Hur många kolhydrater blir min rekommendation?

Jag hade faktiskt aldrig kontrollerat. Detta eftersom jag väljer lågkolhydratkost genomgående och lyssnar på individens kropp och reaktion. Jag arbetar med att människor ska lyssna på sina signaler och inte väga och räkna sin mat.

Men jag blev lite nyfiken. Ler stort. Okey då, jag blev jättenyfiken. Vad blir siffrorna på mina rekommendationer. Vad är det jag egentligen rekommenderar? Många berättar ju hela tiden att jag är så liberal. Hm , undra om de har kollat efter?

450 gram kött, fågel, fisk och ägg . I stort sett noll kolhydrater. I dessa val finns naturligt mättat fett, enkelomättatde fetter (ex ägget) och fleromättade fetter (omega 3 fetter). Välj feta alternativ.

500 gram grönsaker. Det ger ca 14,2 kolhydrater om du väljer gurka, sallad, blomkål, broccoli,  paprika och zucchini.

2 dl vispgrädde till sås. Det ger 6 gram kolhydrater.
Detta ger 20,2 gram kolhydrater per dag.
Till de som tål och kan hantera rekommenderar jag också 1 dl nötter (vilket är 43 gram nötter) Detta ger 4,7 Kh om du tar hälften hasselnötter och hälften mandel.

Så till en persom som kan HANTERA kolhydrater rekommenderar jag alltså ca 24,7 kolhydrater/ dag.
(Vissa väljer sen själva att lägga till turkist yoghurt och mer vispgrädde, men det är utanför mina rekommendationer. Det är egna val.)

Till en person som inte kan hantera kolhydrater minskar vi naturligtvis individuellt ner mängden. Då försvinner nötterna och jag minskap på mejerivarorna.

Hur ser näringsberäkningen ut för en vanlig Annarekommenderad dag enligt ett beräkningsprogram?

Energi  2085 kcal
Protein 97 g
E% protein 19 %
Fett 181 g
E% fett 78 %
(Varav mättade fettsyror 100,1 g )
Kolhydrater  23 g
E% kolhydrater  4 %

Vilka råvaror beräknade jag dagen på?
Frukost
2 Ägg kokt
80 gr Makrillfilé i tomatsås konserv
50 gr Gurka

Lunch
150 gr Lax varmrökt
1 dl Vispgrädde fett 40 %
25 gr smör 80%
100 g Blomkål
50 gr Broccoli
25 gr Paprika röd
25 gr Endive sallat

Middag
150 gr Gris färs fett 20 %
1 dl Vispgrädde fett 40 %
25 gr Smör fett 80 %
100 gr Zucchini
25 gr Paprika röd
50 gr Broccoli
50 gr Gurka
25 gr Endive sallat

OCH lägger jag till min deciliter nötter på 43 gram så blir istället E% enligt följande:
Protein E% 18
Fett E% 79
Kolhydrater E% 5

Alltså en minimal skillnad. Är detta LCHF, GI eller lågkolhydratikost med naturliga fetter? Avgör själv. För mig är det naturlig kost.

Äter alla mina klienter så här? Nej, för de gör egna val. Men detta är min grund. Från grunden ställer vi sen in den individuella nivån. Vad gör jag då när klienten vill göra andra val? Ja, då jag har valt att ge svaret om vad som är minst dåligt. Men jag vill inte att de svaren ska representera vad jag står för.  Jag vill att det ska ses som min respekt för individens val gällande sin kropp.

Vad tål du? Vad kan du? Vad vill du? Bygg din egna väga att lyckas, med kunskap.
Anmal_dig_nu

33 kommentarer

 1. Ghia
  16 november, 2010

  Kan man gå ner i vikt på ovanstående energiintag? Oftast får man rekommenderat att minska åtminstone till 1600 kcal per dag om man är kvinna.

 2. 16 november, 2010

  Ghia: Ungefär sådär ser mitt dagliga intag ut och jag har gått ner 18 kg på ett år (från BMI 30 till under 24) 🙂 Men det kan ju vara olika för olika människor, såklart.

 3. Anna svarar Ghia
  16 november, 2010

  Orftast får jag gamla bantare som klienter. Min första uppgift blir att få UPP deras dagliga förbränning.

  Svårt att får en kropp att gå ner i vikt om den är ”sönderbantad” och bara normalt förbrukar 1200-1300 kcal…

  Då brukar jag faktisk ösa på lite mer fett och nötter för att få upp kalorierna lite till. Efter ungefär ett halvår brukar de flestas kroppar funka igen och vi kan på en fungerande kropp stama åt energin lite.

  Börjar jag stama åt på en sönderbantad kropp så brukar den bara svara med att bli ännu mer envis.

  Får jag en klient som aldrig bantat och hållt på med pulverdieter så går det ner med denna energimängd. Det vi egentligen håller på med är ju hormonell viktminskning och på en fungerande kropp fungerar det.

  Sist men också viktigast. Denna start är just en start. Jag jobbar sen med att hitta just DIN opimala fördelning och energiintag. De flesta orkar inte äta så mycket för alltid. De allra flesta minskar naturligt ner mängden och följer sin hunger/ mättnad.

 4. Suzanne
  16 november, 2010

  Så fort jag får ihop lite pengar så ska jag köpa din brevkurs, men under tiden så ska jag försöka hålla mig till ovanstående rekommendationer…

 5. Anna Hallén
  16 november, 2010

  🙂

 6. Therese (Kloka Kostbloggen)
  16 november, 2010

  Anna, jag gjorde samma räkneövning för någon vecka sedan, mest för att ha ett tydligt svar att ge kursdeltagare, frågvisa vänner och ”räknenissar” i stort 🙂 Kom förresten fram till samma svar…

  För egen del tycker jag det är så himla skönt att SLIPPA allt räknande! Jag bryr mig inte det minsta om huruvida mitt kolhydratintag är 20 eller 30 gram en dag, det varierar dessutom säkert däremellan. Och om det kallas LCHF, GI eller något annat känns om möjligt ännu mindre viktigt.

  Viktigare är istället att jag lärt mig att LYSSNA. Jag känner direkt om jag tillåtit mig ligga i den övre (kolhydrat)skalan en dag för mycket och då är det bara att minska lite igen, och vips är kroppen återställd på ett par dagar. Underbart! Där ligger hela vinsten för mig personligen, och det är också det jag försöker föra vidare till mina klienter. Att lyssna och lita till sin egen kropp. TACK Anna för att du fick mig att förstå detta 🙂

 7. Eva
  16 november, 2010

  Håller med Therese. Själv har jag hållit min vikt
  i över ett år nu utan något räknande det känns
  helt fantastiskt. LCHF är underbart.

 8. Anna Hallén
  16 november, 2010

  Jag tror prsonligen att det är viktigt att hitta ett ätbeteende och en vana som utgår från känsla och signaler. Underbart att så många har tålamod och mod att hitta den vägen.

  Samtidigt vet jag att några behöver ha styrningen av fasta menyer och räknande. Full respekt för det. Men jag tror inte det någonsin kan bli en avslappnad livsstil och då finns det en risk att man faller tilbaka när livet blir för tungt eller sressigt och man inte orkar upprätthålla kontrollen.

  Ätbeteende är så oändligt mycket mer än maten.

  Vad är din bästa väg? Känn efter. Plus vad VILL du? Hur vill du att livet ska se ut om tio år gällande dina matvanor? Om 20 år? Ditt svar är rätt svar.

 9. Anki
  16 november, 2010

  Dr Dahlkvist nämnde 1300 kcal/dag, vilket jag tycker låter på tok för lite. DennDetta låter betydligt mer sunt och långsiktligt genomförbart, gäller att minimera både kalori och kolhydratsfixeringen och få ett naturligt sunt förhållande till bra och nyttig mat.

 10. Bettan
  16 november, 2010

  Jag som inte tycker om makrill då.. vad kan jag äta istället???
  Jag ska önska mej brevkursen när jag fyller år efter nyår =)
  Väntar även på fortsättningen ang barnmat..

 11. 16 november, 2010

  Tack för din informativa inlägg Anna! Alltid lika kul att gå in på din sida och se att det skrivits något nytt 🙂
  Du inspirerar mig att fortsätta kämpa mot mitt mål.

 12. 16 november, 2010

  Hej Anna! Tack än en gång för dina inspirerande inlägg=) Jag har en fråga som egentligen inte har med detta inlägg att göra. Jag köpte din kokbok för några dagar sen. Vilket är en utav de bästa inköp jag nånsin gjort! Äntligen så är det roligt att laga mat! =)

  Men nu till saken. Jag bloggar ju själv och delar med mej av min LCHFresa, vad jag äter och hur jag upplever denna nya livsstil. Jag brukar även dela med mej av bra recept jag kommer över.
  Har ju hittat ungefär 70 st fantastiska recept i din bok och undrar nu om jag får skriva in några av dom i min blogg för att dela dem med andra. Jag vill kolla av detta med dej innan jag gör nånting, eftersom det är dina recept.
  Mvh/ Dandelion

 13. Anki
  16 november, 2010

  Anna, du som ju har en hel del GI erfarenhet, tycker du att man kan kan kombinera Gi viktkoll med ”LCHFinriktad GI”? (hoppas att du förstår vad jag menar 😉 ) Rivstart är ju väldigt lik LCHF i många avseenden och kaloritabellen behöver man ju inte stirra sig helt blind på så länge fördelningen mellan kolhyd.,fett och prot. är ok.

 14. Ethel Loberg
  16 november, 2010

  Anna!
  Du borde väl vara godkänd även hos dietisterna som vanligen går i spinn och blir rent ilskna när LCHF-are är inne och rekommenderar lågt kolhydrat på deras bloggar. Det är rena underhållningen att gå in där och läsa emellanåt.

  Jag har också känt kroppssigalerna som Du beskriver, är riktigt lätt att känna om man överskrider kolhydraterna. Det var bara så skönt att få det bekräftat av någon.

  När jag för drygt ett år sedan upptäckte LCHF började jag följa det direkt trots att jag aldrig haft en sjukdag eller övervikt. Men jag hade bullmage, bullrumpa och kycklinglår, det försvann på ett par månader. Llinjerna är numer raka och kläder sitter mycket snyggare så visst fungerar LCHF som den njutningsmetod den också kallas.

  Men viktigast: man får fortsätta att må toppen!

 15. Anna svarar Dandelion
  17 november, 2010

  Jag vet faktiskt inte då det är Bonniers som äger rättigheterna. Men något enstaka recept med hänvisning till boken tror jag ingen har något emot.

  Värre är det om det går att besöka din blogg i stället för att köpa boken, då tror jag bonniers regerar stark.

  Bonniers måste ju bara se det som en fördel att du nämner något recept OCH tycker att de är bra. Detta blir ju samtidigt bra reklam 🙂

 16. Anna svarar Anki
  17 november, 2010

  GI metoden gör några större fel enligt mitt sätt att se det. Speciellt då de godkänner mjölvaror med gluten och fullkorn.

  GI viktkoll räknar kalorier vilket gör att du ”vinner” på fettsnålare alternativ och hamnar lätt i en kalorifälla.

  Annars är det precis som du säger ganska så likt mellan LCHF och deras Rivstart. Och de har en riktigt bra sida som är kul att fylla. Du bör kunna sätta upp en högre kalorigräns och göra smarta val enligt rivstarten, men det krävs lite egen kunskap.

 17. 20 november, 2010

  Tack för ditt svar Anna. Då tänker vi i samma spår. Jag kommer lägga ut några få recept, för att folk ska förstå vilken bra kokbok det är om man är nyfiken på LCHF. Låta dom se att det inte är krångligt och komplicerat utan god mat med små enkla förändringar bara=)

 18. Madde
  27 januari, 2011

  Hej Anna!
  Varför rekommenderar du makrill i tomatsås? Den är ju på burk, och burkmat är väl näringsfattigt och burkensinsida är väl belagd med något giftigt ämne?

  1. Anna svarar Madde
   27 januari, 2011

   Visst hade det varit underbart om vi alltid bara åt färsk mat men för många är det inte realistiskt. Jag vet att man på 80 talet talde om gift på insida av tillbucklade konservburkar. Konservburkar är inte i sig giftiga.

 19. Ulla
  10 februari, 2011

  Nu har det gått ½ år nästan utan att något hänt vare sig på vågen eller måttbandet. Och jag är tålmodig, jag vet att det kommer att ta tid efter mitt tidigare leverne på svältkosten. Då börjar jag att undra om det kan hänga på, om jag hittat min optimala matmängd. Och då har jag sökt efter råd på dina sidor. Jag äter från din bok eller från ovanstående råd, men något mindre då jag bara är 160 cm och behöver troligtvis lite mindre än du. P g a skada har jag inte kunnat träna något utan det är bara 1 timmes promenad med hundar per dag.
  Sedan jul har jag försökt att äta upp proteinmängden och fettet före grönsaksmängden, då jag ofta lämnar lite mat. Jag äter mina 3 mål mat per dag och inga mellanmål, om man inte räknar 1 kopp svart kaffe, morgon, fm och em och vanligt vatten.
  Nu brukar jag ofta göra t ex 1 st kycklingfile, 1 dl sås och så blir det ofta mos på ca 100 g blomkål, broccoli eller fänkål samt en liten grönsallad eller coleslow också. Nu undrar jag om det blir för mycket av det goda? Jag hittade hur din vecka kan se ut och då var det t ex laxbiffar med aioli och sallad, fläskfile bearnaise och sallad, kyckling aioli och gurka, lax med grönmögelost och creme fraiche. Då äter jag ju alldeles för mycket eller? Jag försöker att inte räkna eller mäta utan tar ”stickprov” för att ha en uppfattning om hur mängden ska se ut. Någon gång har jag kollat och då hamnar det på ca 1300 – 1500 kcal/dag. Har aldrig räknat någon gång tidigare och vill inte börja nu.
  Vad tror du? Ska jag försöka att ändra något, äter jag för mycket/för lite av något? Eller är det bara att hålla ut? Jag äter all mat hemmalagad och det går ju inte mer än 1 – 1,5 l grädde och creme fraiche/ 2 personer i veckan, låter inte mycket men sen går det lite ost och annat fettrikt, men med måtta. Godis och kakor är portade, något glas vin på helgen, ibland efterätt ur din bok eller liknande. Det enda som triggar igång ”socker-darren” för mig är frukt. Tog ett äpple en fm i januari och det drog igång suget, som höll i sig hela dagen trots att jag åt som vanligt. Skulle bli väldigt glad för svar.
  Ser fram mot att köpa din nästa bok, trots att denna är toppen, så är det alltid roligt med nya recept. För fortsätter att äta kolhydratsnålt det kommer jag att göra för alltid.

 20. 10 februari, 2011

  Tack för ditt brev. Tyvärr kan jag inte analysera enskilda individer och kostupplägg här på bloggen.

  Det hade tagit alldeles för mycket tid plus att jag hade gratis gett bort de produkter som jag arbetar med och säljer i mitt företag.

  Men nu när du ar en stabil kropp. Kanske ska du prova med att under en period nolla?

 21. Ulla
  10 februari, 2011

  Jag tackar för svar även om det inte var vad jag hoppats. En ny kanske dum fråga. Vilket tror du jag vinner i längden? Att prova din kurs och ha turen att kroppen ställer in sig på 8 veckor eller nolla? Nollar jag kommer inte kroppen svara med att jag sedan går upp allt igen,när jag slutar? Jag vill inte leva på noll kolisar för evigt.

  Naturligtvis vill du svara – gå kursen, men jag skulle önska att du svarar ärligt. Är det värt att nolla ett tag och sedan prova igen och funkar det fortfarande inte, köpa kursen?
  Jag är inte alls främmande för att gå kursen, men jag vill ha provat ”själv” först.

 22. 10 februari, 2011

  Ler stort. Jag försöker alltid att undvika att bara ”sälja”. Jag kommer själv ihåg hur det var när jag kämpande med vikten och tyckte att allt var hopplöst.

  Jag kommer faktiskt att rekomemdnera dig att nolla i 2-4 veckor och känna efter samt se om du får några resultat. Efter en sådan period bruka ocklså den vanliga LCHF kosten fungerar bättre. Många använder nollingen som en form av kickstart. Inte en livsstil. Du vet ju redan att du mår bra och står still på LCHF. Nu önskar du gå ner lite så då kanske nollning är vad som krävs för just din kropp.

  Prova. Varmt lycka till.

 23. 10 februari, 2011

  Nollning är INTE som bantning. Du kommer inte gå upp kilona igen om då återgår till LCHF.

 24. Ulla
  10 februari, 2011

  Tackar ännu en gång för svar. Provar detta och funkar det inte, så då får det bli kurs.
  Ha en bra helg

  1. Anki
   23 augusti, 2012

   Ulla

   Denna länk kanske kan hjälpa dig, den har iallafall hjälpt mig.

   http://www.hormoni.se/bioidentiskt_progesteron.php

 25. Hella
  19 mars, 2013

  Jag undrar hur jag ska tänka LCHF kost då jag är diabetiker och har IBS. Kan jag välja mjölkfria sojaprodukter istället och få samma resultat? Jag vill övergå till LCHF kosten helt och hållet för att må bättre och minska på insulinet i framtiden. Skulle vara roligt att få ta del av erfarenheter från andra i en liknande situation som redan är på gång…

  Hälsar Hella

  1. 20 mars, 2013

   Sojaprodukter är för kroppen ett dåligt val.
   Bättre med laktosfria mejerivaror eller kokosprodukter.

   Du har ungefär samma kostråd för både diabetes och IBS.
   Var bara förberedd på att du snabbt behöver mindre insulin så du inte överdoserar!!
   Du behöver ofta mindre redan första dagen.

 26. Hella
  19 mars, 2013

  Kan jag använda sojaprodukter istället för mjölkprodukter och få samma resultat? Jag är diabetiker med IBS som är på väg att lägga om min kost till LCHF för bättre hälsa.

  Tack för härlig inspiration:)
  Hella

Write a comment