Ja, dessa jordnötter :)

Jordnötter är en baljväxt och innehåller en stor del kolhydrater, men det är inte det som jag ogillar mest utan lektiner och omega 6.

Lektiner är ett ämne som växten använder för att inte bli uppäten. Ett gift. Vad gör då lektiner i vår kropp? Jo, det minskar vårt upptag av tex mineraler. Något som vi absolut inte vill. Potatis och mjöl fungerar på smma vis.

(Skriv Lektiner i SÖKrutan längst upp till höger i marginalen så kan du läsa inlägget om just lektiner)

Sen är det omega 6. Alla nötter innehåller en viss del omega 6 men baljväxten jordnöt är en värsting!

Så av denna anledning rekommenderar jag aldrig jordnötter.

Däremot rekommenderar jag nötter trots att de innehåller lite kolhydrater och lite omega 6. Jag gör det av anledningen att de innehåller så oerhört många andra bra saker. Alla mynt har två sidor, så är det med allt vi äter. Det gäller att sätta ihop kosten rätt så att den balanserar ut sig själv.

Omega 6 är inget gift. Omega 6 är till och med essentiellt. Överskott av omega 6 är ett enormt problem. Men det lilla omega 6 vi ska äta kan väl komma från de nyttiga nötterna samt det värdefulla köttet?

För att komma till rätta med balansen är det bara att äta fisk och skaldjur (eller fuska med kapslar) Enkelt!

Och kolhydraterna i nötterna tål de flesta eftersom jag pratar om 43 gram nötter (1dl) 🙂 Hasselnötter och mandel brukar vara en bra blandning om man är lite kolhydratkänslig.

Äter jag jordnötter? Ja, ibland. Men kan jag välja så väljer jag helst andra val. Jag är barnsligt förtjust i chilirostade mandlar.

Äter jag mycket nötter? Nej, inte längre. De första åren med LCHF år jag en del nötter av rena lycka att jag äntligen fick. Nu blir det faktiskt ganska så sällan. Tränar jag mycket blir dock min kropp sugen på nötter i bland. Då blir det vanligtvis turkisk yoghurt och rostade kanelnötter till frukost.

13 kommentarer

 1. Ghia
  16 januari, 2011

  Gör du nötterna själva dvs chilirostade och kanelvarianten eller var köper du dem?

 2. Tomas Torstensson
  16 januari, 2011

  Var finns receptet på dina frukostpannkakor?
  MVH
  Tomastor

 3. Nettan
  16 januari, 2011

  OK, du får jag skippa jordnötterna också;) Denna vecka har du plockat bort en hel del från min matsedel! Men oj, vad bra det kommer gå nu med viktminskningen;))) Tack för alla tips Anna.!

 4. Anna
  16 januari, 2011

  Gaahh, jag går inte något alls!! Bort med nötter och mörk choklad direkt, men grädde och yoghurt med?? Det känns väldigt motigt just nu, ska ”lusläsa” din bok igen 🙂 Jag har gått ner mycket, närmar 27 kg, under två år, men nu är det stopp! Och ja jag har mer att gå ner, men under drygt ett halvår nu har kroppen totalt vägrat. Tränar inte hårt, men stavgång, crosstrainer och lite yoga någon dag i veckan. Tydligen kan jag inte unna mig något extra… 🙁

 5. Lena
  17 januari, 2011

  Tack för denna info! Jag hade en känsla av att de kanske inte var lika bra som andra nötter men trodde faktiskt inte att jordnötter var så pass ofördelaktiga att äta eftersom de har lågt GI. Ibland behöver man höra saker flera gånger för att poletten skall trilla ner.

 6. Nea
  17 januari, 2011

  Hej!

  Skulle köpa nötter i går efter att ha läst det här ”nötiga” inlägget. Stod och höll i en påse hasselnötter med skal (10 kh/g) och en påse paranötter utan skal (6 kh/g). Så, jag undrar om det är nått annat än kolhydratsinnehållet du går efter, eller om fällan ligger i skalet (som med skalade/oskalade sesamfrön).

  Nea

  1. Anna svarar Nea
   17 januari, 2011

   Ingen aning varför det skiljer så … någon som vet?

 7. Cissi
  18 januari, 2011

  Hej,

  Jag ”brukar” köpa Änglamarks saltade jordnötter som innehåller 6g kolhydrater per 100g.
  Menar du att man bör undvika dem trots det låga kolhydratinnehållet? Hur ska man veta vad som innehåller omega 6?

  Tack på förhand!
  Cissi

  1. Anna svarar Cissi
   18 januari, 2011

   Alla nötter innehåller en del omega 6. Men också en massa nyttigheter. Allt du äter har en bra sida och något som vi inte vill ha 🙂 Men naturen har fixat det så bra att om du varierar din kost så balanseras detta.

   Vi är inte skapta för baljväxter. Jordnötter är en baljväxt. men du komemr inte att dö av att äta jordnötter, barra du är medveten om att edt är ett lite sämre val än vanliga nötter. Och kräver lite större balans av omega 3.

   Kolhydratinnehållet är en viktig del men långt ifrån hela kunskapen. Tyvärr har kolhydratjakten ibland fått en för stor betydelse och vi glömmer helheten.

 8. Helena
  26 januari, 2011

  Hej Anna,

  Jag har en fråga om pumpakärnor som jag brukar ha på yoghurten (ca en msk). Jag har alltid trott att pumpakärnor var nyttiga eftersom de rekommenderas inom GI-rörelsen, men nu läste jag en fråga från ngn som håller på med isodieten om det är OK att byta ut nötter/mandlar mot pumpakärnor och svaret var: nej, det går inte rakt av eftersom fettsammansättningen då ändras. Nu vet jag att isodieten går ut på att äta 33% av alla näringsämnen, men om man äter lågkolhydratkost borde väl pumpakärnor vara helt OK? De jag brukar använda innehåller mer protein och mindre kh än nötter och mandlar – plus mkt fett.

  1. Anna svarar Helena
   27 januari, 2011

   Pumpakärnor och nötter är inte samma sak. Det gör dock inte pumpakärnorna onyttiga. Men olika nötter går inte heller att direkt jämföra med varandra. De är också olika. Så ju mer du blandar desto mindre behöver du tänka. Och desto mer rätt för kroppen blir det.

 9. Gurra
  20 maj, 2012

  Gah. Snälla, kör gärna en stavningskontroll före du postar. Det ser märkligt ut med så snygg sida och stavfel överallt.

  Annars får du ha en trevlig helg.

  1. Anna svarar Gurra
   22 maj, 2012

   Kämpar på att skärpa mig. Skriver mycket snabbare än jag kan hantera. Inte ett dugg stlt över detta. Tyvärr har jag oerhört lite tid för bloggen och skulle jag lägga tid på att få alla bokstäver i rätt ordning skulle det nog inte bli många inlägg alls.

Write a comment