”Jag kan det här med LCHF!”

Jag får ofta mail som berättar att ”Jag äter LCHF” eller ”Jag kan det här med LCHF”. MEN det fungerar inte!! Därför lägger jag in en Favorit i repris.

Den viktigaste frågan är:
”Hur äter du?” och ”Vad kan du?”

Vi börjar med ”hur?”. Många äter helt fel. De äter godkända saker men mycket mer än vad kroppen behöver. De äter finn crisp och mjölfria mackor i ställlet för riktig mat. De äter LCHF-efterätter utöver maten. De äter 3 stora måltider plus mellanmål trots att de är mycket stillasittande.

Du ska inte bara kunna LCHF. Du måste först och främst kunna DIN kropp och sen lite näringsfysiologi så du vet vad maten gör i kroppen. Äter du nyttiga saker men i större mängd än du behöver så kommer du inte att gå ner i vikt. (Inte upp heller och det är det som är en av de stora styrkorna med denna kosten)

Så chokladmousse, ostkaka och grädde med bär är inte bra val för viktminskning ÄVEN om det är LCHF.

Sen tittar vi på ”Vad?” Vad kan du? Kan du metoden LCHF eller evolutionsläran och närinsfysiologin tillsammans med näringsläran? Metoden LCHF är kanon. Helt underbar. Men det är en kunskap som inriktar sig på grupp. Du är inte en grupp, du är en alldeles unik individ.

Det härliga är att LCHF fungerar på mycket stora grupper. Men behöver justeras lite för en del. Det finns inte ett facit som fungerar för alla. Däremot finns en kunskap med alla sina varianter som kommer att fungera på alla.

Att äta yoghurtfrukost, finncrispmellanmål, kyckling & sallad till lunch, nötter till em fikat, lite grädde med bär när du komemr hem och en omelett på kvällen är inte att äta rätt. Nyttigt kan det nog vara för den friska kroppen, men som viktminskningsmetod brukar detta vara helt förkastligt.

Att äta omelett med grädde på morgonen, en lunch på kött/fisk med fet sås och grönsaker till och sen en mindre middag i samma form som lunchen. Nu börjar vi närma oss de flestas bra-nivå.

Men LCHF efterrätterna? Ja, de är uppfunna för att du ska kunna göra undantag utan att få tillbaka suget. De är uppfunna för att alla med önskad vikt ska kunna äta gott resten av livet.

22 kommentarer

 1. lena
  28 oktober, 2010

  Åhh, så bra och insiktsfullt! Jag är inne på min 9:de strikta LCHF-vecka. Förberedde mig genom att låna ALLA böcker på biblioteket för att sätta in mig i tänket. Jag köpte din bok för att den känns mest balanserad och jag kände igen mig i din bantarhistoria. Blir lite småäcklad av stora blodiga biffar med ett smörpaket bredvid, som på en bild i LCHF-magasinet (naturligtvis prenumerant) och behöver ett en mer sofistikerat måltidstänk. Första veckan mådde jag jätteilla! Första sex veckorna svettades jag som en gris! Första veckan gick jag ned två kg och stod stilla tills för två veckor sedan, då har jag gått ned 1kg/vecka! Varför? Så här tror jag. Första veckan var viktnedgången vätska. Sedan har jag överätit för att hålla mig mätt. Men nu har kroppen och jag börjat fatta hur det här med LCHF går till. Jag kan en del men har mer att lära. Tror du, Anna, att jag har nytta av din brevkurs?

 2. 28 oktober, 2010

  Vilket bra inlägg!

  Jag har själv ätit enligt LCHF nu i drygt två år. Mår mycket bättre med denna typ än vad jag gjorde med mycket kolhydrater och socker.

  Just p.g.a. att jag mått bättre så har jag fortsatt med denna kost trots att jag gått upp flera kilo, gissar på 3-5 (eftersom jag inte har någon våg).

  Skulle tro precis som du skriver att jag inte fått till det riktigt korrekt med mängderna mat och kanske inte heller förhållandet protein/fett.
  Har aldrig räknat eller mätt maten, utan mest tittat på antal gram kolhydrater per dag som jag brukar göra en uppskattning på, och som då brukar hamna på 10-15 gr/dagen.

  Tack för alla intressanta inlägg Anna!

 3. 28 oktober, 2010

  Bra innlegg. Jeg merker at om jeg spiser mye nøtter, etterretter, bær og youghurt så går ikke kroppen min ned i vekt. Men jeg legger ikke på meg heller. Nå bruker vi LCHF-søtsaker bare i helgene. Da kan jeg glede meg til et stykke kake på lørdagen 🙂

 4. Catarina Germundsson
  28 oktober, 2010

  Jag tror att jag äntligen förstått hur allt hänger ihop. Har ätit lchf i knappt två månader, gick ner snabbt 6kg, men gick upp tre kilo direkt igen. Sen har det gått långsamt neråt så nu är jag väl nere i 6 kg igen.

  Får unna mig efterrätter och nötter och mörkchoklad någon gång ibland. Men jag vet ju hur jag kommer att kunna unna mig utan att gå upp i vikt när jag är klar.

  Det märks att vi är olika, min man har fullkomligt smält, hur mycket som helst på två veckor fast han äter mycket nötter choklad mm.

  Ja , ja man får ju äta god mat i alla fall, inte bara torftiga sallader.

  Tack för all upplysning på din blogg!
  Catarina

 5. berittis
  28 oktober, 2010

  Flera vittnar om att de går ner i vikt trots att de äter bara 2 gånger om danoch ändå inte är hungriga. Jag undrar hur de bär sig åt? Jag är tydligen en hungrig person.
  Jag äter frukost 5.30, äggröra på 2 ägg med 2 msk grädde och 2½ skiva bacon, 3 msk grekisk yoghurt med lite frön och 1 msk havrekli(för magen) och kaffe med 1 msk grädde.
  En oopsie med smör och pålägg kl. 9.
  Lunch kl. 11, då äter jag en bit kött el. fisk, kokta grönsaker, ½ tomat och fett i form av sås el. kryddsmör. Kl. 15.30 svart kaffe och en oopsie och middag vid 17.30. Liknande som lunch el. soppa. Mitt lördagsgodis:en ruta Lindts 90% choklad.
  Jag pendlar i vikt mellan 63,5 och 64, 8 men jag vill ner till 60 kg. Jag är 159 cm så jag tror inte att det är ett orealistiskt mål. Men under 63,5 kommer jag inte. Har provat minska ner portionerna men då blir jag så matt och hungrig. Ska jag byta ut något för att fortsätta gå ner?

 6. 28 oktober, 2010

  Jättebra skrivet, som vanligt 🙂
  Det är just det du skriver här, om att man tror man kan äta allt, bara för att det ”är LCHF”, som gjort att det inte funkat så bra för min Särbo att tappa i vikt.
  Skrev för några timmar sen färdigt morgondagens inlägg, som kommer att handla just om vad vi kommit fram till är en bra kostmodell för oss.
  Vi har så mycket att tacka dig för, Anna, som lärt oss så mycket om det här med Sunt förnuft 😉
  Stor, varm Kram från Turkiet.

 7. Gunborg
  28 oktober, 2010

  Väldigt bra skrivet igen! Jag har också tyckt ibland, varför finns det LCHF bakböcker. Vi som äter LCHF behöver inte baka. Men det är ju min åsikt. Min kropp är inte alls i behov av bakverk, även om det är lchf.
  Jag har efter ett år med LCHF lärt känna min kropp och är nu inne i en period där jag äter när jag är hungrig. Vilket innebär att jag lätt kan hoppa över lunchen på jobbet. Det gör dock mina arbetskamrater väldigt oroliga, dom tror antagligen att jag svälter mej. Men jag är ju så mätt efter morgonens tre stekta ägg och bacon. Så jag klarar mej, jag lever inte för at äta utan äter för att leva. Min hjärna har lärt om sig. Jag har fått ett underbart liv, som jag iofs berättat om tidigare, men jag kan aldrig få nog av att dela med mej.

 8. Anna Hallén
  28 oktober, 2010

  En hel radda underbara berättelser. Tack för att ni delar med er 🙂

 9. Ann-Mari
  28 oktober, 2010

  Ja vill också vara så klok som du. Firar idag ett år med LCHF. Ett bra vägval, men det är minsann inte bara att följa vägen. Nej man ska precis som i trafiken anpassa hastigheten till verkligheten.

 10. 28 oktober, 2010

  Väldigt bra skrivet 🙂 Och precis den erfarenheten som jag själv har av lchf – i början åt jag för mycket. Jag åt feta och kolhydratsnåla livsmedel – men lite för stor mängd.

 11. berittis
  29 oktober, 2010

  Jag kanske ställer dumma frågor men…

  Jag hittade den här länken:

  http://michelblomgren.blogspot.com/

  Vad ska man tro om det?

 12. CharlotteTheOriginal
  29 oktober, 2010

  Äter själv yoghurt till frukost, men har ägg med smör till. Ingen dunder laddning av fet yoghurt heller… Bara mjölkprodukt känns inte så mättande. Kan ju vara en förklaring till att man blir hungrig ganska snart om man bara käkar yoghurten.

  Största misstaget med mellanmål är det känns mer som något ”man bara gör” för att det sitter så långt in att det är ”bra”. Tar jag mellanmål är det för att jag ÄR hungrig men ska klara mig ett tag till tills det blir middag. Inte för att ”nu dricker jag lite kaffe och då ska det va nåt till”. Det handlar nog om för lite självförtroende vad det gäller den egna kroppen – att den säger till när den är hungrig.

 13. Ann-Marie
  29 oktober, 2010

  Hej Anna, Vad anser du om länken som Berittits ovan hänvisar till:http://michelblomgren.blogspot.com/?
  Jag har funderat mycket på hur kroppen långsiktigt påverkas av låg kolhydrats intag? Jag kände igen mig i symptom med att extrem trötthet, håglöshet och behov av starkt kaffe. Detta hade jag inte i början när jag startade med denna livstil för ca 3 år. Kan det vara skadligt på sikt? För tex binjurarna? Vad tror du?

 14. Jocke
  29 oktober, 2010

  Hej Anna! Köpte din bok idag och käkade köttfärssås med zuccinispagetti till middag! Gott! 🙂 Jag gillar verkligen boken. Bra jobbat!

  Angående ditt inlägg så har jag gått på LCHF i drygt två månader nu. Har aldrig varit överviktig i den bemärkelsen men har ändå 10 sladdriga kilon som jag behöver frigöra.

  Den första veckan tappade jag lite mer än tre kilo, sedan har inte vågen rört sig en millimeter. Det är lite enerverande men jag tror jag har kommit på vad det kan bero på. Det beror på mina gamla matvanor.

  Låt mig förklara.

  Tidigare var jag alltid hungrig. Jag hann inte mer än komma till jobbet fören magen skrek efter lunch. Eftermiddagarna var förskräckliga och när jag kom hem var jag mer eller mindre desperat av hunger. Varje dag åt jag fyra, fem måltider. Ibland ännu fler.

  Sedan jag började med LCHF har denna hunger försvunnit. Jag äter frukost och får mer eller mindre tvinga i mig en lunch vid tolvtiden. Samma sak på eftermiddagen. Visst går det bra att äta, men jag är aldrig jättehungrig längre.

  Ändå äter jag tre till fyra måltider om dagen av gammal vana. Det har man ju också fått lära sig, alltså att man ska äta tre huvudmål och minst två mellanmål varje dag.

  Jag måste nog börja inse att det kanske räcker med två ordentliga mål mat om dagen. Eller i alla fall behöver jag inte äta lika stora portioner som tidigare, vilket jag också gör av gammal vana. Man lassar rutinmässigt på lika mycket käk på tallriken som innan.

  Summa summarum. Med LCHF verkar man behöva äta färre måltider och mindre portioner. Men man äter nog lätt för mycket och för ofta av gammal vana och på grund av de dåliga kostråd man fått tidigare. Det tror jag är en anledning till att vissa (som jag) inte går ner med LCHF.

  Personligen ska jag därför sluta äta när jag inte är hungrig och helt enkelt lyssna på min kropp mer istället för att gå efter klockan.

 15. 30 oktober, 2010

  Underbart att jag hittade din sida. Det gick verkligen upp ett” Liljeholmen” för mig.Jag har varit WW. i många år, och det har fungerat till för två år sedan:Helt plötsligt och utan att jag ändrade kosthållning gick jag sakta up, upp,upp. Nu har det blivit 13 kilo. Tetsade LCHF några månader för 1½ år sedan, men gick då upp mina sista 5 kilo.Sedan ett läkarbesök i våras,där mitt tidigare låga ths prov hade ökat till det dubbla och fastesocker låg på 6 (ett halvår tidigare ua). Bestämde jag mig.Tror att jag i början åt för mycket av det där som jag bara sett på bild förut;-) och nu äter jag nog alldeles för lite. Jag är ingen bull eller godisråtta, så kolhydraterna är för det mesta under15 /dag,(mycket kramp i benen utöver fibro och RL)men tycker om riktig lagad mat.
  Nu ska jag göra som du föreslår,så får vi se om jag kan tappa NÅGOT kilo!
  Jag bokmärker din blogg. Den är suverän

 16. lena
  15 mars, 2011

  Förra gången (28 oktober, högst upp av kommentarerna) jag gjorde en kommentar så var jag inne på min 9:de strikta vecka. Och jag har bara fortsatt! Mår så himla bra! Hade tänkt unna mig lite kakor över jul, men kände inget behov och avstod därför. Jag går sakta men säkert ner, 12 kg, på ett halvår och skall ta ytterligare 8 kg fram till sommaren har jag tänkt mig. jag är sååå nöjd med min nya livsstil! Och jag läser Din blogg jämt Anna!

 17. 16 mars, 2011

  Bra inlägg Anna! 😀

 18. mia
  18 mars, 2011

  Du ska inte bara kunna LCHF. Du måste först och främst kunna DIN kropp och sen lite näringsfysiologi så du vet vad maten gör i kroppen.

  BRA SAGT!!!! Vi är alla olika. Tack Anna!

 19. Ulrika
  19 mars, 2011

  Jättebra skrivet Anna! Och så bra att du gjort en länk till detta inlägg från första-sidan! Jag behöver bli påmind lite då och då om detta.
  Tack så mycket!!

 20. Anna Hallén
  19 mars, 2011

  🙂

 21. irene
  11 april, 2011

  Bra inlägg, men med en liten kommentar:

  Äter du nyttiga saker men i större mängd än du behöver så kommer du inte att gå ner i vikt. (Inte upp heller och det är det som är en av de stora styrkorna med denna kosten)

  Det går visst att gå upp även om man håller sig till att äta för mycket nyttiga saker. Tror många lurar sig själva just där. Första veckan så går de ner vattenvikten trots att de äter massa. Sen händer inte mer. Men vadå? Man kunde ju äta hur mycket man ville?

Write a comment