Hur är det nu mer fibrer?

 

Vi behöver fibrer. Eller rättare sagt våra snälla bakterier i tarmen behöver dem.

Vi behöver inte hårda fibrer som fullkorn och kli. Det är till och med så att ca 40% av den vuxna Svenska befolkningen FÅR sin magbesvär av de hårda fibrerna.

Så då är det de mjuka geleiga fibrerna kvar. Dessa behöver vi och mår bra av. De finns i havregryn, frukt och grönt samt linfrön.

Då några är mycket kolhydratkänsliga och havregryn och frukt faller bort kan det vara svårt att äta tillräckligt med grönt och då är linfröna perfekta.

Hela eller krossade? Ja, det är egentigen två olika saker du vill åt. Krossade äter du för omega 3 skull. Men eftersom vi bara kan ta upp 2-5% av linfrönas omega 3 så är det ganska så onödigt. Problemet är också att fröna är fulla av fleromättat fett som snabbt häsknar. Risken är alltså att du äter härsket fett som du ändå inte har någon nytta av….

Ät fröna hela. Då kommer du åt geléfibrerna som är så nyttiga. NEJ, du verken ska eller behöver blöta upp dem i ett glas vatten. Bara äckligt och till och med mindre nyttigt. Ät dem som de är. I omeletten. I filen eller bara på en sked och in i munnen skölj ner med ett glas vatten.

Kom i håg att dricka ett glas per tsk och ALDRIG mer än 2-3 msk per dag. Sen blir fröna inte längre nyttiga utan giftiga.

Vill du ha omega 3 är det fet fisk som gäller. (Eller fiskkapslar) Den sortens omega 3 kan kroppen ta upp och är precis de som kroppen behöver. De fettsyrorna är till och med livsnödvändiga.

13 kommentarer

 1. Lottis
  9 december, 2009

  Oops, jag som har ätit 3 msk hela linfrön varje dag i hur många år som helst. För att få min tröga mage att fungera. Ska jag minska till 4 tsk successivt?
  Om jag ska ge mig ut att springa, säg 2 timmar efter frukost. Är det ok då att äta: ca 1,5 dl grekisk youghurt+1 dl tinade hallon+1 ägg+2 babybel. Jag känner mig lite trött ibland, tycker du att detta är för lite? Distans från 6 till15 km.
  Hoppas du får en bra dag!

 2. admin
  9 december, 2009

  Lottis: Nej, fel av mig. Du äter bra jag har skrivit tsk men menar msk. Förlåt.

  Anna Hallén

 3. Lottis
  10 december, 2009

  Inga förlåt behövs här inte. Vad skönt då fortsätter jag med linfröna som vanligt :-).
  Gillar din blogg, mycket matnyttigt för mig och min familj – helst min energirika son.
  Tack!

 4. admin
  10 december, 2009

  Lottis: Bra att det finns öppna ögon och att du hojtade till. Tack!

  Anna Hallén

 5. Maj-Britt
  10 december, 2009

  Hej!
  Psylliumfrön går också bra. Jag brukar blanda ner dem i turkisk yoghurt på kvällen, sen får tallriken stå i kylen över natten. Så tar jag den till frukosten.

 6. admin
  11 december, 2009

  Maj-Britt: Många tycker till och emd att psylliumfrön hjälper lite bättre. Tack för tipset!

  Du behöver dock INTE göra gelen innan du äter den. Många tycker att det är äckligt. Den kan göras i vår kropp i stället. Så du kan hälla fröna på yoghurten precis innan du äter om du vill.

  Drick gärna extra vatten till, då annars många kan bli lite hårda i magen.

  Anna Hallén

 7. Ulrika.K.
  13 december, 2009

  Hej Anna!
  Jag har börjat använda havrefiber i bak och matlagning i stället för mjöl. Det innehåller 0 kolhydrater, ser ut som vetemjöl och har neutral smak. Jag har blivit ifrågasatt för att det är spannmål och kanske giftiga ämnen i det. Tycker du att det är ett okej val för magen och hälsan?

 8. admin
  14 december, 2009

  Ulrika K: Det är något nytt för mig. Ska se vad jag kan ta redan på om det. Min erfarenhet säger i alla fall att genvägar brukar ha någon baksida. Men som sagt, här fattas jag kunskap.

  Hur mår du efter en sådan smörgås`Sug? Mage? Nöjdhet? Vikt?

  Anna Hallén

 9. Ulrika.K
  14 december, 2009

  Jag känner inget sug av havrefiber. Nöjd och glad och vikten står lika still som innan. Möjligtvis liiite mer gaser om jag äter mycket(kan kanske bero på sötningsmedel).
  Jag äter det inte varje dag men det är mycket användbart när man vill ha utfyllnad i stället för mjöl. Har gjort t.ex. pajdeg till köttfärspajen, mjuk pepparkaka, hårda pepparkakor, saffransskorpor mm.
  Jäser inte bra med jäst. Men funkar med bakpulver och bikarbonat. Man behöver också ha något ägg i för att binda.
  Skickar efter det från http://www.netrition.com. Det heter (Oat fiber på engelska). Där kan man läsa mer om det.

 10. admin
  14 december, 2009

  Ulrika K: Tack för ditt svar. Ska läsa och lära mer.

  Anna Hallén

 11. 14 december, 2009

  Havrefibrer låter intressant. Jag har uteslutit gluten ur min mat sen i höstas, mår mycket bättre i magen av det. Men havre sägs ju tålas bra av dem som är glutenintoleranta. Jag använde lite Skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, i mina pepparkakor, de blev bra, men väldigt spröda.

  Vad anser du om havre Anna, om man bortser från ev sug. Är det OK att äta om man har problem med annat mjöl ?

  Surdegsbröd på råg funkade bra tidigare, men sen jag tog bort det också blev magen lugnare och jag slipper bli som en ballong. Blev också väldigt trött när jag åt bröd. Jag saknar inte brödet nästan alls, men kan vara bra att veta om jag nån gång gör det 😉

 12. admin
  14 december, 2009

  Havrefibrer har jag som sagt för lite kunskap om. Jag ska lära mig mer snabbt. Lovar.

  Däremot är havre helt klart det snällaste och nyttigaste av våra sädesslag. Det innehåller mer fett samt en hel del vattenlösliga nyttiga fibrer.

  Anna Hallén

 13. Marie Bohnmark
  3 mars, 2012

  Hej!
  Jag brukar tugga de hela linfröna. Är det inte bra, är det bättre att svälja dom hela?/Marie B.

Write a comment