Jag börjar sen…

”Ja, det är så mycket som händer nu. Du vet sommar, grillningar, picknick och sen fyller barnen år. Men i höst, DÅ ska jag börja på rikigt”

Finns det någon gång i livet som det inte händer något? Sen kommer ju hösten med kvällsmys, fler födelsedagar, Mårten Gås och SEN kommer ju julen och nyår…. Tillsammans med ett nyårslöfte som heter duga. Nu ska det lovas utav bara den. Ler stort.

Och OM vi nu hittar ett bra tillfälle att byta livsstil. Hur blir det nästa sommar? Ska vi gå tillbaka till den livsstilen som orsakat problemen som gör att vi överhuvudtaget tänker på att byta över till lågkolhydratkost?

Nej, jag är ledsen över att behöva vara så brutalt ärlig, men det är bara undanflykter på hög!

Att bryta kolhydratberoendet är tufft. En av de tuffaste uppgifter du någonsin kommer at behöva göra. Att sluta röka är beroendemässigt mycket enkelt i jämförelse. Nicotin har inte alls samma beroendegrad som socker och mjöl.

Sen att man får hjälp av alla runt omkring med sin undanflykt hjälper ju inte till. ”Klart du kan äta EN, ingen blir ju tjock på EN.” Det är ingen som tjatar på en nybliven ickerökare att de ska röka EN cigg, ”för ingen har väl blivit rökare på EN cigg.”

Nej. Starta idag. NU.

 

En bättre chans kommer inte att dyka upp. Lycka till.

Tidigare
«
Nästa
»

12 kommentarer

 1. Ingrid Fridén
  1 juli, 2010

  O vad bra! Det är då sant, min bästa tid är nu!
  Jag har visseligen redan startat, och det går bra hittils, det har gått fem veckor sen jag började med min nya livsstil.
  Det här inlägget kom mycket lägligt, det kommer jag att läsa flera gånger, för det sporrar mig till att fortsätta på min nya bana……
  Många tack!
  Hälsningar Ingrid

 2. 1 juli, 2010

  Tack för ett bra inlägg Anna:-)
  Visst har man tusen viktigare saker att göra än det där som man vet kommer att kräva en daglig insats – Gör, gör inte. Ät det, ät inte det!

 3. Nettan
  1 juli, 2010

  Men hur håller man motivationen uppe när man har kommit över kolhydratsberoendet, när man lärt sig vad kroppen mår bra av och har en önskan att tappa de jobbiga kilona som gör att inga kläder passar, att magen är i vägen när man tränar, att det är super jobbigt när det är varmt ute och blir jobbigt att andas. DÅ är det svårt att säga nej och hitta lösningar i alla lägen när den enda motivationen är ”jag går ju i alla fall inte upp i vikt”. Men visst vill man inte lägga på sig mer i sommar så då fortsätter man kämpa. Är det någon mer än jag som inte ser något resultat efter 1 års försök?

 4. 1 juli, 2010

  Alltid bättre att börja på en torsdag än en måndag 😉

  Måndagar brukade ändå alltid misslyckas,som startdag för en ny diet.
  Tur jag inte behöver hålla på och starta om längre. För nu är den här maten en livsstil sen 15 månader, som jag inte ens behöver tänka på vad jag får och inte får äta. Det har satt sig i ryggmärgen.

  Riktigt bra skrivet, det här kan många ta till sig 🙂

 5. HA
  1 juli, 2010

  Jag har dagar då jag kan äta en stooor mängd nötter och frön (menar då flera hundra gram, allt från 100-800gram!) samt en massa frukter (ex 5äpplen, 5päron etc)… Enligt många (nästan alla) så bör man ju gå upp i vikt av detta – pga nötternas höga energiinnehåll (det ger ju mig mer än 3000kcal!) samt för frukten som enligt LCHF inte är så ”nyttig” eller så… men hur kommer det sig att jag inte har gått upp i vikt av det? (äter även lite annan mat…) – Jag har ibland dåliga matvanor tyvärr, för jag är verkligen beroende av nötter/frön och frukt! Kan leva på det, men förstår att det inte är bra! Om man äter mycket i t.ex. en vecka (mer än vad man gör av med) när brukar det märkas på kropp och våg?

  Vet inte riktigt varför jag skriver detta, men har funderat på det lite… Jag äter verkligen så som man inte ska äta om man inte vill gå upp i vikt.. Ändå är jag smal:S

 6. Daniella
  1 juli, 2010

  Hej HA,

  Jag är ingen expert, men har egen erfarenhet av det du skriver. Jag har helt slutat med mjölprodukter och socker, vilket innebär att pasta, bröd och müsli m fl produkter utgått. Däremot började jag mer av en slump följa isodieten som lanserats av Fredrik Paulún och några av hans kolleger. De rekommenderar en glutenfri diet (dvs pasta och bröd m fl livsmedel faller bort) men däremot en hel del frukt, nötter, frön och grönsaker förutom protein (kött, fisk, kyckling, baljväxter) och nyttiga fetter (förutom nötter och frön även avokado, oliver, olivolja, smör och fet fisk). Jag mår utmärkt av den dieten och går ner i vikt ca 1 kg/vecka! Jag inser att det nog är som att svära i kyrkan att säga det här, men faktum är att en noll-kolhydratdiet (eller näst intill noll) inte funkar för alla. För mig funkade det bäst att ta bort socker och mjöl ur kosten, men däremot behålla grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, nötter och frön (plus potatis, råris och bönor/linser i de mängder som rekommenderas i isodieten). När jag prövade att äta enligt Atkins’/Annika Dahlqvists rekommendationer blev jag yr, illamående och fick huvudvärk. Jag medicinerar för låg ämnesomsättning och efter att ha haft en dos i åratal fick jag plötsligt höja efter några veckor på lågkolhydratkost! Eftersom jag tränar mycket behöver jag en hel del kolhydrater, och då behöver jag äta frukt, bär och nötter plus mindre mängder potatis och råris. Jag fick lättare att gå ned i vikt när jag drog ned ordentligt på det mättade fettet, ökade kolhydratintaget (som var nästan obefintligt innan) och såg till att äta minst 150 gram proteinrika livsmedel till varje måltid PLUS minst två mellanmål om dagen och då ska detta mellanmål innehålla alla de tre viktigaste energikällorna, t.ex. yoghurt med frukt och nötter eller fruktsallad med hackade nötter och solrosfrön. Detta är själva tanken med isodieten – att man aldrig ska låta det gå mer än tre timmar mellan måltiderna, för att ämnesomsättningen ska vara på topp och hungerkänslorna aldrig infinna sig.

  Bara för att visa hur olika vi faktiskt är…

 7. Josefin
  1 juli, 2010

  Hej Anna!
  Jag vill bara säga att jag uppskattar dina inlägg!
  Du ger mig jättemycket inspiration. Jag tror på att man ska försöka äta så naturlig mat som möjligt, samt att inte gå från fettskrämd till kolhydratskrämd!
  Tack för din blogg! =)

 8. Anna Hallén
  1 juli, 2010

  🙂

  Tack!

  Visst är vi alla olika. Det svåra är att hitta sin optimala tallrik. Bäst är att prova sig fram och lyda sin kropp.

 9. Effie
  2 juli, 2010

  Jag håller med; var och en måste hitta sin väg. Det är inget självändamål att äta så lite kolhydrater det bara går, ingen tävling. (men vissa mår bättre av det sägs det; jag har inte provat någon längre tid, och under tiden jag provade märkte jag ingen skillnad)

  Och själv tycker jag det verkar sk-tjobbigt att äta tre mål+mellanmål – jag äter lunch och middag, och inget mer, och trivs med det (efter att ha tvingat i mig frukost varje morgon i bortåt fyrtio år). Skönt att slippa tänka på och planera för mat hela tiden.

 10. Effie
  2 juli, 2010

  Fast en sak skulle jag nog vilja tillägga till din text, Anna. Man bör nog förbereda sig mentalt, lägga upp en strategi. Tänka igenom grillningarna och picknickarna – vad är lämpligt att äta? Vad säger man på bjudningarna för att undvika kakorna? Vad ska finnas i kyl och skafferi? Och ska man trappa ner, eller sluta tvärt? Och kanske ska man läsa på lite. Men det tar inte hela tiden till i höst, eller till nyår, eller… – nej, man kan börja direkt ändå.

 11. Louise
  2 juli, 2010

  Hej alla som läser denna fantastiska sida och till Dig Anna vill jag bara skicka min sommarkram!
  I september förra året bestämde jag mig för att på allvar ändra mina matOVANOR, jag hade dessutom ett mål – i september i år gifter jag mig och vill känna mig så fin som jag bara kan, även om vikt är kopplat till en utseendegrej men också känslor som kommer innifrån så vill jag bära min brudklänning och vara nöjd. Jag är redan mer än nöjd då mina cm i midjan minskat från 102cm till 90cm och stussen minskat från 112cm till 106cm. Jag har gått Annas brevkurs och lärt mig en massa saker om hur min kropp fungerar och vad maten gör när jag äter den! Bara massor +++++ för den kursen!
  Vad jag vill säga är också som flera är inne på ovan mig att vi är alla olika! Lyssna på din kropp och ge den tid! Det tar nog lika lång tid att komma i form som det tar att komma i OFORM. Idag har jag ett avslappnat tänk om mina vanor – mår toppen och jag vet redan nu att jag strålar i september!!!
  Ha en fin sommar!
  Ps. Har ni något bra recept på jordgubbssaft? Trots att jag vet att det innehåller socker ser jag det som ett bättre alternativ med egengjord saft än affärens, till barnen i sommar. Vi var på självplock i går och njöt!Ds

 12. Anna Hallén
  2 juli, 2010

  Smiter snart på semester och har förberett en massa inlägg så det inte ska bli tyst på bloggen.

  Jag log åt Effies förslag om förberedelser då flera av dem finns som tips på dessa kommande inlägg. Picknick, Grillning, Saknar du glass?, Fikasugen och All inclusive är några av inläggen som ligger på tidsinställning.

  Grattis Louise och tack för berömmet om Brevkursen. Saknade du något i kursen får du gärna hojta till.

Write a comment