Intressant!

http://www.kostradgivarna.se/2012/08/ater-du-naturligt/

10 kommentarer

 1. Melker
  26 augusti, 2012

  En liten fundering – vad är naturligt? Idag gick Lchf-loppet av stapeln. Eller sukrin-loppet om man vill vara elak. Om man vill vara ännu mer elak ”e-nummer 968-loppet”. Kostdoktorn är ambassadör förresten – lite lustigt eftersom han skrev ett helt inlägg om det sjuka med coca-colas sponsring av OS (men när sukrin sponsrar ett LCHF-lopp blir han ambassadör). Mästaren av att kritisera forskares osmakliga sammanblandning med näringsliv och läkemedelsindustri är alltså numera ambassadör för en tillställning som sponsras av en sötningsmedelsproducent. Den vita doktorsrocken är alltså nedsmutsad med dubbelmoralens svårborttagna fläckar…

  Hursomhelst-Hur ser du på ovanstående? Om nu MBC inte är LCHF, vad är din syn på Sukrin (e-nummer 968, erytriol)? Naturligt? Ofarligt vad gäller sötsug osv… Att det inte påverkar blodsocker eller insulin må vara hänt men är det rimligt att sukrin sponsrar ett LCHF-lopp?

  1. 26 augusti, 2012

   Hej Melker!

   På din fundering skulle jag vilja ge dig min definition. Jag tycker naturligt är att få i sig alla näringsämnen från så oprocessad artegen föda som det nu bara går år 2012. Variation och tradition. (Jag om vi tittar 100 år bak i tiden, inte de senaste 30… med färdigmat och kurer)

   Hunger, middagra och social gemenskap är något trevligt som vi inte ska sträva efter att få slippa. Överlevnadsignalerna med att vi ska prioritera fortplantning, mat och sömn ska finnas kvar som en naturlig del av människan.

   Jag är också orolig over Sukrin. Tack, nu fick jag ett E numemr på detta. Hm, jag trodde vi var allergiska mot tillsatser och E-nummer i gänget. Ler grymt 🙂 Här kan du läsa vad jag skrivit om skrin innan https://www.annahallen.se/sukrin-och-notmjol

   Mina ord att MBC inte är LCHF var lite klantiga, men jag står fortfarande för andemeningen. Kaffe och fett är bra. Kaffe och 70 gram fett på en och samma måltid med fokus att slippa äta är starkt oroväckande. Jag har gjort ett nytt inlägg idag som jag tror förtydligar min oro.

   Sukrin är skit. Stevia som jag tyvärr trodde var ok är också skräp. Jag gjorde precis en pudel på FB. Att ta saker från naturen och tro att dessa är naturliga är ju lika dumt som att påstå att vitt socker är naturligt. Min fundering där är förutom innehållet som jag starkt ifrågasätter, även HUR komemr kroppen reagera om 10 år om vi lurar den med sött och inget händer med blodsockret?

   Kommer den fortsätta att lyssna och förbli frisk, eller kmmer den sluta svara med insulin även på verkliga kolhydrater? Jag har ingen aning. Men alla som valt fusksocker innan (logiken gäller ej för diabetisker, för deras insulinsystem är ju redan trasiga) har ju inte lyckats med det de önskar – viktnedgång. Nej, det finns mycket att tänka på. Jag visste inte att Kostdoktorn stod bakom detta. Hm, jag delar i alla fall inte hans uppfattning. Jag är en sån där tråkig LCHFare som inte gillar de nya ersättningsprodukterna. Vi tappar SSS och Annikas grund enligt min uppfattning. Känns som vi är på väg tillbaka till konstigheterna… allt för att behålla våra mackor och vårt söta. Beroendets makt är starkt.

 2. P
  26 augusti, 2012

  Anna, kanske du ska ta diskussionen om vad Kostdoktorn ställer sig bakom med honom och inte OM honom för att leva som du lär. Du får i en kommentar veta att Andreas ska vara ambassadör för ett LCHF-lopp med en tvivelaktig sponsor. Du drar slutsatsen att Andreas står bakom detta och kommenterar det med ”Hm, jag delar i alla fall inte hans uppfattning”. Jag tycker att Andreas tog avstånd fån både Sukrin som föda, och huvudsponsorn som sponsor på sin blogg. Med tanke på detta och med tanke på att du bygger dina skräckscenarier på hörsägen (mail från en som citerar en kommentar på någon sida) är det inte konstigt att det blåser upp till storm ibland…..

  1. 27 augusti, 2012

   Lägg av. Nu letar du problem. Inte ett ont ord finns om Andreas och kommer aldrig komma från min mun. Inte på något ställe skriver jag sen att han står för något. Jag svarar på kommentaren. Härligt att han tagit avstång, det gillar jag.

   Fast…. nu tror jag på dig. Och tidigare på en annan kommentar. Kanske ska jag kolla upp allt jag svarar på. eller vara helt medlöst luddig i allt? Tror du att du kan hjälpa mig, gratis. För jag kommer att behöver 2-3 heltidsanställda? (Läser du en viss irritation i mina rader så stämmer det. Nu räcker det med sandlåda! Lägg av.)

   Så länge jag inte tar kommentarerna och lyfter dem till sanningar måste jag väl för tusan få svara. Jag har inte påpekat något. Jag har sagt att jag inte delar den uppfattningen.

 3. Melker
  26 augusti, 2012

  P , ok så du menar att han inte är ambassadör för LCHF-loppet? Är Sukrin inte huvudsponsor? Har han inte skrivit att det är som ett skämt att coca-cola sponsrar OS? Är det inte ett skämt att ett LCHF-lopp sponsras av ett sötningsmedel?

  Är man så duktig på att peka finger åt andra som kommer för nära näringsliv och läkemedelsföretag så får man städa framför egen dörr först! Det räcker inte att uttrycka sig lite vagt skeptiskt mot sötningsmedel för att stenen i glashuset ska försvinna.

  Uppfriskande med Anna Hallen som vågar tycka något istället för vaga antydningar och frågetecken…

  1. 27 augusti, 2012

   🙂 Ibland önskar jag att jag var vag och lite lätt flummig.

   Jag har inte kollat var Andreas står. Men jag uppskattar inte ett LCHF lopp med sötningsmedel. Hörde också att det fanns Carb Blockers där, vet inte om det stämmer. I så fall är detta katastrof!

   Därmot vill jag be er om att inte diskutera Andreas här. Är det ni något ni ogillar säg det TILL honom.

 4. Melker
  27 augusti, 2012

  självklart har du all rätt i världen att styra vilka kommentarer du vill ha på din blogg. Jag är bara orolig för att LCHF ska gå samma väg som atkins… tappa trovärdighet genom att släppa in en massa skit. kolla på alla atkinsprodukter. fulla med skit -det är därför viktigt att stänga dörren för detta snarast möjligt. jag är mer orolig för det än att folk får ett stört ätbeteende av att tex missbruka MBC som du skrivit om. det är därför viktigt att kritisera tex ett lopp som sponsras av sukrin. det har ju hela tiden varit david mot goliat, annika dahlkvist mot socialstyrelsen, kostdoktorn mot korrupta forskare med anknytning till näringsliv/läkemedelsföretag etc. det är en utmärkt position som är viktig att behålla. det är därför det är oly kligt att med ambassadörer för sukrin-lopp eller som Katrin Z försöka kränga carb-blockers på nätet. Nu tycker jag att väldigt mycket kostdoktorn gör är väldigt bra men det kanske man inte heller ska diskutera på din blogg…. anledningen till att min kommentar hamnade på din blogg är för att jag upplever att du har en nykter syn på vad lchf bör vara och jag ville ha din syn på saken… hursomhelst- tack en läs ärd blogg- radera min kommentar gällande kostdoktorn om du vill, men i min mening är han en offentlig person med komersiella intressen i det här och som därmed bör tåla en kommentar på en blogg;)

  1. 28 augusti, 2012

   Jag uppskattar dina kommentarer. Jag uppskattar det du säger. Däremot ser jag att många bloggar diskuterar människor som inte läser bloggen och inte kan försvara sig. känns då som att diskussionerna förs på fel ställe. Jag har ambitionen om att på detta blogg vi diskuterar sak.

   Och jag tycker att du gör det 🙂

   Di poäng är mycket viktig. Men tar jag upp den nu så vaknar en ny storm, och jag behöver nog samla lite ny energi först. För om jag inte gillar kemikalier som fusksocker är jag snart på nytt anklagad för att JAG vill bestämma över LCHF. Men nu från den andra sidan.

   Känns som att vi vill äta LCHF och inom dessa ord finns inga tillsatser men sött som kemisk tillsats är ok. Inom LCHF äter vi naturlig artegen föda men det är okey att inte äta också. Och ändarna skäller på oss i mitten. Lite häftigt när det är balans som är det som sticker ut 🙂

   Jag suddar i stort sett aldrig. (Nästan aldrig, om det uttrycket finns…) Här känns det absolut inte som att det finns någon anledning. Din poäng är oerhört viktig.

 5. 2 september, 2012

  Hej Anna.
  Du är samlad och bitsk på samma gång- det gillar jag.
  Du vet vad du står och det är ingen som välter omkull dej i första taget.

  Ville bara säga att jag gillar dej skarpt och att du är en enorm stöttepelare inom LCHF. Du har en sund inställning och jag känner verkligen att man kan lita på dej.
  Jag skiter i titlar och högskolepoäng, när du skriver och svarar på kommentarer tycker jag mig känna att du har en otroligt bred kompetens och du är bra på att väga in många olika sammanhang. Det är ändå ett sjukt komplext ämne vi snackar om här, inte sant?

  Själv tror jag att det mesta eller iallafall mycket har med vår biokemi att göra och jag tror att de flesta har missat hela poängen med LCHF.
  Vi är alla olika. Vi kan inte göra/äta samma saker och förvänta oss att uppleva och känna samma saker som alla andra… Vi måste ta hänsyn till det vi har i vårat bagage och att vi alla är unika varelser.
  Efter 8 år på Lchf så börjar jag nu kunna tyda min egen kropp och mitt beteende. Jag har förstått att jag inte är som andra och att jag måste ta hänsyn till det. Lite jobbigt, när andra inte förstår mej men ändå rätt häftigt!
  Nåväl, ville egentigen bara säga HEJA DEJ!
  Jag förstår inte varför alla ska leta efter något att hugga efter hela tiden. Förstår om det tar mycket energi.
  Kan inte alla sluta att märka ord och istället läsa, begrunda och verkligen ta in vad du vill ha sagt. Tänka lite själa och se sunt på saken liksom…

  Trevlig Lördagkväll :o)

  1. 7 september, 2012

   Tack!
   Ja, det gäller verkligen att inte vara sitt jobb, att jag kan sära på Anna och min arbetsuppgift. Jag är betydligt tuffare som arbets-Anna än som privatpersonen Anna 🙂 Det som är gemensamt är nog det lugna sakliga. Svårt att trampa mig på tårna och svårt att göra mig arg.

   Jag kommer att fortsätta att arbeta för ett naturligt ärbeteende där man får i sig alla näringsämnen, allt baserat på evolutionär grund och näringslära. Det jag nu har lärt mig är att orsaken till att många äter skapar en oerhörd skarphet och försvarsinriktad inställning. Jag var nog lite oförberedd på detta. Har läst på lite mer om beroendeproblematiken och hur självkänsla påverkar tolkning av input. Kommer att säga samma sak igen, men på ett lite mer smidigt sätt.

   Sen kan ju text alltid feltolkas. Det är ju läsaren som äger tonfallet. Vill man göra mig snäll går det. Vill man göra mig (i samma text) spydig, så går det lika bra. Och de läsarna som gör mig spydig, överlägsen och arrogant är ju sen de som blir arga och upprörda och inte vill lyssna vidare.

   Många som verkligen behövde mina ord blev ju nu arga och glömde bort att läsa det jag verkligen skrev. De hittade på en egen text. Men kanske, kanske… har jag sått ett frö av tanke som i framtiden kan få gro. Jag hoppas.

   Trevlig helg!

Write a comment