Hur är det med mejeriprodukter?

Jag vet inte! Det är en mycket svår kategori mat. Både för att forskningen säger olika, men också för att vi verkar individuellt vara väldigt olika. Några mår kanonbra på mejeriprodukter, som jag. Andra får stora och allvarliga problem. Den goda smaken och hur vi mår kommer ju också påverka hur vi VILL tolka kunskapen om mejeriprodukter. Jag till exempel kommer nog vara lite mer positiv 😉

Vi tar det jag vet.

Fett
– Mättat fett som finns i mejeriprodukterna är ett nyttigt och stabilt fett.
– Ju fetare produkt desto bättre, då då blir mätt på en mindre mängd och mättnaden håller i sig.

Kolhydrater/Socker
– Laktos är ett mjölksocker, som vissa inte har enzymer för att ta hand om (laktosintollerans).
– Samtidigt är vi många som har detta enzym och då är laktosen inget som helst problem för magen.
–  Detta gör att det skiljer sig en del om du väljer mjölk (5 % socker), grädde (3% socker) eller ost (mycket lite).
– Laktos påverkar din blodsockerkurva och insulin.
– Laktos triggar mångas sockerberoende.

Proteiner/ hormoner
– Och det är här det finns en massa negativa delar… för vissa.
– Vassle verkar påverka insulinet mer än andra proteiner.
– Kasein ombildas till peptiden kaso-morfin, vilekt kan skapa sämre koncentration och sämre motorik.
– Många hävdar att hormonerna i mjölk informerar din kropp om hur den ska bete sig som KALV…

Min personliga sammanfattning
– Jag äter mejeriprodukter men dricker inte mjölk. Varför har jag gjort detta val? Här kommer lite anledningar:

* Min mage fungerar perfekt trots mejeriprodukter. Hur fungerar din? Var går gränsen för just dig?
* Jag äter kasein trots min hyperaktiviter då jag har kanon koncentration och mycket bra motorik. Hur är det med dig? Ditt barn?
* Min hud är i stort sett perfekt. Ingen torrhet, ingen rodnad, ingen acne. Hudproblem är vanligt i samband med mejeriprodukter. Hur är din?
* Jag dricker inte mjölk eller äter fil då jag är helt sockerberoende. Mängden kolhydrater får mig att tugga därefter. Hur reagerar du?
* Jag äterturkisk yougurt max 2-3 gånger i veckan då det är lite för gott… 😉 Välj aldrig yoghurt istället för mat!
* Jag gör vispgräddesås och creme fraicheröror men äter aldrig grädde och bär.
* Ost fungerar perfekt på min kropp. Jag älskar ost, mår toppen och min dag och kropp fungerar perfekt. Hur känns det för dig?

Har jag glömt någon viktig parameter med mejeriprodukter?
Om man nu väljer bort mejeriprodukter så välj INTE sojaprodukter i stället!

Tidigare
«
Nästa
»

37 kommentarer

 1. Ghia
  25 januari, 2011

  Varför inte grädde och bär. Är det för gott eller ??

  1. Anna svarar Ghia
   25 januari, 2011

   För gott och allt du äter som inte är mat är ofta för mycket. Allt som är för mycket kommer att skapa viktminskningsstopp eller viktökning. Grädde och bär är efterrätt, en bra sådan. Som lyx, inte vardagsmat.

   Grädde och bär är ju kolhydrater och fett. Vi ska ju försöka att äta proteiner och fett!

 2. 25 januari, 2011

  Hej Anna!

  Hur är det med laktosfria produkter? Två i familjen tål inte laktos så jag använder alltid laktosfria produkter i matlagning. Är det sämre än de vanliga mejeriprod.?

  Tack för en toppen blogg!

  Mvh Therese

  1. Anna svarar Therese
   25 januari, 2011

   Laktosfria produkter är inte sämre och därför ett bra val om du är laktosintollerant. Men de är inte bättre så tål du laktos välj de vanliga produkterna.

 3. Yvonne RC
  25 januari, 2011

  Vilket bra inlägg, Anna!

  Tack för det. Just såhär öppet ska frågorna ställas – och svaren ges – kring sådant som inte är hugget i sten och lika för alla.

  1. Anna svarar Yvonne RC
   25 januari, 2011

   Tack vännen!

 4. Cecilia
  25 januari, 2011

  Har börjat dra ner lite på mejeriprodukter, speciellt mjölk och har läst på många ställen att man ska undvika soja. Varför?

  1. Anna svarar Cecilia
   25 januari, 2011

   Ska skriva om soja så fort jag hinner. Lovar

 5. Emy
  25 januari, 2011

  Kan du skriva lite mer om detta med soja? Jag är fortfarande lite förvirrad, vet bara att det är något med fytoöstrogener? (Undviker soja så långt jag bara kan sedan kostomläggningen)

  1. Anna svarar Emy
   25 januari, 2011

   Fytoöstrogener verkar vara mycket bra vid klimakteriet. De har heller inte kopplats ihop med ökad cancerrisk, vilket ju är bra. Så kanske är böbornas fördel sörre än nackdelen när den tiden kommer 😉 Men fram till dess så tycker jag att nackdelarna överväger.

 6. Anna
  25 januari, 2011

  Hur är det med keso ? Jag äter det till frukost med lite grädde och hallon,
  kryddat med vaniljpulver 🙂

  /Anna

  1. Anna svarar Anna
   25 januari, 2011

   Keso är bra för de som tål. Hur mår du? Känn efter.

 7. Marie
  25 januari, 2011

  Jag undrar också över laktosfria produkter, särskilt ost. De borde vara bättre än de med laktos för insulinkänsliga?

  På tal om soja har Fredrik Paulún listat livsmedel som ökar förbränningen, och dit hör bl a sojabönor som dessutom sägs vara det enda vegetabiliska livsmedel som innehåller fullvärdigt protein. Vad anser du om sojabönor – är det lika illa som sojayoghurt, sojamjölk m fl produkter, eller är de OK att äta till köttfärssås i stället för pasta?

  1. Anna svarar Marie
   25 januari, 2011

   Laktosfria är inte sockerfria. De innehåller istället glukos och galactos. Ibland har de konstigt nog ett högre kolhydratinnehåll, vilket jag faktiskt inte vet anledningen till.

   Alla saker har något bra med sig. Men det är inte alltid att det uppväger de negativa sakerna. Förespråkar man något väljer man oftast bara att förmedla fördelarna 😉 Sojabönor är mycket bättre än sojaprodukter. Fisk, ägg & kött är oerhört mycket bättre än sojabönor. Sojabönor är bättre än pasta, men stekt zucchini elelr blomkålsmos är bättre än sojabönorna.

   Allt är relativt. (Vilket gör det ännu mer besvärligt. ler stort.)

 8. Cissi
  25 januari, 2011

  Hej Anna!

  Tack för en bra blogg och en underbar kokbok!

  Jag har en fråga ang detta med mejeriprodukter. Jag har ätit enl LCHF (mest din kokbok) sedan nyårsdagen och hittills gått ner 4 kg. Varje dag har min frukost bestått av en omelett gjord på tre ägg, parmaskinka, bacon eller tonfisk, en halv hackad lök och några champinjoner samt ett par msk grädde. Allt stekt i smör. Jag håller mig mätt på det fram till lunch och suget efter förmiddagsfika är helt borta.

  Men i morse prövade jag en annan frukost – en bägare (1,5 dl) grekisk yoghurt (10% fett), hackade mandlar och hasselnötter och en dl bär infrysta helt utan tillsatt socker (blåbär-hallon). Efter bara någon timme var jag hungrig eller snarare sugen igen. Skall jag tolka det som att den frukosten innehöll för mycket kolhydrater för mig?

  1. Anna svarar Cissi
   25 januari, 2011

   Japp. Perfekt analys. För lite fett och för mycket kolhydrater för just din kropp. (Kan också vara tillsammans med för lite proteiner.)

 9. 25 januari, 2011

  Tack för en bra sammanfattning!

  Angående laktos och sockerberoende: Jag har hört av en expert på sockerberoende att det är kaseinet som triggar sötsuget hos majoriteten sockerberoende, inte laktosen. Dessa personer behöver m a o undvika även ost.

  1. Anna svarar Nina Westerback
   25 januari, 2011

   Mycket bra att veta. Bara att prova.
   Jag är enormt sockerberoende men reagerar inte alls på ost.
   Viktigt som vanligt, känn efter. Hur fungerar just du?
   Man vill ju inte at bort goda saker som inte skapar några problem.

 10. Åse
  25 januari, 2011

  Om man inte tål mjölkproteinet, vad ska man använda då?

  1. Anna svarar Åse
   25 januari, 2011

   Avokadokräm är kanon som grund i stället för creme fraiche.
   Kokosfett är bra i stället för smör.
   Vatten i stället för mjölk.

   Någon som har fler bra tips? (utan soja…)

   1. Linn
    6 februari, 2013

    Mandelmjölk?

    1. 6 februari, 2013

     Massa bra innehåll. Lite mycket omega 6, vilka är helt ok om du bara äter lite mer omega 3 🙂

 11. Lehna
  25 januari, 2011

  I vår familj har vi brottats med mjölkproteinkänslighet i många år.. Framförallt den yngste sonen har haft problem med alla mejeriprodukter,men sen vi börjat med LCHF-kosten så har han och vi märkt att vi visst tål mejerivarorna bara de är helfeta och är ost,grädde,smör och mjölk av märket Hjordnära (fetthalt 3,7-4,2). Turkisk youghurt har blivit en stapelvara i kylen,men jag har upptäckt att jag har svårt att tåla den till frukost eller sent på eftermiddagen. Så tog jag fram ett gammalt recept på sk långmjölk,så som den gjordes i fäbodarna i Dalarna förr i tiden. HURRA! Den accepteras till fullo av min kropp,den kan jag äta när som helst och den är så god så den behöver inga bär,nötter eller andra tillbehör. Smaken är mild,lätt syrlig med en touch av nötter.Å fet ligger den där i skålen,grädden ligger som ett litet lock uppepå, det är bar att äta och njuta..

  Back to basis.. det är så det är..

  1. Anna svarar Lehna
   25 januari, 2011

   Visst är det spännande att kroppen kan tåla saker den tidigare varit känslig mot… bara för att man tagit bort något annat som skapade slitage 😉

   PS! Du hamnade konstigt nog som spam. Men nu är du ”utsläppt” Förlåt!

 12. Linda
  25 januari, 2011

  Har ätit LCHF-kost i 1,5 år och gått ner 10 kg.
  När jag började med denna kost hade jag lite för
  höga blodsockervärden men detta är normalt igen.
  Jag äter yoghurt till frukost (4,8% fett) nötter och
  ost. Undrar om detta har stor inverkan på blod-
  sockervärden. I matlagningen använder jag
  grädde och creme fraiche varje dag. Man blir
  lite snurrig av alla tips och olikheter.

  1. Anna svarar Linda
   25 januari, 2011

   Lyssna mer på din kropp och mindre på tipsen 😉 Tipsen är bara bra när du inte får det att fungera. Du får du lite ård på saker du kan prova. Tyvärr finns inte en enda sanning som gälelr för alla. Ändra inte på någon fungerande!

 13. 25 januari, 2011

  Dricker bara kaffe på morgonen och då är grädde ett måste. Annars så blir det ost i alla valörer, CF, smör – som uppdelas på övriga måltider. Mjölk dricker kanske nån gång per månad.

  Kopierar din text Anna, för personligt bruk -kan vara bra att ha!

 14. Lehna
  25 januari, 2011

  Så nu är jag SPAM? Kärt barn har många namn.. ; ) ha ha ha.. klart du är förlåten.

 15. 25 januari, 2011

  Ost, creme fraiche och vispgrädde äter jag dagligen. Övriga mejeriprodukter som mjölk och fil är jag restriktiv med, mängden blir lätt för stor annars. Mycket bra inlägg!

 16. Anna Hallén
  25 januari, 2011

  🙂

 17. Lua
  26 januari, 2011

  Bra genomgång! Jag är en av många som har svårt att gå ner på LCHF. Vågen har stått löjligt stilla, på grammet nästan. Men det har inte gjort något, jag har varit jättenöjd med att stå stilla eftersom jag kämpat med att hålla vikten hela mitt liv. Nu vill jag dock ner 6 kilo och har plockat bort grädden ur kaffet, bannlyst nötter, minskat på portionsstorleken och infört minst 30 minuter motion om dagen. Det borde väl ge resultat?!

  Tack för en jättebra sida!

  1. Anna svarar Lua
   27 januari, 2011

   Smart. Först hitta en fungerande rutin och sen utifrån den korrigera för viktminskning. Låter kanon 🙂
   Bra val du har gjort gällande förändringarna.

 18. Camilla
  26 januari, 2011

  Aha!
  Poletten trillar så ofta ofta ner när jag läser dina inlägg. Jag förstår varför jag själv reagerar som jag gör inför t ex vispgrädde.
  Jag tycker det är så himla bra att du hela tiden poängterar att alla människor är olika och påverkas olika av matvarorna. Det som funkar för mig kanske inte funkar för dig och tvärtom.

  1. Anna svarar Camilla
   27 januari, 2011

   Men det gör också kostkunskapen så evinnerligt svårt. De flesta vill ju ha en enda ”sanning” och den perfekta tallriken som gäller alla. Skratt. Tänk att jobba med en produkt där det alltid finns minst tre-fyra svar på samma fråga. 🙂

 19. Louise
  30 januari, 2011

  Hej Anna! Det var ett tag sen jag skrev något här men följer både blogg och fb ”slaviskt”, gick din suveräna brevkurs i våras!

  Min fråga kommer här:
  Kan du något om ICA´s smör, alltså det som heter smör. Det är 81% fett mättat fett 53g, o,5 %kolhydrat varav sockerart 0. Jag brukar var skeptisk till när producenter såsom ICA, Coop gör sina ”egna” varor men jag köpte detta smör för att testa…det är några kr billigare än arlas. min slutsats är dock att det inte är riktigt samma goda smak.

  Mvh Louise

 20. Åsa
  2 februari, 2011

  Jag silar bort vasslen i filen till mina barn på förskolan…jag serverar med osötade bär, har du fler tips för att inom ramen av kommunal standard hur jag kan förändra fler mellanmål?

 21. Maria
  23 februari, 2011

  Hej Anna!
  Jag har en son som fått rådet att undvika mejeriprodukter (mjölkproteinet), vete, råg, havre och soja pga sin hyperaktivitet. Jag har nu intresserat mig för dina tips och råd för en friskare kost och vet inte riktigt hur jag ska se på mejeriprodukterna. Du skriver att mjölken bör undvikas, men hur är det med grädde och ost för ”energibarn”? Finns det någon skillnad mellan dessa produkter? Vad är det i så fall? Tack för alla GODA tips!

Write a comment