Hur är det nu med selen?

Ja, låt mig börja från början. (Läsvärt även om det blev löjligt långt. Skratt)

Först jagade jag kunskapen om vikt, diabetes typ II, blodfetter och inflammatoriskt värk. Ganska snabbt hittade jag ett överintag av kolhydrater och konstgjorda fettet och ett skrämmande underintag av naturliga fetter samt omega 3.

Många blev hjälpta av kosten. Först tevade jag mig fram på en mer GI baserad kunskapsidé  (Vi pratar 2000. Det var bara Atkins, Paulun och Montignac som fanns då)

Ca 5 år senare hade jag kommit ganska så långt i mitt kunskapsökande. Jag åt LCHF med frukt, alltså någon egen form av GI/LCHF. Detta genom att prova mig fram och läsa allt vad jag kom över. Tyvärr hade jag då, liksom många med mig, fastnat i fruktosens förträfflighet.

Men då man ska lära sig något nytt var dag så fann jag även den kunskapen och feltanken så småning om.

För ca 3 år sen var jag en renodlad LCHF fast med lite nötter kvar. Ingen frukt, jag lovar.

2005 började jag arbeta med lågkolhydratkost med naturliga fetter. En massa människor blev smala, fick ordning på diabetesen och blev av med sin värk. MEN!!! Inte alla….

Så jag läste mer. Och ju mer man läser desto mer lär man sig. Näringsfysiologin bredde ut sig. Sicken underbart spännande värld. Det fanns oerhört mycket mer än kolhydrater, mättat fett och insulin att ta hänsyn till.

Nu började ett jättespännande detektivarbete. Vad var gammal sanning och vad var verklighet? Och vad skulle jag göra om viktiga ämnen fanns i produkter med kolhydrater? Ju mer du kan desto mindre självklar är sanningen.

De jag inte lyckade med full ut var alla med problem med sköldkörteln. Varför kluddar den för så många? Vad kommer det i från? Tyvärr har jag inte hela facit ännu, men en stor del kan vara brist på just selen och jod.

Selen är nödvändigt för bildning av ett aktivt sköldkörtelhormon. Många tror även att selenbrist kan förvärra effekterna vid jodbrist. Brist på jod kan alltså leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.

Selen har också en stor skyddande faktor gällande vårt cancerskydd då selen är starkt skyddande för cellen. Du märker alltså inte selenbrist förrän det är för sent.

Varifrån får du selen? Fisk- & skaldjur (28 mikrogram/ 100 gr) samt från saker som växer i sydamerika då de har höga halter av selen i sin mark. Därav mitt tjat på paranötter (50 mikrogram/ 100 gr) från Brasilien.  Makrill (hittar inga siffror för Sverige)  och ägg (25 mikrogram/ 100 gr) är också bra källor. Men det verkar på mångas sköldkörtel som att detta inte riktigt räcker till.

Många säger, men jag får ju i mig selen. Håller med. Men räcker det? Jag vet inte. Någonstans har vi selenbristrelaterade problem. kan det skada att prova med ett selentillskott då? I min värld, nej det kanske till och med är smart.

Har vi jodbrist då? Ja, sen många slutade att äta jodberikat salt så har intaget av jod misnkat ordentligt. Var finns jod? I skaldjur (0,25 mg/100 g) och i jodberikat salt (0,1 mg/ 2 g). Vi behöver 0,15 mg per dag.  Så 1 dl skaldjur per dag borde räcka.  

Sen är det alla med fibromyalgi. Varför lyckades jag bara hjälpa ner värken lite? Jag vill ett steg längre. Inte heller där har jag något facit, men det verkar vara magnesium och kalciumbrist som påverkar en hel del. Så magnesiumbrist kommer att påverka fibromyalgi vilket betyder att LCHF-kramp för en fibromyalgiklient är katastrof TROTS att LCHF valen är kanon. Ett litet dilemma!  Här kanske jag till och med efter lite mer efterforskning kommer att förslå tillskott på magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat….????

Ju mer du kan desto fler frågetecken.

Så då kom frågan med homocysteinet upp. Det som bildas när du äter rött kött. Det behöver B6, B9 och B12 för att återbildas och inte skada kroppen. (Annars är det blodproppsbildande) Förr när vi åt köttet rått så var detta problem självlöst. Alla tre B vitaminerna finns nämligen i kött. Tyvärr värmer vi upp köttet idag och förstör då B9:an. Den som jag alltid tjatar om som folsyra. Och som finns i råa mörkgröna gröna grönsaker som broccoli, spenat & nässlor… plus i RÅ lever & nötter.

Och SEN… skratt. Ja, det tar nog aldrig slut. Så började LCHF gänget att få en hel del kramp. Magnesiumbrist. Inte bra, Detta trots att det finns magnesium bevisligen i maten vi äter. Men men, den räcker uppenbarligen och bevisligen inte. Och vad medför det? Jo, en naturlig kalciumbrist. Och vad medför det? Jo, benskörhet efter 20-30 år. Precis, du märker inget förrän det är för sent.

Och på den vägen är det. NU gör jag det som så ofta ifrågasätts. Jag försöker hitta kost som vi är designad för så vi kan kompensera dessa brister och undvika framtide problem eller bli av med nutida problem. Dilemmat är nämligen att mycket av det som vi saknar finns i nötter och grönsaker ovan jord. Något vi alltid har ätit och som ingått i vår naturliga kost jämt, men som inte alltid ingår i LCHFkosten.

TROTS att jag ALLA gånger skriver, att ni som inte vill eller inte kan hantera denna mängd kolhydrater kan ta tillskott, så blir fokuseringen på mina nötter och grönsaker total.

Det spelar ingen roll vilket val du gör, mat eller piller, men snälla glöm inte bort kroppens livsnödvändiga mineraler. 

Jag försöker att välja mat, trots att jag då får i mig någhra få kolhydrater 😉 Det är mitt val. Vad är ditt?

Vad händer om jag har fel? Absolut ingenting. Jag överrekommenderar inte. Jag skadar inget. Vad händer om jag har rätt? Ja, då kommer vi inte ha världens hälsa om 20-30 år om vi inom LCHF inte uppmärksammar detta. Och det vore väl synd?

Kolhydrater är inte essentiella. Vilket jag alltid har sagt, även om några läst in annat mellan raderna. MEN det finns saker som är essentiella som selen, jod, magnesium och kalcium. Samt B9 OM du äter rött kött. (Gäller inte om du bara är fiskätare som eskimåerna var) Och tyvärr finns dessa livsnödvändiga saker ibland i produkter som innehåller kolhydrater.

Näringsfysiologi är spännande. Och inte alltid så enkel att den går att göra svart eller vit. (OBS, jag har inte räknat upp alla källor för alla saker. Så har du fler tips kom gärna med dem)

Tidigare
«
Nästa
»

29 kommentarer

 1. way2go
  13 november, 2010

  Underbart informativt och pedagogiskt inlägg, jag önskar att jag kunde lägga fram saker och ting på ett lika lättförståeligt sätt. Tummen upp som vanligt! 🙂

  Skickar med lite styrkekramar också nu när det stormar (igen)…

  /Maria

 2. mimmi
  13 november, 2010

  Du är så himla himla bra!!

  Jag har fått reda på (för 2 månader sedan) att jag har problem med sköldkörteln och binjurarna (som jag misstänkt i många många år) .

  Istället för att enbart förlita mig på Levaxin och kortison så har jag också gått till en näringsterpeft. Hon har liknande resonemang som ditt. Det känns så himla rätt och ju mer jag lär mig desto mer börjar jag förstå hur oerhört komplex kroppen är. Jag som alltid bara tyckt att kroppen skall fungera oavsett vad jag utsätter den för (100 timmars arbetsvecka, mycket lite sömn, hög stress, osv).

  Vill också nämna att jag succesivt mår bättre. Både av Levaxinet (som jag hoppas kunna byta ut mot äkta sköldkörtelhormon) och alla tillskott som jag fått av näringsterapeften som är bl a är selen, magnesium, folsyra osv=)

  1. Anna svarar mimmi
   14 november, 2010

   Härligt att höra. Det är berättelser som din som visar att jag måste lyfta blicken och förändra mig. Jag har alltid haft uppfattningen att du kan äta dig till allt och att du inte behöver någon form av tillskott. Jag verkar ha fel. Nu måste jag lära mycket mycket mer om speciellt minerallära. Vitaminerna har jag god koll på, men jag har nog glömt de små mineralerna 🙂 Och bara det att de påverkar upptaget av vitaminer borde kanske redan tidiare ha väckt mitt intresse. Men men, bättre sent än aldrig.

   Ta väl hand om dig.

 3. Maggie
  13 november, 2010

  Om jag skall äta kalcium och magnesium som kosttillskott, vilka produkter skall jag då välja?

  1. Anna svarar Maggie
   14 november, 2010

   Än en gång. Detta är nytt och jag har inte hinnit kolla av och ifrågasätta mina nya kunskaper. Egentligen brukar det ta något år av ifrågasättande och inhämtande av information och gärna motstridig information så jag tvingas hitta logiken, röda tråden och tillräckligt med vetenskapligt stöd innan jag vill gå ut med råd och tips….

   Men väljer denna gång att lita på min kunskapskälla. Du ska välja magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat. Det heter pH-KALK® och är just en kalciumkarbonat (CaCO3) ur olika bergarter och även magnesiumkarbonat (MgCO3). Googla så hittar du mer.

 4. Emilia
  13 november, 2010

  Så då blir det tabletter i form av: Kalcium, magnesium, folsyra, selen och omega3 då. Det låter både dyrt och läskigt – tänk om man överdoserar och får betala dyrt för det i form av någon läskig cancer om 50 år?

  Räknade ut att jag, idag via maten, fick i mig ca 70 mikrogram selen, 250 milligram magnesium, 600 milligram kalcium och 270 mikrogram folsyra. Det ser ut som brist på folsyra och kalcium samt en liten sådan på magnesium alltså! Men sett över tid vet jag inte om det blir brister.. litet svårt att bedöma.

 5. /LO
  13 november, 2010

  Jag tror ju absolut på att äta näringen så naturligt det går. Problemet idag är att det är så utarmat och så snabbodlat idag, så det verkar inte finnas så mycket näring kvar i grönsaker.
  Hur tar du reda på vad grönsaker innehåller på riktigt? Går det?

 6. Anna svarar Maggie
  13 november, 2010

  Kalciumkarbonat och magnesiumkarbonat av vad jag ahr förstått. Men denna kunskap är så ny för mig så jag har en del till att lära. Du kan i alla fall inte göra fel om du gör dessa val. Men ät aldrig kalcium UTAN magnesium. Däremot kan du göra tvärt om. Du kan äta Mg utan Kalcium. VARFÖR vill du lägga till dem?

 7. Anna svarar /LO
  13 november, 2010

  Grönsaker tillför i stort sett bara C vitamin och folsyra. Allt annat får du från kött, fågel, fisk och ägg. Så det gör inte så mycket att de har blivit sämre.

  Men det som finns i en produkt och det som kroppen verkligen tar upp är en annan sak. Och det som finns i en rå produkt och det som finns kvar efter tillagning och också en annan sak.

 8. Anna svarar Way2Go
  13 november, 2010

  🙂 ja, jag verkar ha en del effekt på ”vädret”. Men efter storm kommer solsken. Och jag har några framtida soldagar som väntar… ler busigt.

  Tack. Glad att du orkade läsa, även om det blev löjligt långt.

 9. Kicki
  13 november, 2010

  Tack Anna!
  Du skriver så att det skapar ett sug efter mer information. Men ju mer jag lär mig desto mer förstår jag att jag inte kan…
  Läser kostdoktorn, lchf.se, AD, din sida och gör mig en uppfattning om vad som passar mig bäst. En del blir så militant LCHF och det gör en del inlägg så trista att läsa.
  Den sida jag tycker bäst om är lchf.se (förutom din som är så informativ)där det går att få sin röst hörd utan att bli kritiserad.
  Jag läste någonstans att personen tyckte synd om sig själv som inte ”fick” äta kolhydrater och socker, men att det har ändrats till att tycka synd om dem som äter så. Jag håller fullständigt med! Det kallar jag insikt om sitt mående!
  Ha det gott och var snälla mot varandra!

 10. Anna svarar Kicki
  14 november, 2010

  Skratt. Ja, visst är det jobbigt med kunskap. Det gäller nog att stanna på en nivå där det fortfarande finns ett logiskt sammanhang och där kunskapen kan appliceras på verkligheten.

  Blir det sen för mycket kemi och cellnivå så stämmer det inte med den stora hela kroppen. Kroppen styrs ju av mer än bara cellen och energiförbränningen. Vi har jag alla ”hormoner” som ställer till det. 🙂

  Det viktigaste är nog att alltid lyssna och fråga varför? Och för vem?

 11. Kristina
  14 november, 2010

  Har jag då gått på ett misstag som äter fyra till sex ägg varje dag. Detta då jag lärt mig att ägget innehåller alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver utom c-vitamin… Eftersom jag i övrigt kan vara lite slö i köket så har jag valt den här vägen för att vara säker på att jag får i mig allt jag behöver… Utöver detta har jag också infört omega 3 och vitamin D som tillskott i familjens kosthållning…

 12. Jenny
  14 november, 2010

  Om du bara äter 4-6 ägg och inget annat så är det nog väl lite. Blir ju för lite protein också. Även om ägget innehåller mycket så måste man ju äta en viss mängd för det ska bli nog.

 13. Wille
  14 november, 2010

  Anna, kommer du ihåg att jag frågade dig om det här dietist-programmet. Du sa att du trodde att du hade fått ett eget exemplar. Jag kollade i mitt.
  Makrillfile i tomatsås grislever 50ug, Makrill annars 130ug. Ägg hela 24ug.

 14. 14 november, 2010

  Åh så bra, Anna! 🙂

  Jag åt (väldigt strikt) LCHF i 1.5år innan jag blev gravid för lite över ett år sen.

  Nu är jag på gång igen, men känner att jag inte vill göra som förra gången. Jag hade enorma problem just med magnesiumbrist och stelhet och åt mycket magnesium, så nu klurar jag på att ha lite kolhydrater kvar i min mathållning, just på grund av de anledningar som du skriver. Verkligen huvudet på spiken för mig, dina tankar!

 15. 14 november, 2010

  Tack! Jag ska kolla vidare.

  Ja, det är jobbigt med så många olika siffror som florerar. Alla olika program verkar ge olika siffror. Ett annat stort problem är innehåller i produkten kontra vad kroppen faktiskt tar upp.

  Det som förbryllar mig är inte de exakta siffrorna utan att så många faktiskt HAR problem med binjurar och sköldkörteln. Något är förändrat de senaste 20-30 åren. Frågan är vad och varför?

  Har jag inte helt fel för mig (är ju inne på nya områden så jag saknar en massa kunskap) så är selenupptaget beroende av jod…

  Men som sagt jag har en lång process framför mig innan jag har bilden klar. Brukar ta ny kunskap och testa den hos motståndare för att få nya tankebanor att bemöta. Ett bra sätt att tvinga sig hitta ett mönster och en säkrare kunskap.

 16. gotlandseva
  14 november, 2010

  Tack för mycket bra information Anna!
  När jag började med LCHF så gick jag in på Livsmedelsverkets hemsida där det finns en länk där man kan skriva in allt man äter och få upp vad de innehåller gällande vitaminer, mineraler och hur mycket kolhydrater maten innehåller . Tror det heter ”Sök livsmedel” Det vägledde mig i hur mycket kolhydrater jag åt och vill äta.

 17. Janicke
  14 november, 2010

  För några år sedan hade en av våra dagstidningar en stor genomgång av Omega-3 och de produkter som säljs, kapslar, berikade ägg, berikat smör osv.

  Det sades att det är inte endast Omega-3 i den formen som vi behöver, utan ytterligare någon substans, som jag inte minns namnet på, och som bara finns i fiskar, som ju är rika på Omega-3. Omega-3 och denna substans bildar tillsammans det där livsviktiga vi behöver.

  Att äta kapslar eller Omega-3-berikade produkter nyttar inget till, enligt de som yttrade sig i artikelserien.

  Det hela mynnade ut i att det enklaste och absolut billigaste sättet att få i sig vad vi behöver av det viktiga som Omega-3 och den där andra substansen bildar, är att äta ett par sillbitar per dag. Det har jag gjort i flera år nu och hoppas att jag är på rätt spår.

  Har du några synpunkter på detta, Anna?

 18. Anna svarar Janicke
  15 november, 2010

  Ja, det som de förkastade var ALA. Den omega 3 som mycket är berikat med. En vegetabilisk omega 3. Jag förkastar den också 🙂 Jag har för mig att de i stort sätt sammanfattade det hela som lurendrejeri. 😉

  Det som de sa var att det ska vara EPA och DHA. Det som finns i fisk eller fiskkapslar. Så några sillbitar eller makrill i tomatsås per dag gör susen. Tycker du inte om fisk elelr behöver öerdosera omega 3 så kan man ”fuska” med kapslar innehållande just EPA och DHA.

 19. Anna svarar Wille
  15 november, 2010

  Hej! Har liksom du hittat högre värden på ägg http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx

  Har ändrat i inlägget. Men min fundering kvarstår. Varifrån kommer allas problem med sköldkörteln. Även om ägg, som vi nu äter i massor, innehåller selen. Hur är det emd vårt upptag?

  Jag vet inte? Någon som kan mer?

  Och om det inte är selen och jod, vad kan jag då gissa på och söka vidare på? Någon som har några förslag?

 20. Anna svarar om selen
  15 november, 2010

  Makrill var spännande…. så snart du stoppar fisken i en burk så ökar alla värden. varför?

  http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx

  Däremot känns detta som en mycket bra selenkälla. Något vi bör äta var dag. Finns det någon fälla med makrill? Miljögifter? Problem med konserven?

 21. Janicke
  15 november, 2010

  Tack Anna, glädjer mig åt att jag minns rätt. Jag kommer också ihåg att de kallade det hela lurendrejeri.

 22. Magdalena
  15 november, 2010

  Hej,
  Jag tillhör en av alla dessa med sköldkörtelsjukdom. Det är en stor del av oss som har det i form av kronisk inflammation med en ärftlighet i bakgrunden. Min mamma, morfar och hans mamma har haft struma eller inflammation. Det är alltså en ärftlig autoimmun sjukdom. Vi har en ökad risk för andra autoimmuna sjukdomar som t.ex diabetes och MS.
  Jag var tvungen att göra en finnålsundersökning av skk för att få diagnos. Blodprover var helst normala förutom antikropparna.
  När man har dessa problem har man också svårt för att ta upp järn, vitamin B och annat. Har fått järninfusion mm.
  Det finns en stor okunskap hos läkarna tyvärr.
  Selen är mycket bra kosttillskott för skk. men en del säger att man kan bli sjukare av jod om man har inflammation eller Hashimotos.

 23. Anna svarar Magdalena
  15 november, 2010

  Tillsammans med autoimmuna sjukdomar ska du helt undvika gluten och gärna överdriva oemga 3.

  Frågan är alltid, ärver du sjukdomen eller ärver du känsligheten för att få sjukdomen?

  Både jod och järn kan skapa problem vid inflammatoriska processer. Men undviker du dem så blir det problem i alla fall….

  Tack för att du berättar. Vi behöver verkligen lära mer om detta.

 24. Sanna
  19 november, 2010

  Jag säger bara en sak.. DOLOMIT PULVER!
  Det är det bästa, alla fall för mig! 🙂
  Det är magnesiumkarbonat & kalciumkarbonat, inget annat, kostar runt 65:- för 400mg, och man blandar ut 1 tsk i ett glas vatten & dricker.
  Det finns att köpa på hälsokost!

  1. Anna svarar Sanna
   22 november, 2010

   Har precis fått höra att just magnesiumkarbonat & kalciumkarbonat i pulverform ska vara kanon. har inte hunnit kolla den uppgiften.

   Vad äter du det för? Hur har din kropp reagerat?

Write a comment