Jag lyfter en fråga om magnesium

”Varför kan man få magnesiumbrist med lchf?”

Ja, här kommer ett försök till svar:

Mycket av det vi har plockat bort innehåller mycket Magnesium. Ex:
Fullkorns rågbröd 51 mg/ 100 gr
Special K 56 mg/ 100 gr

Det vi nu äter innehåller väldigt lite Mg. Ex. (Har ni mer Mg innehållsrikta livmedel, hör av er. Vi behöver bra källor)
Bacon 15 mg/ 100 g
Ägg 11 mg/ 100 gr
Smör 3 mg/ 100 gr

De som väljer grönsaker har lite större möjlighet att få i sig lite mer Mg (Har ni bättre lågkolhydratgrönsaker med mer Mg hör gärna av er. Vi behöver fler tips)
Broccoli 23 mg/ 100 gr

Och så mitt evinnerliga tjat om nötter.. sa hon med bus bakom båda öronen. 😉
Mandel 280 mg/ 100 gr  (1 dl är 43 gram så 1 dl ger 120 mg Mg)

Alla inom LCHF har tagit bort mjöl och fullkorn. Det är kanon. men vi tappade en Mg källa som vi tidigare förlitat oss på. Det som däremot är bra att vi nu slipper lektinerna som finns i mjöl och fullkorn. De minskar nämlligen upptaget av mineraler, så jag vet faktiskt inte hur mycket av den innehållande mängden som kroppen verkligen tog upp.

Bara för att något innehåller något så är det inte säkert att kroppen kan ta upp det.

Många inom LCHF tar bort nötterna på grund av kolhydratinnehållet och ibland på grund av att det finns en del gifter förknippat med våra nötter.

Och nu börja många med NCHF. Alltså tar även bort grönsker som broccoli. Då är våra naturliga Mg källor ganska så små och bristen kommer som ett brev på posten.

Jamen var fick man Mg ifrån förr då? Nummer ett så åt vi växtdelar och nötter och sen åt vi gärna skaldjur.

Och DÄR kanske vi har en smart lösning. Vi LCHFare bör äta betydligt mer fisk och skaldjur, då närmar vi oss enuiterna:
Musslor 50 mg/ 100 gr
Räkor 42 mg/ 100 gr.

13 kommentarer

  1. Ulla
    15 november, 2010

    Det finns en sida som heter ”Livsmedel som innehåller mest och minst” från Fineli -livsmedelsdatabas. Där kan man slå på olika mineraler, fetter, vitaminer mm, vilka livsmedel som innehåller mest och minst av det sökta.

  2. Anna Hallén
    15 november, 2010

    Underbart. Tack Ulla. Jag kollar i morgon. Nu ska jag smita från jobbet för idag 🙂

  3. 15 november, 2010

    Kikade precis på fineli: Här är länken till grönsaker med mest Mg i:

    http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2212&fuclass=vegfresh&specdiet=none&items=50&from=top&portion=100g&lang=sv

    där kan man sedan byta till alla typer av livsmedelsklasser. Jag har använt mig jättemycket av fineli.

    Anna, beror inte också Magnesiumbristen på att man inte binder vätska i kroppen på samma sätt när man inte äter kolhydrater? Jag får alltid mer Magnesiumbrist när jag pressar mig med LCHF och tappar mycket vätska.

    Tack igen för ett bra i inlägg. 🙂

  4. PerH
    15 november, 2010

    Kramperna och LCHF

    Hade ofta nattlig vadkramper tiden före LCHF, sedan 5 år tillbaka inga kramper över huvud taget, det utan extra magnesium.
    Har ersatt osten till kaffet med mandel sista året, ha lite tilltugg.
    Mg-grönsaker har det varit tunnsått med.
    Tiden innan paleokosten bakade jag mycket surdegsbröd på grov-råg och vete-special.

  5. Therese (Kloka Kostbloggen)
    15 november, 2010

    En tanke… Kan det kanske också vara så att många som äter LCHF får i sig extra mycket kalcium (tänker närmast på all ost och grädde)? Eftersom kroppen vill ha balans mellan kalcium/magnesium kanske det handlar mer om att uppnå balans mellan dessa än om att vi skulle få i oss mindre magnesium än tidigare?

  6. Ethel Loberg
    15 november, 2010

    Hej Anna!

    Vilken tur att det blev så många stormiga kommentarer om Dig på Kostdocktorn, det ledde mig hit och Du skriver ju jätteintressant och lättförståeligt. Dessutom med stor text så jag kan läsa utan glasögon.

    Nu lägger jag Din blogg i mina ”Favoriter”

  7. Anna svarar snabbt om Mg
    16 november, 2010

    Therese:
    Jaaaaa. Härligt. Visst påverkar olika saker varandra. Och precis som du skriver så behövs magnesium för upptaget av kalcium.

    PerH: Ja, tål man mandel är det ett unedrbart tillskott av Mg. Mycket på liten yta. Och som syns i E% inlägget så skapar 43 gram nötetr inte så stort skillnad.

    Ethel: Välkommen hit. Ja allt har något gott med sig 🙂

  8. Andrea
    16 november, 2010

    Hej
    Funderar på om man går ned i vikt på dryga 2100kcal?
    Eller menar du att man måste stabilisera en (sönder) bantad kropp?
    Menar att om man vill och behöver gå ned i vikt är det oerhört stressande att vänta i 6 mån innan man kan förvänta sig något resultat?

    Är inte 1500-1600 en ok nivå som kroppen blir trygg av och samtidigt vågar släppa ifrån sig vikt?

    Mvh

  9. Lehna
    16 november, 2010

    Hej Anna!
    Tack för tipset att sötmandel kunde lindra kramper. Det stämmer i alla fall i mitt fall för sen jag började med att ta en eller två nävar med sötmandlar varje dag så har kramperna varit som bortblåsta. Halleluja! Det är så jättetoppenfantastiskt att man med så enkla medel kan bota ett så besvärlig och smärtsamt tillstånd som muskelkramper. Jag led av kramper i 5 år och nu är jag så tacksam att jag fått väck den plågan. I början tog jag sötmandel varje dag men idag behöver jag bara ta dem var tredje dag ungefär. Gott är det också! Perfekt att ta med sig ut på golfbanan t.ex som ett extra tugg till kaffet.. Tack Anna !! Du borde få Nobelpriset !

    Lehna

  10. Omnivoren
    16 november, 2010

    Kanonfråga. Det kan kanske vara befogat med en varning för en alltför ensidig diet med mycket smör, grädde och kokosfett. ”Mineraltomma kalorier” kan man kanske säga.

    Spenat och mangold verkar bra. Och när våren kommer får vi plocka nässlor. Man kanske ska torka och göra nässelpulver för hela årsbehovet av magnesium. Annars så finns ju pumpafrön (se kommentar i föregående blogginlägg).

  11. Anna svarar Lehna
    17 november, 2010

    🙂 Mmmm visst är det härligt när lite naturlig kost återställer kroppen till ett måbra läge?

    Smart av dig att känna efter vad just ditt behov är. Vill man inte ha för mycket nöt-kolhydrater är ju detta ett kanontips. Att när mängden/behovet är fyllt så behövs mindre mängd för att upprätthålla rätt nivå.

  12. Anna svara Omnivoren
    17 november, 2010

    😉 Mmmmm ensida dieter kommer alltid att skapa problem även om vi väljer bra produkter.

    Och i nästa andetag kommer frågan: Är mejeriprodukter bra val?

    Fast den orkar jag inte ge mig in på nu. Ler stort.

  13. Madde
    3 maj, 2011

    Hej Anna! Är verkligen nötter en del av en naturlig kost?

    Främst tänker jag på lektinerna och de olösliga fibrerna. Men även på om våra förfäder verkligen förstod hur man öppnade skalet på ex hårda hasselnötter?
    Vi saknar ju förmågan att bita igenom skalet och varför skulle de lägga så mycket energi på något med så lite innehåll?
    Frön och nötter är väl mat för gnagare eg?

    Varför bör människor med problemmagar välja bort nötter?

SKRIV EN KOMMENTAR