Jag är allergisk mot allt!

”Jag är väldigt allergisk mot ägg, mjölk (och gluten, men det hör inte riktigt hit), dessutom fisk och skaldjur. Det enda kött jag äter är kyckling och kalkon, eftersom jag har problem att bryta ner ”heavy meats”, har haft problem med magen bland annat pga gluten i flera år.”

Japp. NU fick jag något att bita i. Men tillsammans med inlägget i går ska vi få ihop en toppendag. Klara, färdiga TÄNK så det knakar….

Frukost
Kaffe eller te med kokosfett (Toppenfett)
Kalkonrulle med gurkstavar i. (Bra proteiner)
Avokadoröra med hackade tomater, mild silverlök och lite pakrika. (Gott, mättande och bra fett)
1/2 dl mandel (magnesium) + 2 paranötter (Jag kan ju inte ge dig selen från ägg och skaldjur)

Tål du fiskfett? I så fall lägg till fiskproteinfria omega 3 kapslar. (Din meny kommer nämligen att innehålla ett överskott på omega 6. Annars kolla algkapslar med DHA.)

Lunch
Kycklingfile med wookgrönsaker i kokosgrädde. Servera med blomkålsris.
Kycklingköttbullar/hambugare (kycklingfärs, sesamfrön och grillolja) med tomatsalsa, tapenade (behövs för mättnaden). Stek i ister.

Tapenade
1 burk gröna oliver, (200 gram)
1 knippe bladpersilja
2 tsk pressad citron
2-3 tsk kapris
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
salt

Mixa alla ingredienser med en mixerstav

Använd kycklingskinnet. Antingen kör du det i en mixer så det kommer med i färsen. Kanonbra fett. Eller så strmlar du det och lägger på en plåt och in i ugnen –  voila – chips!

Har du provat om du kan hantera fläskesvål? Det är ju fett inte kött.

Mellanmål/Fika
1/2 rostade hasselnötter
Kaffe eller te med kokosfett (Viktigt för att få upp fettnivån lite)
2 praliner ischoklad gjord på mörk mjölkfri choklad och kokosfett. 50% av var.

Middag
Taco på kycklingfärs, guacamole, hackade grönsaker, salsa, hackade svarta oliver.
Kycklinggryta med curry på kokosgrädde, paprika, lök och champinjoner. Servera med blomkålsris.
Grillade kycklinglår med skinn, rostade grönsaker med ringlad olivolja. Toppa grönsakerna med rostade pumpakärnor.

Kan du äta Ghee? (Smörfett utan proteiner) I så fall kan du göra kryddghee och ha till.
Någon som provat att krydda upp ister? Funkar det?

Efterrätt
Avokadoglass medvaniljpulver, lite banan och hallon. (Bananen behövs för att det ska bli god glass)
Blåbärspaj med rostade mandelspån smaksatt med kardemumma. Serveras med cashewgrädde.

Har du något bra passande förslag eller recept?

19 kommentarer

  1. Martina
    27 juli, 2011

    Kalkonfile är gott att grilla med grönsaksspett. Olika grönsaksröror med olivolja, ta inspiration från medelhavsköket. Om du klarar av bönor kan du göra röror på det också med mycket olivolja och tahini (sesampasta). Tofu kan vara gott som omväxling, inget fett men det kan man tillsätta. Man kan göra bollar av nötter och kokosfett och smaksätta med kakao eller torkade bär. Kolla raw food och försök anpassa till lchf.

  2. Cecilia
    27 juli, 2011

    Wow, vilken utmaning! Kommer inte på ngn full meny, men till frukost, lunch el middag kan det vara trevligt att komplettera Annas meny med en medelhavssallad (väldigt finackad gurka, orange paprika, vitlök och citronskal + salt, peppar, olivolja och citronsaft). Eller varför inte en pesto? Där finns ju ett otal varianter. Så länge man skippar parmesanosten borde det vara ok. Vad sägs om soltorkade tomater mixat med hasselnötter och kanske lite citronskal och ngn kronärtskocksbotten? Har aldrig provat men kan bli gott. Överlag kan det nog vara bra att snegla på det asiatiska köket som har mkt fokus på grönsaker och i princip inga mejeriprodukter. Med sesamfrön, ingefära, lime, vitlök och soja kommer man långt! Efterrätt? Hm… kanske en liten smoothie på jordgubb och kokosgrädde? Eller bara lite plock med (riktigt god kvalitet på) nötter, mörk choklad och bär.

    Jag har även läst att det ska gå att göra mjölk på nötter och fröer (man blötlägger först och mixar sedan med vatten, därefter silas vätskan). Kanske ngt att experimentera med?

    Lycka till!

  3. Undrande
    27 juli, 2011

    Apropå omega 3, såg att du rekommenderar alg kapslar ist för fisk, men då undrar jag hur det är med linfröolja som ska vara full av omega 3. Är den bra eller dålig? Kan den ersätta fiskolje omega 3 eller är det att kasta pengar i sjön?

  4. Wille
    27 juli, 2011

    När man ätit sin ”nya” kost ett tag..och kroppen förhoppningsvis blivit starkare på olika sätt, visst kan det då vara läge att testa sin allergi? Det är ju ett visst antal som vittnar om allergiförbättringar på LCHF kost.

  5. Cissi
    27 juli, 2011

    Intressant läsning…..men om man, förutom allt som står ovan, dessutom inte tål någon form av nötter…..vad gör man då?

  6. Anna svarar Wille
    27 juli, 2011

    Hon tror och hoppas att kalv och vilt snart ska kunna läggas in i kosten.

    Och jag tror och hoppas på just det du skriver om. Att utan mjöl och gluten tillsammans med en större mngd fett så brukar många kroppar kunna hantera saker man tidigare var överkänslig mot, ibland till och emd allergisk mot.

    Vi håller tummarna.

  7. Anna svarar Cissi
    27 juli, 2011

    Om man inte helelr tål nötter… har man tur tål man då fröer. Jag rekomemdnerar då pumpakärnor, melonkärnor, sesamfrön med skal samt solrosfrö. Tillsammans med selen som tillskott. Den kan jag då inte lösa.

    Kokos är ingen nöt. Men tål man inte heller kokos får du välja havregrädde. (Välj inga sojaprodukter) Jag har inte grottat ner mig i om havreprodukter eller om risprodukterna är bästa valet. Kan inget om tillverkningssättet. Men något måsten man ju äta och ltie skräp tål vi 🙂

    Tål man inte heller kokos måste fettet från ister, avokado, oliver och oliv- och rapsola ökas. Då får vi balans medllan omega 3 och omega 6. Drömmen är då tillskott av oemga 3 kapslar med EPA/DHA om det fungerar!

  8. Gunilla
    27 juli, 2011

    Varför inte prova bioresonans för att återställa kroppens tolerans för födoämnen som man är allergisk mot? Lyckades få iväg min man som var allergisk mot mjölkprotein . Efter cirka 3 månaders behandling äter han nu alla mjölkprodukter. I samband med detta började han också äta LCHF och när vetemjölet försvann blev han också bra i magen. Behandlingen finns på många ställen i landet. Googla på allergikliniken.se och där finns länkar till behandlingsställen i hela landet. Han var själv mycket skeptisk till denna behandling men DET FUNGERADE!!! Det var inte dyrt heller. Totalt gick behandlingen på cirka 4 000 kr.

  9. Madde
    28 juli, 2011

    Oj, jag tror inte att mitt inlägg kom med…

    Mitt förslag är att han/hon sneglar mot veganrecept som är helt fria från mjölk och ägg OCH lägger till det kött han/hon tål SAMT extra fett.

    Recepten innehåller mer kolhydrater och är mer fettsnåla men allt går att modifiera lite 😉

    Kokosfett, ghee, avocado, oliver, olivolja, omega3, nötter (om det tåls) mm

    Best of luck!

    1. Anna svarar Madde
      29 juli, 2011

      Mitt spamfilter tar tyvärr ibland mer än jag vill 🙂 Jag släpper ut inläggen så snart jag ser det.

  10. Hanna
    28 juli, 2011

    En kille jag jobbade med tålde inte komjölksproteinet så han kunde äta t.ex äkte fetaost. Majonäs är väl en ok fettkälla utan mjölk!

  11. Anki(2)
    28 juli, 2011

    Som skaldjursallergiker hamnade jag på akuten efter att ha ätit ”omega 3 kapslar på ren fiskolja”, Läkaren sa att det inte alls är ovanligt att det blir så (dyker upp på akuten då och då, och läkarkåren är trötta på att naturpreparaten är fria från läkemedelslagen och därför kan skriva i princip vad som helst på förpackningarna) då det är i princip omöjligt att garantera omega 3 utan spår av skaldjur då fiskarna fiskas i hav dä skaldjur är deras föda eller matas med foder innehållande skaldjursrester då det är billigt. Han bad mig uttryckligen att absolut INTE äta omega 3 kapslar om man är starkt allergiskt. Värt att notera då även denna person här verkar lida av kraftig allergi. Är man hyperallergisk mot vissa födoämnen ska man tänka både en och två ggr innan man stoppar i sig kosttillskott, konsekvenserna om de inte är rena kan rent ut sagt bli dödlig allergisk reaktion och själv är jag tacksam att jag kom in till akuten i tid.

    1. Anna svarar Anki(2)
      29 juli, 2011

      Ja man ska vara ytterst försiktig. Men omega 3 och omerga 3 är inte samma. Det finns slarviga tillverkare och extremt seriösa tillverkare. Det finns bra omega 3 och sämre. Att dra alla över en kam känns mycket fel, speciellt då omega 3 fettsyrorna är essentiella (livsnödvändig) . Det finns kapslar med rester av proteinerna (de du är allergisk emot) och det finns proteinfria kapslar. Det är ju fettet vi vill åt och som ska finnas i kapseln. Be om garanti från producenten.

      Att läkaren avråder från alla omega 3 preparat tycker jag låter som en slarvig rekommendation. Att han är trött på naturpreparat i allmänhet förstår jag. Att han är trött på vissa oansvarliga producenter förstår jag.

      I Norge är omega 3 ett läkemedel eftersom det har en sådan fantatisk verkan på så mycket.

  12. Cissi
    28 juli, 2011

    Tack för tipsen!!!

  13. Anki(2)
    30 juli, 2011

    Ja vore bra om Omega 3 kunde klassas som läkemedel även här så kraven på tillverkarna kunde bli därefter.

  14. Johanna
    1 augusti, 2011

    Här kommer ett långt svar från den superallergiska, och superglada, tjejen i inlägget! 🙂

    Vad glad jag blev över att komma hem och hitta detta inlägg efter några dagars vila på landet! Tack så mycket för alla tips! 🙂

    Till Anna, jag äter bra Omega3-kapslar och Selentillskott bland annat – ni skulle svimma om ni visste alla fel och brister jag har och har haft i min kropp! :p
    Jag har lagt till lite kött på sistone och det verkar fungera bra om jag tar Enzymtabletter samtidigt. Hur underbart det var att smaka på kebabkött efter 5 års avhållsamhet! 😉

    Till Gunilla (och Wille), tack för omtanken. Allergierna mot många födoämnen var mycket bättre på de senaste testerna, då har jag hållit mig ifrån tex gluten och ägg i ca 2 år. Listan på ”överkänslighet” mot födoämnen var låång när de första testerna gjordes och allt plockades bort.
    Jag har gjort 2 st bioresonansbehandlingar (intensivvarianten) och är helt och hållet övertygad om att det fungerar. Men tyvärr är mitt immunförsvår så pass tilltufsat att det gärna ger vika för nya ämnen stup i kvarten, till exempel nötter innan jag gjorde den senaste.. :p

    Till sist vill jag tipsa, om jag med detta kan hjälpa bara en enda stackars själ, om att kolla upp om man lider av en Candida-infektion.. Det har jag i hela kroppen vilket lett till eksem (och självklart får man cremer och salvor utan utredning av läkare, har för en månad sen övertygat min läkare om anti-svampmedicin och det fungerar toppen) och väldigt torr hud. Har haft klåda och inte kunnat sporta blaa pga kli när jag blir varm och svettig.. Och vad främjer Candida i kroppen – jo kolhydrater/socker!

    Summan av kardemumman här är ju att om jag ätit en LCHF-kost från början hade jag sluppit vara sjuk i 20 år!! (är 24)

    Ta hand om er alla LCHFare, och låt ingen försöka slå i er att ni har fel!

  15. Annika
    2 augusti, 2011

    Jag har alltid fått ont i magen av ägg och avocado. Sen jag började med LCHF har jag kunnat äta både ägg och avocado utan några som helst problem.

    Nu i sommar har jag fuskat lite och fått i mig aldeles för mycket kolhydrater, pang. Ont i magen av både ägg och avocado. Det är ju alltså kolhydraterna som gör att min magen inte kan hantera de livsmedlen. Så kanske, förhoppningsvis, kan personen i fråga äta mer av några livsmedel så länge kolhydraterna håller sig borta.

  16. Anki(2)
    3 augusti, 2011

    Johanna, vad heter märket på de omega 3 kapslar som du äter?

  17. Johanna
    7 augusti, 2011

    Anki, De heter MorEPA Plus+ och märket är Minami Nutrition. Det kan vara så att jag blivit mindre känslig för fisk om de inte är helt ”rena”, det vet jag faktiskt inte, men jag köper dem på apotek i Belgien där jag bor, och det står ”highest purity possible” på dem, så de borde vara ok. Kolla deras hemsida om du är osäker; http://www.minami-nutrition.com
    Har kollat att man kan köpa dem online i Sverige om man inte skulle hitta i butik, bara att googla Minami Nutrition. Lycka till! 🙂

Write a comment