Inga hål!

Jag var hos tandläkaren i torsdags och studsade lyckligt därifrån. Inga hål!

Jag har alltid haft 2-4 småhål vart år, i alla år. Det blir ganska så många och stora lagningar till slut. Jag kämpade med tandtråd, har alltid borstat bra. Men hålen var i alla fall där.

Sen ca 5 år tillbaka säger min tandläkare alltid samma sak: Inga hål!

I år berättade han om bakterierna som frodas på kolhydrater och som sänker pH värdet så att karies uppkommer. Han riktade in sig på socker, men jag la till all stärkelserik mat och all mjölmat i sammanhanget. Det är ju självklart att jag inte hade några hål. Bakterius och Karius har ju inte en chans att överleva i min mun.

”Inga hål” kostade mig 650 kr. Tänk vad 2-4 hål hade kostat. Ibland känns maten jag väljer som dyr, men då gäller det att samtidigt komma ihåg alla pengar som sparas in. Bara här var det någon eller några tusenlappar. Pengar jag hellre äter god och nyttig mat för… än bedövar och borrar upp.

Tidigare
«

7 kommentarer

 1. Catharine Smith
  12 juni, 2010

  Tja, jag har inte haft hål i tänderna på de senaste 20 åren, långt innan jag började dra ner på kolhydrater och sött alltså. Nu sprack en oxeltand för mig för en månad sedan ungefär och jag var tvungen att hitta en ny tandläkare då min ”gamla” slutat. Tanden gick att laga så jag behövde ingen krona över biten som försvann (detta kostade nu ändå 1600kr). När jag ändå var där beställde jag tid för undersökning då det var 3 år sedan sist, detta gör man numera hos tandhygienist hos de flesta tandläkare. Jag hade en del tandsten nu och till min stora förskräckelse hade tandfickor uppkommit, inflammation och förstadie till tandlossning! Jag har också alltid borstat bra och använt tandstickor men de kom inte in ordentligt mellan tänderna så nu har jag ett antal mellanrumsborstar att gå igenom tänderna med vid varje borstning. Denna undersökning kostade en tusenlapp. Detta med tandfickor är tydligen ärftligt, min mamma har samma problem. Och har man sällan hål har man oftare tandsten. Snacka om att jag var öm i truten efter den timmen hos tandhygienisten. Nu hoppas jag bara att jag kan hålla tandfickorna under kontroll så det inte blir värre.

 2. 12 juni, 2010

  Hej Anna. Har också haft de här problemen i många år.
  För två år sen började jag med Aloe vera tandkräm, slutade helt med fluor. På det lågkolhydrat sen drygt ett år.
  Hade pga sjukdom mycket torr mun, med flera hål varje år. De senaste två åren inga hål och tandläkare och hygienist är så imponerade över att min mun blivit så bra. Inga problem med muntorrhet, mindre tandsten och framförallt inga dyra lagningar. Härligt 🙂

 3. 13 juni, 2010

  Ännu en av alla positiva effekter av LCHF 🙂
  Min tandläkare var mycket nöjd med mina tänder när jag var där förra veckan. Kul att få positiv feedback 🙂

 4. Eva
  13 juni, 2010

  Jag har märkt samma sak: Inga hål men mera tandsten. Fast jag skriver nu för att fråga om något helt annat. Sitter här och läser om hormoner och ser att man i artikeln rekomenderar kosttillskott av SAM:e och NADA för att aktivera hormonproduktion, även MSM och BOR nämns för oss kvinnor som passerat klimakteriet. Och detta är något som jag undrat – ja tom oroat mej – över. Vad ska jag hålla fokus på efter klimakteriet? Kosttillskott? Hormonkontroll? Jag märker ju att efter att jag slutade styrketräna så har mina volanger runt magen ökat och det bidrar ju till stressen att de känns som hopplöst att få bort dem hur jag än sköter maten. Vad kan du säga om detta?

 5. CharlotteTheOriginal
  14 juni, 2010

  Jag har knappt haft någon tandsten. Bara i underkäken, strax under tungspettsen, lite grann som gått hur smidigt som helst att ta bort (gjorde knappt ont). Att man får det där och på övre käken på vardera sida är dock inte så konstigt har tandhygienisten förklarat för mig. Salivproduktionen där påverkar. (Men det är klart att kosten också påverkar..)

  Tandläkaren var rätt nöjd att höra att jag inte käkar frukt som mellanmål utan kanske lite nötter ibland. Han konstaterade på rak arm att jag inte kommer att ha några problem om det är så jag håller kosten….

 6. Moster
  14 juni, 2010

  Min man och jag fick också beröm av tandläkaren och hos honom har vi gått hos i 37 år och det kändes bra för det har varit lite ris under tiden.

 7. Anna Hallén
  15 juni, 2010

  Jag jobbar med lågkolhydratkost var dag på heltid. Har gjort så sen 2005. Jag vet att det fungerar. Och ändå blir jag lika glad var gång jag hör eller läser om alla positiva effekter.

  Speciellt när det gäller värk. Ibland är det svårt att inte bli lite ”hallelulija”

Write a comment