesta. Men som sagt, utan ett bra upptag i tarmen fungerar inte tillskotten.

   Lediga tankar! Är man för stressad fungerar ofta inte vila för tankarna snöras i alla fall. Hitta några saker som skapar lediga tankar och jobba med dom några minuter var dag till en början….

 43. Christofer
  26 augusti, 2014

  Intressant brev. Har brev likande upplevelse. Jag har hashimoto och hade ätit levaxin i 3 år innan jag började med LCHF. Jag var symptomfri. När jag började med LCHF gick det snabbt utför. Började sova dåligt och blev trött. Jag gjorde kortisoltest och det visade sig att jag hade lågt kortisol. Jag kom fram till att det är stressande för binjurarna att äta så lite kolhydrater. Jag tror inte det är bra för kroppen att vara i ketos. Nu 3.5 år senare mår jag lika dåligt.

 44. Linn
  7 maj, 2017

  Sådan idioti… Bara för att hon besväras av fysiska problem behöver det inte betyda att hon har låg självkänsla och duktig-flickasyndrom. Snacka om att läsa in för mycket i hennes brev! Hon nämner dessutom bara tre symptom, sedan när räcker det för att ge en klockren bild av vad som helst?
  Bara för att en del mår bra på LCHF betyder det inte att alla gör det. Eftersom hon själv har dessa funderingar kanske det vore vettigare att prata alternativ än att läsa in massor om hur hennes psyiska hälsa är när hon inte nämner det.
  Jag fattar att du ville hjälpa, men jag hoppas att hon inte lyssnar på dig, för du gör väldigt mycket antaganden på väldigt lite grund, och det är alltid farligt och ofta även inkorrekt.

  1. 29 maj, 2017

   Linn, jag känner henne! Att du direkt sågar mig är mer idioti. Du gör väldigt mycket antaganden på väldigt liten grund. det är alltid farligt och ofta även inkorrekt!

   Jag har av hänsyn suddat lite i hennes mail. Jag har kortat ner det och tagit bort allt som kan avslöja hennes identitet. Så jag har både kunskap om henne live, vi har pratat mycket om hur hon mår och varför, och sen från mailet hon skrev. Och ja, jag träffade nog ganska så rätt för hon var oerhört glad över hjälpen hon fick. Hon mår idag betydligt mycket bättre. Och vi har fortfarande kontakt.

 45. Julia
  25 juli, 2019

  Hej. Jag har alla symtom på sköldkörtelproblematik men ligger normalt på proverna. T4 på 11 och TSH på 2.8.
  Jag har gått på keto i ca 1 år nu dvs zerocarb i perioder och lite grönsaker i perioder men alltid legat under 10g kolhydrater/dag.
  Har dock inte mått så bra under denna period, bättre dock men absolut inte bra.
  Tänker dock att proverna kanske är normala pga detta, att inget triggat bildandet av antikroppar osv.
  Energin är dock alltid låg. Vad är din syn på underfunktion i sköldkörteln och kolhydratsmängd? Vissa menar att keto är bäst då det är hormonstabiliserande men andra menar att man behöver lite mer kolhydrater? Äter mejeri och ägg fritt pga födoämnesintoleranser.

  1. Anna
   10 augusti, 2019

   Hej!
   Kunskapen om leptin tror jag kan hjälpa dig.

   Och kosten ALP tror jag kan hjälpa dig.

   Tyvärr finns allt inte samlat ännu. Men om du söker på energibristsjukdomar på denna blogg så hittar du lite att börja med.

 46. Jöns Ohlsson
  15 december, 2019

  Frekvensterapi fungerar bäst

  Sök på Youtube frequency thyroid
  Sök på Youtube sapiens medicine

  https://enlightenedstates.com/

  1. Anna
   21 december, 2019

   Jag har precis köpt en Eductor. Ska bli så spännande att lära mig denna nya värld och allt som den kan skapa.

 47. Baiba Olsson
  19 augusti, 2020

  Hej! Jag undrar om jod från Holistic Lugols lösning funkar och i så fall hur många droppar man ska ta?

Write a comment