Hur är det nu med mjölk?

Tyvärr kommer jag inte kunna ge något facit på alla frågor om mjölk. Just mjölken är nämligen mycket svår. Det jag vill visa med mitt inlägg att det inte finns ett självklart svar som gäller för ALLA.

Många inom kosten vill nämlligen presentera kunskap just på det viset. Det här är nyttigt och det här är inte nyttigt… ja, men för VEM?

Det finns några enkla saker inom mjölken, sen finns det några enormt svåra områden. Jag tänkte bara ta upp några exempel bara för att visa att det finns många sidor att se på en produkt.

Viktigt att komma ihåg är att kost och hälsa inte bara är kolhydrater. Det är en viktigt del men bara en del av oerhört många.

Mjölksocker (laktos):
Bra:
för en diabetiker typ 1 att snabbt få upp sitt blodsocker.
för någon som önskar att gå upp i vikt på grund av sockret (och insulinet som följer)

Dåligt:
för en diabetiker som vill stabilisera sitt blodsocker
för någon som önskar gå ner i vikt
för alla som saknar enzymet laktas, alltså är laktosintolleranta

Mjölkproteinert vassle:
Kanon:
för någon som styrketränar eftersom det påverkar insulinet

Bra:
som proteinkälla för svältade barn och vuxna

Bra/dåligt?
För diabetiker typ 2 då det påverkar insulinet. (Här finns en massa mer att lära

Mjölkproteinet kasein:
Katastrof:
för många med NPF får stora problem med att kaseinet ombildas till kasomorfin. Barn med ADHD, Damp mm bör därför inte dricka mjölk

Mättat fett:
Bra:
Ett stabilit fett
Bra för hälsan
Bra för viktiminskning

Sen finns det som sagt minst tio frågor till. Visst är naturlig mjölk direkt från kon bättre än den vi har i paketet. Men är den vi har i paketet onyttig för det? jag vet inte.

Visst är fet grädde bättre än mjölk. Men det har inget med kvaliten att göra utan med andelen som kolhydraterna får i förhållande till fettet.

Behöver vi mejeriprodukter? Där är svaret nej. Vi äter dem för att de är så goda. All som är bra som finns i mejeriprodukter kan du få från andra naturliga källor.

Frågan bör alltså ställas: Är mjölk bra för DIG?

Hur jag gör? Jag dricker aldrig mjölk. Men av livskvalite så väljer jag gärna grädde 🙂

23 kommentarer

 1. Anki
  18 oktober, 2010

  Jag dricker aldrig mjölk, men jag äter massor av ost, använder grädde i maten och steker i smör. Så visst blir det en hel del mejeriprodukter!

 2. lena
  18 oktober, 2010

  Under 1800-talet så var det en katastrof för barnfamiljerna att inte ha en ko och dess mjölk un der vintern. De vuxna klarade sig men inte delar av barnaskaran. Jag dricker inte mjölk med mina barnbarn gör det.

 3. Elin U
  19 oktober, 2010

  Kanonbra intervju med dig, Anna på lunchboxen.

  må bäst

  Elin U

 4. Anna svarar Elin U
  19 oktober, 2010

  Tack Elin! Lite läskigt var det allt 🙂

 5. Kristina
  19 oktober, 2010

  Vilken bra redogörelse över mjölken. Håller samma information för andra mejeriprodukter? Jag äter turkisk youghurt med en skvätt grädde till frukost, äter mycket ost, steker alltid i smör och har grädde i såserna…

  Som diabetiker blev jag litet fundersam när du lyfte fram även vasslen som problematisk. Jag har tidigare trott att det bara handlar om mjölksockret som någon påstått blir förvandlat i processen…

  Berätta mer om du kan är du snäll!

  Jag tyckte också programmet var bra!!

  1. Anna svarar Kristina
   20 oktober, 2010

   Vasslen är lite lurig. Jag ska försöka få fram mer information. Det är ju viktigt att hitta bra källor. Mjölken är en känslig fråga och det finns många som tycker mycket utan grund. Det gör att det ibland är svårt att se vad som är fakta och vad som är ”fakta” från någon som vill sälja produkten.

   Att jag valde mölken är för att de oftast blir störst mängd av den. 4 dl mjölk i ett glas är ju inte ovanligt, och många barn dricker sen 2 glas… Däremot är det svårt att få i sig 8 dl grädde eller turkisk yoghurt.

   Osten har en lite annan sammansättning och är bättre gällande laktosen.
   Smör skulle jag helt vilja lyfta ur eftersom det mest är bra mättat fett. Visst finns del lite av annat också, men just ordet lite är viktigt här.

 6. M
  28 juli, 2011

  Hej Anna!
  FInns det mejeriprodukter som endast innehåller vassle vs kasein?
  Jag har för mig att jag läst att hårdost endast innehåller vassle…
  Då kanske hårdost och smör är det bästa mejeriprodukterna om man kan säga så?

  Jag börjar fundera på om mjölkprodukter kan vara boven i dramat för jag har ätit lchf länge nu men min mage är supersvullen fortfarande… I kväll gjorde jag en varm choklad på ägg, vatten, smör, kakao samt toppad med några msk vispgrädde och nu ser jag gravid ut (!)… Dock känns lchf väldigt tråkigt med bara smör… Allergisk är jag inte, men kanske överkänslig?
  Jag är laktosintolerant och grädden är laktosfri.
  Har du några idéer?

  1. Anna Hallén
   29 juli, 2011

   Skratt. Jag har en massa idéer. Gjorde ju precis ett inlägg om hur du kan äta utan mejeriprodukter 🙂 Du får läsa lite tillbaka i inläggen.

   Kaseinet ska jag kolla. En sak som jag har på min ”Vill veta”-lista men bara inte hunnit grotta ner mig i. Du gav mig startskottet. Tack. Återkommer!

  2. Anna svarar M
   29 juli, 2011

   Ost innehåller kasein. Det är det som tillsammans med vatten och fett bildar ost.

 7. M
  29 juli, 2011

  Okidoki, tack.

  För om kasein är dåligt och vassle är mindre bra vore det ju kanon om det fanns kaseinfria-produkter 🙂

  1. Anna svarar M
   29 juli, 2011

   Alla reagerar inte på kasein. Och alla behöver inte ta hänsyn till vassle.

   Jag är en sån. Äter ca 2-3 dl mejeriprodukter per dag och mår strålande.

 8. M
  29 juli, 2011

  En till fråga, är det större chans att man blir förstoppad av ost än av grädde? Tänkte på proteinhalten…
  Vet du hur det ser ut med erfarenheter Anna, om vissa mejeriprodukter är mer förstoppande och gasbildande än andra?

  1. Anna svarar M
   29 juli, 2011

   Har tyvärr inte kunskapen om förstoppningsskillnande mellan ost och grädde. Någon med erfarenhet som kan hjälpa oss?.

 9. Michaela
  29 juli, 2011

  Jag kan bara tala om min egen erfarenhet, där mjölk är värst av allt vid förstoppning. Så fort jag har druckit ett glas (har dock av förklarliga orsaker skett sällan) har det blivit som cement i magen.
  Ost har jag dock aldrig märkt någon förstoppning av, inte grädde heller.
  Yoghurt däremot har varit väldigt dåligt för mig. När jag bodde i Tyskland älskade jag ett godis som hette yoghurtgums, tog längre tid än det borde för mig att fatta varför jag blev förstoppad efter varje gång jag åt dem. ;P
  Har hört att flera tål filmjölk men inte yoghurt, vet faktiskt inte vad skillnaden är?

  Tips för att avhjälpa förstoppning: Te! Jag har hört att det ska vara förstoppande, men för mig är det väldigt laxerande, gärna med lite honung i.
  Mjuk lakrits, särskilt de där lejonhuvudena som finns i vissa lösgodislådor. Grymt effektiva! De såldes i kiosken på mitt gymnasium och räddade mig många dagar…
  Katrinplommon, gärna som puré, från barnmatshyllan.
  Varken honung, lakrits eller katrinplommon är ju LCHF, men sitter man med vad som känns som fem kilo stenhårt bajs i ändan bryr man sig föga…
  Fast som sagt var, te funkar också alldeles utmärkt på mig!

 10. Michaela
  29 juli, 2011

  Och just det ja, sätt upp fötterna på en pall eller liknande framför dig så att vinkeln på benen blir typ som om du skulle sitta hukande på marken. Faktiskt en väldig skillnad, går mycket lättare!

 11. Jenny
  31 juli, 2011

  M – det ska vara kalciumet i mejerier som är stoppande i första hand (och en av anledningarna att man sällan medicinerar med bara kalcium utan oftast i kombination med magnesium, den andra är att de samverkar, men förstoppningsverkan av kalcium kan vara väldigt stor för en del). Ur den synvinkeln blir det mycket värre med ost av den anledningen att det är mycket högre kalciumkoncentration så större risk du får ”för mycket”. Dessutom har du inget mjölksocker i hårdost vilket många blir lite lösa i magen av som ”motverkar”.

  Michaela – svart te är för många stoppande, men det innehåller även koffein vilket för många är laxerande – så beroende på vilken effekt man är känsligast för får du olika resultat.

 12. M
  2 augusti, 2011

  Tack för svaret!

  Angående överkänslighet mot mjölkprodukter så skrivs det ofta att man kan behålla smör eftersom det innehåller så mycket nyttigt fett och 0,5 gram protein och 0,5 gram laktos. Men borde inte grädde gå lika bra då? Är inte smör grädde trots allt?

  Mjölk, youghurt, fil, keso, kesella, ost etc har jag läst är dåligt pga högt kolhydrat innehåll (laktos) och högt protein innehåll (kasein och vassle)

  Är inte smör och grädde då de snällast produkterna då för en känslig mage?

 13. Marie
  7 juni, 2012

  Hej! På mejeriprodukter står det ofta bara mängden kolhydrater, ibland även hur mycket laktos den innehåller och då år det samma mängd som kolhydraterna.
  På turkisk yoghurt, laktosfri, är innehållet 5,1 gr kolhydrater och 0 laktos, vanlig samma yoghurt med laktos, innehåller samma mängd kolhydrater 5,1gr men laktos finns ingen uppgift om. Är kolhydrater i mejerivaror samma som laktos? Det verkar så på grädde och creme fraiche iaf.
  Jag vill veta hur mycket laktos det är i turkisk yoghurt, eftersom jag blivit känslig för laktos sen jag slutade med gluten.
  mvh Marie

  1. Anna svarar Marie
   10 juni, 2012

   Kolhydraterna i vita mejeriprodukter är laktos. I de laktosfris är det sockerarterns glukos och galaktos.

   Laktos är en sammansättning av glukos oc hgalaktos som enzymet laktas delar upp i kroppen. i laktosfria varor är delningen redan gjord. 🙂

 14. Åsa
  5 februari, 2013

  Hej!
  Min son är mjölkkproteinallergiker men börjar nu kunna äta lite mjölkprotein. Han tål Bregott och vanligt smör nuförtiden. Vi ska försiktigt prova och introducera fler mjölkprodukter men vill alltså börja med de som har lägst kaseinhalt efter smör så vi inte chockar hans kropp. Är det någon här som vet halterna på kasein i de olika livsmedlen, mjölk, hårdost, grädde, yoghurt, fil, creme fraiche mm så vi kan testa och introducera i rätt ordning för honom? Det känns ju onödigt att börja med det livsmedels som har högst kaseinhalt, tycker jag…
  Tacksam för hjälp med detta!
  Han tål laktos.

  1. 5 februari, 2013

   Ost är värst. Men jag skulle rekommendera dig att variera med får och getprodukter. De har ett bättre kasein (A2)

 15. Linn
  6 februari, 2013

  Hej Anna, min man säger att du är min egna lilla husgud. ha ha…
  I alla fall, det här med mejeriprodukter… Jag har valt bort mjölk, inte för att jag är intolerant eller får mjölkmage men för att jag har hört och läst på så många ställen att mjölk är till för kalvar och inte för vuxna människor. Om jag, mot all förmodan köper mjölk någongång så blir det den opastöriserade, feta mjölken från Åsens mejeri. I stället använder jag mandelmjölk i t.ex pannkakor, såser och till varm choklad. Jag brukade använda sojamjölk förut men jag tycker att mandelmjölken smakar bättre. Hur ser du på mandelmjölk och sojamjölk? Det innehåller ju en del e-ämnen och det är synd eftersom man vill ha så naturliga produkter som möjligt.
  Hälsn. Linn

  1. 8 februari, 2013

   Vanlig mjölk är i alla lägen bättre än sojaprodukterna 🙂

Write a comment