Hur äter du?

Ja, det är en vettig fråga. Och en fråga som har väldigt mycket med vikt att göra. Många väljer bra val men äter stående och vid kylskåpet. Det skapar en stress i kroppen samt att du har ingen aning om hur mycket du egentligen får i dig. Jag lovar att mängden är mycket större än vad du har som uppfattning och ändå är du inte helt nöjd.

Så knepet för bra matvanor som skapar en långsiktig stabil vikt är att ALLTID äta sittande och ALLTID lägga upp maten på tallrik så du ser mängden. Kan du sen äta långsamt så är det underbart. Tempot på maten du äter kan innebära en hel del kilon upp eller ner på samma mat!! Ja, det är faktiskt så.

Hur mycket är en vettig mängd? Tallriksmodellen i sig är katastrof och att dela en tallrik fungerar inte heller. Hur stor är en normaltallrik? Det skiljer ju sig enormt. Ja menar att tallrikarna från idag går ju inte ens in i ett köksskåp från 50 talet. Skrämmande!

Jag har också en önskan att komma bort fråg räknande och vägade. Mat ska vara en avslappnad naturlgit del av vårt liv. Inte något som kontrollerar vår dag.

Min Handflatemodell är bra att starta med. En grundnivå som passar många och varifrån det sen är enkelt att hitta just Din optimala nivå.

 

En handflata med kött, fågel, ägg eller fisk, en handflata med grönsaker OVAN jord och sen 1-1,5 dl fet sås över det hela.

Jagar du vikt eller har diabetes kan du välja att öka lite på fettet. Se till att du alltid är mätt. När du hittat din rutin kan du sen anpassa mängderna efter din kropp. Några minskar lite på grönsakerna, några minskar lite på köttet/fisken, några ökar lite  på fettet. Några minskar på all mat för de upplever sig proppmätta. Några ökar lite för de känner sig hungriga.

Men ha inte för bråttom. Kroppen är långsam och trög.

Mat är inte bara ett näringsintag. Mat är social samvaro. Mat är gott. Mat är en del av livskvalitén. (Men jag kommer ihåg när maten kontrollerade mitt liv och var en enda stor fiende. Hur mycket tid och energi maten, räknandet och vikten tog av min vardag.)

16 kommentarer

 1. Maria
  21 oktober, 2009

  TACK TACK TACK för att du fick mig att öppna ögonen! Blev jätteimponerad av kostgajden.se vilket jobb du har lagt ner! Den kommer att bli min nya favorit jämte din blogg. Ska genast länka på min egen blogg samt tipsa alla jag känner 🙂
  Lycka till!

 2. Lilly
  22 oktober, 2009

  Jag äter VLCD just nu men när jag är klar med det så är jag osäker på hur jag vill börja äta. Jag är medlem i xtravaganza och dem har massa recept som i alla fall verkar bra, mycket GI. Vad tycker du? Har du någon erfarenhet av xtravaganza?

 3. 23 oktober, 2009

  Lilly: Du kommer tyvärr inte riktigt att gilla mitt svar… jag är inte snäll mot VLCD. Av den enkla anledning att jag ser hur många lyckas för att sen gå upp allt igen. Vilket är kroppens naturliga försvar. Jag har själv provat VLCD många många gånger och helt förstört min kropp. Det tog ÅR att få tillbaka en brqa fettförbränning, en naturlig kosthållning, ett naturligt avslappnat ätande och att få upp den totala förbränningen igen.

  När du ”svälter” så svarar kroppen med att spara. Så fort det finns mat igen så sätter kroppen desperat igång projekt ”LAGRA!”

  Xtravagansa är inte bättre eller sämre än vilken svältdiet som helst. Bara lite dyrare.

  Min dröm och önskan (Om du vill ha mitt råd) är att du lär dig att ÄTA. Vanlig mat, ur alla butiker av alla märken. Inga pulver, inga piller och inga preparat. Det är bara folk som vill tjäna pengar på din önskan om att bli smal….

  Gissar på att du haft viktproblem, då är kosten som baserar sig på LCHF ett kanonbra val. Du behöver inte vara rädd för att gå upp. Du kan få igång din förbränning ganska så snabbt. OBS! Första veckan kan du uppleva att du gått upp i vikt. Främst för att nu magen är full med TUNG mat, men också för att kroppen tror att svälten är över och attd en måste lagra. Oroa dig inte, det löser sig av sig själv. Själva ditt omfång blir inte större.

  Lycka till

 4. Ann-Mari
  2 augusti, 2010

  Bra Anna.

  Detta förklarade du strålande, kunde inte gjort det bätte själv.

  Har själv upplevt ungefär precis liknande.

  Nu sedan 3 år med lchf är jag ca 20 kg lättare, samt har många andra positiva vinster.

  Tänk att äta bra mat, aldrig var hungrig, endast utesluta vissa matvaror,
  faktiskt ganska enkelt när man väl satt sig in i lchf.

 5. Anna Hallén
  2 augusti, 2010

  🙂

 6. Catharine Smith
  2 augusti, 2010

  Hur är det med probiotika? När ska man äta det, före eller efter maten? Morgon eller kväll, har det något betydelse?

 7. Janicke
  3 augusti, 2010

  Anna, i svaret till Lilly skriver du ”LAGA!” Antar att du menar lagra? ♥

  Handflatan gav mig en tankeställare – oj så mycket mer jag äter!
  Går inte ner i vikt.

 8. Anna svarar Catharine Smith
  3 augusti, 2010

  Det står oftast att den ska tas i samband med måltid. Däremot vet jag inte varför. Ska se om jag kan ta reda på detta.

 9. Anna svarar Janicke
  3 augusti, 2010

  Inom LCHF pratar vi ju ofta om att du ska äta dig mätt och att man kan äta mycket mat. Det är sant, men på några av oss så verkar inte mättnad och hunger riktigt fungera. Vi blir inte helt nöjda och äter även fett tills magen är full. Jag är sådan.

  Jag kan inte helt lyda mina signaler utan måste ibland äta med förnuftet. Tyvärr.

  DÅ är handflatemodellen kanon. Ett sätt att med ögonmått hitta en balans. Den är dock ingen precis sanning. Några äter lite mer och några lite mindre.

 10. 4 augusti, 2010

  Handflata är jättebra 🙂
  Min handflata är anpassad efter mig och jag har den alltid till hands*

  Tur att jag har rediga labbar.

 11. Anna Hallén
  4 augusti, 2010

  *skratt* Visst är det orättvist. Karlar har oftast större händer.

 12. Lena
  4 augusti, 2010

  hej,
  nagra fragor ang handflatsmodellen.
  tex. nar det galler omelett, skall man da tanka i fardig omelett eller hur manga agg som far plats i hadflatan.
  och hur gor man eftersom viss mat ar ’tjockare’ an annan, tex. jamforelse lovbiff och en ’steak’.
  och nar det galler sallad tex. hur hogt kan man bygga i handflatan?
  tack pa forhand!

  1. Anna svarar Lena
   4 augusti, 2010

   Kroppen är inte så noga så det behöver inte du heller vara. Enklast är att titta på den färdiga maten på tallriken. Höjden är upp till din hunger. Det viktiga är att du inte äter 2-3 stora tallrikar eller Tvärtom att du knappt fyller en tallrik.

   Se handflatan som en ca mängd, inte som ett exakt värde. Försök att lyssna på din hunger och mättnad.

 13. 4 augusti, 2010

  PS!
  Det där med handflata kanske inte är så bra ändå?
  Man kan ju stapla på hög och i så fall kan det bli en hel del 😉
  Vad säger du om ett mått som ”din knutna hand” eller kanske en ”handflata fylld upp till en centimeter”.

  Tack för idag förresten.

 14. Effie
  6 augusti, 2010

  Jag trodde tanken var handflata, både i längd, bredd och tjocklek – ?

  1. Anna svarar Effie
   9 augusti, 2010

   Du har helt rätt. Grunden är precis så. Men samtidigt är jag rädd för att vi glömmer att känna efter hur det känns när vi äter och har ätit. Ibland är ju kroppen mer hungrig och ibland mindre hungrig. Vi är ju inte skapta för att alltid äta samma mängd var dag.

   Handflatan använder jag bara när min klient inte hittar sin mättnad eller får de resultat han eller hon önskar. Jag börjar alltid med att alla ska äta tills de är mätta och nöjda. På de allra flesta fungerar detta kanon. På ett fåtal måste jag ta till en måttenhet som handflatan.

Write a comment