Jag är inte duktig

Eller har extra bra karaktär.

Jag bantade i 25 år och gick från 58 kilo till 111 kilo. Det är inte att vara duktig eller ha bra karaktär. MEN det är fullt naturligt! Kroppen gör så när man kaloribantar på en massa kolhydrater.

År 2000 började jag med lågkolhydratkost. Under 6-7 år trodde jag att jag kunde göra undantag. Var hände? Jo, jag föll dit hela tiden!

Jag är inte duktig eller har extra bra karaktär. Det som hände var att jag accepterade. Jag kan inte äta visa saker. Aldrig.  Jag tog beslutet. Jag tog sorgen. Det har inget med karaktär att göra men det har med vilja att göra. En vilja om hur jag förtjänar att ta hand om mig själv. Trots uppoffringar. Ett val. Mitt val.

Nu är jag fanatisk. (Ha ha, nej inte fantastisk utan fanatisk) Och skitstolt över detta. Människor runt om mig kan säga vad de vill. Jag gör det min kropp och huvud mår som bäst av. Jag mår strålande. Jag är stolt. Och glad. Och nöjd!

Äta för andras skull? Varför? Jag förstår inte.

Synd om mig? Nä, inte det minsta. Sorgen är för länge länge sedan borta. Nu är det bara livskvalité kvar.

Karaktär? Nej, vad ska jag ha den till? Idag finns inget, som jag inte får, som lockar mig. (Men det tog sina år av beslutsamhet och NOLL undantag.)

Undantag idag? Aldrig. Jag tänker inte förlora detta lugn. Skulle aldrig riskera att tappa det jag lever i idag.

”Men.. jag förtjänar”… Förtjänar en macka? Eller förtjänar att må strålande? I min värld kan jag inte få båda. Jag valde att förtjäna – Strålande!

Jag är inte duktig eller har en bättre karaktär än någon annan. Men jag accepterade, slutade självljuga (alla dessa tusen undanflykter som fest, semester, stress mm) och tog sorgen. Jag får aldrig mer äta en smörgås. Punkt.

Idag säger jag i stället. Jag VILL aldrig mer äta en smörgås. Häftigt.

Hoppas att dessa rader kan ge dig lite kraft. Kampen tar slut och byts ut mot ett tryggt lugn. Vill du så kan du. Men det kräver lite fanatism. 🙂 Är man beroende finns inte ordet ”ibland”.

Bara att träna:
Vill du ha…?
NEJ TACK! 🙂

Skickar en varm kram till hela mitt läsargäng. Nu kommer jag att smita på semester (USA) och kommer att ta helt datorledigt 🙂 Tillbaka den 2 maj. Ta hand om varandra så länge.

29 kommentarer

 1. 16 april, 2011

  Jag är där i perioder, men jag har fortfarande de där stunderna av ”jag förtjänar…”. Det är en process, och jag är påväg dit du är!

  Bra jobbat! 😀
  Ha en fin semester!

 2. NinaKatarina
  16 april, 2011

  Ha en underbar resa !!

 3. Maria
  16 april, 2011

  TACK kändes som det var skrivet direkt till mig…men jag vet ju att vi är många… Ha en underbar välförtjänt semester! /M

 4. Laila
  16 april, 2011

  Ha det så bra, kommer att sakna dina trevliga skriverier

 5. 16 april, 2011

  Trevlig semester o var rädd om dej ….USA har häftiga pannkakor till frukost.
  Mvh Christer

 6. Linda
  16 april, 2011

  Ha en underbar semester Anna. Jag och många med mig kommer sakna dig! Kram

 7. Åse
  16 april, 2011

  Trevlig semester ska du ha! Och jag har iaf kommit så långt att godis o kakor inte frestar mig längre. Så himla skönt!

 8. 16 april, 2011

  ha det så bra i usa!

 9. Heléne
  16 april, 2011

  Hallå Anna! Jag skriver som någon här innan: det var som om du skrivit inlägget riktat direkt till mig! Ja, det är nog som du faktiskt skriver! Det är nog bara att ta tjuren i hornen och säga ”Nej tack!”! Jag ska jobba på det, så ska jag förhoppningsvis också lyckas!
  Önskar dig en härlig semester, jag lovar att jag, och säkerligen många med mig, kommer att sakna dig!

 10. Märit
  16 april, 2011

  SÅ bra skrivet…som så mycket annat du skriver.Känns som du verkligen
  tänker till. Känner mej berörd och stöttad. TACK !

 11. Eva Z
  16 april, 2011

  Hej Anna, Ha En Underbar Semester!
  Jag saknar Dig redan. Får så’n abstinens bara av att veta att jag inte kommer att ”få” några nya inlägg av Dig på ….. långa dagar. För visst är de bara för mig?? Så känns det säkert för många av oss. ;-).
  Ha det gott. Kram Eva Z

 12. Eva Salerius
  16 april, 2011

  Vad bra för dig att du kopplar av och loggar ur för ett tag.
  Carpe diem!
  Ser fram emot dina framtida, kloka inlägg!

 13. /LO
  16 april, 2011

  Vad betyder karaktär? Att vara utmärkande och stå för den man är! Du har karaktär <3 !
  ha en skön semester!

 14. 16 april, 2011

  Säger som Anna. Det känns som om du beskriver MITT liv och MINA våndor. Jag har alltid trott att jag varit ensam och att det är FEL på MEJ. Bloggen ”Vitt begär” tillsammans med din har hjälpt mig otroligt mycket. TACK för det!

  1. Anna svarar Nelliesmamma mfl
   2 maj, 2011

   Du är inte ensam. Vi är många, men många skäms då det är skamfullt att tappa kontrollen och vräka i sig dumheter. att gå upp mitt i natten och göra chokladbollssmet som man äter direkt ur bunken…

   MendLCHF är det många många som nu återfår kontrollen. (Några behöver ett steg till, men det är ju inte heller något som de är ensamma med)

   Tyvärr kommer det LCHF bakkokböcker. Bra för den fungerande livsstilen. Katastrof för den sockerberoende!

 15. 17 april, 2011

  Vill önska dig en riktigt trevlig semester!

 16. Anki
  17 april, 2011

  Tack för dina ärliga och uppmuntrande ord!!Önskar dig en riktigt härlig och skön semester, var räddom dig!!
  Kramisar 🙂

 17. 17 april, 2011

  Njut av ledigheten. Just klarat av 9 dagar utan dator, det var härligt 😉

  Mycket bra inlägg som vanligt, det kan få fler att förstå missbruksmentaliteten, som finns för många även när det gäller maten. Jag är lyckligt lottad som inte har det extrema begäret, men kan sätta mig in i hur det kan vara för andra.

  Lika lite som man trugar en nykter alkoholist att smaka på en pilsner, lika illa borde det vara att försöka påverka någon som inte vill att ta en macka eller nåt sött till kaffet. Men det sitter så djupt rotat i den svenska folksjälen det här med doppandet, så man blir betraktad som avvikande om man nekar till den där smörgåsen eller kakan…

  Men vi blir hela tiden fler som vågar tacka nej, så snart kommer det inte att vara så udda. Heder åt de vänner och bekanta som fattat och börjat bjuda på ost och nötter till kaffet 🙂

  1. Anna svarar Birgitta Höglund’s Mat
   2 maj, 2011

   Hej Birgitta! Tack själv. Tack för alla underbara recept och länkar du hela tiden delar med dig av. Det verkar som om ditt och mitt lilla projekt blir av 🙂 Jag väntar bara ett helt klart besked. Hör av mig så snart det är i hamn. Men vi ses ju på Gran Canaria!. Kul att äntligen träffas på riktigt.

 18. ziwan
  18 april, 2011

  Så kloka ord!!! Just vad jag behöver för att stå emot ”pressen” från omgivningen…koppla av o njut i USA!!

 19. Alexandra
  20 april, 2011

  Hej Anna!
  Jag är en tjej på 22 år som börjat äta LCHF i 4 veckor nu.
  Jag har bantat sen högstadiet, och innan dess så var det mina föräldrar som satte stopp. Jag har bara 10 kg övervikt men maten har alltid varit ett stort problem. Jag förstår nu att hjärnan kopplar inte mätt i magen med mätt i huvudet när magen är full med kolhydrater!
  Jag har ADHD och är därmed extra känslig.
  Jag tror att alla missbrukstendenser lugnar sig med LCHF, är det så?
  Jag vill läsa mer om LCHF i samband ADHD för vuxna 🙂
  Tack för en bra sida, du är min idol!

 20. Marie Nyman
  21 april, 2011

  Hej Anna. som så många redan skrivit så känns det som du riktar dig och dina kloka ord just till mig. Ska bli spännande att få träffa och lyssna på allt klokt du har att säga under resan till Gran Canaria. Jag längtar och kommer att sakna dina inlägg, men njut och ta tillvara på ledigheten!

  1. Anna svarar Marie Nyman
   2 maj, 2011

   Ska bli jättekul att få träffa dig och ett gäng av mina läsare. Vi kommer att ha en underbar vecka! Lovar att svara på alla tusen privata frågor 🙂

 21. 24 april, 2011

  TACK för ett bra inlägg. 🙂

 22. Helene
  25 april, 2011

  Ja vill också önska skön semester och tacka för ett bra inlägg!
  Själv jobbar jag som testpilot i mitt eget nya liv…..
  Surdegs smörgås=vrålont i magen över ett dygn…
  Kan kvitta i framtiden.
  En kula lakritsglass inte ens god= magvärk i ett par timmar..
  Nästa gång jag provar glass ska den va GOD!!!!!
  Nej hitills vinner:
  Ägg till frukost
  mat till lunch och middag däremellan ost vid hunger.
  Magen lugn!
  Det är livskvalite`
  Hjärnan är väl inte direkt lugn men i alla fall inte socker hög!

  Ses Helene

 23. 26 april, 2011

  Jag har bantat i ca 25 år och alltid misslyckats. För ca 2 år sen prövade jag LCHF kost och mådde bra av att ta bort kolhydraterna. Jag hade inte uthålligheten att klara av hela min viktminskning med LCHF kost och valde att göra en gastric bypass operation. Nu är det 3 veckor sen jag opererades och jag mår toppen bra. Men trots att jag gjort en överviktsoperation kommer jag alltid att äta LCHF inspirerad kost eftersom det får min kropp att må bra!

  Jag har precis startat en blogg där du kan följa min resa från trött tjockis till sund smallis: http://fettlatt.blogspot.com/

  1. Anna svarar Elin
   2 maj, 2011

   Grattis! Vakta B12 och hoppas att du ”bor” kvar här på bloggen. Vi behöver lite solskenhistorier då jag ofta förmedlar en mer negativ syn på operationer.

 24. Susen
  27 april, 2011

  Tack för inspiration!! Ha det så skönt i USA.

 25. CharlotteTheOriginal
  29 april, 2011

  Jag brukar ofta tänka på det du skrev för länge sedan Anna, det om mackor….att man ska nog omvärdera sitt liv om man lägger sin livskvalité i ett par mackor. Jag har fått höra av folk som säger att ”men att äta som du, jag skulle inte klara av att leva utan potatis” . Det handlar om val helt enkelt, inte står väl potatisen där med gevär och hotar att göra hål i en om man inte äter den?

  ”Synd om mig? Nä, inte det minsta. Sorgen är för länge länge sedan borta. Nu är det bara livskvalité kvar.”…skriver du. Det är precis så det är. När folk sitter och ojar’ sig över mig, lägger ord i mun som att ”oj bantar du”. Nej, mig är det inte synd om. Men det är synd om dom som inte förstår/vet hur dom själva ska hantera sin kost och sitt eget lidande.

  Det är såklart mycket provocerande att se någon ta tag i sina problem och göra något åt det. Har man tagit av sig offer-manteln och tagit ansvar blottas sanningar andra inte orkar med helt enkelt.

Write a comment