Ja hur är det nu med vin?

Jag vet inte riktigt. Ler stort. Det finns så många sanningar. Men vi kan väl titta på fakta så kan du sen sätta ihop din tolkning.

Alkoholen tas hand om i levern. Där förbränns även fettet. Enkelt uttryckt kan vi säga att levern gör bara en sak i taget… och alkoholen är ett gift så det måste prioriteras.

MEN… när vi nu äter mycket fett och fettförbränningen är i full gång alltid så verkar det som att många av oss tål en betydligt mindre mängd alkohol. Jag brukar skämta och säga att vi har blivit billiga i drift.. skratt. Kan det vara så att alkoholen nu får stå på kö in till levern och därför finns längre och i större mängd ute i blodet? Och vi av den anledningen inte tål lika mycket som förr?

Sen kommer vi till hur stor skada gör ett eller två glas vin i en LCHF kost? Ja, kolhydratmässigt är det absolut ingen katastrof, speciellt inte om du väljer rött vin. Däremot bör du titta på hur du reagerar efteråt 🙂 Triggar det ditt sötsug? ger du dig på chipsskålen? Äter saker som du ångrar?

Eller, tar du ett, två glas vin till maten eller till pratet och sen är nöjd?

Låt LCHF bli en livsstil. Vill du att vinet ska finnas med i din livsstil så se om du kan hitta ett lagom förhållande till vinet och helt enkelt behålla det. Går det inte? ja, då ska det bort. Det finns inget värre än att ångra sig efteråt. Det sliter oerhört på energin.

Öl – katastrof. Maltosen är mycket och snabb.
Whiskey och Cognac – njut av det lilla glaset av den goda kvalitén
Likörer – brukar vara rena sockerbomben
Grogg och Drink – en sockerbomb
Cider – en sockerbomb
Vitt vin – rött är bättre men torrt vitt är ok. Sött vitt är en sockerbomb
Champagne och mousserande – torrt ok. Sött nej.

Så ett eller två glas rött ller torrt vitt eller torr skumpa brukar fungera för de flesta.

Tidigare
«

30 kommentarer

 1. Therese (Kloka Kostbloggen)
  10 januari, 2011

  Eller kan orsaken till att vi känner av alkoholen mer nu än tidiagre vara att kroppen fortfarande priotriterar att ta hand om alkoholen först, och att vår fettspjälkning blir eftersatt och därmed även vår produktion av glukos…? Sämre tillgång till bränsle på alla fronter så att säga, och därför en större alkoholpåverkan?

  En annan fråga om något helt annat: Omega3, kortkedjigt/långkedjigt. Vår förmåga att bygga om ALA till EPA och DHA är mycket begränsad på grund av att vi saknar tillräcklgt med rätt enzym… Det finns de som menar att vi kan ”träna” kroppen att tillverka mer av rätt enzym genom att INTE ge kroppen redan ”färdigt” omega3, t ex fiskolja, utan istället t ex linfröolja.
  Vad säger du om det? Min tanke är att det kanske delvis stämmer men att enzymtillgången ändå är för begränsad. Att vi tagit ett kliv uppåt i näringskedjan och vant oss mer eller mindre permanent vid tillgång på långkedjigt omega3.

 2. Anna Hallén
  10 januari, 2011

  Spännande tanke.

  Visst kan kroppen uppgradera, men inte till vilka nivåer som helst. Vi behöver äta EPA och DHA för att nå de nivåer kroppen behöver. Men visst överlever vi utan.. fast vi vill ju hellre leva än överleva 🙂

 3. Nettan
  10 januari, 2011

  Funderar vidare på detta med alkoholen. Påverkar det resultatet av träningen när man druckit 1-2 glas vin dagen innan? Hur lång tid tar det för kroppen att förbränna alkohol? Tack för ditt svar:)

  1. Anna svarar Nettan
   11 januari, 2011

   Jag vet att det påverkar träningen tilld et sämre, men jag vet inte hur mycket….
   Hus snabbt alkohol förbränns kan du nog enkelt hitta om du Googlar.

 4. Janne
  10 januari, 2011

  Jag kan berätta att jag drack rejäla mängder vin under min viktminskning på ca 20 kg under 4 månader 2010. Dock ”bara” 1-2 dagar i veckan. När jag väl stannat av i viktminskningen i höstas så hade jag 3 vita helger i rad, då gick jag faktiskt ner ett par kilo till. Det slinker dessutom ofta ner lite väl mycket kolhydrater i form av nötter i samband med vindrickandet men det må väl vara hänt.
  Kolhydrater triggar för övrigt alltid mitt sötsug. Äntligen är helgerna över så nu blir det hårdkörning igen.

 5. Madde
  14 januari, 2011

  Men vad rekommenderar du då att man dricker till fest? Juice? Cola light? Drinkar på jucie o vodka? Vitt vin? Alkohol är ju dåligt och socker lika så, men man uppfattas ju lätt som tråkig om man bara sitter med ett glas vatten..

  1. Anna svarar Madde
   16 januari, 2011

   Rött vin 🙂

   Och sen spelar det ingen roll vad andra tycker. Du måste få välja vad du vill.

 6. Sandra
  10 februari, 2011

  Jag har på ngn fest gjort en egen drink på vodka och smaksatt mineralvatten med en limeskiva i…. Funkar, fast inte i så stora mängder 🙂

 7. 10 februari, 2011

  Är det gott? Låter i mina öron hemska… skratt. Fast så är jag en vinmänniska.

 8. katja
  10 februari, 2011

  Jag är en vindrickare oxå men ibland passar det med en kall öl till maten..Det finn nån öl på sytemet spendrups bright med 50% färre kolhydrater,är det nån som har erfarenhet av denna?kallas även gi öl.

 9. Anna svarar Katja
  10 februari, 2011

  50% av jättemycket är fortfarande mycket. Och vad jag har hört är den inte speciellt god. Ska du äta eller dricka någon som ändå inte är nyttigt, se till att det är oerhört gott så det är värt det.

 10. EvaCarina
  10 februari, 2011

  Spendrups Bright tycker vi här hemma är jättegod och många med oss! Bättre än vanlig öl. Smaken är som baken… Hur nyttig den är har vi inte en aning om… Vad jag förstår så används mer humle vid tillverkningen. Bättre eller sämre?? Inte en aning. Vi är inga extrema öldrickare men på sommaren och till vissa maträtter kan det ibland vara väldigt gott med ett glas kall Bright.

 11. katja
  10 februari, 2011

  evacarina, hur påverkar det er för övrigt?sötbegär?är ni strikta lchf-are?jag håller med att det är så gott med ett glas kall öl på sommaren eller viss mat så det är så bra om det finns alternativ…

 12. EvaCarina
  10 februari, 2011

  Jag är rätt strikt men äter ganska mkt grönt och gubben nåt mellanting mellan GI och lchf. Får inget direkt sug av ett glas Bright, det är ungefär likställt med att jag äter lite rotfrukter eller en par msk potatisgratäng, det funkar. Ofta är det vid mera mängd eller helt andra matvaror jag får problem med sug eller tungt huvud. Många gånger när jag ätit på skolan och bara tar köttet, sås och sallad så blir jag väldigt fort hungrig men får inget direkt sug. Förmodligen för lite fett… Dom gångerna jag vill göra utsvävningar så försöker jag tänka på att inte blanda det med ännu mera kh utan då får det andra vara rätt ”rent”.

 13. Eva
  11 februari, 2011

  Min erfarenhet av LCHF och vin är denna; Efter första kvartalet av 2009 hittade jag lchf och gick snabbt ned ca 3 kg, framemot hösten började jag misströsta för jag fick inte längre någon viktminskningsresultat på vågen. Visst gjorde jag avsteg – man vill ju ’leva’ och ha ’roligt’ också? Och jag älskar rött vin och ett par glas lördag söndag var nästan stående..
  Men i övrigt var jag hundraprocentigt inställd på att kämpa mej till målet.

  Sen kom jul och nyår med avsteg och när nya året 2010 passerade andra kvartalet så var det där med ’low carb’ inte lika betonat som ’high fat’. Jag gick upp samma vikt jag gått ned men konstigt nog inte mera?
  När november kom så lade jag av all alkohol, efter nyår skulle jag köra lchf igen och vin skulle jag få ett par gånger under tiden om jag ville – men helst inte igen förräns jag nått min drömvikt.

  Nu har jag efter 5 veckor gått ned mera än vad jag gjorde under hela 2010. Jag saknar inte vinet ett dugg – helt ärligt: om jag är en rolig och glad person VAD kan avsaknaden av alkohol i ett glas ta ifrån mej då?
  men jag HAR gjort ett avsteg med vin för ett par veckor sedan .. varför vet jag inte riktigt men det var mest troligt en reaktion på tröstbehov. I hela sex dagar efteråt så var min vikt på plus, och mitt sockerbehov triggat, Efter det känner jag mera avsmak än saknad. En vecka av framgång på vågen borta .. men gjort är gjort.
  Så min slutsats är att vill man kämpa för att skapa en logisk plats och funktion för vinet så är det ett val man får ta. En del fixar det bättre – andra sämre. För egen del misstänker jag att jag är superkänslig på saft av vindruvor och alkohol i kombination. So what? Jag är nickelallergiker och jättekänslig för höga ljud – jag har lärt mej att leva runt det med.

  En sista reflexion är att ditt -Annas- råd om att fetttrygga kroppen innan vi börjar förvänta oss nedgång var kanske precis vad jag gjorde hela förra året? För även om jag åt kolhydrater så var det mycket mera fett i kosten, och rätt fett. Om så är så är jag tydligen inte lika kolhydratkänslig?
  Nå. Allt är erfarenheter att ta till sej. Önskar alla stort lycka till.

 14. Anna svarar Eva
  11 februari, 2011

  Stort tack Eva! Erfarenheter som dina är guld värda. Kommer att hjälpa många!

 15. katja
  11 februari, 2011

  jätteroligt att så många vill dela med sig av sina erfarenheter och anna det här är en jättebra blogg många gånger blir det massa skit folk slänger med fram o tillbaka…här är det mer seriöst.och framför allt att läsa om din förändring ger inspiration,köpt din kokbok med husmanskost väldigt bra…trevlig helg till er alla.

 16. Anna svarar katja
  11 februari, 2011

  Tack Katja.
  Ja, jag är bortskämd med fantastiska läsare. Alla tycker inte som jag, vilket är bra. Men alla håller sig borta från personangrepp och bibehåller respekten för varandra och för mig. Helt underbart.

  Tror att det enda sättet att nå fram är med respekt och sakdiskussioner.

  Trevlig helg!

 17. Johanna
  13 februari, 2011

  Hur är det eg med rosévin? Det kan vara himmelskt gott en varm sommarkväll, men det smakar ofta ganska sött. Skall det betraktas som sött vitt vin eller någonting mitt emellan torrt och sött vin?

 18. Ulla
  15 februari, 2011

  Hur det är med kolhydraterna det vet jag inte. Men rosevin har olika sötma precis som med vitt eller rött vin. Det finns både ”torra” och söta rödviner också, liksom det vita. Men det är väl oftast mindre socker i de röda vinerna. På systembolagets hemsida kan man gå in och söka på
  t ex roseviner och då kan man se hur mycket socker det är i dem. Casas Petronales har mindre än 5 gram/liter, så det är inte sött.

 19. Anna Hallén
  15 februari, 2011

  Tack Ulla!

 20. Elisabeth
  1 juni, 2011

  Men vin med färre än 5 kolhydrater/100gram?
  Det är ju väldigt lätt att hitta, både rött, vitt & rosé.. I måttliga mängder dock.

  1. Anna svarar Elisabeth
   4 juni, 2011

   Vin är något vi dricker utöver maten och som inte innehåller varken fett eller proteiner. Och 100% av vinet är kolhydrater. 5 gram per 100 gram fungerar bara när det är en fett eller proteinrik matvara. Så välj ett gott vin och drick lite 🙂 Välj inte halvgott bara för att det har få Kh.

 21. Jenny
  3 juni, 2011

  Vin ska ha mycket mindre än 5 gram kolhydrater/100 gram för att det ska vara ett vettigt val och räknas som torrt.

  ”5-gram regeln” är något av de dummaste som spridits – speciellt när folk får för sig att använda det till drycker – 100 gram är 1 dl vätska, dvs nästan ingenting när det gäller dryck. Det blir fort *mycket* kolhydrater på det sättet.

  Torrt vin ska inte ge någon reell mängd kolhydrater (det är snarare 5 gram kolhydrater per 1000g – dvs per liter) – dock kan det ge problem med alkoholen i sig som nämnts i inlägget.

  1. Anna svarar Jenny
   4 juni, 2011

   Amen!

   5 gramsregeln fungerar inte vid dryck.

 22. Carin
  6 juni, 2011

  Jag har en fundering om vin som kanske någon här vet något om. Man säger att alkoholen är det som innehåller kalorier, men om man använder rödvin i en köttgryta så kokar man ju bort alkoholen? Hur fungerar det egentligen?

 23. Anna svarar Carin
  6 juni, 2011

  Då blir det bara saft kvar 🙂 och saft innehåller också energi och kolhydrater.

  Men en skvätt vin i grytan har inte gjort någon sjuk eller tjock. Njut!

 24. Helene Kjellin
  14 februari, 2012

  Är personligen en vindrickare som gillar rött vin till maten. En i mitt tycke perfekt fördrink är helt enkelt vitt vin med sodavatten, lime och en isbit. Enkelt och inte så alkoholstarkt för oss LCHF-are som inte tål så mycket! =)

 25. Per
  29 augusti, 2012

  Jag har köpt en app, LCM, till min iPhone. Den riktar sej mot LCHF frälsta 🙂 och har en del viner med lite kolhydrater i. Inte så dumt, man ska ju leva lite oxå.

 26. Per
  29 augusti, 2012

  Jag dricker själv rödvin. Det kan dock variera kraftigt med sockret så man får vara lite petig när man handlar in det 🙂
  Har precis skaffat mej en ny app, LCM, den visar en del viner med lite socker i.

Write a comment