Hur äter du? Äter du som du tror?

Jag får ofta höra:

-”Ja, en dag ser vanligtvis ut så här…”

Och var gång tänker jag på kvinnan som tränade TRE gånger i veckan på förra stället jag arbetade. Man var tvungen att boka upp passen i förväg. Hon älskade spinning. Så tre pass i veckan bokade hon upp. Och sen ringde ganska så ofta från jobbet och avbokade på grund av tidsbrist. Efter några månader suckade hon förtvivlat över att hon inte fick några resultat. Hon tränade ju TRE gånger i veckan, det måste börja synas nu!

Jag förslog att vi skulle titta i datorn hur många pass hon hade hunnit med sen hon började… Jag kommer inte riktigt ihåg summan men det var snarare tre pass i månaden än tre i veckan.

Ljög hon då? Nej, absolut inte. Det var ju hennes avsikt och planering att träna. Hon ville träna. Avbokningarna var påtvingade, men hon registrerade inte dessa. På samma sätt är det ofta med mat. Om du inte äter saker som skapa ångest för att du har fuskat så väljer hjärnan ofta att välja bort minnet av dessa saker som trillade in i mun.

Vill du kolla om du äter som du tror? Det är enkelt.

Första veckan ska du skriva en matdagbok.

1. Du ska inte väga utan skriva upp mängden med ögonmått. 1 dl, 1 msk, 1 näve
2. Du ska skriva upp innan du stoppar i munnen. Det betyder att har du ingen penna så blir det ingen mat!
3. Du ska skriva upp när (klockslaget)du äter.

När veckan är slut är det dags att analysera.

1. Är det bara tre gånger per dag du stoppar i munnen?
2. Ser tallriken/mängden och fördelningen ut som handflatemodellen eller hur du nu har bestämt dig för att äta?
3. Äter du som du tror?
4. Gjorde du några undantag? Varför? De flesta går inte ner ett gram om de väljer undantag.

Många ser direkt när de gör matdagboken att de inte alls äter som de tänkt. Andra skärper till sig och gör nu vad de önskar, för annars syns det ju i matdagboken. Det spelar ingen roll. Det är ju förändringen vi vill åt.

Sist men inte minst, om du behöver, en justering!

Andra veckan, nu ska du äta som du bestämt dig för.

1. Tre måltider (ev ett mellanmål)
2. Skriv innan du äter. Är du på väg att stoppa i munnen mellan måltiderna – hoppa över!
3. All mat du äter ska ligga på en tallrik och helst ätas med kniv och gaffel.
4. Du äter bara sittandes vid ett bord.
5. Drick inte till maten. (Många sköljer ner tuggorna i stället för att låta saliven och tuggningen sköta det hela)

Prova och berätta sen gärna hur det gick.

Tidigare
«
Nästa
»

22 kommentarer

 1. 21 mars, 2012

  Jättebra förklaring och det är ju såhär jag vet att jag måste göra (tänka) för det funkar om jag tänker innan jag stoppar nåt i munnen men ofta så blir det ju att det här är ju så lite så det spelar ju ingen roll… men det gör det verkligen!
  Har upptäckt att när jag gör som du beskriver så går jag ner i vikt, magen blir plattare och jag mår mycket bättre. Men varför är man så jäkla elak mot sej själv och äter det man inte ska!!

 2. Ivannia
  21 mars, 2012

  Det ska jag testa, börjar imorgon och återkommer nästa onsdag.
  tack för en härlig plats med mycket kunskap!

 3. 21 mars, 2012

  Ah, vad träffande!!!
  Bara jag läser dina frågor så ser jag att jag stoppar in betydligt mer än jag tror. Men jag har senaste månaderna lyckats jobba bort matångesten, så jag är en bit på väg. Men längre ska jag! Tack för inspirationen!!!

 4. Susanne
  21 mars, 2012

  Anna,
  Du är så klok!
  Jag ska också testa en vecka.

 5. A-M
  22 mars, 2012

  Hej Anna! Tack för en fantastisk sida full av kloka råd!

  Jag började äta enligt LCHF den 31 januari i år. De första veckorna gick fint, sedan visade det sig att jag var gravid, jag mådde illa och kroppen skrek efter kolhydrater. Nu är jag inte gravid längre (orsak är inte viktigt här..) men hann gå upp 2 kilo under de 2-3 veckorna. Sedan fortsatte allt som vanligt med kosten, jag åt alltid 10% yoghurt med bär och nötmusli till frukost. Gissa om jag gick ner i vikt…. 0,5 kilo på. Klok som jag är gick jag in här på din sida och läste lite, insåg att yoghurten måste bort och äter nu sedan en vecka tillbaka bacon, ägg och majonäs till frukost och väger 1,1 kg mindre denna vecka. Nu till huvudfrågan: Jag dricker ca 2 koppar te med grädde och ca 2 koppar kaffe med grädde varje dag utöver maten, behöver jag oroa mig för att detta hämmar viktmiskningen? Det verkar som att min kropp är av den känsliga sorten 🙂
  Tänk va glad jag skulle bli om jag fick ett svar från dig, min nya idol, haha!

  1. Anna svarar A-M
   22 mars, 2012

   Drick det så länge det fungerar. Skulle viktminskningen stoppa i mer än 8 veckor så ta bort. Att platåer dyker upp är inget konstigt. Det är kroppens normala!! Det viktiga är att inte göra en massa förändringar när platån kommer. Bara mala på. 🙂

   1. A-M
    22 mars, 2012

    Jag maler på med glädje!
    Jag måste jobba på att inte stressa upp mig bara för att det går sakta med viktminskningen och istället njuta av att jag mår bra.
    En gammal bantarskada antar jag… ”Man” ska ju vara nöjd med ett halvt kilo i veckan men det är ju så härligt när vågen visar mer nedgång!! Den där jäkla vågen…varför är jag så besatt av den?! Bantarskadan… 🙂
    Tack för ditt svar, du är toppen!

 6. Helena
  22 mars, 2012

  Detta borde jag testa!

 7. lina
  25 mars, 2012

  under tre månader fotograferade jag ALLT jag åt och drack (utom vatten) med mobilen, och laddade upp på en matdagbok. det hjälpte mig MYCKET att tillreda och lägga upp mat med omsorg, utöva portionskontroll, och så avstod jag från en del dåliga val då jag visste att andra skulle se det 😉 jag gick ner några kilon bara på det men jag var inne i HCLF då, så jag fortsatte ändå upp i vikt.

  intressant är också att jag genom en annan tjänst får mailat till mig nu vad jag åt på dagen för ett år sen – det är lika kul att anlysera i efterhand som när det hände.

 8. 26 mars, 2012

  Jag har en fråga. Jag har ätit LCHF sedan augusti 2011 och har sedan dess haft vadkramper på nätterna. Jag har ätit magnesium, men läste nu i tidigare inlägg här att du skrivit att man ska undvika magnesiumoxid och magnesiumhydroxid. Kanske en dum fråga, men hur vet jag om magnesiumet innehåller detta? Har du tips på något fabrikat som säljer BRA magnesium och vart man kan köpa det?

  1. Anna svarar Erika
   27 mars, 2012

   Hej!
   Det ska stå på paketet vilken sort det är. Ett bra val är Helhetshälsans megnesium. Bra biotillgänglighet (alltså kroppen tar verkligen upp magnesiumet)

 9. 27 mars, 2012

  Tillhör oxå dem ”vågfixerade”, vilket oxå för med sig mycket press… Jag har hållit på sedan mars 2011 o tappat 8 kilo:D! Lyckades överleva min första jul utan att gå upp i vikt!!! Men så under den sista tiden har vikten smugit sig på. Inte mycket, men tillräckligt för att paniken ska sprida sig. Iof så har jag börjat styrketräna o har intensifierat mitt fysiska arbete med djuren o trädgården, OCH jag vet att muskler väger mer… Ändå oroar jag mig för att vikten går upp igen, OCH springer o väger mig konstant. Vet inte varför; ibland funderar jag på om det är för att kanske få ett glädjebesked, ibland för att straffa mig själv. Till saken hör att jag är innehavare av en kroppsscanner, som mycket noga talar om vad fettprocenten, vikten o musklerna står… resten av familjen är lyckliga för deras scanner-resultat dippar, medan mitt som sagt stiger…
  Tänk vad en liten våg kan orsaka oro i en kropp som egentligen faktiskt mår bra…

  1. A-M
   27 mars, 2012

   Ja, jag kan inte mer än hålla med dig. De veckor vågen står still eller visar uppgång/lite nedgång är jag också och springer på vågen flera gånger och stressar upp mig. Usch, varför gör vi så?!
   Lycka till i fortsättningen!!

 10. Kalaspinglan
  29 mars, 2012

  Efter fem veckor med LCHF drabbades jag av extremt sockersug.
  (Jag har varit helt utmattad av flera anledningar, och då skriker hjärnan ’socker!’.)
  Satte mig som i trans i bilen och åkte till affären, frestad att köpa en dajmtårta eller nåt annat sliskigt, för att kunna smälla i mig…

  Men, med Guds hjälp, så köpte jag till min egen överraskning istället rostbiff och lite annat, nyttigt gott, och gjorde mig en sallad med fetaost och Cesardressing. Efter den lunchen hade det värsta av suget släppt, och jag kände mig så lättad att jag kunnat undvika ett trist återfall av sockermissbruk.

  (Är man trött i hjärnan som jag, så är det kanske extra svårt att stå emot när hela kroppen ropar på snabb energi? Mättnaden från fet kost räcker inte alltid. Då gäller det att ha karaktär…)

  Så nu har jag en nybakad lchf-kladdkaka stående i skafferiet – som nyttigare alternativ till dajmtårta – men jag är inte längre särskilt sugen.

  Små segrar är också segrar. : )

  1. Anna Hallén
   30 mars, 2012

   Härligt att höra!!!! 🙂

 11. Åsa
  31 mars, 2012

  Hej Anna!
  Jag har en fråga som jag inte hittar svar på, och hoppas att du vill hjälpa mig!
  Jag förstår att man inte går upp i vikt med LCHF pga att det inte går att lagra fett utan insulin. Även om man äter mera kalorier än man behöver så går man inte upp i vikt, medan en lägre kaloriintag med högkolhydratkost ger viktökning.
  Vad händer egentligen med kaloriöverskott dvs allt fett som man äter upp men inte använder till energin?
  Tack i förhand för ditt svar!
  Mvh Åsa

  1. Anna svarar Åsa
   31 mars, 2012

   Du kan gå upp men få personer kan (utan kolhydrater) äta så mycket. Detta på grund av fungerande mättnadshormoner som nu inte ”blockeras” av sött eller kolhydrater. Du blir först mätt, överäter du blir du illamående.

   Kroppen ökar i stället sin förbränning när det finns ”gott om mat”. Den eldar alltså för kråkorna. Ökar värmen, ökar tanken, ökar ”renovering”… Det blir alltså inget överskott. Precis som när kroppen kompenserar för ett långvarigt underskott genom att ”spara”. Den suddar ut underskottet genom att minska sitt energibehov, vilket är en bantningsfälla.

   Kroppen har en önskan om att stå still i vikt. Att vara tryggt stabil.

 12. nette
  19 april, 2012

  Hej Anna
  . Det är första gången jag är på din blogg men definitivt inte sista! Fick inbjudan till tidningen på FB och på den vägen hittade jag hit. Din lista Snabba Enkla skrev jag ut direkt och fick på vägen kanske svar på varför jag har hamnat på en platå. Hem och rannsaka med andra ord.Som sagt, jag ville bara med dessa rader tacka för en bra blogg.

  Ha det gott
  Nette

  1. Anna svarar Nettan
   21 april, 2012

   Tack Nette!

 13. maria
  29 april, 2012

  Hej
  undrar är det inte ok att äta turkisk youghurt till frukost ? Har en form av diabetes har haft i ca 13 år fick det under min sista graviditet och har den kvar. Ingen läkare har kunnat komma fram till vilken typ det är och den tycks bara bli värre. Sen jag började med LCHF har det blivit bättre men går ner i vikt dåligt tränar flera ggr i veckan . Jag äter för det mesta en LCHF musli och denna turkiska youghurt och lite lite honung i . Är detta något problem kanske ? omelett tycker jag inte om och äta stekt ägg och bacon varje dag är svårt . Tack för denna sida mycket rolig och intressant läsning.

  Ha en bra dag!!

  1. Anna svarar maria
   29 april, 2012

   Turkist yoghurt innehåller ju en sockerbit per dl yoghurt. För vissa blir det för mycket, för andra fungerar det bra. Jag hade om jag var du bytt till äggfrukost.

 14. /LO
  4 maj, 2012

  Hej.
  Man behöver inte äta stekt ägg och bacon. Jag äter två kokta ägg, mosat med smör och en halv burk makrill, en bit leverpaster eller några skivor ost. Min man äter äggröra på smör, en skvätt grädde och ett ägg. Vi står oss lätt till lunch! Tröttnar du på ägg helt, så är makrill i tomat med majonnär och ost också en variant. Eller köttbullar… Lycka till!

Write a comment