Hur blir det med LCHF om jag äter lite Kh?

(Jag bad tidigare om lite idéer om vad jag ska skriva om. Frågan kom upp att HUR blir det om jag äter lite extra kolhydrater? Kom på att det inlägget fanns redan så här kommer en repris.)

 Ja, hur ska man tänka? Vad händer om barnen äter LCHF hemma och tvingas i skolmatssörjan, blir de tjocka då?

Det gäller att hitta sitt kolhydratstak. Och det är olika för alla.

Förr åt vi proteiner och kolhydrater som grund och la sen till fett efter vad vår kropp tålde utan att gå upp i vikt. Vi ville inte ta bort produkterna utan valde då lättvarianter, trots att de smakar så mycket sämre.

Vi åt då proteiner som kroppen verkligen behöver och mår bra av.
Vi åt kolhydrater som kroppen inte behöver och vi valde många typer av kolhydrater som ställer till med en massa problem i kroppen. Vi åt mer kolhydrater än vi behövde och samlade på oss ev värk, vikt, trötthet, magproblem mm.
Vi åt INTE fett som kroppen behöver till en amssa olika funktioner för att hålla oss smala, friska och pigga. MEN vi läste av hur mycket fett vi kunde klägga på innan vikten ökade… (Vi valde bort friskmat för att hålla vikten)

Nu ska vi äta proteiner, något som kroppen verkligen behöver.
Vi ska äta fett, som gör oss friska, smala och minskar vår värk.
Och sen kan vi lägga på kolhydrater efter vad kroppen tål. Vi får nu läsa av var gränsen går, men nu gäller det att lägga på något som inte är livsnödvändigt. Något vi bara vill ha som livskvalité.

Var går ditt kolhydratstak, innan de negativa effekterna kommer?

Mitt råd är att först välja att lägg till grönsaker för att få C-vitamin, folsyra och variation. Därefter nötter för att få magnesium och selen (paranötter).

Sen mejeriprodukter och kanske bär & rotfrukter.

Efter det provar du med fröbröd, mandelbröd… Nu har väldigt många gått förbi sin ”Må bäst”-nivå. I alla fall vi som har varit professionella  jojobantare i många många år.

Men har du en frisk normalkropp och bara vill äta för att må ditt allra bästa så kan du ofta tåla lite mer. Du vill äta nyttigt, vara frisk och pigg samt slippa ålderns krämpor. Nja, jag har inget hundra säkert svar, men jag har min kunskapsmässiga gissning. och den ska du få nu.

Vad kan du då lägga till?
Jag föreslår lite råris, inte fullkorn, 40 minuters. I det finns inget gluten, inga andra lektiner och inget mjöl.
Kanske lite av örten quinoa, även det glutenfritt.

Kommer inte föreslå pasta som är en hemsk produkt. Potatis innehåller lite lektiner och är inte en naturlig produkt för oss människor, men 1-2 då och då kommer inte att göra någon sjuk.

Bröd på jäst och mjöl kan aldrig bli ett bra val. Kräver du bröd bör det vara på råg och surdeg. Nix, jag rekommenderar inte bröd. Jag erbjuder kunskap om vad som är minst dåligt.

Frukt i små mängder gör dig inte sjuk.

Sen kommer det viktigaste. (Och nu blir jag lite avundsjuk) För er som kan äta EN god sak lite då och då. Det skadar inte!! Men se till att det verkligen är något fantastiskt gott som du verkligen njuter av och är glad över att du åt när du är klar! Välj aldrig något halvgott bara för att det är ett bättre val. Skräp är skräp, och utan sockerberoende så klarar kroppen av lite skräp. Se till att det är värt att äta. Njut!!

Var går ditt kolhydrattak? Facit har du när du är pigg, magen fungerar, värken är borta elelr mycket mindre och du bryr dig inte om din vikt för den är stabil och du är nöjd.

Mitt tak går vid grönsaker ovan jord och  2-3 dl grädde per dag.
Jag kan lägga till 1-2 dl nötter ca 1 gång i veckan.
Rotfrukter när jag är på restaurang.
Fröbröd 1 gång i månaden MAX (och då äter jag upp hela plåten på samma dag. Suck)
Gräggglass 1 gång varannan månad (annars sticker sockersuget)
Mörk choklad 2 gånger per vecka (ungefär)
Turkisk yoghurt 1-2 gång i vweckan. (Fast det ökar mitt sug tyvärr)

Jag äter LCHF-efterrätt bara när jag har gäster. Aldrig LCHF-kakor i någon form. Aldrig grädde och bär. Aldrig flatbröd eller Finn crisp.

Jag tränar alltid 2 zumbapass & 2 pilatespass i veckan.
Jag tränar ofta 2 jogginpass i veckan.
Och ibland 2 vibbpass i veckan.

Hur hittar man lättast sitt tak? Var strikt i tre månader och lägg sen tillbaka det du saknar mest. En sak i taget. långsamt.  Och var observant. När sticker ditt sug? När äter du mer än du tänkt? Vad händer med alla fördelar som strikt kost har gett dig?

Du kommer inte må strålande samtidigt som kroppen är på väg att bli sjuk. Så du kan lungt lyssna på dina signaler.

25 kommentarer

 1. Lena
  2 april, 2011

  Precis detta behövde jag läsa idag! Superbra. Eftersom jag funderar mycket på mat och klimat så skulle jag välja potatis framför ris som kolhydratval. Lektinerna i potatis visste jag inte om att det fanns dock. Hur är det med ris? Finns det några andra nackdelar förutom att det belastar klimatet väldigt mycket och är en kolhydratkälla.

 2. 2 april, 2011

  Jag behövde också läsa detta idag.

  Idag åt jag åt de sista bären med lite turkisk yoghurt. Nu ska jag inte köpa hem mer bär. Måste även låta bli Finn Crispen.

  Men jag funderar på vad du menar med fröbröd? Jag bakar ett LCHF-bröd som jag hittat hos Åse: http://56kilo.se/2011/01/valnotsbrod-lchf/ Antar att du inte menar sådant bröd.

  Jag tycker frukosten samt kvällmålet är svårast vad det gäller att hitta på vad jag ska äta. Jag äter oftast LCHF-brödet och turkisk yoghurt. Har svårt för varm mat till frukost (typ bacon och ägg). Jag har ätit LCHF på allvar i 2 månader. Fuskar då och då (på helgen) med glass.

 3. 2 april, 2011

  Oj, mitt långa inlägg försvann? Eller måste du godkänna, tro? Testar med att skriva detta……

 4. 2 april, 2011

  Buhh, det försvann alltså. Får skriva igen…

  Jag har idag ätit upp de sista bären till turkisk yoghurt och beslutat mig för att inte köpa hem mer bär nu. Finn Crispen måste jag också låta bli. Det svåraste för mig är vad jag ska äta till frukost. Jag gillar inte att äta varm mat då (stekt ägg och bacon) men man kanske kan lära sig? Till kvällsmålet (ätes vid 21-22) är det också svårt. Då äter jag ofta LCHF-bröd efter recept av Åse: http://56kilo.se/2011/01/valnotsbrod-lchf och kanske lite turkisk yoghurt. Jag vill nämligen ha lite grund i magen inför morgonpromenaderna som jag går på fastande mage. Borde jag dra ner på yoghurten?

 5. 2 april, 2011

  Jag verkar inte kunna posta ett långt inlägg här? 🙁 Men nu har jag iaf sprat ner det jag skrev…

 6. Åse
  2 april, 2011

  VAD BRA DU SKRIVER OM DETTA!!!!!!!!!!! Det önskar jag att jag läste redan för två år sedan när jag började med LCHF.
  Men bättre läst än aldrig ;P

 7. 2 april, 2011

  Vad duktig du är på att berätta och tala om hur det fungerar : )

 8. Catti
  2 april, 2011

  Just det där med att hitta sin individuella toleransnivå för kolhydrater tror jag stenhårt på…jag har själv upplevt hur olika den nivån kan vara för olika individer!

  Jag har en kollega som kan ta med en chokladask till jobbet och ta en – och då menar jag EN – bit och sedan bit till nästa dag, osv. Hon kan ha en ask Aladdin i en månad utan problem. Hon bjuder säkert mig i tron att jag fungerar likadant.

  Men det gör jag inte. Jag tar en bit eller två – eftersom hon gör det – men när hon sedan är nöjd och belåten har mitt begär precis väckts till liv…jag går raka vägen till kiosken och köper en chokladkaka modell större, och sedan fortsätter det resten av kvällen med riskakor, plockgodis, Coca-Cola…när jag tar en enda chokladbit väcks ett obetvingligt sug till liv och jag kan inte sluta där och då i vetskap om att ett enda felsteg räcker långt…för mig leder alltid ett felsteg till ett till…och ett till…och ett till…och ett…

  Därför aktar jag mig numera för uttalanden som ”Man kan äta allt bara inte alltid”. Jag kan INTE äta allt, inte ens då och då…vissa saker måste jag tyvärr avstå från helt för att det ska funka. Jag önskar att det inte vore så, men jag kan å andra sidan inte bortse från hur jag fungerar…

 9. Ingela
  2 april, 2011

  Har ätit en inte alltför strikt lchf drygt ett år. Tror inte att någon då tyckte att jag behövde gå ner i vikt, men såg väl själv att några kilon runt magen bara var godiskilon:)+ att min mage var lite knepig. Anledningen till att jag började var nog att jag läst så mycket om lchf att jag nästan inte vågade fortsätta äta så pass mycket kolhydrater som jag gjorde, vill ju leva ett långt friskt liv!
  Äter oftast ett stekt ägg med ost på + 3-4 skivor bacon, 1/2 blodgrape, 2 muggar kaffe med grädde till frukost+1 ruta mörk choklad. Sen blir det ofta en lätt lunch, lite rester från gårdagens middag eller en omelett med lite restkött eller fisk, eller ett kokt ägg, lite gravad lax, 1/2 avokado, eller ibland bara några skivor ost med smör på för att sen äta en tidig middag. Alltid kaffe med grädde+en ruta Anthon Bergs 81 % mörk choklad efter lunchen. Middag blir fisk eller kött med gräddig sås, eller smörsås + grönsaker (även ibland rotfrukter som morötter, palsternacka. Efter middagen en kopp rooiboste+ännu en ruta Anthon Berg. (Ibland ännu en kopp te med en ruta choklad senare på kvällen). På denna kost har jag gått ner 10 kg under detta år och väger nu som jag gjorde när jag gick ut gymnasiet, och jag som trots att jag var ganska smal i min ungdom, inte hade så mycket midja att tala om, har nu plötsligt fått typ timglasfigur vid 55 års ålder! Tänker att det blir en hel del choklad, tar gärna en extra bit ibland, känns nästan som ett chokladberoende har visat sig, men det verkar inte påverka vikten eller måendet så jag kör på. Magen fungerar bättre än nångonsin. Äter omega3-kapslar, ibland magnesiumtillskott + d-vitamin alla månader som har r i namnet. Äter även en hel del gurkmeja i maten, men också 1msk i ett glas vatten när en förkylning är på gång (smakar f-n, men fungerar:) Tar dagliga snabba (med ordentlig pulshöjning) promenader och mår riktigt bra:) Varför skriver jag detta? Vill bara dela med mig, om någon tvekar att börja ändra kosten kanske det är bra att höra olika ”fallbeskrivningar” innan, att det kan kännas som att kan hon så kan väl jag:). Har aldrig bantat i hela mitt liv, aldrig ens funderat på det, och ser inte heller detta som bantning utan som ett fullt naturligt sätt att äta , som man dessutom mycket väl kan tänka sig att fortsätta med hur länge som helst, för att må sitt bästa:)

 10. Louise
  2 april, 2011

  Bästa,bästa, fina Anna!!!! Man borde ha dig som en ”app” i mobilen (jag har ingen sån där fin modern telefon – men förstått att det att det är en liten quickfix i livet för en del). Jag gick din brevkurs för ett år sedan, den är verkligen suverän, precis på samma sätt som du skiver här på din blogg ger du ”redskap” och läran om vad kroppen är skapt för att äta för att må bra. Det gick otroligt bra för mig tills jag tillät mig ”fuska” med sådant som jag ville unna mig för jag ”klarade” ju det….? Nä. Det gjorde jag inte. I förrgår satt jag på toaletten (förlåt skitsnacket nu) och tömde magen. Det är ca tre veckor senast. Jag tittade på mig själv i spegeln, min svullna mage och tänker. Varför gör jag detta mot mig själv? Varför? Det ä ingen annan än jag som har makten att ge min kropp rätt saker. Men jag blev faktiskt lite rädd där på toaletten härom kvällen. Det kan inte i längden vara bra att kroppen inte gör sig av med sina slaggprodukter snabbare än tre veckor. Så nu ska jag bära med mig av den känslan varje gång jag får minsta tanke på det som gör min kropp illa i form av kolhydratrika saker. JAg har bestämt att jag börjar om från början. Denna gång med nytt mål i sikte. Min mage måste fungera bättre. Jag önksar att jag hade möjlighet att följa med och dansa zumba…en hel vecka med din klokhet och kunskap. En annan gång. Nu tar jag delav allt det där här! TACK!

 11. Louise
  2 april, 2011

  Bästa, bästa fina Anna! Man borde ha dig som en ”app” eller vad det heter i fina telefoner – som kommer med kloka ord så fort man vill! Jag gick din brevkurs för ett år sedan. Det gick jättebra, tills jag slutade lyssna på mina signaler och började unna mig saker för jag trodde jag klarade det. I förrgår var jag på toaletten och tömde magen (ledsen för skitsnacket här), det var tre veckor sedan sist. Efteråt tittade jag på min svullna, spända mage och tänkte att det kan inte vara bra i längden att det ska vara på det viset. Nu plockar jag fram pärmarna igen. Börjar om och från denna dag ger jag min kropp det den är skapt för och med nya mål i sikte. Att få min mage att fungera. Jag önskar att jag kunde följa med och zumba en vecka och få mer av din kunskap. Men det får bli ett annat år! Tack för att du ger så mycket på din blogg!

 12. Nina
  3 april, 2011

  Det är fantastiskt att saker kommer till en precis när man behöver det! Jag har haft en lååång jättesvacka i mitt ätande och totalt kommit bort från hur jag egentligen behöver äta för att må bra. I morse när jag vakade kände jag att nu får det vara nog. Och det första jag ser när jag startar datorn är dina kloka ord. Tack Anna för att du finns.

 13. Maria
  3 april, 2011

  Vad glad jag blir när jag ser att jag följer dina råd, omedvetet. Min nivå är: rotfrukter till fest eller på lunchrestaurang, bär några gånger i månaden, tre rutor Lindts 85%-iga varje dag, nötter några gånger i veckan och om jag är bortbjude tackar jag ja till efterrätt om jag bedömer den som extra mumsig, till skillnad från tidigare då jag kunde äta torra muffins och lösgodis bara för att det var sött… Jag mår oerhört bra på detta och har som extrabonus minskat från 66kg till 60kg till mina 171 cm. Kram!

 14. 5 april, 2011

  Jag tror jag hittat mitt ”tak”, kan äta potatis nån gång i månaden, Finncrisp 1-2 st/månad, aldrig godis, mörk choklad vid mensperioderna när man blir så där extra sugen. På ett ung. ser det ut så för mej.
  Men kaffe+grädde (2 koppar) varje morgon, sen ut med hunden på promenad, till lunch blir det oftast matrester eller så stekt ägg och ½ pkt bacon, middag kött/fisk/fågel och en gräddig sås – alltid bubbelvatten till maten.
  Helgen är väl där det slinker ner onyttigheter så som rött vin och ost.
  Tyvärr har jag stannat i min viktnedgång, men har lyckats gå ner 20 kg på ett år ändå.
  Magen är helt okej, piggare och gladare i både kroppen och tanken. Aldrig varit förkyld eller nått sånt sen jag började med LCHF!
  Däremot har inte min sjukdom gett med sej och det var nog mycket därför jag ville prova LCHF. Men det har dock bara gått ett år….det tar nog sin tid för kroppen att fatta 🙂
  Tack kära Anna för din sida och för allt du delar med dej!!

 15. Helene
  5 april, 2011

  Sällar mig också till hyllningskören!
  Med viss risk att låta religiös…..du skriver så himla klokt!!
  Vill också tipsa den som hade svårt för varm frukost här ovan, att jag har kommit på att väldigt lätt stekt äggröra som sen hinner svalna medan jag fixar kaffet med lite grädde i lite nötter och kanel på röran och det känns som fil och flingor.
  Ja jag hör att det låter galet men det passsar mig utmärkt!
  Ja inte att va galen utan äggröran menar jag…”
  Gissa om jag också vill åka och Zumba!
  Men jag får hålla till godo med mitt lånade WII och mina sakta ökande jogging turer…

 16. Madde
  6 april, 2011

  Hej Anna! Även jag vill hylla ditt inlägg men med en fråga: varför rekommenderar du nötter? Även dom innehåller lektiner. Eller blötlägger du dina innan?

 17. Helene
  12 april, 2011

  Hei Anna!
  Jeg har begeistret funnet din nettside, fordi den inneholder så mye kunnskap, og beskriver på en veldig bra måte at vi alle er forskjellige, og at ikke finnes èn måte å spise og leve på.
  Jeg har i mine første 30 leveår vært normalvektig, og hatt lite problemer med helse. Mine problemer startet med svangerskap 1 og deretter 2. Jeg var veldig kvalm under svangerskapene, og orket knapt spise annet enn karbohydrater. Jeg la på meg noen kilo under første svangerskap ( 5 kilo ), og ganske mye under andre svangerskap ( 15 kilo ).
  Nå er mitt siste barn 8 år, og jeg har i alle disse årene savnet min ”vanlige” kropp. Siden nyttår sluttet jeg med sukker og spiste moderate mengder mat, og gikk ned 9 kilo. Deretter stilnet det, og jeg begynte å lese om lchf, og det gir mening! Nå har jeg prøvd i ca 3 uker, og er overbevist om at det er karbohydratene som er problemet. Og fordi jeg gjerne vil ha tilbake min vanlige kropp, er jeg motivert til å endre kostholdet. Men det er ikke resten av familien …
  Dvs Min mann spiser gjerne nye matretter, men han bekymrer seg over om det er bra for ham og barna å spise mer fett, så lenge de også spiser brød og andre matretter med karbohydrater.
  Skal vi bare prøve en stund og se hva som skjer? Har du noen erfaringer å dele?

  Beste hilsen Helene

 18. Helena
  1 augusti, 2011

  Ååå precis vad jag ville ha svar på 🙂
  Har mailat dig ang. fröbröd o dyl. men fick ju alla svar här och hur jag ska tänka. Kanoninlägg!!!!!
  Ska köra precis som du skriver strikt i 3 månader och sen lägga till saker jag saknar i lugn takt!
  TACK för att du finns och bloggar om viktiga och bra saker!!
  🙂

 19. Jeanette H
  1 augusti, 2011

  Jag är också nyfiken på det där med nötter. Dessutom skrev en ”Paleoläkare” (känd svensk, kommer inte på hans namn nu) att man inte får äta obegränsat av mandel. Ja, hur är det egentligen. Jag äter själv en mix av hassel, para (högst 3-4 per dag), mandel och lite blandade nötter med mest mandel och hassel och cashew. Andelen cashew blir alltså mycket liten. I mitt nötbröd sätter jag sesamfrö.

 20. 1 augusti, 2011

  Jag är också ny lchf:are, och undrar också vad spm är fel om man äter ”lchf bröd” typ mandelbröd och liknande som har ca 2 kolhtdrater/skiva, triggar det sötsuget eller? Jag har svårt att leva utan mackor..allt annat kan jag lättare skippa som: socker, ris,potatis, pasta mm…

 21. 1 augusti, 2011

  Ps: får nog hoppa på din brevkurs så att jag lär mig lite mer!

 22. 1 augusti, 2011

  Hej

  jag har en fundering som jag gärna skulle få belyst av någon som har större kunskap. Min fråga gäller olja, och transfetter.
  1)Vad står det på förpackningen om det är transfetter? De brukar ju inte riktigt skriva ut det och jag kommer aldrig ihåg vad det ska stå, och inte ska stå.
  2) Sist jag skulle köpa olja så googlade jag i affären, flera lchf-förespråkare sa rapsolja men på förpackningen i affären står det att den inte ska hettas över 180 grader, olivolja ska man inte höja över 160 grader, och när jag börjar läsa på de andra så står det så på nästan alla utom matolja. Jag brukar göra kyckling, och kött på 200-225 grader, är det fel? Annars kan jag ju inte ha olja?? Fattar inte riktigt vad man ska köpa??

  Tacksam för ett inlägg om detta!
  Lizzie

 23. Gottelisas Lchf liv
  1 augusti, 2011

  Jag har nu efter 30 veckor med Lchf kost lärt mig hur min kropp fungerar. Håller jag mig till det tillåtna med lchf även bär mm så får jag inget sug. Jag kan äta det mesta och jag mår bra. Men jag har några kilon kvar till min målvikt så det gäller att inte få i sig för mycket kolhydrater. Men jag vet att jag kan aldrig mera ta en kaka. För det finns inget stopp i mig när jag väl väcker sockermonstret som sover djupt inom mig. Jag bloggar om mitt Lchf liv och min viktresa på
  http://blogg.amelia.se/gottelisa/

 24. Sanna
  12 augusti, 2011

  Hejsan! Detta hör kanske inte hit men jag känner mig frustrerad. I mars började jag med lchf och i juni hade jag gått ner ca 8 kg. Men denna sommar har bag gått upp mer än 3 kg trots att jag följer lchf relativt strikt. Jag tror jag vet varför jag började gå upp, dels för jag börja sommarjobba med tider som gjorde att jag åt fler ggr och dels för att jag åt jordgubbar och nötter nästan varje dag. När jag kom på orsaken började jag bli strikt. Äter inte bär, nötter, turkisk yoghurt, finn crisp mm
  som jag åt då när viktminskningen var som bäst samt äter
  Mindre portioner. Men vågen fortsätter uppåt eller pendlar där jag är. Mina gamla ätstörningar smyger sig tillbaka vilket inte känns alltför bra.. Jag vill inte ge upp. Vill nå mitt mål på -14 kg.. Har jag lyckats gå ner tidigare borde jag ju klara de nu när jag är mer strikt också? :/ mvh Sanna

  1. Anna svarar Sanna
   13 augusti, 2011

   Att bli strikt brukar triggar gamla ätstörningar. Man kommer tillbaka till kontrollbehovet och den ständia tanken på mat. Fundera på HUR du år när maten inom LCHF betydde minst i ditt liv. Strunta i vad alla säger är bäst. Det är bara bäst för dem! Kanske inte för dig.

   När folkuset ökar på maten så ökar stressen (kortisolet) och sen är det svårt att gå ner.

   Men ge inte upp. Vad skulle du välja i stället?

Write a comment